Ο Ερντογάν και το «σχέδιο χάους»

Οι κινήσεις κατά του «σουλτάνου» από το βαθύ κράτος, οι τεταμένες σχέσεις με τον Μπαχτσελί και στο βάθος… η Συρία

Σάββας Καλεντερίδης

Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Τις 2 Ιουλίου 2004 έγινε κάτι πολύ περίεργο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ενας Σύρος πρόσφυγας παρενόχλησε σεξουαλικά ένα επτάχρονο κοριτσάκι, κι αυτό από οικογένεια Σύρων προσφύγων. Ενώ τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά, χωρίς να υπάρχει αναστάτωση, τη φορά αυτή η είδηση κυκλοφόρησε αστραπιαία και πολλές χιλιάδες άτομα νεαρής ηλικίας άρχισαν να επιτίθενται σε καταστήματα, σπίτια, αυτοκίνητα και σε οικογένειες Σύρων προσφύγων.

07/10/2024

Τα επεισόδια εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις, την Αντιόχεια, την Προύσα, το Κίλις, το Ικόνιο, την Ούρφα, τα Αδανα, το Αντέπ, τη Σμύρνη, την Αττάλεια, την Κωνσταντινούπολη, με στόχο πάντα τους Σύρους πρόσφυγες, τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, τα καταστήματά τους, αλλά και τη δημιουργία συνθηκών χάους…

Τα γεγονότα έγιναν γνωστά στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Συρίας, όπου οι μέχρι χθες φίλοι και σύμμαχοι της Τουρκίας, μέλη τζιχαντιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων, άρχισαν τα αντίποινα εναντίον τουρκικών στόχων. Ενα είναι σίγουρο, ότι όσο δεν θα ξεχάσουν οι Σύροι πρόσφυγες αυτά που υπέστησαν από τους Τούρκους προβοκάτορες άλλο τόσο δεν θα ξεχάσουν οι Τούρκοι αυτά που υπέστησαν από τους μέχρι χθες φίλους τους. Πυρπολήθηκαν καταστήματα τουρκικών συμφερόντων, τουρκικά φορτηγά που μετέφεραν εμπορεύματα, γραφεία και καταστήματα της τουρκικής εταιρίας τηλεφωνίας και ταχυδρομείων, γραφεία της ΜΙΤ, πολιορκήθηκαν φυλάκια του τουρκικού στρατού και καταστράφηκαν εκατοντάδες τουρκικές σημαίες που κυμάτιζαν εδώ κι εκεί, για να δείξουν ότι η περιοχή είναι υπό την κατοχή του τουρκικού κράτους.

Η όλη επιχείρηση στην Καισάρεια, γιατί περί τέτοιας πρόκειται, είχε πανομοιότυπα χαρακτηριστικά με τα Σεπτεμβριανά του 1955, τότε που ορδές «αγανακτισμένων» Τούρκων, που οργανώθηκαν και συντονίζονταν από τη Διοίκηση Ανορθόδοξου Πολέμου (Özel Harp Dairesi), επιτέθηκαν σε καταστήματα, βιομηχανίες, σπίτια, εκκλησίες, ακόμα και σε νεκροταφεία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, προκαλώντας απίστευτες καταστροφές, θανάτους και βιασμούς.

Τότε είχε προηγηθεί το χάραγμα των «στόχων» από τη Διοίκηση Ανορθόδοξου Πολέμου, για να μην καταστραφούν κατά λάθος τουρκικές περιουσίες, ενώ οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων είχαν προετοιμαστεί και είχαν μεταφερθεί με κρατική μέριμνα από την προηγουμένη πλησίον των «στόχων».

Η «αφορμή» για τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» ήταν η βόμβα που έριξαν οι ίδιοι οι Τούρκοι στο υποτιθέμενο σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, το στημένο δημοσίευμα για μεγάλες ζημιές στο σπίτι, και μετά ήλθε η τουρκοφασιστική φωτιά που έκαψε τα πάντα.

Η αιτία ήταν η τριμερής για το Κυπριακό, που ήταν σε εξέλιξη στο Λονδίνο. Η ελληνική πλευρά έπρεπε να πάρει το μήνυμα, να είναι πιο… διαλλακτική. Σημειώνεται ότι στις 6 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ξέσπασαν τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, ο Βρετανός υπουργός παρουσίασε τη βρετανική πρόταση για τη λύση του Κυπριακού, η οποία αφορούσε τη διατήρηση της βρετανικής κυριαρχίας και την εισαγωγή Συντάγματος.

Φυσικά οι Τούρκοι πέτυχαν «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Αφενός έγινε πιο… διαλλακτική η ελληνική πλευρά, εξυπηρετώντας τους στόχους της Αγκυρας στο Κυπριακό, αφετέρου έκαναν το πιο σημαντικό γι’ αυτούς βήμα, για να εξαλείψουν τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης.

Αν όμως τα Σεπτεμβριανά έγιναν για τους προαναφερθέντες λόγους, τα γεγονότα της Καισάρειας για ποιον λόγο έγιναν;

Οι λόγοι είναι δύο. Ο Ερντογάν αναγκάστηκε να δώσει το «σήμα» στους δικαστές να αρχίσουν τη δίκη του δολοφόνου και των συνεργών της δολοφονίας του Σινάν Ατές, πρώην προέδρου της παρακρατικής-παραστρατιωτικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, που είναι παράρτημα του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), που συγκυβερνά με το ΑΚΡ του Ερντογάν. Και λέμε αναγκάστηκε να το κάνει έπειτα από 18 μήνες από τη δολοφονία του, γιατί από «κάπου» βγήκε ένα βίντεο, που καταγράφει όχημα που φέρει μπλε φάρο και είναι εγγεγραμμένο στο ΜΗΡ να μεταφέρει με απόλυτη ασφάλεια τον δολοφόνο από την Αγκυρα στην Κωνσταντινούπολη.

Το θέμα αυτό, που ενοχοποιεί ολόκληρο το ΜΗΡ και τους μηχανισμούς του, αποτελεί εδώ και εβδομάδες σοβαρό πρόβλημα μεταξύ Ερντογάν – Μπαχτσελί, ο οποίος έπρεπε να προστατέψει τους ανθρώπους του και να δώσει ένα μήνυμα στον Ερντογάν. Το μήνυμα ανέλαβαν να το δώσουν τα κατά τόπους μέλη της παρακρατικής-παραστρατιωτικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων και το έδωσαν, αφού ο Ερντογάν έκανε σκληρές δηλώσεις εναντίον εκείνων που θέλουν να δημιουργήσουν χάος στην Τουρκία, δηλαδή εναντίον του Μπαχτσελί αλλά και του βαθέος κράτους.

Γιατί, όπως λέει ο δημοσιογράφος Αλί Ντουράν Τοπούζ, σε σχετικό του άρθρο στο Artı Gerçek, «δεν βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους και δεν μπαίνουν φωτιές στα σπίτια, αν δεν το θέλει το κράτος».

Αρα, το βαθύ κράτος κινήθηκε εναντίον του Ερντογάν, επειδή απειλούνται οι μηχανισμοί του.

Υπάρχει και ένας άλλος λόγος. Η δεδηλωμένη πρόθεση του Ερντογάν να κάνει μια στροφή 180 μοιρών και να τα ξαναβρεί με τον Ασαντ, έπειτα από συνεννόηση με τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα.

Αυτή η στροφή μάλλον δεν είχε την έγκριση του βαθέος κράτους, γι’ αυτό και οι αντιδράσεις. Να σημειωθεί ότι η στροφή αυτή έβγαλε στους δρόμους και τους μέχρι χθες συμμάχους της Τουρκίας στην κατεχόμενη Συρία, οι οποίοι θεωρούν ότι ο Ερντογάν τούς «αδειάζει» και τους αφήνει βορά στις δυνάμεις του Ασαντ.

Και ενώ ο Ερντογάν κατηγορεί τους «ρατσιστές» στην Τουρκία ότι επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, δημιουργώντας σκηνικό χάους, ήλθε ο χαιρετισμός του ποδοσφαιριστή της Τουρκίας, Ντεμιράλ, ο οποίος, πανηγυρίζοντας για το τέρμα που πέτυχε, χαιρέτησε κάνοντας το σήμα των Γκρίζων Λύκων. Αυτό επέσυρε ποινή δύο αγωνιστικών στον συγκεκριμένο παίκτη, προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο με τη Γερμανία και την αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος αναγκάστηκε να στηρίξει τους Γκρίζους Λύκους, που στο εσωτερικό θέλουν να του δημιουργήσουν σκηνικό χάους. Από τα παράλογα της τουρκικής πραγματικότητας.

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments