08/01/2024
Τo Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον εγκέφαλο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου – Νεκρός ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι εξολόθρευσε τον Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ της Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε το συγκρότημα όπου κρυβόταν ο Ντέιφ και μαζί του σκοτώθηκαν και άλλοι μαχητές της οργάνωσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο Ντέιφ είχε γίνει στόχος αεροπορικής επιδρομής στις 13 Ιουλίου, όταν ο ισραηλινός στρατός είχε χτυπήσει κτίριο στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου βρισκόταν ο Ντέιφ και ο Ραφάα Σαλαμέχ, διοικητής της Ταξιαρχίας Χαν Γιούνις της Χαμάς.
Η Χαμάς δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ισραήλ την ώρα που στην Τεχεράνη γινόταν η κηδεία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.
Ο Ντέιφ θεωρείται ότι ήταν από τους εγκεφάλους της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος τώρα βρίσκεται στην 300ή ημέρα του.
צה"ל ושב"כ מודיעים כי בפעילות משותפת של צה״ל ושב״כ, בתאריך ה-13 ביולי 2024 מטוסי קרב תקפו במרחב ח'אן יונס וכעת, לאחר בדיקה מודיעינית, ניתן לאשר כי בתקיפה חוסל מחמד דף, מפקד הזרוע הצבאית ומספר שתיים בארגון הטרור חמאס בעזה, אשר תכנן והוציא לפועל את הטבח הרצחני בשבעה באוקטובר>> pic.twitter.com/3Zd1gasBWm
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) August 1, 2024
Μια από τις κυρίαρχες προσωπικότητες της Χαμάς, ο Ντέιφ ανήλθε στις τάξεις της οργάνωσης μέσα σε 30 χρόνια, αναπτύσσοντας το δίκτυο σηράγγων της και την τεχνογνωσία της στην κατασκευή βομβών.
Για δεκαετίες βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Ισραήλ με τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα και θεωρείται προσωπικά υπεύθυνος για τους θανάτους δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.
Η Χάμας δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την είδηση ότι σκοτώθηκε ο Ντέιφ, ωστόσο ένας αξιωματούχος της, ο Εζάτ Ρασάκ, είπε ότι η όποια δήλωση για θανάτους των ηγετών της είναι δική της, και μόνο, ευθύνη.
«Έως ότου μία από τις δυο (η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της Χαμάς) το ανακοινώσει, δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ειδήσεις που δημοσιεύονται σε μέσα ενημέρωσης ή από άλλες πλευρές», δήλωσε ο Ρασάκ.
Η ανακοίνωση του Ισραήλ εκδόθηκε την ώρα που στην Τεχεράνη γινόταν η κηδεία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.
Το Ιράν και η Χαμάς αποδίδουν την ευθύνη για τη δολοφονία του Χανίγια στο Ισραήλ, το οποίο δεν έχει αρνηθεί ούτε επιβεβαιώσει κάποιο ρόλο στον θάνατό του. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι σκότωσε υψηλόβαθμο διοικητή του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ στη Βηρυτό την Τρίτη.
Η Χεζμπολάχ και η Χαμάς στηρίζονται από το Ιράν. Οι τελευταίες αυτές δολοφονίες έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, με απειλές περί εκδίκησης κατά του Ισραήλ, το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν επιδιώκει έναν περιφερειακό πόλεμο αλλά ότι θα ανταπαντήσει με σθένος στην όποια επίθεση.
Σειρά θανάτων
Σήμερα, ο αξιωματούχος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι δήλωσε ότι ο θάνατος του Χανίγια δεν θα αποδυναμώσει τους μαχητές της οργάνωσης στη Γάζα. «Παρά το έγκλημα, η Χαμάς παραμένει ισχυρή και η αντιπαράθεση στη Γάζα συνεχίζεται», δήλωσε.
Ωστόσο, πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μια σειρά δολοφονιών με στόχο ηγέτες της οργάνωσης. Ο αναπληρωτής του Χανίγια, ο Σάλεχ αλ Αρούρι, σκοτώθηκε στις 2 Ιανουαρίου σε πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ, στα νότια προάστια της Βηρυτού. Τον Μάρτιο, το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε τον αναπληρωτή του Ντέιφ, τον Μαρουάν Ίσα. Οι ΗΠΑ έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο του Ίσα σε ισραηλινή επιχείρηση. Η Χαμάς δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει τον θάνατό του.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι ο θάνατος του Ντέιφ είναι ορόσημο στον στόχο που έχει θέσει το Ισραήλ να καταστρέψει τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, που είναι γνωστή ως Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ.
«Η Χαμάς διαλύεται», έγραψε ο Γκάλαντ στο Χ. «Οι τρομοκράτες της Χαμάς μπορούν είτε να παραδοθούν είτε θα εξουδετερωθούν».
Μια από τις κυρίαρχες προσωπικότητες της Χαμάς, ο Ντέιφ ανήλθε στις τάξεις της οργάνωσης μέσα σε 30 χρόνια, αναπτύσσοντας το δίκτυο σηράγγων της και την τεχνογνωσία της στην κατασκευή βομβών
Για δεκαετίες είναι στην κορυφή της λίστας του Ισραήλ με τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα και θεωρείται προσωπικά υπεύθυνος για τους θανάτους δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.
Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην αεροπορική επίθεση, στην οποία σκοτώθηκε και ο ίδιος, σύμφωνα με υγειονομικούς στη Γάζα.
Ο έτερος εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, ο Γιαχία Σινουάρ, πιστεύεται ότι ακόμα διευθύνει στρατιωτικές επιχειρήσεις, πιθανόν από υπόγεια καταφύγια στη Γάζα, ενώ διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων. Ωστόσο με τον πόλεμο να διανύει την 300ή ημέρα του, οι ελπίδες για μια συμφωνία για τους ομήρους και για κατάπαυση πυρός έχουν μειωθεί.
Ο πόλεμος ξέσπασε όταν ένοπλοι υπό τη Χαμάς έκαναν έφοδο στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας περίπου 250 ομήρους τους οποίους μετέφεραν πίσω στη Γάζα, σύμφωνα με στοιχεία της ισραηλινής πλευράς.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας υποστηρίζει ότι πάνω από 39.400 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή επίθεση που ακολούθησε. Το υπουργείο δεν κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων στις αναφορές του για τα θύματα.
Το Ισραήλ έχει χάσει 329 στρατιώτες στη Γάζα και λέει ότι περίπου το ένα τρίτο των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί είναι μαχητές.
Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε δεκάδες στόχους της Χαμάς στη Γάζα, μαχητές και υποδομές. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βαρβαρισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με υγειονομικούς της Γάζας.
Ισραηλινός πύραυλος που χτύπησε όχημα στην είσοδο της συνοικίας Αλ-Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα είχε ως αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Πέντε άλλοι σκοτώθηκαν σε πλήγμα σε σπίτι στη Νουσέιρατ, σύμφωνα με υγειονομικούς, ενώ δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα στην Πόλη της Γάζας.
Ανατολικά της Αλ-Μαγκάζι, οι κάτοικοι δήλωσαν ότι τεθωρακισμένα εκτοξεύουν βλήματα καθώς προσπαθούν να εισχωρήσουν βαθύτερα στην περιοχή.
Νωρίτερα, οι ισραηλινές αρχές απελευθέρωσαν 15 Παλαιστινίους, τους οποίους είχαν θέσει υπό κράτηση τους προηγούμενους μήνες στη Γάζα. Οι άνδρες μεταφέρθηκαν για να λάβουν ιατρική φροντίδα σε νοσοκομείο της Γάζας, καταγγέλλοντας ότι υπέστησαν κακοποίηση κατά την κράτησή τους. Το Ισραήλ αρνείται ότι γίνονται βασανισμοί και ερευνά τις καταγγελίες για κακοποίηση κρατουμένων.
Μοχάμεντ Ντέιφ: Ο μυστηριώδης διοικητής της Χαμάς που είχε επιζήσει από 7 απόπειρες δολοφονίας
Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, τον οποίο δολοφόνησε το Ισραήλ σε επιδρομή στη Γάζα, ήταν ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και ένας από τους εμπνευστές της αιματηρής επίθεσης της στις 7 Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ντέιφ – του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μασρί – ήταν ο στόχος της αεροπορικής επιδρομής η οποία ισοπέδωσε πολλά κτίρια στο Χαν Γιουνίς και σκότωσε 90 ανθρώπους, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές Αρχές.
Επιβίωσε από επτά ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας
Έμπειρος, ικανός και απόλυτα αφοσιωμένος στη μαχητική ισλαμιστική οργάνωση, ο Ντέιφ έχει επιβιώσει από τουλάχιστον επτά ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας.
Από ότι φαίνεται, δεν επιβίωσε στην 8η και εάν το Ισραήλ έχει όντως σκοτώσει μια τόσο σημαντική προσωπικότητα, αυτό θα θεωρηθεί ως ένα σημαντικό βήμα προς μια νίκη.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έχουν δηλώσει πως η επίθεση βασίστηκε σε «ακριβείς πληροφορίες».
Ντέιφ σημαίνει «ο φιλοξενούμενος» στα αραβικά, και του δόθηκε αυτό το όνομα καθώς απέφυγε πολλαπλές ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας αλλάζοντας τοποθεσία σχεδόν κάθε βράδυ και μένοντας σε σπίτια υποστηρικτών της Χαμάς.
Είχε πτυχίο στις θετικές επιστήμες
Γεννήθηκε το 1965 σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο Χαν Γιουνίς, τη νότια πόλη της Γάζας, που στεγάζει Παλαιστίνιους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τους πολέμους που υπήρχαν από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.
Η οικογένειά του ήταν φτωχή, αλλά ο Ντέιφ τα πήγαινε αρκετά καλά στο σχολείο ώστε να πάρει πτυχίο στις θετικές επιστήμες από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, προπύργιο των ισλαμιστών.
Ο Ντέιφ εντάχθηκε στη Χαμάς όταν αυτή ιδρύθηκε το 1987, τους πρώτους μήνες της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης.
Συνεργάστηκε στενά με τον Γιαχία Σινουάρ, τον σημερινό ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, και έδειξε σύντομα το ταλέντο του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την εσωτερική ασφάλεια.
Είχε συλληφθεί μια φορά – Έχασε σύζυγο και δύο παιδιά σε ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα
Το 1989, συνελήφθη από το Ισραήλ και πέρασε περίπου 16 μήνες υπό κράτηση. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, ο Ντέιφ βοήθησε στο σχεδιασμό και την εκτέλεση βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ισραήλ με σκοπό να εκτροχιάσει τη συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία και να εκδικηθεί δολοφονίες ηγετών της Χαμάς.
Λέγεται πως έχασε το ένα μάτι του και υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στο ένα πόδι σε μια από τις προηγούμενες απόπειρες δολοφονίας του Ισραήλ.
Κάποιοι λέγανε πως ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι- άλλοι λέγανε πως αυτό δεν ισχύει, αν και κούτσαινε έντονα.
Η σύζυγός του, ο 7 μηνών γιος του και η 3χρονη κόρη του σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014.
Ποιος ήταν ο ρόλος του στη Χαμάς
Τα τελευταία χρόνια, ο Ντέιφ επέβλεψε τις προσπάθειες της Χαμάς τόσο για την κατασκευή πυραύλων στη Γάζα όσο και για το τεράστιο σύμπλεγμα σηράγγων σε όλη την επικράτεια.
Θεωρείται επίσης ότι του είχε ανατεθεί η εκπαίδευση των μαχητών που επιτέθηκαν στο Ισραήλ πέρυσι, ιδίως των επίλεκτων δυνάμεων Nukhba. Αν η ικανότητα της Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ έχει πληγεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και πολλοί από τους Nukhba είναι νεκροί, οι σήραγγες συνεχίζουν να προστατεύουν άλλους ηγέτες της οργάνωσης.
Πιστεύεται ότι ο Ντέιφ διηύθυνε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις σήραγγες και, ενδεχομένως, από τοποθεσίες πάνω από το έδαφος, αν και δεν τον έχουν δει ποτέ.
Υπάρχουν μόνο τέσσερις γνωστές εικόνες του Ντέιφ: μια από όταν ήταν 20 χρονών, μια άλλη με τον ίδιο μασκοφόρο, μια εικόνα της σκιάς του η οποία χρησιμοποιήθηκε όταν μεταδόθηκε μια ηχητική κασέτα μιας ομιλίας του στις 7 Οκτωβρίου, και μια που βρέθηκε από το Ισραήλ σε μια συλλογή αρχείων υπολογιστών κατά τη διάρκεια της εισβολής.
Η δολοφονία του χαιρετίστηκε από το Ισραήλ ως ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για τον ισραηλινό στρατό και θα είναι μια ευπρόσδεκτη ώθηση για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Αυτό σημαίνει πως δύο από τα τρία πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς στη Γάζα έχουν πλέον εξαλειφθεί.
Ισραήλ: Χιλιάδες επιβάτες στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα – Αυξάνονται οι αερομεταφορείς που αναστέλλουν τη σύνδεση με το Ισραήλ
«Βράζει» η Μ. Ανατολή: Κλίμα ανησυχίας μετά τις δολοφονίες
Εντείνεται ο φόβος για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ύστερα από τις δύο δολοφονίες, ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Η κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς είναι σε εξέλιξη στην Τεχεράνη ενώ η ταφή του αναμένεται να γίνει την Παρασκευή στο Κατάρ. Έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές απευθύνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τα ιρανικά αντίποινα στην εξουδετέρωση του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και του Νο.2 της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ.
Ωστόσο, η κατάσταση στο Ισραήλ είναι ήρεμη, υπάρχει εγρήγορση και κάποια ανησυχία στον κόσμο αλλά γενικά το ζήτημα αντιμετωπίζεται ψύχραιμα.
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι σκότωσε στις 13 Ιουλίου τον Μοχάμεντ Ντέιφ, ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.
Μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου υπενθυμίζουν, αναφερόμενα στο επικείμενο χτύπημα, ότι drone της Χεζμπολάχ είχε καταφέρει να φωτογραφήσει προ δύο εβδομάδων το λιμάνι της Χάιφα αλλά και την βάση Ραμάτ Νταβίντ έξω από την πόλη, τη μοναδική μεγάλη αεροπορική βάση στο βόρειο Ισραήλ.
Ως εκτίμηση στο Ισραήλ κυριαρχεί το σενάριο πως η Χάιφα είναι ο πιθανότερος στόχος με πυραύλους ακριβείας από το Λίβανο.
Ένα ακόμη ερώτημα που εγείρεται είναι πως η Χάιφα είναι μικτή πόλη, με 300.000 Άραβες και εάν χτυπηθεί, διότι στόχο πιθανολογείται ότι θα αποτελέσουν και τα διυλιστήρια, το ζήτημα θα περιπλακεί.
Το Ισραήλ βρίσκεται δύο 24ωρα σε επαφές με αραβικές χώρες, κυρίως την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία για την παροχή πρόσθετης αντιαεροπορικής κάλυψης στο κομμάτι του Ιράν και της Υεμένης, έτσι που ο Σιδηρένιος Θόλος και η υπόλοιπη αεράμυνα του Ισραήλ να είναι σε θέση να χειριστούν το βόρειο μέτωπο καλύτερα.
Διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ
Απόψε, με αφορμή τη συμπλήρωση 300 ημερών από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου, διοργανώνεται από την αντιπολίτευση μεγάλη διαδήλωση κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά την ακύρωση των δημόσιων εκδηλώσεων και την προτροπή για μη διοργάνωσή τους.
ΟΙ ΗΠΑ καλούν «όλες τις πλευρές» στη Μ. Ανατολή να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε «όλες τις πλευρές» στη Μέση Ανατολή να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση καθώς και να καταλήξουν «επειγόντως» σε κατάπαυση πυρός στη Γάζα, εν μέσω φόβων για ανάφλεξη ύστερα από τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, που σκοτώθηκε στην Τεχεράνη σε πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ.
Χάλεντ Μεσάλ: Ο φερόμενος νέος ηγέτης της Χαμάς και η απόπειρα δολοφονίας του το 1997
Ο Χάλεντ Μεσάλ, φέρεται να είναι ο είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια από ισραηλινά πυρά το βράδυ της Τρίτης στην Τεχεράνη.
Ο Μεσάλ έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο το 1997 όταν Ισραηλινοί πράκτορες του έκαναν ένεση με δηλητήριο σε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του σε έναν δρόμο έξω από το γραφείο του στο Αμμάν.
Η απόπειρα αυτή εναντίον ενός βασικού ανώτερου στελέχους της παλαιστινιακής Χαμάς, με εντολή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξόργισε τόσο τον τότε βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν, που μίλησε για απαγχονισμό των επίδοξων δολοφόνων και κατάργηση της ειρηνευτικής συνθήκης της Ιορδανίας με το Ισραήλ, εκτός κι αν τους έδιναν το αντίδοτο.
Το Ισράηλ υπάκουσε και συμφώνησε να ελευθερώσει τον ηγέτη της Χαμάς, Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν. Τον δολοφόνησε επτά χρόνια αργότερα στη Γάζα. Οι ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας του συνελήφθησαν από την ιορδανική αστυνομία. Ο Νετανιάχου, τότε στην πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός, αναγκάστηκε να παραδώσει το αντίδοτο για το δηλητήριο και το περιστατικό μετέτρεψε τον Μεσάλ σε ήρωα της παλαιστινιακής αντίστασης.
Για τους Ισραηλινούς και τα δυτικά κράτη, η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χαμάς, είναι μια τρομοκρατική ομάδα που έχει στόχο την καταστροφή του Ισραήλ. Αντίθετα, για τους Παλαιστίνιους υποστηρικτές, της ο Μεσάλ και όλη η ηγεσία της Χαμάς είναι μαχητές για την απελευθέρωση από την ισραηλινή κατοχή.
Ποιος είναι ο Χάλεντ Μεσάλ
Ο 68χρονος Χάλεντ Μεσάλ, πιο πιθανός διάδοχος του δολοφονημένου Ισμαήλ Χανίγια, έγινε πολιτικός ηγέτης της Χαμάς ένα χρόνο πριν το Ισραήλ προσπαθήσει να τον εξοντώσει. Η θέση του αυτή του επέτρεψε να εκπροσωπεί τη Χαμάς σε διάφορες συναντήσεις με ξένες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χωρίς να τον περιορίζουν οι αυστηροί ισραηλινοί περιορισμοί.
Πηγές της Χαμάς δήλωσαν ότι ο Μεσάλ αναμένεται να επιλεγεί ως ο βασικός ηγέτης της Χαμάς για αντικαταστήσει τον Ισμαήλ Χανίγια. Πιθανότητες για να αναλάβει τη θέση του Χανίγια είχε και ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Καλίλ αλ – Χάγια, ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ και έχει ηγηθεί των διαπραγματευτών της Χαμάς σε έμμεσες συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα. Αυτός είναι η επιλογή του Ιράν και των συμμάχων του στην περιοχή.
Αντίθετα, οι σχέσεις του Μεσάλ, με το Ιράν είναι τεταμένες λόγω της προηγούμενης υποστήριξής του στην εξέγερση των σουνιτών μουσουλμάνων το 2011 κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Το Ισραήλ έχει δολοφονήσει ή προσπάθησε να σκοτώσει αρκετούς ηγέτες και στελέχη της Χαμάς από τότε που ιδρύθηκε η οργάνωση το 1987 κατά την πρώτη παλαιστινιακή εξέγερση με την κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Γάζας.
Ο Μεσάλ ήταν βασικό πρόσωπο στην ηγεσία της Χαμάς από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, αν και κυρίως εργάστηκε από την ασφάλεια που του παρείχε η εξορία του. Και αυτό είναι κάτι που του καταλογίζουν οι επικριτές του.
Αφού ο καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο Γιασίν σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή τον Μάρτιο του 2004, το Ισραήλ δολοφόνησε τον διάδοχό του Αμπντέλ- Αζίζ Αλ Ραντίσι στη Γάζα ένα μήνα αργότερα και ο Μεσάλ ανέλαβε τη συνολική ηγεσία της Χαμάς. Όπως και άλλοι ηγέτες της Χαμάς, ο Μεσάλ έχει καταπιαστεί με το κρίσιμο ζήτημα του αν θα υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο Ισραήλ για την επιδίωξη του παλαιστινιακού κράτους ή αν θα συνεχίσει τον πόλεμο.
Ο Μεσάλ από την πλευρά του απορρίπτει την ιδέα μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ, αλλά είπε ότι η Χαμάς, θα μπορούσε να δεχθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως προσωρινή λύση με αντίτιμο μία μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός.
Έχει δηλώσει ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ επανέφερε την παλαιστινιακή υπόθεση στο επίκεντρο της παγκόσμιας ατζέντας.
Η ζωή και η πορεία του Μεσάλ
Ο Μεσάλ έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός παλαιστινιακών εδαφών. Γεννήθηκε στο Silwad κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, και σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στο Κουβέιτ. Σε ηλικία 15 ετών εντάχθηκε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παλαιότερη ισλαμιστική ομάδα της Μέσης Ανατολής. Η αδελφότητα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατά την πρώτη παλαιστινιακή εξέγερση κατά της ισραηλινής κατοχής.
Οι ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας του συνελήφθησαν από την ιορδανική αστυνομία. Ο Νετανιάχου, τότε στην πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός, αναγκάστηκε να παραδώσει το αντίδοτο για το δηλητήριο και το περιστατικό μετέτρεψε τον Μεσάλ σε ήρωα της παλαιστινιακής αντίστασης. Η Ιορδανία έκλεισε τελικά το γραφείο της Χαμάς στο Αμμάν και απέλασε τον Μεσάλ στο Κατάρ. Το 2001 μετακόμισε στη Συρία και διηύθυνε τη Χαμάς από την εξορία στη Δαμασκό, από το 2004 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012. Τότε έφυγε από την πόλη λόγω της σκληρής καταστολής των Σουνιτών από τον Πρόεδρο Άσαντ που συμμετείχαν σε εξέγερση εναντίον του. Ο Μεσάλ μοιράζει τώρα τον χρόνο του μεταξύ Ντόχα και Κάιρου.
Τον Δεκέμβριο του 2012, ο Μεσάλ πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στη Λωρίδα της Γάζας και εκφώνησε την κύρια ομιλία στη συγκέντρωση για την 25η επέτειο της Χαμάς. Δεν είχε επισκεφθεί τα παλαιστινιακά εδάφη από τότε που έφυγε από τη Δυτική Όχθη σε ηλικία 11 ετών.
Η τριβή μεταξύ του Μεσάλ και της ηγεσίας της Χαμάς εμφανίστηκε μετά τις προσπάθειές του να προωθήσει τη συμφιλίωση με τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι ήθελε να παραιτηθεί από την ηγεσία λόγω εντάσεων και το 2017 αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή του στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της ομάδας.
Το Ισραήλ παρασύρει τη Μέση Ανατολή στον όλεθρο – Επίκειται συντριπτική επίθεση του Ιράν
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο καυτό μέτωπο της Μέσης Ανατολής, καθώς πληροφορίες από το αμερικανικό Πεντάγωνο αναφέρουν πως η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη, πιθανότατα να εκδηλωθεί εντός των επόμενων 72 ωρών.
Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Ayatollah Ali Khamenei έχει δώσει εντολή για άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ ενώ βάσει των σεναρίων που κυκλοφορούν, δεν αποκλείεται οι Ιρανοί και οι δυνάμεις του Άξονα Αντίστασης να επιχειρήσουν να πλήξουν μια μεγάλη πόλη του Ισραήλ, όπως το Τελ Αβίβ ή την Χάιφα.
Και ενώ ο Haniyeh κηδεύτηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 1 Αυγούστου στην Τεχεράνη, δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post υποστηρίζει πως οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν τη δυνατότητα να σκοτώσουν τον Haniyeh στο Κατάρ αλλά δεν το έπραξαν, διότι αποφάσισαν να τον δολοφονήσουν όταν θα βρισκόταν στο Ιράν προκειμένου να βάλουν την Τεχεράνη στο δίλημμα για το ποια θα είναι η απάντηση της και για το εάν πραγματικά θέλει να σύρει… τη Μέση Ανατολή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
Την ίδια στιγμή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu προειδοποιεί για δύσκολες ημέρες, υποστηρίζοντας πως το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια ενώ ο IDF ανακοίνωσε πως δολοφόνησε τον Mohammed Deif, στρατιωτικό διοικητή της Hamas και εμπευστή της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Jerusalem Post: Γιατί δολοφόνησαν τον Haniyeh στην Τεχεράνη
Δημοσίευμα της Jerusalem Post υποστηρίζει ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν την ευκαιρία να σκοτώσουν τον Ismail Haniyeh στο Κατάρ, αλλά αποφάσισαν να τον δολοφονήσουν κατά την επίσκεψη του στο Ιράν.
«Πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας εξήγησαν ότι η επιλογή υπέρ της απόπειρας δολοφονίας στην καρδιά της Τεχεράνης έγινε ακριβώς για τον λόγο ότι εκείνη τη στιγμή ήταν το Ιράν που ήταν υπεύθυνο για την ασφάλεια του Haniyeh.
Αν ήθελαν οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, θα μπορούσαν να είχαν εξαλείψει τον Haniyeh στο Κατάρ, αλλά επέλεξαν την Τεχεράνη για δύο λόγους: πρώτον, για να απαλλαγούν από τον ηγέτη της Hamas, και δεύτερον και κυριότερο προκειμένου να βάλουν το Ιράν στο επίκεντρο ενός διλήμματος για το μέλλον, για τον βαθμό στον οποίο θέλει να διασπείρει τις φλόγες στη Μέση Ανατολή και για το πώς θα απαντήσει», υποστηρίζει η Jerusalem Post.
Ισραήλ: Έτοιμοι για όλα τα σενάρια
Το Ισραήλ όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu θα πρέπει να προετοιμαστεί για δύσκολες ημέρες, αναφέροντας πως είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο και θα σταθούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε κάθε απειλή.
Το Ισραήλ θα επιβάλει βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε επιθετικότητα εναντίον μας από οποιονδήποτε» τόνισε σε διάγγελμα του ο Netanyahu, ο οποίος δεν έκανε καμιά νύξη για τη δολοφονία του Haniyeh, αν και υποστήριξε πως το Ισραήλ επέφερε συντριπτικά πλήγματα στους πληρεξούσιους του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Hamas και της Hezbollah.
Σημειώνεται ότι μέσα σε λίγες ώρες το Ισραήλ εξόντωσε πέρα από τον ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh, και το νο2 της Hezbollah Fuad Shukr, με πυραυλικό πλήγμα στη Βηρυτό του Λιβάνου.
Θέλει ολοκληρωτικό πόλεμο… με έγκριση ΗΠΑ
Οι δολοφονίες του Ismail Haniyeh και του Fuad Shukr υποδηλώνουν την επιθυμία του Ισραήλ να προκαλέσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή , το οποίο θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS o Francis Boyle, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, υπογράμμισε πως το Ισραήλ θέλει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
«Προφανώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα έλαβε το πράσινο φως από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden και το Κογκρέσο για να δημιουργήσουν όλο αυτό το χάος» τόνισε ο Boyle, αναφέροντας πως πρέπει να παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή την κατάσταση.
«Δεν φαίνεται καθόλου καλή. Ολόκληρη η Μέση Ανατολή θα μπορούσε να πάρει φωτιά», τόνισε ο Αμερικάνος καθηγητής, επισημαίνοντας ότι «η Ρωσία έχει στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία που θα μπορούσαν να εμπλακούν σε αυτή τη φωτιά».
Σημειώνεται πως ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία εμπλοκή στη δολοφονία του Haniyeh ούτε γνώριζαν οτιδήποτε…
Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή – Οι ΗΠΑ έστειλαν στη Μεσόγειο 12 πολεμικά πλοία και 4.000 πεζοναύτες
Οι ΗΠΑ έστειλαν 12 πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο εν μέσω ισραηλινών επιδρομών στη Βηρυτό και την Τεχεράνη, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη στρατιωτικό αξιωματούχο.
Το USS Theodore Roosevelt και έξι αντιτορπιλικά βρίσκονταν στον Περσικό Κόλπο την Τετάρτη (31/7/2024).
Μια ομάδα τριών αποβατικών πλοίων και δύο αντιτορπιλικών με 4.000 πεζοναύτες και στρατιώτες εστάλη στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.
Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι το Πεντάγωνο δεν ανακοίνωσε καμία πρόσθετη ανάπτυξη δυνάμεων στο πλαίσιο της αυξανόμενης έντασης στην περιοχή λόγω του θανάτου ανώτατων αξιωματούχων του παλαιστινιακού κινήματος Hamas και της σιιτικής ομάδας Hezbollah.
Στις 30 Ιουλίου, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, Dahiya, το οποίο λειτουργεί ως προπύργιο της Hezbollah.
Μετά το χτύπημα, ο στρατιωτικός αρχηγός της Hezbollah Fouad Shokr εξέπνευσε στο νοσοκομείο.
Στις 31 Ιουλίου, η Hamas ανακοίνωσε ότι ο Ismail Haniyeh, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος, σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στην κατοικία του στην Τεχεράνη.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, Mousa Abu Marzook προειδοποίησε ότι η δολοφονία του Haniyeh, δεν θα μείνει αναπάντητη.
Politico: Οι ΗΠΑ δεν έχουν plan B
Δημοσίευμα του Politico υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ δεν έχουν αναπτύξει κάποιο αξιόπιστο plan B σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα και υπάρξει περαιτέρω σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με το Politico, είχαν προηγουμένως συζητηθεί άλλες επιλογές για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να πειστούν οι ηγέτες της Hamas να παραδοθούν και να εγκαταλείψουν την περιοχή της σύγκρουσης, αλλά τώρα, όπως επισημαίνεται, μια τέτοια εξέλιξη δεν φαίνεται ρεαλιστική.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Ισραήλ και Hamas έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες και ότι οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι φοβούνται νέες συγκρούσεις στην περιοχή ελλείψει συμφωνιών εκεχειρίας.
Εντολή Khamenei για άμεσο πλήγμα
Υπό αυτό το πλαίσιο, γίνεται αντιληπτό πως οι πιθανότητες να επεκταθεί ο πόλεμος σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, είναι εξαιρετικά υψηλές.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Ayatollah Ali Khamenei έδωσε εντολή για ένα άμεσο χτύπημα στο Ισραή ως απάντηση για τη δολοφονία του επικεφαλής της Hamas, Ismail Haniyeh.
Μάλιστα ο Khamenei μίλησε για καθήκον του Ιράν να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του Haniyeh.
Το Ιράν θα πλήξει μεγάλη πόλη του Ισραήλ
Το Ιράν πιθανότατα θα πλήξει μια μεγάλη πόλη του Ισραήλ υποστηρίζει ο Ιρανός αναλυτής, Amir Hossein Vazirian.
«Νομίζω ότι το Ιράν και άλλα μέλη του Άξονα της Αντίστασης θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ, ή ακόμα και τη Χάιφα» λέει μιλώντας στο Newsweek ο Vazirian, υποστηρίζοντας πως είναι «συμβολικά σημαντικό για την Τεχεράνη να επιτεθεί στο Ισραήλ και στο λιμάνι της».
Σύμφωνα με τον Vazirian, το Ιράν έχει τρεις πιθανές απαντήσεις στη δολοφονία της Haniyeh.
Η πρώτη περιλαμβάνει μια «άμεση επιχείρηση» κατά του Ισραήλ, η οποία θα θυμίζει τη μαζική επίθεση με πυραύλους και drone που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στο έδαφος του εβραϊκού κράτους ως απάντηση στον βομβαρδισμό του προξενείου της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Δαμασκό.
Εναλλακτικά, η Τεχεράνη θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή, ιδίως τη Hezbollah και τους Houthis για να πραγματοποιήσει μια «έμμεση επιχείρηση».
Η τρίτη επιλογή είναι μια «υβριδική επιχείρηση», η οποία θα περιλαμβάνει τόσο άμεση επίθεση στο Ισραήλ όσο και ταυτόχρονες επιθέσεις από τον «Άξονα αντίστασης».
Πάντως, ο Vazirian υποστηρίζει ότι καμία πλευρά δεν επιδιώκει να εξαπολύσει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.
«Νομίζω ότι είναι σαν παρτίδα σκάκι.
Τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ προσπαθούν να κυριαρχήσουν στο παιχνίδι για να διατηρήσουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και τον τρέχοντα περιφερειακό πόλεμο» υποστηρίζει ο Vazirian.
Η απάντηση του Ιράν
Σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι επικαλούνται τρεις ανώνυμους Ιρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων δύο μελών της Φρουράς της Επανάστασης, η εντολή για άμεση επίθεση δόθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Οι New York Times αναφέρουν πως οι Ιρανοί στρατιωτικοί διοικητές εξετάζουν μια συνδυαστική επίθεση drones και πυραύλων σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή του Τελ Αβίβ και της Χάιφα, αλλά θα ήθελαν να αποφύγουν χτυπήματα σε μη στρατιωτικούς στόχους, δήλωσαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι.
Μια επιλογή που εξετάζεται είναι μια συντονισμένη επίθεση από το Ιράν και σε άλλα μέτωπα όπου έχει συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ, για μέγιστο αποτέλεσμα, ανέφεραν οι πηγές.
Βαθιά στο Ισραήλ
Ήδη οι ιρανικές αρχές είχαν υποσχθεί ότι θα απαντήσουν με πρωτοφανή σκληρότητα στο Ισραήλ για τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού κινήματος της Hamas, Ismail Haniyeh.
Η Τεχεράνη είχε προαναγγείλει ειδικές επιχειρήσεις «βαθιά εντός των ισραηλινών εδαφών», όπως ανακοίνωσε η διπλωματική αποστολή του ΟΗΕ της χώρας.
«Η απάντηση σε μια δολοφονία θα είναι πράγματι ειδικές επιχειρήσεις – πιο σκληρές και με σκοπό να ενσταλάξουν βαθιά λύπη στον δράστη», ανέφερε η αποστολή σε δήλωση στο «X».
O Haniyeh δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 31 Αυγούστου κατόπιν πυραυλικού πλήγματος σε κατοικία στη βόρεια Τεχεράνη
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε «όχι από το έδαφος του ίδιου του Ιράν», αλλά «από άλλο κράτος», σύμφωνα με το Al Mayadeen.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από ισραηλινό αεροσκάφος εκτός του εναέριου χώρου του Ισραήλ.
Ο αντιπρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, Mousa Abu Marzook, προειδοποίησε ότι η δολοφονία της Haniyeh δεν θα μείνει αναπάντητη.
Στο στόχαστρο τα πυρηνικά
Πλέον, μετά τη δολοφονία του Haniyeh στην καρδιά του Ιράν, και μάλιστα σε μια επίσημη περίσταση, όπως η ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, Masoud Pezeshkian, η Τεχεράνη δείχνει έκθετη και ευάλωτη.
Ο μόνος τρόπος για να διασωθεί το γόητρό του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασης και να κατευναστούν οι ανησυχίες ασφαλείας για το σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου, είναι μια αναλογική απάντηση εκ μέρους του Ιράν που θα στοιχίσει στο Τελ Αβίβ όχι μόνο συμβολικά, αλλά σε πραγματικούς, στρατιωτικούς και γεωπολιτικούς όρους.
Κοινώς, το Ιράν καλείται να περάσει το αίσθημα του τρόμου στην άλλη άκρη του τραπεζιού… Και, σε αυτή την έκτακτη κατάσταση θα απαιτηθεί μια έκτακτη και πρωτοφανής απάντηση.
Βάσει εκτιμήσεων, το Ιράν ενδέχεται να στοχεύσει το κέντρο πυρηνικών ερευνών στη Dimona, όπως έχει επισημανθεί εδώ και καιρό από το ιρανικό κρατικό κανάλι Press TV, το οποίο επικαλείται στρατιωτικούς ειδικούς.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, κατά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τον Απρίλιο – που ακολούθησε τα πλήγματα του Τελ Αβίβ στο ιρανικό προξενείο στη Συρία – ιρανικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατάφεραν να περάσουν από το πολυεπίπεδο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας και να χτυπήσουν στρατιωτικούς στόχους στην έρημο Negev σε απόσταση αναπνοής από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Dimona.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του καναλιού πιστεύουν ότι αυτό το κέντρο μπορεί να αποτελέσει στόχο για την Τεχεράνη σε περίπτωση νέας μεγάλης απειλής από το Ισραήλ.
Ο Ahmad Haghtalab, ο επικεφαλής της πυρηνικής ασφάλειας στην επίλεκτη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, γνωστή ως Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), έχει τονίσει επανηλλειμένως ότι η Τεχεράνη έχει εντοπίσει τη θέση των «πυρηνικών κέντρων» του Ισραήλ και θα είναι έτοιμη να τα καταστρέψει.
Συντονισμός δυνάμεων – Επιστρατεύονται οι δυνάμεις της Hezbollah και των Houthis
Υπενθυμίζεται, ότι πέραν της δολοφονίας του Haniyeh, το Ισράηλ έπληξε έναν εξίσου σημαντικό στόχο στην καρδιά της Βηρυτού, σκοτώνοντας με πλήγμα ακριβείας το δεξί χέρι του γραματέα της Hezbollah, Fuad Shukr, αλλιώς γνωστό ως Hajj Mohsin.
Η φονική επίθεση κατά του ανώτερου διοικητή της Hezbollah, από κοινού με τη δολοφονία του Haniyeh δημιουργεί, μια εκρηκτική συνθήκη και εξοργίζει τον σιιτικό κόσμο, που τώρα ορκίζεται σε εκδίκηση κατά αυτού που αποκαλεί ως σιωνιστική κατοχή.
Εκδίκηση, όμως ζητούν και οι Houthis μετά από τις αμερικανικές επιθέσεις σε στρατηγικές θέσεις του λιμανιού της Hodeidah, όπως και οι φιλοιρανικές οργανώσεις του Ιράκ, μετά από χθεσινούς 31/7 βομβαρδισμούς των ΗΠΑ σε εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Αντίστασης.
Το Ιράν πιθανότατα να κινητοποιήσει λοιπόν κατά τα αντίποινά του όλες αυτές τις σύμμαχες δυνάμεις και να επιχειρήσει ένα πρωτοφανές, συντονισμένο χτύπημα.
Το πλέον πιθανό σενάριο είναι η Hezbollah και οι Houthis να επιστρατευθούν για (πυραυλικά) χτυπήματα αντιπερισπασμού, τη στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης θα επιχειρούν το κυρίως πλήγμα στην καρδιά του αντιπάλου τους.
Διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός, ότι αργά χθες το βράδυ, στα απόνερα της δολοφονίας του Fuad Shukr της Hezbollah, οι τρεις σιιτικές δυνάμεις είχαν έκτακτη σύσκεψη για να προσδιορίσουν τα επόμενά βήματά τους και για διαβουλευτούν σχετικά με τη φύση των αντοποίνων, που θα εξαπολύσουν προς το Τελ Αβίβ.
Υπευθυνες οι ΗΠΑ για τη δολοφονία του Haniyeh – «Έχουμε κάθε δικαίωμα να απαντήσουμε κατάλληλα στους τρομοκράτες»
Ενδεικτική της ιρανικής απάντησης θα πρέπει να θεωρείται η νέα δήλωση της Τεχεράνης, μέσω του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Nasser Kanaani, με την οποία καταδικάζει τη δολοφονία του αρχηγού της Hamas σε ιρανικά εδάφη, χαρακτηρίζοντάς της ως κομμάτι του ευρύτερου ισραηλινού σχεδίου γενοκτονίας των Παλαιστινίων.
«Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δεν αποτελεί μόνο κατάφωρη παραβίαση των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και μια σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Kanaani.
«Η νέα επιθετική και τρομοκρατική ενέργεια αυτού του καθεστώτος στη δολοφονία του μάρτυρα Haniyeh είναι μέρος του παλαιστινιακού σχεδίου γενοκτονίας, ειδικά τους τελευταίους 10 μήνες, και στοχεύει στην αύξηση της ανασφάλειας στην περιοχή της Δυτικής Ασίας.
Ως υποστηρικτής και συνεργός του Σιωνιστικού καθεστώτος στη συνέχιση της κατοχής και της γενοκτονίας των Παλαιστινίων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι υπεύθυνη για τη διάπραξη αυτής της αποτρόπαιας τρομοκρατικής πράξης.
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν καταδικάζει σθεναρά την επιθετική πράξη του Σιωνιστικού καθεστώτος στη δολοφονία του ακούραστου Ismail Haniyeh και θεωρεί εγγενές δικαίωμά της να απαντήσει κατάλληλα σε αυτή την επιθετική πράξη κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής του ακεραιότητας», καταλήγει ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.
Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.
Πηγές:
https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/vrazei-i-m-anatoli-klima-anisyxias-meta-tis-dyo-dolofonies-igeton-tis-xamas-kai-tis-xezmpolax-en-anamoni-diadiloseon-sto-israil/?utm_source=onesignal&utm_medium=push&utm_campaign=2024-08-01—- Ανταπόκριση – Ισραήλ: Κωστής Κωνσταντίνου
https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/o-israilinos-stratos-epivevaiose-ton-thanato-tou-stratiotikou-igeti-tis-xamas-tou-moxament-nteif/?utm_source=onesignal&utm_medium=push&utm_campaign=2024-08-01-ertnewsgr Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP
Facebook Comments