Η Πίνδος εκπέμπει SOS – Αντί για ανάπτυξη με χιονοδρομικό κέντρο, οικονομική καταστροφή με ανεμογεννήτριες

11/04/2024

Οργισμένες αντιδράσεις καθώς τα βουνά της χώρας να χάνουν την ομορφιά και να κατακλύζονται από ανεμογεννήτριες

Οι αντιδράσεις για τη… λαίλαπα ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάρκων έχουν λάβει τη μορφή έντονης κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Από ό,τι φαίνεται οι αρμόδιοι δεν πτοούνται καθώς συνεχίζονται και τα σχέδια των εταιρειών που τα τοποθετούν σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Αυτή τη φορά έρχεται η σειρά της Νότιας Πίνδου που αποτελείται από τρεις κορυφές που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα, την Λουπάτα, την Μαρόσα και το Αυγό.

Πρόκειται για μοναδικό οικοσύστημα που θα καταστραφεί, αφού στην κορυφογραμμή του Αυγού, σχεδιάζεται να τοποθετηθούν από την εταιρεία Mirova, 13 ανεμογεννήτριες.

Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή πρόκειται να τοποθετηθούν, στο Καρατζούνι στο Βαθύρρευμα, άλλες 7.

Σε δύο διαφορετικά συγκροτήματα στην Κορυφή Καυκιά, σε μία ευρύτερη γεωγραφική έκταση που εκτείνεται από το Βαθύρρευμα και το Μοσχόφυτο στα βόρεια και βορειοδυτικά μέχρι τα Ελληνικά και την Μεταμόρφωση στα νότια και στα νοτιοανατολικά, 14.

Στο Μαυροβούνι πάνω από τα Ελληνικά, 6.

Στα Ψηλά Δέντρα στο Μοσχόφυτο, 10, ενώ άλλες 8 στη θέση Κερασούλες πάνω από τον οικισμό Παράμερο.

Να σημειωθεί δε ότι, στην Μαρόσα υπήρξε μία χρόνια συζήτηση για την δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου.

Η συγκεκριμένη επένδυση θα μπορούσε να προσφέρει εργασία και εισοδήματα σε πολύ κόσμο του νομού και να δράσει ευεργετικά σε όλους τους τομείς.

Οι ΑΠΕ μπήκαν σε πρώτη μοίρα και βλέπουμε αυτή τη στιγμή τα βουνά της χώρας να χάνουν την ομορφιά και να κατακλύζονται από ανεμογεννήτριες.

Πρόκειται για έναν φυσικό πλούτο που άπαξ καταστραφεί δεν μπορεί να ανακτηθεί διά παντός

Οι ΑΠΕ παρουσιάζουν πολλά αρνητικά αλλά έχουν ένα τεράστιο που έχει πολλές σοβαρές οικονομικές διαστάσεις.

Η ενέργεια που παράγεται χάνεται, δεν μπορεί να πωληθεί.

Επίσης οι μπαταρίες που θέλουν να τοποθετήσουν, κυρίως στα φωτοβολταϊκά πάρκα, μπορούν να αποθηκεύσουν ενέργεια για πολύ λίγες ώρες.

Κρίνεται έτσι αναγκαίο το όλο θέμα να επαναεπεξεργαστεί και να ληφθούν αποφάσεις από τους κυβερνώνοντες γιατί το να διαφημίζεται η χώρα μας μέσα σε τέτοιες συνθήκες ως η χώρα που έχει προχωρήσει στην απόλιγνιτοποίηση σε χρόνο ρεκόρ, μάλλον αρνητικό είναι για τον ελληνικό λαό.

Η πράσινη μετάβαση

Πρόκειται για μια πολιτική που επέλεξε η ΕΕ για την ενεργειακή μετάβαση, μετά τη ρήξη με την Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μέχρι πριν από αυτό η ενεργειακή μετάβαση θα γινόταν με τη χρήση του φυσικού αεριού που ήταν και φθηνό.

Θα μπορούσε έτσι, λόγω της πιο φθηνής ενέργειας (όχι όσο φθηνή είναι η πυρηνική) να υπάρξει μία πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή βιομηχανία και να αποφευχθεί μία κρίση ανταγωνιστικότητας που φαίνεται πως υπάρχει μπροστά μας.

Με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και την εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου στα ύψη η στρατηγική της Ευρώπης και κατά συνέπεια της Ελλάδας άλλαξε.

Το βουνό στα Μαρόσα που έχει ξαναπαρουσιάσει επενδυτικό ενδιαφέρον μιας και υπήρξε μία χρόνια συζήτηση για την δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου.

Βέβαια κυρίως τα διάφορα αντικρουόμενα συμφέροντα και η χρόνια οικονομική κρίση έβαλαν το σχέδιο αυτό στον πάγο.

Βλέπετε ένα χιονοδρομικό κέντρο στην συγκεκριμένη περιοχή έπληττε συγκεκριμένα συμφέροντα, μιας και η μορφολογία αυτού του βουνού ευνοεί τη δημιουργία ενός μεγάλου και ανταγωνιστικού χιονοδρομικού κέντρου που θα μπορούσε να φέρει τουρισμό στην περιοχή από τους υπόλοιπους χειμερικούς προορισμούς της Ελλάδος αλλά και τβν Βαλκανίων (βλ. Μπάνσκο στη Βουλγαρία).

Επίσης υποδομές στις γύρω περιοχές υπάρχουν (Νεραϊδοχώρι, Περτούλι, Ελάτη), αν και τα τελευταία χρόνια υπολειτουργούν.

Μια τέτοια επένδυση θα μπορούσε να δράσει ευεργετικά σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας.

Βλέπουμε έτσι κι αλλιώς ποσό θετική ήταν για την τρικαλινή οικονομία τα λεφτά που έρχονται στον Μύλο των Ξωτικών .

Έτσι ένα τέτοιο χιονοδρομικό κέντρο θα μπορούσε να φέρει επιπλέον χρήματα στον νομό και να επεκτείνει την χειμερινή τουριστική περίοδο.

Όλα αυτά βέβαια αν δεν εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στο βουνό.

Η απραξία τον τοπικών παραγόντων, κυρίως στον Δήμο Πύλης, είναι απαράδεκτη.

Δεν μπορούν βάλουν πιο ψηλά τον πήχη.

Παραδίδεται έτσι το βουνό χωρίς καμιά αντίδραση στα συμφέροντα λίγων εμποδίζοντας την οικονομία του τόπου να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί.

Η εγκατάσταση λοιπόν στα Μαρόσα πάρκου με ανεμογεννήτριες είναι μία τεράστια ήττα της τοπικής αυτοδιοίκησης και βάζει ταφόπλακα στην τουριστική ανάπτυξη του νομού, όπως καταγγέλλουν τοπικοί επαγγελματικοί φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγή: https://www.bankingnews.gr/energeia/articles/767874/notia-pindos-sos-anti-gia-anaptyksi-me-xionodromiko-kentro-oikonomiki-katastrofi-me-anemogennitries

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments