Θαυματουργικές εμφανίσεις του Αγίου Μύρωνα και η ανακομιδή των λειψάνων του 16 αιώνες μετά

Χριστός Ανέστη!

Με αφορμή την επέτειο της ανακομιδής των λείψανων του Άγιου Μύρωνα προστάτη του χωρίου μου την Πέμπτη 12 Μάιου σας αναφέρω τα παρακάτω :

Ένα βράδυ κατά τις 3 βλέπω στον ύπνο μου πως βρισκόμουν στον προαύλιο χώρο του ναού και συγχρόνως έβλεπα και τον χώρο του αγιάσματος που βρίσκεται κάτωθεν και επικοινωνεί με εξωτερική σκάλα. Όλος ο χώρος είχε πλημμυρίσει με ένα φως που δεν έμοιαζε ούτε με το φως του Ήλιου ούτε και με τεχνητό. Ήταν ένα υπερκόσμιο φως. Πληθώρα κόσμου βρισκόταν παντού. Εγώ αισθανόμουν την παρουσία του Αγίου χωρίς να μπορώ να τον βλέπω. Ψαλμωδίες ακουγόταν Και εγώ τότε κατέβηκα στον χώρο του αγιάσματος.

Διπλά στην σκήτη υπήρχε η ασημένια εικόνα που υπάρχει τώρα δίπλα στα άγια λείψανα και άστραφτε κυριολεκτικά Ξύπνησα αμέσως με μια εσωτερική γαλήνη, με μια ανείπωτη ευτυχία και με μια σιγουριά πως κάτι πολύ δυνατό θα συνέβαινε στον ναό του Αγίου Μύρωνα. Σαν κάποτε να γινόταν ένα μεγάλο προσκύνημα.

Όντως έτσι έχει γίνει μετά την ανακομιδή. Το πρωί με προτροπή του συζύγου μου απευθυνθήκαμε στον πνευματικό μας ο οποίος μα παρέπεμψε στον ιερέα του χωριού μου.

Εξηγώντας εγώ τι μου συνέβαινε και πως αυτό που ένοιωθα ήταν πάνω από μένα μου λέει τότε επί λέξη : Αρκετές μαρτυρίες έχω πάνω σε αυτό το θέμα άστο και ο Άγιος θα μας δείξει τι θέλει.

Πράγματι μετά από 2 χρόνια και με θαυμαστό τρόπο έγινε η εκταφή του. Αυτά προς δόξα Θεού και συγχρόνως καταθέτω την μαρτυρία μου για όσους δυσανασχετούσαν γιατί έγινε η εκταφή.

Σας πληροφορώ πως ο Άγιος επιθυμούσε να γίνει έτσι γιατί έδειξε όχι μόνο σε μένα την ανάξια αλλά και σε αρκετά άλλα άτομα που δεν επιθυμούν να το ομολογήσουν δημόσια πως ήθελε την εκταφή του. Με λίγα λόγια με ενημέρωσε για αυτό που θα επακολουθούσε. Από πολλά μέρη του κόσμου έρχονται ευλαβείς προσκυνητές. Εγώ πιστεύω πως ήρθε να τονώσει την πίστη μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ας έχουμε την βοήθεια του και την ευλογιά του. Αμήν.

Μαρία Λυρώνη, Ηράκλειο Κρήτης

Χώρα Του. Αχωρήτου

Το κείμενο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Χώρας Του Αχωρήτου και επιτρέπεται η αναδημοσίευση του μόνο με την σύμφωνη γνώμη των διαχειριστών της ιστοσελίδας και την αναγραφή της πηγής με ενεργό σύνδεσμο

12 Μαΐου του 2014. Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την Ορθοδοξία, την Κρήτη και το χωριό Άγιος Μύρωνας Ηρακλείου. Μετά από αιώνες, εντοπίστηκαν τα ιερά λείψανα του Αγίου Μύρωνα του θαυματουργού.

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων, με τις εικόνες να είναι συγκλονιστικές.

Ειδικοί απομάκρυναν τη μαρμάρινη πλάκα και λίγη ώρα αργότερα βίωναν μοναδικές στιγμές. Έκαναν  τον σταυρό τους και προσκύνησαν τα ιερά λείψανα.

Όπως υποστηρίζεται, πιστοί είδαν όνειρο τον Άγιο Μύρωνα, ο οποίος τους ζητούσε να βγει από τον τάφο του, ενώ κάποιες άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο ότι ο τότε εφημέριος τους υπέδειξε το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα ιερά λείψανα του Αγίου, μέσα στον τάφο.

Η ζωή και το έργο του είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την αρχαία πόλη της Ραύκου, η οποία υπήρξε η πατρίδα του αγίου και προς τιμήν του μετονομάστηκε αργότερα σε Άγιο Μύρωνα.

Η κοίμηση του Αγίου τοποθετείται περί το 350 μ.Χ.

«Εδώ και ένα χρόνο, ο Άγιος Μύρωνας ζητούσε να βγει από τον τάφο του. Δημότες ονειρεύτηκαν τον Άγιο, αλλά και τον τότε εφημέριο Εμμανουήλ Παπαδάκη περί το 1860, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει τα λείψανα σε ένα συγκεκριμένο σημείο μέσα στον τάφο.

Ενημερωθήκαμε από τους δημότες και όταν διαπιστώσαμε ότι δεν είναι μια πλάνη, ειδοποιήσαμε τον σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, ο οποίος έδωσε την έγκριση του, ενώ απόφαση ελήφθη και από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Είχαμε μεγάλη αγωνία», δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Μύρωνα, πατήρ Νικόλαος Κριτσωτάκης.

Όπως μας εξήγησε ο εφημέριος, λόγω του ότι ο τάφος του Αγίου είχε συληθεί τρεις φορές επί τουρκοκρατίας, τα ιερά λείψανα δεν βρέθηκαν ακέραια.  Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 207 τμήματα, τα οποία καθαρίστηκαν και πήραν το κιτρινωπό χρώμα, όπως ακριβώς είναι τα λείψανα των αγίων.

«Είναι ένα σημάδι του Αγίου Μύρωνα στην ταραγμένη εποχή που ζούμε. Για παράδειγμα, δε θέλουμε την καύση των νεκρών, αλλά την ταφή», δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ TV” o εφημέριος Γωνιών Μαλεβιζίου Μιχάλης Αναστασάκης, ο οποίος τονίζει παράλληλα την ανάγκη να προσέλθουν πιστοί στον ιερό ναό ώστε να δουν από κοντά τα λείψανα του Αγίου και να τα προσκυνήσουν.

«Είναι 17 και πλέον αιώνων», σημείωσε ο εφημέριος Μιχάλης Αναστασάκης.

Όπως είναι γνωστό, ο Άγιος γεννήθηκε από γονείς ευγενείς και ευσεβείς. Η γέννηση και η ανατροφή του συνέπεσε με τα δύσκολα χρόνια των διωγμών του Δεκίου.

Ήδη από την παιδική του ηλικία ήταν εμφανής η μελλοντική εξέλιξη του στους κόλπους της εκκλησίας. Από παιδί φάνηκε ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας  του, καθώς και οι θαυματουργές ικανότητες του, γεγονός που αποδεικνύεται από τα πάμπολλα θαύματα που έκανε.

Όταν έφτασε σε ηλικία γάμου ο Μύρων, παντρεύτηκε με μια γυναίκα ευσεβή και πιστή. Γρήγορα όμως η σύζυγος του πέθανε και εκείνος, αφιερώθηκε απερίσπαστος στον Θεό.

Μελετούσε καθημερινά τα ιερά κείμενα, νήστευε και προσευχόταν, ενώ παράλληλα συνέχιζε το φιλανθρωπικό του έργο. Επειδή έγινε γνώστη η αρετή του, χειροτονήθηκε πρώτα Αναγνώστης και στη συνεχεία χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, όταν πλέον σταμάτησαν οι διωγμοί, ο Μύρων επιδόθηκε με μεγαλύτερο ζήλο στο κήρυγμα του Ευαγγελίου, διδάσκοντας όχι μόνο με τα λόγια του αλλά κυρίως με τα έργα του και την αρετή του.

Η φήμη του γρήγορα απλώθηκε παντού γι’ αυτό και όταν πέθανε ο επίσκοπος Κρήτης όλοι, κλήρος, άρχοντες και λαός στράφηκαν σ’ αυτόν και τον παρακάλεσαν να αναλάβει τη διαποίμανση των ψυχών τους.

Έτσι ο Μύρων χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κρήτης και με αυτό το αξίωμα πλέον συνέχισε τη θαυματουργή δράση του και το φιλανθρωπικό έργο του.

Ο Άγιος έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα

Υπολογίζεται ότι κοιμήθηκε περίπου εκατό ετών έχοντας αφήσει πίσω ένα τεράστιο ποιμαντικό και χριστιανικό έργο και προετοιμάζοντας παράλληλα το δρόμο για την είσοδο στην χριστιανική ζωή εκατοντάδων ανθρώπων από τότε ως σήμερα.

Τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του όσο και μετά την κοίμησή του, πάμπολλα είναι τα θαύματα τα οποία αποδίδονται στο πρόσωπό του.

Της Γεωργίας Μακάκη

Πηγή : http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1144133

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments