Ο Άγιος Παΐσιος για τους εξορκισμούς

Σήμερα γίνεται λόγος πολύς για τους εξορκισμούς. Πολλοί ίσως από τούς πιστούς να μη γνωρίζουν τις ευχές αυτές.

Συμβαίνει κάποιες φορές να τις γνωρίζουν από άλλους πού έτυχε να ακούσουν ή να διαβαστούν οι ίδιες οι ευχές παρεπιπτόντως την ώρα πού άλλοι ασθενείς διαβάζονταν (συμβαίνει κι αυτό δυστυχώς). Ο Γέροντας Παΐσιος έλεγε: «Μερικοί ιερείς μαζεύουν και αυτούς πού έχουν δαιμόνιο και άλλους πού έχουν κάποια αρρώστια και τούς διαβάζουν όλους μαζί τούς εξορκισμούς. Ένας είχε πάρκινσον και του διάβαζαν εξορκισμούς. Να, και σήμερα, έφεραν έναν ηλικιωμένο πού έλεγαν ότι είναι δαιμονισμένος. Το αριστερό του χέρι πάει πέρα-δώθε. Τον πιάνουν και κρίσεις.

«Από πότε, τον ρωτάω, είσαι έτσι;». «Από μικρός», μου λέει. Απόρησα. Πρόσεξα μετά ότι το κεφάλι του, στο αριστερό μέρος, ήταν λίγο ζουληγμένο. Στην γέννα, φαίνεται, κάτι είχε πάθει και ύστερα είχε πρόβλημα. Να έχει ο άλλος τον πόνο του και να του λένε πώς έχει δαιμόνιο, να του διαβάζουν εξορκισμούς, «έξελθε, ακάθαρτον πνεύμα…» και να γίνεται ρεζίλι στον κόσμο! Δεν κάνει! Πόσα παιδιά πού τα θεωρούν δαιμονισμένα, δεν έχουν δαιμόνιο! Μου έφεραν ένα παιδί είκοσι πέντε χρόνων πού έλεγαν ότι είναι δαιμονισμένο. Του έδωσα να πιει αγιασμό και το καημένο δεν αντέδρασε καθόλου. «Τι κάνει το παιδί;» ρωτάω τον πατέρα του. «Από πότε το έπαθε;» «Από έξι χρόνων», μου λέει. «Τότε είχαν φέρει σκοτωμένο τον πάππου του στο μαγαζί και το παιδί, μόλις τον είδε, έπαθε». Είχε πάθει το καημένο έναν νευρικό κλονισμό. Εδώ, και σε μεγάλον αν συμβή αυτό, μπορεί να πάθη, πόσο μάλλον ένα παιδάκι! Άντε, τώρα, να το έχουν για δαιμονισμένο». Το θέμα του διαβάσματος των εξορκισμών τείνει να καταστεί πανώλη στο χώρο της Εκκλησίας. Κι αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί από τους πιστούς μας δεν γνωρίζουν και δεν κατέχουν τα περί της Εκκλησίας ορθώς. Και είναι αλήθεια ότι και μέσα στο χώρο της Εκκλησίας υπάρχει μεγάλη άγνοια όσον αφορά το θέμα της κατηχήσεως.

Ο Γέροντας Παΐσιος έλεγε επίσης: «Όταν μιλάη ο διάβολος, τα χείλη του δεν κινούνται κανονικά κινούνται σα μηχανή. Ενώ, όταν μιλάη ο άνθρωπος, κινούνται φυσιολογικά. Όταν φωνάζη ένας δαιμονισμένος, την ώρα πού του διαβάζουν εξορκισμούς ή οι άλλοι εύχονται γι’ αυτόν, άλλοτε η ίδια η ψυχή βασανίζεται και λέει λ.χ. στον διάβολο: «φύγε, τί κάθεσαι;» και άλλοτε ο διάβολος βρίζει τον άνθρωπο ή τον ιερέα η βλασφημάει τον Χριστό, την Παναγία, τούς Αγίους. Άλλοτε λέει ψέματα ή άλλοτε πιέζεται από την δύναμη του ονόματος του Χριστού να πή την αλήθεια. Μερικές φορές πάλι ο δαιμονισμένος λέει τα δικά του από τα πνευματικά πού έχει διαβάσει κλπ.

Πηγή : http://www.askitikon.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=8162%3A2014-08-23-06-50-18&catid=99%3Aofelimotdiafora&lang=en

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments