12/10/2024
Έλληνες της Συρίας στο ΕΡΤnews: Αγωνία για την επόμενη ημέρα – Οι περισσότεροι δεν θέλουν να φύγουν
Αγωνία για την τύχη των 4.500 Ελλήνων που ζουν στη Συρία – «Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και ακούμε μόνο πυροβολισμούς»
Ο Έλληνας πρέσβης φέρεται να αποχώρησε από τη Δαμασκό αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, αλλά περίπου 4.500 Έλληνες υπήκοοι παραμένουν στη Συρία, αγωνιώντας για την τύχη τους, καθώς η εξουσία έχει περάσει «προσωρινά» στα χέρια των τζιχαντιστών.
«Πυροβολούν συνέχεια. Από τις 5 βλέπουμε πυροβολισμούς στον ουρανό. Όπου βρουν την ευκαιρία σπάνε κλειδαριές και κλέβουν μαγαζιά. Η ηγεσία των ανταρτών έχει βγάλει περιορισμό κυκλοφορίας, έχει ξεκινήσει ήδη μέχρι τις 05.00 το πρωί», δήλωσε στο OPEN και στην Αδαμαντία Λιόλιου Έλληνας κάτοικος της Συρίας. «Δεν έχουμε καλή εικόνα για το τι συμβαίνει ακριβώς, διότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και ακούμε μόνο πυροβολισμούς. Δεν πιστεύω ότι είναι μόνο για πανηγυρισμό. Έγιναν βανδαλισμοί, κλοπές…», ανέφερε άλλη κάτοικος και πρόσθεσε πως «υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που θέλουν να φύγουν, ανάλογα με τις εξελίξεις. Δεν ξέρουμε ακόμα».
Την ώρα, ωστόσο, που οι Έλληνες της Συρίας τηρούν, αναγκαστικά, στάση αναμονής μέχρι η «μεταβατική» κυβέρνηση των ανταρτών να δώσει τα πρώτα «δείγματα γραφής», ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πατριάρχη Αντιόχειας Ιωάννη, εκφράζοντας τη στήριξη της Ελλάδας στον χριστιανικό πληθυσμό της Συρίας, τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να συνδράμει όπου χρειαστεί.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να λάβει πρωτοβουλίες για να προστατεύσει τον χριστιανικό πληθυσμό της Συρίας. «Η Ελλάδα και η ΕΕ έχουν καθήκον να υπερασπίσουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς στη Συρία και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ενώπιον των πρέσβεων των κρατών μελών της Ε.Ε.
«Η επανάσταση έγινε για να νικήσουμε το δολοφονικό δικτατορικό σύστημα του Άσαντ»: Όσα περιγράφουν Έλληνες της Συρίας
Οι Έλληνες της Δαμασκού αριθμούν 60 με 70 οικογένειες, οι οποίες προς το παρόν δεν εκδήλωσαν πρόθεση να εγκαταλείψουν τη Συρία.
«Η επανάσταση δεν έχει κανένα θρησκευτικό ή φυλετικό υπόβαθρο»
Η κατάσταση συνεχίζει να μην είναι εύκολη στη Συρία καθώς όλοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα ενώ από το «κάδρο» δεν λείπει και η οικονομική αβεβαιότητα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, την αγωνία και τον φόβο των πρώτων ωρών, μετά από την πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ περιγράφουν οι Έλληνες της Συρίας.
Με καταγωγή από το Χαλέπι της Συρίας, ο Τίτο Μπαντέν σπούδασε ιατρική στην Ελλάδα όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία 15 χρόνια.
«Εδώ 14 χρόνια προσπαθώ να μιλήσω να πω στον κόσμο ότι δεν έχουμε ούτε εμφύλιο, δεν είναι υποκινούμενη η επανάσταση από ξένα χέρια, έγινε για να νικήσουμε το δολοφονικό δικτατορικό σύστημα του Άσαντ, που μας βασανίζει 54 χρόνια, πρώτα με τον πατέρα του 30 χρόνια και μετά ο γιος 14 χρόνια. Η επανάσταση δεν έχει κανένα θρησκευτικό ή φυλετικό υπόβαθρο. Σήμερα αγκαλιασμένοι είναι σιήτες, σουνίτες, Δρούζοι, κούρδοι, χριστιανοί».
Ανεξάρτητα από τις πρώτες αντιδράσεις, Έλληνες της Συρίας και Σύριοι της Ελλάδας, περιμένουν τα πρώτα δείγματα από τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να σχηματίσουν εικόνα για το μέλλον της χώρας.
Ένα «ποτάμι» προσφύγων επιστρέφει στη Δαμασκό μετά την πτώση του Άσαντ
«Καραβάνια» Σύρων πολιτών που είτε είχαν ξενιτευτεί λόγω του εμφυλίου στη Συρία, είτε είχαν γίνει εσωτερικοί μετανάστες, ζώντας για πολλά χρόνια εκτοπισμένοι, πλέον επιστρέφουν στις εστίες τους, ακολουθώντας την κατάληψη της εξουσίας από τους αντάρτες.
Στα βίντεο που μετέδωσαν το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και άλλες πηγές, διακρίνονται αμέτρητα αυτοκίνητα να κατακλύζουν τους δρόμους μέσα στη νύχτα, καθώς χιλιάδες Σύροι πολίτες κατευθύνονται από την περιφέρεια στην πρωτεύουσα. Μεγάλος, εξάλλου, είναι και ο αριθμός των Σύρων που επιστρέφουν στην πατρίδα τους από την Τουρκία, όπου, όπως αναφέρει το TRT, πολλοί από αυτούς ζούσαν ξενιτεμένοι για τουλάχιστον μια δεκαετία.
After 61 years, the Baathist regime falls, marking a new chapter in Syria's history. Syrians flock to Damascus for a fresh start, with roads jammed as the capital becomes a symbol of hope and change.#news #Syria #Traffic #jammed #capital #Damascus pic.twitter.com/OeACbllImC
— British Muslim TV (@BritishMuslimTV) December 9, 2024
Στον Συνοριακό Σταθμό Cilvegozu, στην επαρχία Χατάι της νοτιοανατολικής Τουρκίας, επικρατεί συνωστισμός, με τις τουρκικές Αρχές να αναγκάζονται να στήσουν ένα νέο σημείο ελέγχου, προκειμένου να διαχειριστούν τις εξαιρετικά αυξημένες ροές.
Ισραηλινά τανκ έφτασαν στη Δαμασκό
Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σχέδιο… τεμαχισμού της Συρίας σε ζώνες επιρροής από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, οι οποίες πλήττουν ανελέητα με βομβαρδισμούς στόχους στο συριακό έδαφος σε μια προσπάθεια να εδραιώσουν την κυριαρχία και να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους ενόψει της νέας πραγματικότητας μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Bashar al Assad και την φυγή του στη Ρωσία.
Τη στιγμή που οι δυνάμεις των τζιχαντιστών της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) και των ανταρτών του Συριακού Εθνικού Στρατού επιχειρούν να διαμορφώσουν την επόμενη ημέρα και να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, όλες οι «μεγάλες δυνάμεις» που είχαν λόγο και ρόλο στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, σπεύδουν και κάνουν τα δικά τους βήματα για να εδραιώσουν… την κυριαρχία τους στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε μόλις τις τελευταίες… 12 ημέρες.
Πληροφορίες μάλιστα του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Mayadeen αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί κατέλαβαν ολόκληρη την πρώην ουδέτερη ζώνη των Υψωμάτων του Gollan και προχώρησαν βαθύτερα στη Συρία, με τα ισραηλινά τανκ να έχουν ήδη φτάσει σε κατοικημένες περιοχές στα περίχωρα της Δαμασκού.
Ο IDF στη… Δαμασκό
Σύμφωνα με ανταποκριτή του τηλεοπτικού καναλιού Al Mayadeen, τα ισραηλινά τανκ πέρασαν από την πόλη Quneitra, η οποία βρίσκεται μόλις 55 χλμ. από τη Δαμασκό και πλέον βρίσκονται στην περιοχή της πόλης Qatana – σχεδόν 20 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, τα Ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν να κινούνται προς τη συριακή πρωτεύουσα.
Τοπικές πηγές διευκρίνισαν στο Al Mayadeen ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην πορεία τους κατέλαβαν αρκετούς οικισμούς, όπως οι Aarna, Baqasm, Er-Reemeh, Hina, Qala, Jandal, Al-Husseiniya, Jita και Al-Khashab.
Τις πληροφορίες του Al Mayadeen επιβεβαίωσε και η εφημερίδα Al Watan, η οποία και αυτή μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός κινείται στα νότια της επαρχίας της Δαμασκού.
«Οι δυνάμεις κινούνται στα νότια της επαρχίας της Δαμασκού, στα σύνορα με τον Λίβανο, κατέλαβαν τον οικισμό Hineh (50 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό) και τους πρόποδες του Khan el-Sheikh στην περιοχή Qatana, απέναντι από τη λιβανική διοίκηση της Rashaya» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Διαψεύδει το Ισραήλ
Τις πληροφορίες πάντως ότι στρατιωτικές του δυνάμεις βρίσκονται στην Qatana, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της Δαμασκού διέψευσε το Ισραήλ όπως μετέδωσε το βρετανικό SkyNews.
Νωρίτερα το Reuters, επικαλούμενο πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας, μετέδωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν φτάσει στην Qatana και ότι ο IDF είχε αρνηθεί να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο.
Μάλιστα δημοσίευμα του Al Jazeera επισημαίνει ότι «οι επανειλημμένες ισραηλινές επιθέσεις μέσα και γύρω από τη Δαμασκό και άλλες περιοχές δημιουργούν μια τεράστια πρόκληση για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Συρία να διατηρήσουν τον κρατικό μηχανισμό και να εξασφαλίσουν μια ομαλή μετάβαση».
Πάνω από 300 αεροπορικοί βομβαρδισμοί
Επιπλέον, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πάνω από 300 αεροπορικούς βομβαρδισμούς τόσο στη νότια Συρία όσο και στη Δαμασκό, καταστρέφοντας τις πιο σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του συριακού στρατού.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε αεροδρόμια, ραντάρ, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, κέντρα έρευνας του στρατού, ενώ προκάλεσε ζημιές ή βύθισε σκάφη του συριακού πολεμικού ναυτικού, ενώ έπληξε επίσης μονάδα αντιαεροπορικής άμυνας κοντά στο μεγάλο λιμάνι της Λαττάκειας, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας.
Το Ισραήλ διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές σε τοποθεσίες του πρώην καθεστώτος που σχετίζονται με πυραύλους και χημικά όπλα, έτσι ώστε όλα αυτά τα «μέσα» να μην καταλήξουν στα χέρια των τζιχαντιστών και των ανταρτών.
Σύμφωνα με το Al Mayadeen, οι επιδρομές στόχευσαν ένα κέντρο ελέγχου ηλεκτρονικού πολέμου και μια στρατιωτική αεροπορική βάση όπου στάθμευαν ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων της Συρίας, στην περιοχή Aqraba, στα νοτιοανατολικά της Δαμασκού.
Στο στόχαστρο των Ισραηλινών βρέθηκε και η περιοχή Barzah, στα βόρεια της Δαμασκού, όπου σύμφωνα με το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Qahira al-Ikhbariya, όπου ο IDF με 15 πυραύλους, κατέστρεψε κτήρια κέντρων έρευνας του στρατού.
Ισραήλ: Δικά μας για πάντα τα Gollan
Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Οκτωβρίου 1973, το Ισραήλ εισέβαλε στη νότια Συρία, ακόμα βαθύτερα στην ουδέτερη ζώνη και πέρα από τα κατεχόμενα εδάφη των Υψιπέδων του Gollan.
Σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu υποστήριξε πως το κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του συριακού υψιπέδου του Gollan θα συνεχίσει να ανήκει στη χώρα του «για την αιωνιότητα».
«Σήμερα, όλος ο κόσμος κατανοεί την κεφαλαιώδη σημασία της παρουσίας μας πάνω στο Gollan κι όχι στους πρόποδες του Gollan.
Το Gollan θα παραμείνει μέρος του κράτους του Ισραήλ για την αιωνιότητα» είπε ο Netanyahu αναφέροντας πως «ο έλεγχος μας στα υψίπεδα του Gollan εγγυάται την ασφάλεια μας και την εθνική μας κυριαρχία».
Μάλιστα ο Netanyahu επικαλέστηκε και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump «διότι ανταποκρινόμενος σε αίτημά μου αναγνώρισε την εθνική κυριαρχία του Ισραήλ στο υψίπεδο του Gollan το 2019».
Οι Αμερικανοί πλήττουν θέσεις του ISIS
Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί, οι οποίοι διατηρούν μια δύναμη περίπου 900 στρατιωτών στη Συρία, πλήττουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους έτσι ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της χώρας.
Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Anthony Blinken προειδοποίησε ότι το Ισλαμικό Κράτος θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την περίοδο αυτή για να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες και τα καταφύγια του. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην το επιτρέψουμε να συμβεί» τόνισε ο Blinken.
Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν… τους Κούρδους
Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι μέσω των ανταρτών του Συριακού Εθνικού Στρατού επιτέθηκαν στους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι έχουν τη στήριξη της Ουάσινγκτον λόγω του ρόλου που είχαν στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους τα προηγούμενα χρόνια.
Πάντως και παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία, μονάδες των ανταρτών επιτέθηκαν και κατέλαβαν την πόλη Manbij.
Μάλιστα αναφέρεται πως υπήρξε συμφωνία με τους Κούρδους, οι οποίοι αποχώρησαν από την πόλη.
Η Τουρκία διαμηνύει πως δεν πρόκειται να ανεχθεί το κουρδικό ΡΚΚ ή το Ισλαμικό Κράτος να επωφεληθούν από τη νέα κατάσταση, με τον Τούρκο πρόεδρο, Rejep Tayip Erdogan να επιμένει ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να επεκτείνει την εμβέλεια της στη Συρία, παρά το γεγονός ότι στηρίζει τους Σύρους αντάρτες.
«Η Τουρκία δεν έχει το βλέμμα της στο έδαφος οποιασδήποτε άλλης χώρας» είπε ο Erdogan, τονίζοντας ότι στόχος του είναι «προστατεύσουμε την πατρίδας μας από τρομοκρατικές επιθέσεις».
Δύο όχι του Άσαντ σε ΗΠΑ και Τουρκία οδήγησαν στην ανατροπή του γράφει η Washington Post
Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post αποκαλύπτιει ότι δύο όχι του Άσαντ, οδήγησαν στην ανατροπή του. Το ένα προς τις ΗΠΑ και το δεύτερο στην κατά τ΄ άλλα …απομονωμένη όπως έλεγαν κυβερνητικοί «αναλυτές» Τουρκία…
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Μπασάρ αλ Άσαντ απέρριψε μια πρόταση των ΗΠΑ για συμφωνία σύμφωνα με την οποία η Συρία θα διέκοπτε την υλικοτεχνική βοήθεια προς την Τεχεράνη με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των αμερικανικών κυρώσεων.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι εβδομάδες πριν αρχίσει η επίθεση των τζιχαντιστών η Ουάσιγκτον, με τη μεσολάβηση των ΗΑΕ, κάλεσε τον Άσαντ να εγκαταλείψει τη χρήση του συριακού εδάφους από το Ιράν για τον εφοδιασμό της Χεζμπολάχ. Σε αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν μια σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας.
Η Washington Post, επικαλείται ως πηγή της τον πρώην Σύρο διπλωμάτη Bassam Barabandi και προσθέτει πως η μοιραία για τον Άσαντ απόφαση ήταν το δεύτερο όχι που είπε, αυτή τη φορά έναντι της Τουρκίας. Ο Άσαντ δεν ανταποκρίθηκε στην κίνηση Ερντογάν, ο οποίος προσφέρθηκε να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Δαμασκό με αντάλλαγμα τον περιορισμό των κουρδικών δυνάμεων και την επιστροφή τουλάχιστον μέρους των Σύριων προσφύγων στο έδαφος της την Αραβική Δημοκρατία.
Η Άγκυρα γνώριζε έξι μήνες πριν και «ενέκρινε» το σχέδιο ανατροπής του Άσαντ
Οταν ο Ερντογάν άρχισε να σκληραίνει τη στάση του απέναντι στον Άσαντ, οι αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης είδαν τη μεγάλη ευκαιρία για την ανατροπή του Σύρου προέδρου.
Πριν από έξι μήνες κι έπειτα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου οι αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης κοινοποίησαν στην Τουρκία το σχέδιο μιας μεγάλης επίθεσης με στόχο την ανατροπή Άσαντ και «αισθάνθηκαν ότι έλαβαν τη σιωπηρή έγκρισή της», αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του σχεδιασμού.
Η επιχείρηση ξεκίνησε μόλις πριν από δύο εβδομάδες και η κατάληψη του Χαλεπιού, με συνοπτικές διαδικασίες, αιφνιδίασε σχεδόν όλους. Στη συνέχεια, μέσα σε λίγες ημέρες η συμμαχία των ανταρτών έφτασε στη Δαμασκό και την Κυριακή έβαλε τέλος στην κυριαρχία πέντε δεκαετιών της οικογένειας Άσαντ.
Οι συγκυρίες ήταν οι κατάλληλες για την αστραπιαία προέλαση των ανταρτών: ο συριακός στρατός ήταν εξαντλημένος, οι κύριοι σύμμαχοί του, το Ιράν και η Χεζμπολάχ ήταν αποδυναμωμένοι από τις επιθέσεις του Ισραήλ και ο βασικός σύμμαχός του, η Ρωσία, είχε χάσει το ενδιαφέρον του, καθώς είχε ρίξει το βάρος στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Δεν υπήρχε περίπτωση οι αντάρτες να προχωρήσουν χωρίς να ειδοποιήσουν πρώτα την Τουρκία, η οποία υπήρξε βασικός υποστηρικτής της συριακής αντιπολίτευσης από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ένας διπλωμάτης στην περιοχή και ένα μέλος της συριακής αντιπολίτευσης.
Η Τουρκία διαθέτει στρατεύματα στο έδαφος της βορειοδυτικής Συρίας και παρέχει υποστήριξη σε κάποιες ομάδες ανταρτών που συμμετείχαν στις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA).
Το τολμηρό σχέδιο των ανταρτών ήταν ιδέα της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) και του ηγέτη της Άχμεντ αλ Σάρεχ (σ.σ.: το πραγματικό όνομα του Τζολάνι), δήλωσε ο διπλωμάτης.
Ο «τρομοκράτης» ηγέτης της HTS
Λόγω των παλαιότερων δεσμών του με την Αλ Κάιντα, ο Τζολάνι έχει χαρακτηριστεί «τρομοκράτης» από την Ουάσινγκτον, την Ευρώπη και την Τουρκία.
Η κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία συνήψε συμφωνία με τη Ρωσία το 2020 για την αποκλιμάκωση των μαχών στη βορειοδυτική Συρία, για καιρό ήταν αντίθετη σε μια τόσο μεγάλη επίθεση των ανταρτών, φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε νέο προσφυγικό κύμα προς την Τουρκία.
Ωστόσο, οι αντάρτες είδαν ότι νωρίτερα φέτος η Αγκυρα σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στον Άσαντ, δήλωσαν οι πηγές, αφού εκείνος απέρριψε επανειλημμένα διαβήματα του Ερντογάν με στόχο την προώθηση μιας πολιτικής λύσης στο στρατιωτικό αδιέξοδο, το οποίο έχει αφήσει τη Συρία διαιρεμένη μεταξύ του καθεστώτος και ενός συνονθυλεύματος ανταρτικών ομάδων, με μια σειρά ξένων υποστηρικτών.
Η πηγή της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε στο Reuters ότι οι αντάρτες ενημέρωσαν την Τουρκία για τις λεπτομέρειες του σχεδίου τους, μετά την αποτυχία του Ερντογάν να δεσμεύσει τον Άσαντ.
Το μήνυμα προς τον Ερντογάν ήταν: «Ο δρόμος που έχετε επιλέξει δεν φέρνει αποτέλεσμα, γι’ αυτό δοκιμάστε τον δικό μας. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα, απλά μην επεμβαίνετε».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, μιλώντας στην Ντόχα την Κυριακή, δήλωσε ότι η προσπάθεια του Ερντογάν τους τελευταίους μήνες να προσεγγίσει τον Άσαντ απέτυχε και πως η Τουρκία «ήξερε ότι κάτι ερχόταν».
Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Νουχ Γιλμάζ, δήλωσε σε συνέδριο για θέματα Μέσης Ανατολής στο Μπαχρέιν την Κυριακή ότι η Άγκυρα δεν βρίσκεται πίσω από την επίθεση και δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της, λέγοντας ότι ανησυχεί για την αστάθεια στην περιοχή.
Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας δεν απάντησαν άμεσα σε ερωτήσεις του Reuters αναφορικά με το αν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ HTS και Άγκυρας για την επιχείρηση στο Χαλέπι.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ενημέρωση της Τουρκίας για τις προετοιμασίες στο πεδίο της μάχης, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η HTS «δεν λαμβάνει εντολές ή οδηγίες από εμάς και δεν συντονίζει τις επιχειρήσεις της ούτε μαζί μας».
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι «υπό αυτή την έννοια» δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι η επιχείρηση στο Χαλέπι διεξήχθη με την έγκριση ή το πράσινο φως της Τουρκίας.
Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με εκπρόσωπο της HTS.
Οι παγκόσμιες αντιδράσεις για την πτώση του Άσαντ στη Συρία
Τα νέα δεδομένα, έπειτα από τον εμφύλιο που κράτησε πάνω από 13 χρόνια, ανατρέπουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, έχοντας διαμορφώσει δύο στρατόπεδα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για τη Συρία, όπως τις καταγράφει το Sky News
Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χορήγησε άσυλο στον Άσαντ, τη στιγμή που οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας στη Συρία έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή.Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε τα εξής: «Ό,τι συνέβη εξέπληξε τον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελούμε εξαίρεση».
ΗΠΑ: «Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα εξεπλάγη» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.Προειδοποίησε, δε, ότι το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει τις αεροπορικές επιδρομές με στόχο στρατόπεδα στην κεντρική Συρία.
Ευρώπη: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το στυγνό καθεστώς Άσαντ κατέρρευσε. Η ιστορική αυτή αλλαγή στην περιοχή ανοίγει πεδίο νέων ευκαιριών, ωστόσο υπάρχει κι αυξημένο επίπεδο ρίσκου».
Ιράν: Σύμφωνα με το Reuters, το Ιράν έχει θεσπίσει μία γραμμή άμεσης επικοινωνίας με τους αντάρτες στη Συρία για να αποφευχθεί μία εχθρική κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες
Ισραήλ: Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι η πτώση του Άσαντ ήταν αποτέλεσμα των χτυπημάτων που επέφερε το Ισραήλ σε Χεζμπολάχ και Ιράν.
Γαλλία: «Το βάρβαρο καθεστώς έχει πέσει. Επιτέλους αποτίουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους της Συρίας, για το κουράγιο και την υπομονή τους» είχε πει ο Εμανουέλ Μακρόν.
Η Γαλλία θα υποστηρίξει την πολιτική μετάβαση στη Συρία, αποστέλλοντας ειδικό κλιμάκιο διπλωματίας τις επόμενες ημέρες.
Ηνωμένο Βασίλειο: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στέρμερ υπογράμμισε τα εξής: «Οι Σύροι έχουν υποφέρει υπό το βάρβαρο καθεστώς Άσαντ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καλωσορίζουμε τη νέα εποχή μετά την πτώση του. Η προσοχή μας επικεντρώνεται τώρα στη διασφάλιση μιας πολιτικής λύσης και στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας».
Τουρκία: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η νέα Συρία δεν αποτελεί απειλή για τους γείτονες.
«Οποιαδήποτε επέκταση του κουρδικού PKK δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη στη Συρία» πρόσθεσε όμως.
Γερμανία: «Ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει με βίαιες μεθόδους καταπιέσει τους πολίτες του, βρίσκεται πίσω από την απώλεια αμέτρητων ζωών και έχει οδηγήσει σειρά ατόμων στην αποχώρηση από τη Συρία, πολλοί από τους οποίους έχουν φτάσει στη Γερμανία» είπε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
«Οι Σύροι έχουν βιώσει τρομερές απώλειες. Το τέλος του καθεστώτος Άσαντ είναι επομένως θετική είδηση» πρόσθεσε.
«Η μεταχείριση των μειονοτήτων από τους αντάρτες Hayat Tahrir al Sham θα καθορίσει τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην ομάδα», δήλωσε από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τουρκία: «Χρυσή» ευκαιρία οι τζιχαντιστές στη Συρία για τις κατασκευαστικές – Ράλι ανόδου για τις μετοχές τους
Ράλι ανόδου κατέγραψαν οι κατασκευαστικές εταιρείες της Τουρκίας και αυτές του τσιμέντου, μπροστά στις προοπτικές ανοικοδόμησης της Συρίας μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπαράσ αλ Άσαντ.
Η Τουρκία θα εργαστεί για την ανοικοδόμηση της Συρίας μετά την ανατροπή Άσαντ και θα βοηθήσει τους Σύρους μετανάστες που φιλοξενεί, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια, δήλωσε τη Δευτέρα (9/12) ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χακάν Φιντάν.
«Με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, η ανοικοδόμηση της Συρίας προχωρά», δήλωσε ο Γιακούπ Τοκτάμις από τη χρηματιστηριακή εταιρεία Trive Yatirim.
Ο Γιουσούφ Ντογκάν, επικεφαλής ερευνών παγκόσμιων αγορών στην Info Yatırım, δήλωσε ότι θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες για τουρκικές εταιρείες στον κατασκευαστικό κλάδο και σε αυτούς του τσιμέντου και του χάλυβα.
Η γεωγραφική εγγύτητα της Τουρκίας και οι υπάρχουσες εμπορικές σχέσεις δίνουν στις εταιρείες της χώρας ένα πλεονέκτημα στη διαδικασία ανοικοδόμησης της Συρίας, πρόσθεσε ο Ντογκάν.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε ότι το κόστος της συνολικής ζημιάς στις 14 μεγαλύτερες πόλεις και κλάδους της Συρίας ανέρχεται σε 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011.
Αναλυτές υπογραμμίζουν τη δυσκολία στην εκτίμηση των αναγκών ανοικοδόμησης της Συρίας, λόγω της άγνωστης κλίμακας καταστροφών και του αβέβαιου πολιτικού μέλλοντος. Επιπλέον, η ζήτηση για ανοικοδόμηση θα εξαρτηθεί από το πόσοι πρόσφυγες που έφυγαν από τη χώρα θα επιστρέφουν.
Τουρκία: «Εκτοξεύτηκαν» οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου
Η μετοχή της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της Τουρκίας, Enka Insaat, αυξήθηκε περίπου κατά 4,6%. Οι μετοχές των εταιρειών τσιμέντου Bursa Cimento, Oyak Cimento, Afyon Cimento, Akcansa, Limak Dogu Anadolu Cimento εκτινάχθηκαν μεταξύ 8% και 10%.
Οι μετοχές της Bursa Cimento ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023, ενώ οι μετοχές της Oyak Cimento έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Η μετοχή της χαλυβουργίας Iskenderun Demir Celik σημείωσε άνοδο σχεδόν 10% και εκείνη της Emlak Konut, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων της Τουρκίας, κέρδισε 2%.
Ο δείκτης της Τουρκίας, ο οποίος περιλαμβάνει εταιρείες τσιμέντου, σημείωσε άνοδο 7,79% και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ ο δείκτης κατασκευαστικών εταιριών αυξήθηκε 3,41% στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ.
Ο Σερχάτ Μπασκούρτ της χρηματιστηριακής ALB Yatırım δήλωσε ότι η Limak Dogu Anadolu Cimento και η Bursa Cimento βρίσκονται σε μια από τις καλύτερες θέσεις.
Η Limak Dogu Anadolu Cimento, με παραγωγική ικανότητα 3,6 εκατομμυρίων τόνων, θα μπορούσε να επωφεληθεί από νέες επενδύσεις ή υψηλότερη παραγωγή κλίνκερ, είπε ο Μπασκούρτ, επισημαίνοντας επίσης την ικανότητα παραγωγής κλίνκερ 1,4 εκατομμυρίων τόνων της Bursa Cimento.
ΟΗΕ: Η ανάπτυξη ισραηλινών στρατευμάτων στην ουδέτερη ζώνη του Γκολάν συνιστά «παραβίαση» της συμφωνίας του 1974
Η ανάπτυξη ισραηλινών στρατευμάτων στην ουδέτερη ζώνη του Γκολάν, δίπλα στο τμήμα του συριακού υψιπέδου που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ, συνιστά «παραβίαση» της συμφωνίας εκεχειρίας του 1974, δήλωσε σήμερα ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι έδωσε εντολή στον στρατό «να πάρει τον έλεγχο» της ουδέτερης ζώνης μετά την ανατροπή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Για «περιορισμένης έκτασης» επιχείρηση και «προσωρινό μέτρο», έκανε λόγο ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο Νετανιάχου διεμήνυσε ότι το τμήμα του συριακού Γκολάν που κατέλαβε και προσάρτησε το Ισραήλ ανήκει «για πάντα» στη χώρα του, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Αφού ευχαρίστησε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναγνώρισε την προσάρτηση κατά την προηγούμενη θητεία του στον Λευκό Οίκο (2017-2021), ο Νετανιάχου είπε ότι «το Γκολάν θα είναι για πάντα τμήμα του κράτους του Ισραήλ».
Η Δύναμη του ΟΗΕ για την Επόπτευση της Απεμπλοκής (UNDOF) είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εισέλθει στην οριοθετημένη (ουδέτερη) ζώνη (…) και έχουν αναπτυχθεί σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες», ανέφερε σήμερα ο Ντουζαρίκ. Η UNDOF έχει ενημερώσει το Ισραήλ ότι αυτές οι ενέργειες συνιστούν παραβίαση της συμφωνίας απεμπλοκής του 1974», συμπλήρωσε.
«Δεν πρέπει να υπάρχουν ένοπλες δυνάμεις ή στρατιωτική δραστηριότητα εντός της ουδέτερης ζώνης. Το Ισραήλ και η Συρία πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τους όρους της συμφωνίας του 1974 και να διαφυλάξουν την σταθερότητα στο Γκολάν», υπογράμμισε.
Το Ισραήλ κατέλαβε τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν από τη Συρία κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Η αποστρατιωτικοποιημένη, ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ, ζώνη ασφαλείας δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας για την απεμπλοκή ισραηλινών και συριακών ενόπλων δυνάμεων το 1974, μετά τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ (1973). Το Ισραήλ προσάρτησε το 1981 το κατεχόμενο τμήμα του συριακού Γκολάν.
Μοχάμεντ Αλ Μπασίρ: Ποιος είναι ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Συρίας
ΟΜοχάμεντ Αλ Μπασίρ αναμένεται να επιλεγεί ως επικεφαλής της νέας μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας, μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασαρ Αλ Ασάντ. Ο Αλ Μπασίρ θα αναλάβει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης για τη διαχείριση της μεταβατικής φάσης στην οποία μπαίνει η χώρα.
Μια πηγή προσκείμενη στους αντάρτες της Ιντλίμπ, την οποία επικαλείται το Reuters, επιβεβαίωσε ότι ο Αλ Μπασίρ είχε ήδη διοριστεί στη θέση του πρωθυπουργού. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση.
Ο Μοχάμεντ Αλ Μπασίρ γεννήθηκε στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, το 1983 και έχει σπουδάσει μηχανικός. Επίσης, έχει σπουδές στη Σαρία και το δίκαιο. Υπήρξε επικεφαλής της «κυβέρνησης» της τζιχαντιστικής Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ που συστάθηκε το 2017 και είχε την έδρα της στην Ιντλίμπ.
Η Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (πρώην Αλ Κάιντα της Συρίας) έπαιξε ηγετικό ρόλο στην αστραπιαία επίθεση κατά του Ασαντ και εν τέλει την κατάρρευση του καθεστώτος.
Νωρίτερα, με τη χώρα να βρίσκεται πλέον σε νέα «ιστορική σελίδα», το συριακό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι σέβεται τη βούληση του λαού να οικοδομήσει «μια νέα Συρία», χαιρετίζοντας «μια ιστορική ημέρα» την επομένη της κατάληψης της πρωτεύουσας Δαμασκού από τους αντάρτες και τη διαφυγή του Ασαντ.
«Η 8η Δεκεμβρίου είναι μια ιστορική μέρα στη ζωή όλων των Σύρων. Υποστηρίζουμε την επιθυμία του λαού να οικοδομήσει μια νέα Συρία εστιασμένη σε ένα καλύτερο μέλλον, που θα διέπεται από νόμους και δικαιοσύνη», τόνισε το κοινοβούλιο σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, το λογότυπο του οποίου στο Telegram εμφανίζει πλέον τα τρία αστέρια της σημαίας των ανταρτών.
Η ανακοίνωση ακολούθησε συνάντηση μεταξύ του Αλ Μπασίρ, του ηγέτη της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ, Άχμεντ Αλ Σαράα, και του σημερινού Σύρου πρωθυπουργού Γκάζι Αλ Τζαλάλι, σύμφωνα με την Arabiya TV. Ο Τζαλάλι εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει τη μεταβίβαση εξουσίας.
Παρότι το καθεστώς Άσαντ κατέρρευσε, οι συγκρούσεις στη Συρία συνεχίζονται. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι έντεκα άμαχοι, μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν από επίθεση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους κοντά στο Άιν Ίσα, μια περιοχή υπό κουρδικό έλεγχο στα βόρεια της Ράκα. Η επίθεση στόχευε ένα σπίτι στη ζώνη αυτή.
Χθες, 26 μαχητές σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ συριακών δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίες κυριαρχούν στη βορειοανατολική Συρία. Οι φιλοτουρκικές παρατάξεις ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν την πόλη Μανμπίτζ, ωστόσο δεν υπάρχουν ανεξάρτητες επιβεβαιώσεις.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι δυνάμεις που στηρίζονται από την Τουρκία ανακατέλαβαν την περιοχή Ταλ Ριφάατ, που βρίσκεται κοντά στη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία βλέπει την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση PYD και τους SDF ως συνδεδεμένους με την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ, και ζητά από τις ΗΠΑ να σταματήσουν την υποστήριξή τους.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι χρειάζεται μια συμπεριληπτική κυβέρνηση στη Συρία μετά την πτώση του Άσαντ. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και ειδικά τα Ηνωμένα Έθνη να στηρίξουν τον συριακό λαό και την προσπάθεια ειρηνικής μετάβασης εξουσίας. Τόνισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη για την οικοδόμηση μιας ειρηνικής Συρίας.
Εντωμεταξύ, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς ανακοίνωσε ότι ο στρατός του Ισραήλ θα καταστρέψει στρατηγικά όπλα σε όλη τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και αμυντικών συστημάτων. Η αποχώρηση του Άσαντ σε διάστημα μόλις έντεκα ημερών σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στη Μέση Ανατολή, καθώς το καθεστώς του κατέρρευσε μετά από 50 χρόνια. Οι αντάρτες προήλασαν ταχύτατα από το Χαλέπι στη Δαμασκό, ενώ οι παραδοσιακοί υποστηρικτές του Άσαντ, Ρωσία, Ιράν και Χεζμπολάχ, δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να παρέμβουν.
Η Τουρκία, αξιοποιώντας το κενό εξουσίας, στήριξε τον συνασπισμό ανταρτών που οδήγησε στην ανατροπή. Η διεθνής κοινότητα τώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση. Ο Άσαντ φέρεται να έχει διαφύγει στη Ρωσία, ενώ ι αντάρτες εργάζονται για τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως για να εξετάσει τις εξελίξεις, ενώ διάφορες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία, σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει την ανοικοδόμηση της Συρίας και την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων.
Συρία: Η σιδερένια πρέσα βασανιστηρίων μέσα στο «σφαγείο» του Άσαντ – Τα πλάνα της απόλυτης φρίκης
Ακόμη μία απόδειξη όσων αδιανόητων λάμβαναν χώρα στις φυλακές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, με βασανιστήρια και εκτελέσεις, ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με τη «σιδερένια πρέσα» που φέρεται να χρησιμοποιούνταν για τη σύνθλιψη κρατουμένων στη διαβόητη φυλακή Saydnaya.
Οι εικόνες που έρχονται από το μέτωπο του εμφυλίου πολέμου και προκαλούν αποτροπιασμό, δημοσιεύθηκαν σε ξένα ειδησεογραφικά Μέσα και αναδεικνύουν την πολυετή απάνθρωπη δράση του καθεστώτος που κατέπεσε τις προηγούμενες μέρες.
Τα νέα βίντεο κοινοποίησαν αντάρτες κατά την απελευθέρωση κρατουμένων και δείχνουν πλάνα από τη διαβόητη φυλακή κοντά στη Δαμασκό -με το παρατσούκλι «Ανθρώπινο Σφαγείο».
Το φονικό εργαλείο που ανακάλυψαν οι αντάρτες στις φυλακές
Viral πλάνα μέσα από τη φυλακή Saydnaya
Συρία: Μέσα στο μυστικό τούνελ διαφυγής του Άσαντ στη Δαμασκό – Βίντεο με την υπόγεια «έπαυλη»
Το κρησφύγετο της οικογένειας Άσαντ ανακάλυψαν οι αντάρτες που κατέλαβαν τη Δαμασκό της Συρίας χθες Κυριακή (08.12.2024). Το πολυδαίδαλο πολυτελές υπόγειο δίκτυο τούνελ κάτω από το παλάτι της οικογένειας Άσαντ, ήρθε στο φως μετά την πτώση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ .
Τα μυστικά τούνελ διαφυγής της οικογένειας Άσαντ αποκαλύφθηκαν εν μέσω επιδρομών Σύρων ανταρτών κάτω από τον χώρο διαμονής του αδερφού του έκπτωτου πρώην ηγέτη της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ που βρήκε καταφύγιο στη Μόσχα.
Ο Μαχέρ αλ Άσαντ – ο οποίος είναι αδελφός του έκπτωτου προέδρου και είναι γνωστός για την σκληρότητά του – κατέχει βαθμό ισοδύναμο με υποστράτηγο και ηγείται της επίλεκτης 4ης Μεραρχίας του συριακού στρατού.
Ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει την «έπαυλη» του υποστράτηγου Mαχέρ αλ Άσαντ δείχνει μια λευκή σκάλα στο πάτωμα, να κινείται σπειροειδώς κάτω από το έδαφος. Από εκεί, φαίνονται άλλες δύο σκάλες που κατεβαίνουν ακόμη πιο μακριά στα υπόγεια διαφυγής.
Στη συνέχεια το βίντεο κόβεται για να δείξει ένα τεράστιο δίκτυο από άδεια, φαρδιά τούνελ με ψηλές, καμπύλες οροφές.
Το βίντεο είχε τη λεζάντα: «Μεγάλο συγκρότημα σήραγγας κάτω από την έπαυλη του Mαχέρ Άσαντ, αρκετά φαρδύ ώστε να περάσουν φορτηγά που μεταφέρουν Captagon (σσ. ναρκωτικό της Χαμάς) και χρυσό». Ένας άλλος ισχυρίστηκε ότι οι σήραγγες ήταν «έτοιμες με εξαερισμό, καθιστικά, υπνοδωμάτια, κλειδαριές και μεταλλικές πόρτες».
Massive tunnel complex beneath Maher Assad's mansion, wide enough for trucks carrying Captagon and gold to drive through. pic.twitter.com/q7lmlLOfqi
— Akıncı (@YavuzSelim23_1) December 8, 2024
Το θρίλερ που οδήγησε στη χορήγηση ασύλου στην οικογένεια του Μπασάρ Αλ Άσαντ από τη Ρωσία
Μετά από 13 χρόνια εμφύλιας σύγκρουσης και περισσότερα από 50 χρόνια ελέγχου της χώρας από την οικογένεια Άσαντ, η Συρία άλλαξε σελίδα.
Η ταχύτατη προέλαση των ανταρτών και η είσοδός τους στην Δαμασκό ανάγκασε τον Μπασάρ αλ Ασαντ να εγκαταλείψει μαζί με την οικογένεια του τη Συρία και να αναζητήσει πολιτικό άσυλο στη Ρωσία το οποίο και χορήγησε η Μόσχα.
«Ο Άσαντ και τα μέλη της οικογένειάς του έφτασαν στη Μόσχα. Η Ρωσία, βάσει ανθρωπιστικών λόγων, τους χορήγησε άσυλο», δήλωσε συγκεκριμένα πηγή του Κρεμλίνου στα δημόσια ειδησεογραφικά πρακτορεία TASS και Ria Novosti.
Ωστόσο τα ίχνη του αδελφού του, ο οποίος είναι ταγματάρχης του συριακού στρατού και διαβόητος για την αδίστακτη συμπεριφορά του, έχουν χαθεί.
There are tunnels under Assad's house, ready with ventilation, sitting rooms, bedrooms, locks and metal doors… pic.twitter.com/M5KYQU6jge
— purple pickle (@ummukhayr) December 8, 2024
Χιλιάδες Σύροι, σε εκατοντάδες πόλεις σε όλον τον κόσμο, ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τη νίκη των ανταρτών. Ο επικεφαλής της συριακής κυβέρνησης στη Δαμασκό, ο Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, δήλωσε έτοιμος να συνεργασθεί με τους νέους ηγέτες.
Η ομάδα του ανώτατου διοικητή των ανταρτών Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι ήταν κάποτε παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, αλλά έχει αμβλύνει την εικόνα της για να καθησυχάσει τα μέλη μειονοτικών αιρέσεων και την παγκόσμια κοινότητα.
Δραματικές εικόνες έδειξαν εκατοντάδες Σύρους με τσάντες και βαλίτσες συγκεντρωμένους στα σύνορα του Λιβάνου ελπίζοντας να επιστρέψουν στη χώρα τους. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είπε ότι υπάρχουν ήδη κάποια στοιχεία για την επιστροφή Σύρων.
Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι εάν η πτώση του έκπτωτου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα στη χώρα, τότε θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, με τους Σύρους να επιστρέφουν στα σπίτια τους κατά χιλιάδες. Υπολογίζεται ότι επτά εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει το δολοφονικό καθεστώς του Άσαντ από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011 – οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και η Ιορδανία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία στη Συρία, δηλώνοντας ότι αυτή αντιπροσωπεύει μια «ιστορική ευκαιρία» για τους Σύρους.
Χαρούμενοι υποστηρικτές της εξέγερσης συνωστίστηκαν στις πρεσβείες της Συρίας σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο, κατεβάζοντας κόκκινες, άσπρες και μαύρες σημαίες της εποχής του Άσαντ και αντικαθιστώντας τις με την πράσινη, άσπρη και μαύρη σημαία των αντιπάλων του.
Ασμά αλ Άσαντ: Το «Ρόδο της Ερήμου» που έγινε «Λαίδη Μάκβεθ» – Ποια είναι η σύζυγος του Μπασάρ Αλ Άσαντ
Γεννημένη στη Βρετανία και με καριέρα στον τραπεζικό τομέα, η σύζυγός του Μπασάρ αλ Άσαντ, Άσμα, εγκατέλειψε τα πάντα για να γίνει η «Πρώτη Κυρία» της Συρίας για πάνω από δύο δεκαετίες, πριν εγκαταλείψει κακής κακώς τη χώρα με τον σύζυγό της Μπασάρ Αλ Άσαντ μετά την πτώση του καθεστώτος.
Την ώρα που ο αιμοσταγής πρώην δικτάτορα της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει βρει πολιτικό άσυλο – μαζί με την οικογένειά του – στη Ρωσία, μετά την πτώση του καθεστώτος του από τους αντάρτες και το μέλλον του διαγράφεται αβέβαιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γυναίκα του Άσμα αλ Άσαντ, η οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κυριαρχία του.
Η 49χρονη Ασμά Αλ Άσαντ, υπήρξε άλλοτε σύμβολο απελευθέρωσης και εκσυγχρονισμού στη Μέση Ανατολή, αφού δεν φοράει μαντίλα και διαθέτει μία εντυπωσιακή εμφάνιση, αλλά σήμερα το όνομά της είναι συνώνυμο με την καταπίεση και την πτώση της δυναστείας του συζύγου της.
Η πρώην Πρώτη Κυρία της Συρίας κάποτε αποκαλούνταν «Ρόδο της Ερήμου», αλλά τώρα είναι μια φιγούρα μίσους που παρομοιάζεται με τη «Λαίδη Μάκβεθ».
Γεννημένη στο Λονδίνο το 1975, από τον Fawaz Akhras, έναν επιτυχημένο καρδιολόγο στο ιδιωτικό νοσοκομείο Cromwell και τη μητέρα της Sahar, ανώτερη διπλωμάτη της Συρίας, στάλθηκε στο Queen’s College, στο Marylebone, όπου τα δίδακτρα είναι σχεδόν 9.000 λίρες το εξάμηνο.
Αφού σπούδασε στο Queen’s College και αποφοίτησε από το King’s College το 1996 με πτυχίο στην πληροφορική και γαλλική φιλολογία, ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα στις επενδύσεις, συνεργαζόμενη με εταιρείες όπως η Deutsche Bank και η JPMorgan.
Το 2000, παντρεύτηκε τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στη Συρία μετά τον θάνατο του πατέρα του, Χάφεζ Αλ Άσαντ.
Ως Πρώτη Κυρία, η Ασμά αλ Άσαντ προσπάθησε να διαμορφώσει την εικόνα της Συρίας ως μιας χώρας προοδευτικής, ανοικτής και δυναμικής. Οι εμφανίσεις της έφεραν έναν αέρα ανανέωσης. Η ίδια προωθούσε τη φιλανθρωπία, τον εκσυγχρονισμό και την κοινωνική πρόοδο, ιδίως για τις γυναίκες και τα παιδιά. Ήταν μια ορατή φιγούρα που συμμετείχε ενεργά σε διεθνή συνέδρια, στήριζε μη κυβερνητικές οργανώσεις και επισκεπτόταν απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Το στυλ της, που συνδύαζε την κομψότητα της Δύσης με τη λιτή πολυτέλεια της Μέσης Ανατολής, ήταν το απόλυτο εργαλείο επικοινωνίας. Οι ενδυματολογικές επιλογές της έστελναν μηνύματα κοσμικότητας και εκσυγχρονισμού, προσελκύοντας τη διεθνή προσοχή. Η απουσία της παραδοσιακής μαντίλας και οι minimal γραμμές των ρούχων της αντικατόπτριζαν μια εικόνα ανοιχτόμυαλης ηγεσίας.
Η παρουσία της χωρίς μαντίλα, το εκλεπτυσμένο στυλ της και οι διεθνείς εμφανίσεις της την έκαναν σύμβολο γυναικείας ενδυνάμωσης στον αραβικό κόσμο.
Το 2010, το περιοδικό Vogue την περιέγραψε ως «Ρόδο της Ερήμου», υπογραμμίζοντας την εικόνα της ως μοντέρνας και εκλεπτυσμένης Πρώτης Κυρίας.
Ωστόσο, όλα άλλαξαν το 2011, όταν η Συρία βυθίστηκε σε έναν εμφύλιο πόλεμο που αποκάλυψε τη βάναυση καταπίεση του καθεστώτος Άσαντ.
Ο πόλεμος οδήγησε σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, καταστρέφοντας την εικόνα της Συρίας ως μιας ανοικτής και προοδευτικής χώρας. Η βία, η καταστολή και οι φρικαλεότητες που αποδόθηκαν στο καθεστώς Άσαντ έφεραν τη χώρα σε κατάσταση καταστροφής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ασμά συνδέθηκε στενά με τις πράξεις του καθεστώτος.
Και ενώ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η Ασμά ανέλαβε ενεργό ρόλο στην οικονομία του καθεστώτος, οργανώνοντας δίκτυα ελέγχου που περιλάμβαναν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, πρόσβαση στο διαδίκτυο και επιδοτήσεις τροφίμων η δημοσιοποίηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων το 2012, αποκάλυψε ότι η Ασμά συνέχιζε να ζει μια πολυτελή ζωή, αγοράζοντας πανάκριβα κοσμήματα και είδη πολυτελείας, την ώρα που οι Σύριοι πολίτες υπέφεραν.
Οι εικόνες της σε φιλανθρωπικές δράσεις θεωρήθηκαν προπαγανδιστικές, ενώ η ίδια κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη διατήρηση της εξουσίας του συζύγου της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις εναντίον της, παγώνοντας τα περιουσιακά της στοιχεία και απαγορεύοντάς της την είσοδο στα κράτη-μέλη. Παρά την κατακραυγή, η Ασμά δήλωνε αποφασισμένη να μείνει στη Συρία, απορρίπτοντας προσφορές ασύλου και καταδικάζοντας τη Δύση για την εμπλοκή της στον πόλεμο.
Η επιμονή της να εμφανίζεται με ρούχα δυτικού ύφους κατά τη διάρκεια του πολέμου θεωρήθηκε προσπάθεια να απομακρύνει την προσοχή από τη σκληρή πραγματικότητα του εμφυλίου. Οι εμφανίσεις της σε συναυλίες, πανεπιστήμια και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις προσπαθούσαν να δείξουν μια «κανονικότητα» που δεν υπήρχε στη Συρία.
Η Ασμά αλ Άσαντ έχει δεχθεί έντονη κριτική για την αδυναμία της να ασκήσει επιρροή στον σύζυγό της ώστε να σταματήσουν οι φρικαλεότητες του πολέμου. Πολλοί την περιγράφουν ως «Λαίδη Μάκβεθ», που χρησιμοποιεί τη θέση της για να ενισχύσει τη δύναμη του καθεστώτος. Άλλοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η ίδια δεν έχει πραγματική εξουσία και ότι είναι περισσότερο μια φιγούρα σε ένα ευρύτερο παιχνίδι εξουσίας.
Η διάγνωση με καρκίνο του μαστού το 2018 και ο θάνατος της πεθεράς της το 2016 την επανέφεραν στο προσκήνιο, αλλά η συμμετοχή της στη διοίκηση του καθεστώτος είχε πλέον διαβρώσει την όποια θετική εικόνα είχε δημιουργηθεί. Παράλληλα, η κατακραυγή για τις πράξεις του καθεστώτος οδήγησε στην απόσυρση της συνέντευξής της από το Vogue το 2012.
Αμύθητη η περιουσία του Άσαντ με εκτιμήσεις για 2 δισ. ευρώ και δεκάδες πολυτελή ακίνητα
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπολόγισε την καθαρή περιουσία της οικογένειας του Μπασάρ αλ-Άσαντ σε έως και 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια έκθεση του 2022 προς το Κογκρέσο.
Ακόμη, σημειώνεται ότι αυτή η έκθεση αποτελεί μια εκτίμηση λόγω της εκτεταμένης συλλογής οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων «που πιστεύεται ότι είναι απλωμένα και κρυμμένα σε πολλούς λογαριασμούς , χαρτοφυλάκια ακινήτων, εταιρείες και υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους».Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεν, οι Άσαντ είχαν βαθιές «σχέσεις πατρωνίας με τους μεγαλύτερους οικονομικούς παράγοντες της Συρίας, χρησιμοποιώντας τις εταιρείες τους για να ξεπλένουν χρήματα από παράνομες δραστηριότητες και να διοχετεύουν κεφάλαια στο καθεστώς. Αυτά τα δίκτυα διεισδύουν σε όλους τους τομείς της συριακής οικονομίας».
Ενώ η οικογένεια Άσαντ και οι φίλοι τους απολάμβαναν τον πλούτο τους, οι Σύροι λιμοκτονούσαν. Μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2022 ανέφερε ότι 14,5 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 70% του πληθυσμού, ζούσαν στη φτώχεια, ενώ η ακραία φτώχεια έπληξε έναν στους τέσσερις ανθρώπους.
Πολυτελή ακίνητα στη Ρωσία
Από την πτώση του καθεστώτος, η Μόσχα έχει αναδειχθεί σε καταφύγιο για την οικογένεια Άσαντ, παρέχοντας όχι μόνο άσυλο αλλά και μια ευκαιρία να συνεχίσει να ζει με στυλ.
Η οικογένεια έχει αποκτήσει τουλάχιστον 20 πολυτελή διαμερίσματα στη Μόσχα, αξίας που ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια δολάρια.
Αυτά τα ακίνητα περιλαμβάνουν πολυτελή σπίτια σε μερικές από τις πιο αριστοκρατικές περιοχές της πόλης, όπως το συγκρότημα ουρανοξυστών City of Capitals, το οποίο στεγάζει τις πλουσιότερες ελίτ της Ρωσίας και διεθνείς εταιρείες.
Το City of Capitals διαθέτει σχέδιο διπλού πύργου, ο οποίος, μέχρι την ολοκλήρωση του Σαρντ του Λονδίνου το 2012, ήταν το ψηλότερο κτίριο στην Ευρώπη.
Η σύνδεση της οικογένειας Άσαντ με τον τομέα των πολυτελών ακινήτων της Ρωσίας καταδεικνύει την επιθυμία τους να διατηρήσουν τον πλούσιο τρόπο ζωής τους ακόμη και στην εξορία.
Τα διαμερίσματα είναι πολυτελή, με πανοραμική θέα στον ορίζοντα της Μόσχας, πολυτελή εσωτερική διακόσμηση και πολυτελείς εξοπλισμό.
Αν και αυτά τα ακίνητα δεν είναι δημόσια καταχωρημένα, πηγές αναφέρουν ότι η συλλογή της οικογένειας στη Μόσχα περιλαμβάνει ακίνητα σε μερικές από τις πιο γνωστές διευθύνσεις της πόλης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σε πολυώροφα κτίρια, ξενοδοχεία και συγκροτήματα κατοικιών.
Χλιδή στο προεδρικό παλάτι
Εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από το προεδρικό μέγαρο έδειχναν έναν άνδρα να κουβαλά μια μπεζ βελούδινη καρέκλα στον ώμο του καθώς οι άνθρωποι τριγυρνούσαν στα πλακάκια κάτω από τις περίπλοκες ξύλινες οροφές.
Σε ένα άλλο σημείο, ένας θρυμματισμένος πολυέλαιος βρισκόταν σε μια αυλή κάτω από μια περίτεχνη κεκλιμένη σκάλα, μια τσαλακωμένη συριακή σημαία μαζεμένη ανάμεσα στο σπασμένο γυαλί. Περισσότερες εικόνες έδειχναν ξύλινα έπιπλα και εξαρτήματα που είχαν μεταφερθεί στον εξωτερικό κήπο καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τα απομακρύνουν.
Το βίντεο δείχνει έναν άνδρα να τρέχει μέσα από ένα από τα σπίτια του Άσαντ στη γειτονιά του αλ-Μαλίκι, πάνω από τα βελούδινα κόκκινα χαλιά, τα γυαλιστερά μαρμάρινα δάπεδα και να προσπερνά ένα ράφι με ρούχα, συμπεριλαμβανομένης μιας τσάντας ρούχων Dior.
«Είμαι στο σπίτι του προέδρου!» φώναξε λαχανιασμένος, τρέχοντας μέσα από δωμάτια μη μπορώντας να πιστέψει τι συνέβαινε, σταματώντας κάποια στιγμή για να πετάξει στο πάτωμα ένα πορτρέτο του Χαφέζ αλ-Άσαντ, ο οποίος κυβέρνησε τη Συρία για δεκαετίες πριν δώσει την εξουσία στον γιο του.
Παράλληλα, στο συγκρότημα εντοπίστηκε και ένας στόλος πολυτελών αυτοκινήτων που ανήκαν στον πρώην πρόεδρο.
Μεταξύ αυτών που φαίνονται στο βίντεο, διακρίνονται μία κόκκινη Ferrari Φ50, που πωλείται συνήθως γύρω στα τρία εκατομμύρια δολάρια, μία Lamborghini, μία Rolls Royce και μία Bentley.
Τουλάχιστον ένα από τα οχήματα του Άσαντ φέρει πινακίδες κυκλοφορίας Δαμασκού. Η συλλογή του περιλαμβάνει επίσης και Bugatti, Aston Martin, Audi και άλλα πανάκριβα οχήματα, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως φαίνεται από το βίντεο, ο Άσαντ είχε αδυναμία σε τζιπ – από Toyota FJ Cruiser μέχρι Land Cruiser και ένα 12κύλινδρο SUV με κινητήρα από Lamborghini Countach. Στη συλλογή του πρόσθεσε, βέβαια, και ορισμένες Cadillac Escalade, αλλά τα πραγματικά «πετράδια του στέμματος» ήταν η Ferrari F50 -από τις σπανιότερες και ακριβότερες που κατασκευάστηκαν ποτέ-, μία Lamborghini Diablo, μία Mercedes SLR McLaren και ορισμένες Bentley Continental και Rolls Royce Silver Shadows.
Ποιος είναι ο Μαχέρ Αλ Άσαντ ο μικρός αδερφός του Μπασάρ που τον αποκαλούν «Χασάπη της Νταραά»
Το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, κατέρρευσε μετά την επέλαση δυνάμεων αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών από τα ανατολικά της Συρίας, μέχρι και την Δαμασκό, την οποία και κατέλαβαν. Η οικογένεια Άσαντ εγκατέλειψε τη Δαμασκό και έχει βρει πολιτικό άσυλο στη Μόσχα.
Η αυταρχική εξουσία του Μπασάρ Αλ Άσαντ, βασιζόταν όχι μόνο στην ηγεσία του, αλλά και στην αδιάλλακτη υποστήριξη του «εσωτερικού του κύκλου», των στενότερων μελών της οικογένειάς του, όπως του αδελφού του Μαχέρ αλλά και της συζύγου του Ασμά την αποκαλούμενη «Λαίδη Μάκβεθ».
Μάλιστα, το τεράστιο πολυτελές υπόγειο δίκτυο τούνελ στη Δαμασκό που αποτέλεσε τις μυστικές σήραγγες διαφυγής της οικογένειας Άσαντ και ανακάλυψαν οι σύροι αντάρτες κατά τη διάρκεια των επιδρομών τους, έφερε στο φως το «μέγαρο» του υποστράτηγου Μαχέρ αλ-Άσαντ.
Ο 56χρονος Μαχέρ Αλ Άσαντ ο μικρότερος αδελφός του Μπασάρ είναι μια φυσιογνωμία που προκαλεί φόβο και τρόμο στους Σύρους.
Πολλοί τον χαρακτηρίζουν αδίστακτο, έναν σκληρό στρατιωτικό που δε διστάζει να θυσιάσει τις ζωές των συμπατριωτών του για χάρη της εξουσίας.
Το 2011 μάλιστα είχε κατηγορηθεί πως ήταν εκείνος που διέταξε τους στρατιώτες να ανοίξουν πυρ εναντίον διαδηλωτών στο κέντρο της Δαμασκού που ζητούσαν την πτώση του καθεστώτος και για αυτό τον αποκαλούσαν ο «Χασάπης της Νταραά».
Μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου γιου της οικογένειας Άσαντ, Μπασίλ, σε τροχαίο το 1994, ο Μαχέρ προέβαλε ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Χάφεζ αλ Ασαντ, τελικά όμως το χρίσμα πήρε ο Μπασάρ. Αιτία, φέρεται να είναι ο βίαιος χαρακτήρας και τα απρόβλεπτα ξεσπάσματα του Μαχέρ.
Με στρατιωτική παιδεία, ο γεννημένος το 1967 Μαχέρ αλ Άσαντ ανέλαβε τη διοίκηση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς μετά τον τραυματισμό του από επίθεση ανταρτών σε κυβερνητικό κτήριο της Δαμασκού τον Ιούλιο του 2012 την ώρα που στο εσωτερικό του συνεδρίαζε το στρατιωτικό επιτελείο της Συρίας. Από την επίθεση είχε πέσει νεκρός ο μικρότερος ετεροθαλής αδελφός του Ασέφ καθώς και ο υπουργός άμυνας της Συρίας, Νταούντ Ραζά.
Διοικεί τη Ρεπουμπλικανική Φρουρά της Συρίας – η οποία αριθμεί 12.000 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων – και την 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, γεγονός που τον καθιστά πρόσωπο-κλειδί τόσο στον στρατό της Συρίας όσο και στη συμμαχία της με το Ιράν.
Ο σκληροπυρηνικός της οικογένειας Μάχερ περιγράφεται ως «το αδίστακτο πρόσωπο της εξουσίας» και επιβλέπει την πολιτοφυλακή Shabiha, η οποία προστατεύει τα συμφέροντα του καθεστώτος Άσαντ.
Μεταξύ άλλων είναι αρμόδιος για τη στρατιωτική συνεργασία της Συρίας με το Ιράν, ενώ φέρεται να συνδέεται και με ένοπλες ομάδες της Παλαιστίνης και του Λιβάνου.
Ορισμένοι στη Δύση τού καταλογίζουν ανάμειξη στη δολοφονία του προέδρου του Λιβάνου Χαρίρι, ενώ κατά άλλες πληροφορίες το 1999 πυροβόλησε μετά από επεισόδιο που είχαν, τον σύζυγο της αδελφής του, τον στρατηγό Ασέφ Σαουκάτ.
Πώς η πτώση του Άσαντ στη Συρία μπορεί να τροφοδοτήσει την αναζωπύρωση των ισλαμιστών
Το τι σημαίνει για τον δυτικό κόσμο η πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει το Reuters σε ανάλυσή του.
Όπως γράφει το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο, η ανατροπή του Σύρου προέδρου μετά την εισβολή των ανταρτικών δυνάμεων στη Δαμασκό το Σαββατοκύριακο, διέλυσε το δίκτυο επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή, αλλά το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι αραβικές δυνάμεις πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο αστάθειας και εξτρεμισμού από το μωσαϊκό των δυνάμεων που τον αντικαθιστούν.
Επικεφαλής μεταξύ των ανταρτικών δυνάμεων που τερμάτισαν 50 χρόνια βίαιης δυναστικής διακυβέρνησης από τον Άσαντ και τον πατέρα του ήταν η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), μια σουνιτική μουσουλμανική ομάδα που προηγουμένως συνδέθηκε με την Αλ Κάιντα που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.
Τα δυτικά και αραβικά έθνη φοβούνται ότι ο συνασπισμός των ανταρτών υπό την ηγεσία του HTS μπορεί να επιδιώξει να αντικαταστήσει το καθεστώς του Άσαντ με μια σκληροπυρηνική ισλαμιστική κυβέρνηση ή μια λιγότερο ικανή ή διατεθειμένη να αποτρέψει την αναζωπύρωση ριζοσπαστικών δυνάμεων, είπαν στο Reuters τρεις διπλωμάτες και τρεις αναλυτές.
«Υπάρχει έντονος φόβος εντός και εκτός της περιοχής για το κενό εξουσίας που μπορεί να προκαλέσει η ξαφνική κατάρρευση του Άσαντ», δήλωσε ο Abdelaziz al-Sager, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Κόλπου, μιας δεξαμενής σκέψης που επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή. Ανέφερε τους εμφύλιους πολέμους που ακολούθησαν την ανατροπή του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν το 2003 και του Λιβύου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι το 2011.
Φόβοι για «άνθηση» των εξτρεμιστικών δυνάμεων στη Συρία
Ένας ανώτερος δυτικός διπλωμάτης στην περιοχή, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στο Reuters ότι -με τις δυνάμεις των ανταρτών κατακερματισμένες- δεν υπήρχε σχέδιο για το πώς να κυβερνήσει τη Συρία, ένα περίπλοκο έθνος χωρισμένο σε διάφορες σέκτες και εθνοτικές ομάδες, η καθεμία με τις δικές της περιφερειακή βάση ισχύος.
Ο ανώτερος διπλωμάτης εξέφρασε φόβους ότι η ανομία στη Συρία θα μπορούσε να επιτρέψει την άνθηση εξτρεμιστικών ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος (IS), το οποίο το 2014 σάρωσε μεγάλες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ και ίδρυσε ένα Ισλαμικό Χαλιφάτο πριν εκδιωχθεί από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. έως το 2019.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την Κυριακή την ανατροπή του Άσαντ και είπε ότι πρέπει να «λογοδοτήσει» για τη δεσποτική του διακυβέρνηση, αλλά προειδοποίησε ότι η αποχώρησή του ήταν μια στιγμή «κινδύνου και αβεβαιότητας». Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την Κυριακή δεκάδες επιδρομές στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους για να αποτρέψουν την επανεπίδρασή του.
Η ταχύτητα της ανατροπής του Άσαντ, μόλις δύο εβδομάδες από την έναρξη της επίθεσης των ανταρτών, αιφνιδίασε πολλούς στον Λευκό Οίκο. Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσιγκτον αναζητά τώρα τρόπους επικοινωνίας με όλες τις ομάδες ανταρτών, όχι μόνο με το HTS.
Μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον είχε υποστηρίξει ως επί το πλείστον πίσω από τις συριακές κουρδικές ομάδες, όπως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων οι περιοχές ελέγχου βρίσκονται στη βορειοανατολική Συρία. Αυτές οι ομάδες, ωστόσο, βρίσκονται σε σύγκρουση με μια από τις κύριες νικηφόρες φατρίες των ανταρτών, τον Εθνικό Στρατό της Συρίας (SNA), που υποστηρίζεται από τον περιφερειακό μεσίτη, την Τουρκία, η οποία αντιτίθεται στην κουρδική επιρροή.
Οι σύμμαχοι του Άσαντ, η Τεχεράνη και η Μόσχα, που στήριξαν την κυριαρχία του για 13 χρόνια με στρατιωτική υποστήριξη, άνδρες και αεροπορική δύναμη, αντιμετωπίζουν επίσης εκτεταμένες επιπτώσεις από την απότομη πτώση του.
Η Μόσχα -η οποία έχει δώσει άσυλο στον Άσαντ και την οικογένειά του- έχει δύο μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, με το κύριο αποτύπωμά της στη Μέση Ανατολή. Η ναυτική της βάση στο Tartous στη Μεσόγειο υπήρξε σταθμός για να πετάξει στρατιωτικούς εργολάβους μέσα και έξω από την Αφρική.
Για την Τεχεράνη, η συμμαχία της με τον Άσαντ -μέλος της μειονοτικής αίρεσης των Αλαουιτών, παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ- ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της βάσης ισχύος της σε μια κατά κύριο λόγο σουνιτική περιοχή επιφυλακτική για το σιιτικό Ιράν.
Η αποχώρηση του Άσαντ διέλυσε έναν κεντρικό άξονα επιρροής, διαβρώνοντας την ικανότητα της Τεχεράνης να προβάλλει ισχύ και να διατηρεί το δίκτυο των ομάδων πολιτοφυλακής της σε όλη τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη σύμμαχό της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι άνοιξε μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας με τους αντάρτες σε μια προσπάθεια «να αποτρέψει μια εχθρική τροχιά».
Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ που διαρκεί ένα χρόνο έχει ήδη αποδυναμώσει σοβαρά τη στρατιωτική ισχύ της Χεζμπολάχ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα.
Ο Άσαντ πρόσφερε στο Ιράν έναν ζωτικό αγωγό για αποστολές όπλων για την ανοικοδόμηση της Χεζμπολάχ. Ο Τζόναθαν Πάνικοφ, πρώην αναπληρωτής αξιωματικός των εθνικών πληροφοριών των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, είπε ότι η απομάκρυνσή του θα μπορούσε να δυσκολέψει τον επανεξοπλισμό της Χεζμπολάχ, αυξάνοντας τις προοπτικές που θα τηρούσε μια εκεχειρία με το Ισραήλ που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την ανατροπή του Άσαντ ως «ιστορική ημέρα» που ακολούθησε τα χτυπήματα που έδωσε το Ισραήλ εναντίον του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Είπε ότι έδωσε εντολή στις ισραηλινές δυνάμεις να καταλάβουν περιοχές κατά μήκος της μεθοριακής ουδέτερης ζώνης για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του Ισραήλ.
Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον ύποπτων θέσεων χημικών όπλων και πυραύλων τη Δευτέρα για να αποτρέψουν την πτώση τους στα χέρια εχθρικών παραγόντων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο Carmit Valensi, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS), μια δεξαμενή σκέψης για την πολιτική ασφαλείας του Ισραήλ με έδρα το Τελ Αβίβ, είπε ότι – παρά τον κίνδυνο παρατεταμένης περιόδου χάους και βίας στη Συρία – η πτώση του Άσαντ θα μπορούσε να ωφελήσει το Ισραήλ.
«Παρά τις ανησυχίες για την άνοδο εξτρεμιστικών στοιχείων κοντά στα σύνορα και την έλλειψη σαφούς αρμόδιας αρχής, οι στρατιωτικές δυνατότητες των ανταρτών, στις διάφορες μορφές τους, δεν είναι συγκρίσιμες με αυτές του Ιράν και των πληρεξουσίων του», είπε.
Κάλεσμα για διενέργεια εκλογών και για νέο Σύνταγμα
Ο Marwan al-Muasher, αντιπρόεδρος για τις μελέτες στο Carnegie Endowment for International Peace, με έδρα τις ΗΠΑ, είπε ότι η αποχώρηση του Άσαντ θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στους Σύρους να δημιουργήσουν μια πολιτική διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς μέσω μιας εύρυθμης μετάβασης που θα αποφύγει ένα κενό εξουσίας που θα επέτρεπε σε εξτρεμιστικές ομάδες να αποκτήσει υπεροχή.
Ο Hadi Al-Bahra, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Συρίας στο εξωτερικό, δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα την Κυριακή ότι η Συρία πρέπει να έχει μια μεταβατική περίοδο 18 μηνών για να δημιουργήσει ένα «ασφαλές, ουδέτερο και ήσυχο περιβάλλον» για ελεύθερες εκλογές.
Ο Al-Bahra, Πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, είπε ότι η Συρία θα πρέπει να συντάξει ένα σύνταγμα εντός έξι μηνών, για το οποίο οι πρώτες εκλογές θα είναι δημοψήφισμα. Είπε ότι η αντιπολίτευση ζήτησε από τους κρατικούς υπαλλήλους να παρουσιαστούν στην εργασία τους μέχρι τη μετάβαση στην εξουσία και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα υποστούν κακό.
Ωστόσο, η πολιτική αντιπολίτευση της Συρίας έχει μικρή επιρροή στο έδαφος στη Δαμασκό, όπου κυριαρχούν ένοπλες ομάδες, και πολλοί παρατηρητές της Συρίας παραμένουν σκεπτικιστές.
Ο ηγέτης του HTS, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Γκολάνι, μίλησε σε τεράστια πλήθη στο μεσαιωνικό τέμενος των Ομαγιάντ στην κεντρική Δαμασκό την Κυριακή, υποσχόμενος ένα νέο κεφάλαιο για την περιοχή και ότι η Συρία θα γίνει «φάρος για το ισλαμικό έθνος».
Υπάρχουν, ωστόσο, ερωτήματα σχετικά με το εάν η μορφή αυστηρής ισλαμιστικής ιδεολογίας του Γκολάνι θα γινόταν αποδεκτή σε ολόκληρη τη Συρία, μια χώρα όπου επικρατεί μια μετριοπαθής και φιλελεύθερη μορφή Ισλάμ και με μεικτό πληθυσμό Χριστιανών, Αλαουιτών, Δρούζων και Κούρδων.
Τόσο οι δυτικοί όσο και οι αξιωματούχοι της Μέσης Ανατολής εξέφρασαν ανησυχία για την ενότητα της Συρίας, με βασικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ και την Τουρκία, υπό τον έλεγχο διαφορετικών αιρέσεων και εθνοτικών ομάδων: αυτές οι διαιρέσεις, που εδραιώθηκαν από μια αιματηρή εξέγερση του 2011, υπάρχουν μια αυξανόμενη απειλή για την εθνική σταθερότητα.
Οι αναλυτές και οι διπλωμάτες που μίλησαν στο Reuters προειδοποίησαν για τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης ελεύθερη για όλους – παρόμοια με την ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη ή του Σαντάμ στο Ιράκ – στην οποία πολεμούν ένοπλες ομάδες από διαφορετικές ισλαμιστικές, εθνοτικές και ιδεολογικές αποχρώσεις για υπεροχή επί της επικράτειας. Ένα τέτοιο αποτυχημένο κράτος στη Συρία θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στους γείτονες Λίβανο, Τουρκία, Ιράκ και Ιορδανία, είπαν.
Η διαφορετική στόχευση των ομάδων ανταρτών και ο ρόλος της Τουρκίας
Η αντιπολίτευση της Συρίας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα από μετριοπαθείς ομάδες όπως το SNA έως στοιχεία τζιχαντιστών εντός του HTS, το καθένα με το δικό του όραμα για το μέλλον της Συρίας, που κυμαίνεται από την κοσμική δημοκρατία έως την ισλαμική διακυβέρνηση.
«Κάθε μία από αυτές τις ανταρτικές ομάδες διεκδικεί την υπεροχή, η καθεμία θέλει να είναι επικεφαλής. Ο καθένας πιστεύει ότι μπορεί να είναι ο Μπασάρ αλ Άσαντ και ο καθένας έχει πίστη σε ένα ξένο κόμμα που χρηματοδοτεί την ομάδα του», είπε ο αλ-Σάγκερ. «Θα συγκρουστούν αν δεν υπάρξει προσπάθεια από τον ΟΗΕ και κάποιες περιφερειακές χώρες με επιρροή να τους ενώσουν».
Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία κυριαρχούν στο βορρά, ενώ οι κουρδικές ομάδες ευθυγραμμισμένες με τις ΗΠΑ, όπως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), κυριαρχούν στη βορειοανατολική Συρία.
Σε ένδειξη των εντάσεων μεταξύ των ομάδων, το SNA που υποστηρίζεται από την Τουρκία κατέλαβε εκτάσεις εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Τελ Ρεφάατ, από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις κατά την έναρξη της πρόσφατης επίθεσης. Την Κυριακή, μια τουρκική πηγή ασφαλείας είπε ότι οι αντάρτες μπήκαν στη βόρεια πόλη Manbij αφού απώθησαν ξανά τους Κούρδους.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι είναι δυνατή μια ομαλή μετάβαση, υποστηρίζοντας ότι οι εδραιωμένοι κυβερνητικοί θεσμοί στη Δαμασκό παραμένουν ικανοί να εκτελούν καθήκοντα.
Επισημαίνουν επίσης την εμπειρία των ανταρτών από τη διακυβέρνηση σε θύλακες σε ολόκληρη τη Συρία που έχουν καταφέρει σε ορισμένες περιπτώσεις για περισσότερο από μια δεκαετία. Η συμμαχία των ανταρτών, υπό την ηγεσία του HTS, ζήτησε επιείκεια για τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας όταν κατέλαβε το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, στα τέλη του περασμένου μήνα και υποσχέθηκε στους μεγάλους μειονοτικούς πληθυσμούς ότι θα διατηρήσει τον τρόπο ζωής τους.
Ωστόσο, ο Χασάν Χασάν, ειδικός σε ισλαμιστικές ομάδες στη Μέση Ανατολή με έδρα την Ουάσιγκτον, είπε ότι οι ανησυχίες εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ αυτών των μειονοτικών ομάδων τώρα που οι αντάρτες κατέλαβαν τη Δαμασκό.
«Υπάρχει αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στη συνέχεια, ιδιαίτερα για τη θρησκευτική επιρροή και πώς μπορεί να εξελιχθούν οι (ισλαμικοί) νόμοι», είπε.
Συρία: Τα σχέδια του Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι για την επόμενη μέρα – Τι αποκαλύπτει η συνέντευξη του ηγέτη των ανταρτών στο CNN
Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ως ηγέτης των δυνάμεων των ανταρτών που ανέτρεψαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι πλέον ο ντε φάκτο ηγέτης περισσότερων από 23 εκατ. Σύρων και των πολλών εκατ. Σύρων προσφύγων, πολλοί από τους οποίους σίγουρα θα θελήσουν να επιστρέψουν στην Συρία, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN.
Ποιος είναι λοιπόν ο Τζολάνι και τι θέλει; Ως Σύρος “ξένος μαχητής” στις αρχές της δεκαετίας του ’20, ο Τζολάνι πέρασε στο Ιράκ για να πολεμήσει τους Αμερικανούς όταν εισέβαλαν στη χώρα την άνοιξη του 2003. Αυτό τελικά τον οδήγησε στη διαβόητη ιρακινή φυλακή Camp Bucca, που διοικούνταν από τις ΗΠΑ και η οποία έγινε βασικό πεδίο στρατολόγησης τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της μετέπειτα ISIS.
Απελευθερωμένος από το στρατόπεδο Bucca, ο Τζολάνι πέρασε πίσω στη Συρία και άρχισε να πολεμά κατά του μπααθικού καθεστώτος Άσαντ, με την υποστήριξη του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος αργότερα θα γινόταν ο ιδρυτής του ISIS.
Στη Συρία, ο Τζολάνι ίδρυσε μια μαχητική ομάδα γνωστή ως Jabhat al-Nusra (“το Μέτωπο της Νίκης”), η οποία υποσχέθηκε πίστη στην Αλ Κάιντα, αλλά το 2016, αποσχίστηκε από την τρομοκρατική ομάδα, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων.
Έκτοτε – σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα, η οποία προωθούσε έναν ιδιόρρυθμο παγκόσμιο ιερό πόλεμο – η ομάδα του Τζολάνι, γνωστή πλέον με τα αρχικά HTS (Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ), έχει αναλάβει την πιο πεζή δουλειά της προσπάθειας να κυβερνήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, παρέχοντας βασικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τον μελετητή της τρομοκρατίας Άαρον Ζαλίν, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για την HTS.
Ο ίδιος τζιχαντιστής με διαφορετικό περιτύλιγμα
Ο Τζολάνι δίνει σπάνια συνεντεύξεις σε δυτικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, αλλά την Πέμπτη μίλησε με την Jomana Karadsheh του CNN. Στη συνέντευξη αυτή, ο Τζολάνι φρόντισε να πάρει αποστάσεις από σουνιτικές τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα, λέγοντας: «Οι άνθρωποι που φοβούνται την ισλαμική διακυβέρνηση είτε έχουν δει λανθασμένες εφαρμογές της είτε δεν την κατανοούν σωστά», και προσπάθησε να καθησυχάσει τη μειονότητα των αλαουιτών και των χριστιανών της Συρίας λέγοντας: «Αυτές οι αιρέσεις συνυπάρχουν σε αυτή την περιοχή εδώ και εκατοντάδες χρόνια και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τις εξαλείψει».
Ο 42χρονος Τζολάνι δήλωσε επίσης στο CNN ότι έχει ωριμάσει από τότε που πολεμούσε τους Αμερικανούς στο Ιράκ πριν από δύο δεκαετίες: «Ένας άνθρωπος στα 20 του θα έχει διαφορετική προσωπικότητα από κάποιον στα τριάντα ή στα σαράντα του, και σίγουρα από κάποιον στα πενήντα του». Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς την αλήθεια των πρόσφατων κατευναστικών δηλώσεων του Τζολάνι και τι μπορεί να σημαίνουν μακροπρόθεσμα, αν και οι άνδρες του δεν έχουν πραγματοποιήσει αιρετικές σφαγές τύπου ISIS όταν κατέλαβαν συριακές πόλεις.
Από αμερικανικής πλευράς, θετική ένδειξη θα ήταν επίσης αν ο Τζολάνι βοηθούσε να βρεθεί ο Όστιν Τάις, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος που εξαφανίστηκε στη Συρία πριν από δώδεκα χρόνια και για τον οποίο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι πιστεύει πως είναι ακόμη ζωντανός.
Είναι λοιπόν ο Τζολάνι απλώς το ίδιο παλιό τζιχαντιστικό κρασί, επανασυσκευασμένο σε ένα νέο διαφορετικό μπουκάλι; Ή μήπως είναι περισσότερο στο καλούπι ενός ισλαμιστή ηγέτη όπως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, αν και δεν είναι φιλελεύθερος δημοκράτης, δεν θα εξαπολύσει θρησκευτικές εκκαθαρίσεις στον πληθυσμό του;
Αξίζει να θυμηθούμε ότι οι Ταλιμπάν αυτοτοποθετήθηκαν ως οι πιο ευγενικοί και πιο ήπιοι Ταλιμπάν, πριν καταλάβουν όλο το Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, και τώρα κυβερνούν με σιδερένια μισογυνική γροθιά, όπως ακριβώς έκαναν την τελευταία φορά που ήταν στην εξουσία πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Και όταν το ISIS κατέλαβε μεγάλο μέρος του Ιράκ πριν από μια δεκαετία, ο τρομοκρατικός στρατός κατέστειλε αδίστακτα σχεδόν κάθε εθνοτική και θρησκευτική ομάδα εκτός από τους σουνίτες. Έτσι, η μεταχείριση που θα έχει ο Τζολάνι στους Αλαουίτες και τους Χριστιανούς που τώρα κυβερνά θα είναι ένας σημαντικός δείκτης του πραγματικού του χρώματος.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ρισκάρει για το αν ο Τζολάνι έχει την ικανότητα να διαχειριστεί την απειλή από το ISIS. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πραγματοποίησε περισσότερα από 75 πλήγματα σε ύποπτα στρατόπεδα και πράκτορες του ISIS στην κεντρική Συρία.
Το Σάββατο, ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε για τη Συρία με κεφαλαία γράμματα: «ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΑΧΗ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ. ΜΗΝ ΕΜΠΛΑΚΕΙΤΕ!». Αλλά οι ΗΠΑ έχουν ήδη εμπλακεί στη Συρία με σχεδόν 1.000 αμερικανικούς στρατιώτες να έχουν αναπτυχθεί εκεί σε αποστολή κατά του ISIS. Οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στη Συρία εδώ και μια δεκαετία και κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ πηγαινοερχόταν για να τις αποσύρει όλες. Το τι θα κάνει με αυτές τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία είναι μια απόφαση που πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Οι ΗΠΑ επικήρυξαν τον Τζολάνι
Σημειώνεται ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσφέρει αμοιβή ύψους έως και 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, τον οποίο η υπηρεσία χαρακτήρισε για πρώτη φορά ως τρομοκράτη πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, λέγοντας ότι η ομάδα του «πραγματοποίησε πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρη τη Συρία»,
Μαθήματα ιστορίας
Το 2003, οι Αμερικανοί ανέτρεψαν έναν άλλο δικτάτορα του Μπααθ, τον Σαντάμ Χουσεΐν του Ιράκ, και στη συνέχεια απέλυσαν 30.000 μέλη του κόμματος Μπααθ που διοικούσαν τη χώρα. Αφόπλισαν επίσης περίπου μισό εκατομμύριο μέλη των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων. Αυτό οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης του Ιράκ, ενώ παράλληλα δημιούργησε ένα μεγάλο δυναμικό θυμωμένων, οπλισμένων και εκπαιδευμένων ανδρών, μερικοί από τους οποίους εντάχθηκαν στην εξέγερση που πολεμούσε τις αμερικανικές δυνάμεις. Ο Τζολάνι πολεμούσε τότε εναντίον των Αμερικανών στο Ιράκ, οπότε πιθανώς γνωρίζει αυτή τη διδακτική ιστορία.
Στη Λιβύη το 2011, μια βομβαρδιστική εκστρατεία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνέβαλε στην πτώση ενός άλλου βάναυσου κοσμικού δικτάτορα, του Μοαμάρ Καντάφι. Δεκατρία χρόνια αργότερα, η Λιβύη εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο με χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Ρωσία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ να υποστηρίζουν ή να επιτίθενται σε διάφορες από τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Ίσως ο Τζολάνι να επιδιώξει να βάλει τάξη στη Συρία, διατηρώντας παράλληλα πολλούς από τους γραφειοκράτες του Άσαντ στη θέση τους, ώστε η χώρα να συνεχίσει να κυβερνάται, ενώ ταυτόχρονα θα ακολουθήσει μια στρατηγική «μεγάλης σκηνής» για την προστασία όλων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Συρίας. Ο Τζολάνι κέρδισε τον πόλεμο εναντίον ενός από τους πιο μοχθηρούς δικτάτορες του 21ου αιώνα.
Ομιχλώδες τοπίο στη μετά – Άσαντ εποχή της Συρίας — Και τώρα τι;
Η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα στους Σύρους πρόσφυγες – Το «πάγωμα» των αιτήσεων ασύλου και η στάση της Ελλάδας
Μαζικά οι χώρες της Ευρώπης «παγώνουν» τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου τις οποίες καταθέτουν Σύροι πρόσφυγες έπειτα από την κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Ελλάδα σταμάτησε ήδη όλες τις διαδικασίες.
Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Ελλάδα, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία έχουν αναστείλει όλες τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου από τους Σύρους πρόσφυγες, ενώ σταδιακά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία προανήγγειλαν την ίδια πολιτική.
Οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε αυτήν την αλλαγή στη μεταναστευτική τους πολιτική, όσον αφορά τους Σύρους, καθώς μετά την πτώση του καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, δεν υπάρχουν, πλέον, λόγοι για να αποδοθεί η ιδιότητα του «πρόσφυγα» στους υπηκόους της Συρίας.
Αναλυτικότερα, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (09.12.2024) οι εξελίξεις είχαν ως εξής:
Η Ελλάδα αποφάσισε τη Δευτέρα να «παγώσει» κάθε αίτημα για άσυλο από Σύρους.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα τις ραγδαίες εξελίξεις μετά την ανατροπή του Σύρου δικτάτορα, Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αντιλαμβανόμενος τη ρευστότητα της διαμορφωθείσας κατάστασης, αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την εισήγηση της Υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου να ανασταλεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα ζητάει να υπάρξουν κατευθυντήριες γραμμές από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εάν παραμένει ο λόγος διεθνούς προστασίας των Σύρων αιτούντων άσυλο μετά το τέλος του καθεστώτος Άσαντ ή αν πρέπει να εκλείψει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην παρούσα φάση, 9.450 Σύροι διαμένουν στις ελληνικές δομές, αποτελώντας το 35% του συνολικού πληθυσμού σε αυτές.
Η Ιταλία «παγώνει» τη χορήγηση ασύλου
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, συγκάλεσε τη Δευτέρα συνεδρίαση στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Συρία.
Σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται ότι «σε μία φάση κατά την οποία οι μάχες σε ορισμένες περιοχές της Συρίας συνεχίζονται, στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ακεραιότητας του άμαχου πληθυσμού και η διασφάλιση μίας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας, η οποία πρέπει να είναι συμπεριληπτική».
Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης Μελόνι, παράλληλα, με αναφορά στο ίδιο πάντα θέμα προστίθεται:
«Στη συνεδρίαση δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια των Ιταλών πολιτών, των χριστιανών και όλων των μειονοτήτων. Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε, όπως έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ότι -προσωρινά- παύουν να εξετάζονται oι αιτήσεις ασύλου Σύρων πολιτών».
Η κυβέρνηση Μελόνι, τέλος, αποφάσισε ότι η πρεσβεία της Ιταλίας στη Δαμασκό θα παραμείνει ανοικτή και έκανε γνωστό ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, σε στενή επαφή με τους ευρωπαίους εταίρους, τους εταίρους της ευρύτερης αυτής περιοχής και της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.
Βρετανία: «Φρένο» στην έκδοση αποφάσεων
Η βρετανική κυβέρνηση πάγωσε την έκδοση αποφάσεων για αιτήματα παροχής ασύλου σε Σύρους, καθώς το Λονδίνο αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση, μετέδωσε σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας δεν σχολίασε αμέσως το δημοσίευμα.
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έρχεται αφού Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες διέταξαν να σταματήσουν οι αιτήσεις ασύλου από Σύρους μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Ο πόλεμος ανάγκασε εκατομμύρια Σύρους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Οι περισσότεροι κατέφυγαν στην Τουρκία και σε άλλες γειτονικές χώρες, ωστόσο οι Σύροι αποτελούν επίσης ένα μεγάλο ποσοστό από τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες που κατέφυγαν στη Γερμανία και την Αυστρία κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης του 2015 και του 2016.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2021, περισσότεροι από 20.000 Σύροι πρόσφυγες είχαν επανεγκατασταθεί στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος.
Γερμανία: Αναστέλλει τις διαδικασίες ασύλου
Στην αναστολή όλων των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες προχώρησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF) μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
«Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί πολιτικά στην χώρα. Δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές εκτιμήσεις αυτή την στιγμή. Κάθε απόφαση θα ήταν τώρα αδύναμη», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας στο περιοδικό «Der Spiegel».
Η BAMF ανέφερε ακόμη ότι η απόφασή της αφορά 42.270 αιτήσεις ασύλου οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχουν και 46.000 προκαταρκτικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο για την ώρα δεν επηρεάζονται.
Η συζήτηση πάντως σχετικά με το εάν οι Σύροι θα πρέπει να συνεχίσουν να μένουν στη Γερμανία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Πολιτικοί της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ζητούν επαναπατρισμό των Σύρων το συντομότερο δυνατόν. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Γενς Σπαν πρότεινε η κυβέρνηση να ναυλώσει αεροσκάφη και να καταβάλει 1.000 ευρώ σε κάθε έναν που θα επιστρέφει στη Συρία, ενώ εισηγήθηκε η Γερμανία, να διοργανώσει την άνοιξη από κοινού με την Αυστρία, την Τουρκία και την Ιορδανία «διάσκεψη ανασυγκρότησης» της Συρίας.
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Αλεξάντερ Τρομ, τόνισε ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά» και θα πρέπει να ελεγχθεί εκ νέου εάν οι Σύροι που βρίσκονται στη Γερμανία χρειάζονται ακόμη προστασία. Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε από την πλευρά του την άποψη ότι το ζήτημα επιστροφής των Σύρων στην πατρίδα τους θα πρέπει να εξεταστεί σε δεύτερη φάση. «Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η υποστήριξη της σταθερότητας της Συρίας», τόνισε.
Αντίθετη άποψη εκφράζει ο συριακής καταγωγής εμπειρογνώμονας της οργάνωσης «Pro Asyl», Ταρέκ Αλάους, ο οποίος μιλώντας στο ZDF περιέγραψε τα συναισθήματα των συμπατριωτών του ως «ένα μίγμα ελπίδας και φόβου».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών, στη Γερμανία ζουν σήμερα 974.136 άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων 5.090 έχουν εξασφαλίσει καθεστώς ασύλου, 321.444 έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες και 329.242 απολαμβάνουν επικουρική προστασία, δεν έχουν δηλαδή ούτε καθεστώς ασύλου ούτε έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, αλλά στην πατρίδα τους θα κινδύνευαν. Οι υπόλοιποι έχουν άλλου τύπου άδειες παραμονής, όπως π.χ. για την οικογενειακή επανένωση.
Αναστολή διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους και στην Αυστρία
Ταυτόχρονα, στην Αυστρία ο καγκελάριος της χώρας, Καρλ Νεχάμερ δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Γκέρχαρντ Κάρνερ, να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, λόγω της πτώσης του καθεστώτος Άσαντ στη χώρα.
«Έδωσα εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει πρόγραμμα συντεταγμένης επιστροφής και απέλασης προς την Συρία», δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ και διευκρίνισε ότι αναστέλλεται και το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης. «Η πολιτική κατάσταση στη Συρία έχει αλλάξει θεμελιωδώς και ραγδαία τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στη σχετική ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, στις 30 Νοεμβρίου εκκρεμούσαν 12.886 υποθέσεις ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής, από τις οποίες οι 1.146 αφορούσαν οικογενειακή επανένωση.
Γαλλία: Προς αναστολή εξέτασης
Η γαλλική κυβέρνηση εργάζεται για την αναστολή εξέτασης των τρεχουσών υποθέσεων χορήγησης ασύλου ανθρώπων από τη Συρία, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι η απόφαση για το ζήτημα πιθανότατα θα ληφθεί εντός των επόμενων ωρών.
Το Παρίσι εργάζεται για μια λύση παρόμοια με αυτή που πρόκρινε η Γερμανία, η οποία νωρίτερα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εξέταση αιτήσεων ασύλου, τόνισε το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Δανία – Νορβηγία – Σουηδία «παγώνουν» τις αιτήσεις Σύρων προσφύγων
Η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία ανακοίνωσαν, επίσης, τη Δευτέρα πως αναστέλλουν την εξέταση αιτημάτων χορήγησης ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες.
Η δανέζικη επιτροπή εξέτασης αιτημάτων προσφύγων «αποφάσισε να αναστείλει τη διεκπεραίωση υποθέσεων που σχετίζονται με πρόσωπα προερχόμενα από τη Συρία, εξαιτίας της άκρως αβέβαιης κατάστασης στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.
Η απόφαση αφορά αυτήν τη στιγμή 69 περιπτώσεις, διευκρινίζεται.
Επιπλέον, «αποφάσισε να αναβάλει την προθεσμία αναχώρησης για τους ανθρώπους που αναμένεται να απελαθούν προς τη Συρία», κάτι που αφορά 50 υποθέσεις, διευκρινίζει.
Το καλοκαίρι του 2020, η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επανεξέταζε εκατοντάδες υποθέσεις Σύρων προσφύγων με το κίνητρο ότι «η νυν κατάσταση στη Δαμασκό δεν είναι πλέον τέτοιας φύσης που να δικαιολογεί μια άδεια παραμονής ή την παράτασή της».
Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε αναγκαστικός επαναπατρισμός Σύρων προσφύγων προς τη Συρία.
Η Δανία εφαρμόζει μια πολύ περιοριστική πολιτική υποδοχής με στόχο «μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο». Ενθαρρύνει τις εθελούσιες επιστροφές Σύρων και δεν χορηγεί άδειες προσωρινής διαμονής από το 2015.
Από την πλευρά της, η Νορβηγία αποφάσισε επίσης να αναστείλει την εξέταση υποθέσεων Σύρων προσφύγων, εν αναμονή της σταθεροποίησης της κατάστασης.
«Η κατάσταση στη χώρα παραμένει πολύ ρευστή και ανοικτή», γράφει η Νορβηγική Διεύθυνση Μετανάστευσης σε ένα δελτίο Τύπου.
Η αναστολή της εξέτασης υποθέσεων σημαίνει ότι η Διεύθυνση Μετανάστευσης «δεν θα απορρίπτει ούτε θα αποδέχεται αιτήματα ασύλου Σύρων που ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Νορβηγία, προς το παρόν», διευκρινίζει ο οργανισμός αυτός χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των σχετικών υποθέσεων.
Η Νορβηγία έλαβε 1.933 αιτήματα ασύλου εκ μέρους Σύρων από τις αρχές του έτους.
Επιπλέον, οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αναστείλουν την εξέταση αιτημάτων ασύλου Σύρων προσφύγων όπως και τις απελάσεις τους, την επόμενη ημέρα της ανατροπής Άσαντ στη Συρία.
«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, δεν είναι απλά εφικτό να αξιολογηθούν τα κίνητρα προστασίας αυτήν την ώρα», δήλωσε σε ένα δελτίο Τύπου ο Καρλ Μπεξέλιους, υπεύθυνος δικαστικών υποθέσεων στο Εθνικό Γραφείο Μετανάστευσης της Σουηδίας. Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί την Τρίτη (10.12.2024).
Facebook Comments