Mikael Dolsten-Pfizer> Παραιτείται ξαφνικά ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της. Yπήρξε το βασικό πρόσωπο πίσω από την ανάπτυξη του εμβολίου της για τον COVID-19!

Αυτό δεν είναι κάτι απλά ανησυχητικό ε;

07/10/2024

Σύμφωνα με το Reuters, το BUSINESS WIRE, το STAT και πολλά ακόμη ΜΜΕ ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer, Mikael Dolsten, το βασικό πρόσωπο πίσω από την ανάπτυξη του εμβολίου της για τον COVID-19, θα παραιτηθεί!

Ο Dolsten, σε ηλικία 65 ετών, υπηρέτησε ως επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης της Pfizer μετά την ένταξή του στην εταιρεία μέσω της εξαγοράς της Wyeth 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2009. Έγινε επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας το 2010.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, το Comirnaty – που αναπτύχθηκε από κοινού από την Pfizer και τη BioNTech – έγινε το πρώτο εμβόλιο για τον COVID που έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το 2021, μόλις 13 μήνες μετά την έναρξη της δοκιμής του, σε χρόνο ρεκόρ για έγκριση για κάθε εμβόλιο ή θεραπεία.

Η Pfizer ανέπτυξε επίσης και κυκλοφόρησε προϊόντα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως το φάρμακο για καρδιακές παθήσεις Vyndaqel και το αραιωτικό αίματος Eliquis, αφού η εταιρεία πάλεψε να παραμείνει ανταγωνιστική με άλλες φαρμακοβιομηχανίες.

«Μετά από περισσότερα από 15 χρόνια ως αρχιτέκτονας της εξαιρετικής επιστημονικής και ερευνητικής και αναπτυξιακής αναζωπύρωσης της Pfizer, ο Mikael και εγώ συζητήσαμε πρόσφατα να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αναζήτησης του διαδόχου του», δήλωσε ο CEO Albert Bourla.

Η εταιρεία είπε ότι η διαδικασία για τον εντοπισμό του διαδόχου αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

(Αυτό σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα ο Dolsten θα βρίσκεται σε μία ιδιότυπη σχέση-θρίλερ με την εταιρία)

Ένας νέος επικεφαλής επιστήμονας θα ερχόταν σε μια εποχή που δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις εμβολίων και θεραπειών για τον COVID έχουν εξαφανιστεί καθώς οι ανησυχίες για την πανδημία αμβλύνονται.

Η απότομη πτώση των πωλήσεων προϊόντων COVID είχε επίσης αναγκάσει την Pfizer να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μείωσης των δαπανών κατά περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2027, προσθέτοντας ένα σχέδιο μείωσης κόστους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε πέρυσι.

Πριν από πέντε χρόνια — πριν από την πανδημία — ο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Pfizer, Mikael Dolsten, είπε στη STAT ότι κρατούσε στο γραφείο του ένα σετ σκακιού που το πήρε ως δώρο από έναν πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Ήταν ένα αναμνηστικό που παραδόθηκε στον Dolsten ταυτόχρονα με την προειδοποίηση ότι η έρευνα και η ανάπτυξη ήταν μια μακρά διαδικασία, όπως ένας αγώνας σκακιού, όχι κάτι που θα συνέβαινε γρήγορα.

«Κοίτα, δεν είναι μόνο μια επένδυση, είναι σαν να παίζεις σκάκι», είπε ο Dolsten. «Πρέπει να έχετε μια εικόνα ολόκληρου του παιχνιδιού έναρξης, να κερδίσετε το μεσαίο παιχνίδι και να είστε πραγματικά καλοί στο τέλος του παιχνιδιού.» Ο Dolsten βοήθησε την Pfizer να ξεπεράσει τη Moderna στην προσπάθεια να αναπτύξει ένα εμβόλιο για τον Covid, αλλά δυσκολεύτηκε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επενδυτών της .

«Η κορυφαία έρευνα και ανάπτυξη στην Pfizer ήταν ένα ταξίδι ζωής», δήλωσε ο Mikael Dolsten, Επιστημονικός Διευθυντής και Πρόεδρος της Pfizer Research & Development.

«Είμαι απίστευτα περήφανος για όλα όσα καταφέραμε δημιουργώντας έναν οργανισμό  παγκόσμιας κλάσης με εκπληκτικό ταλέντο, κορυφαίες στον κλάδο επιστημονικές πλατφόρμες και κορυφαία σειρά και χαρτοφυλάκιο. Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με τον Albert για να βρούμε έναν νέο ηγέτη που μπορεί να οικοδομήσει στην επιτυχία μας και να φέρει ακόμα περισσότερες ανακαλύψεις σε ασθενείς που έχουν ανάγκη».

Ο Dolsten πριν την Pfizer διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Παγκόσμιας Έρευνας για την Boehringer Ingelheim από το 2003 έως το 2008 και Παγκόσμιος Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης στην AstraZeneca από το 1997 έως το 2003.

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγή: https://kourdistoportocali.com/news-desk/mikael-dolsten-pfizer-gt-paraiteitai-xafnika-o-epikefalis-epistimonikos-dieythyntis-tis-ypirxe-to-vasiko-prosopo-piso-apo-tin-anaptyxi-toy-emvolioy-tis-gia-ton-covid-19/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments