«Όλα δείχνουν έκρηξη ηφαιστείου»-«Ας μας δείξουν τα δεδομένα όσοι το ισχυρίζονται»-«Το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει πάνω από πέντε εβδομάδες»-«Βλέπουμε για πρώτη φορά τη γέννηση νέου ηφαιστείου»-Τα νησιά που θα καταστραφούν άμεσα με έναν σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ στην Άνυδρο

02/07/2025

Δύο σεισμοί σε 39 δευτερόλεπτα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Διπλός σεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ και 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (7/2) στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 17:16 και ήταν μεγέθους 4,4 της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 21 Χλμ. Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 15,1 χιλιόμετρα.

Μόλις 39 δευτερόλεπτα μετά, σημειώθηκε δεύτερη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 20 Χλμ. Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 12,5 χιλιόμετρα.

Κυκλάδες: Συνεχής σεισμική δραστηριότητα 

Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες κρατά σε πλήρη εγρήγορση κατοίκους, κρατικό μηχανισμό και επιστήμονες, που παρακολουθούν το φαινόμενο. Η νύχτα κύλησε ήρεμα ωστόσο λίγο μετά τις 9:00 σημειώθηκε σεισμός 4,8 Ριχτερ, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στα γύρω νησιά. Οι δομές υγείας των δύο νησιών ενισχύονται με προσωπικό, ενώ διεξάγονται και έλεγχοι στατικότητας σε κτίρια. 

Αύριο αναμένεται η εισήγηση των επιστημόνων για το αν θα λειτουργήσουν από Δευτέρα τα σχολεία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Δήμος Θήρας μέχρι τις 3 Μαρτίου, ενώ οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία μέχρι την αποκλιμάκωση που μπορεί να γίνει «είτε με σεισμό άνω των 5,5 Ρίχτερ είτε με τη συνέχεια της υπό εξέλιξη δραστηριότητας», την οποία ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ως σμηνοσειρά.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί τη Σαντορίνη, όπου ενημερώθηκε για τα μέτρα πολιτικής προστασίας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον κρατικό μηχανισμό, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση, και συνομίλησε με τοπικούς φορείς σχετικά με τις ανάγκες και τη στήριξη του νησιού.

Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, μετέβη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», το οποίο βρίσκεται στο νησί από τις αρχές της εβδομάδας, όπου ενημερώθηκε από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια για τον σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για τους προληπτικούς ελέγχους που έχουν γίνει σε δημόσια κτήρια και για τις παρεμβάσεις σε σημεία όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατολισθήσεων.

«Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει κάτι καταστροφικό, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί σχετικά με το χειρότερο σενάριο και ευχόμαστε ότι αυτή η ακολουθία θα εκτονωθεί χωρίς να δώσει κάποιο μεγαλύτερο σεισμό. Η Σαντορίνη είναι ένας εμβληματικός τουριστικός προορισμός και είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τη φήμη της και να είμαστε σίγουροι ότι και το 2025 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό του νησιού. Επομένως, πρέπει και στη δημόσια επικοινωνία μας να ισορροπούμε μεταξύ της ανάγκης, να είμαστε παρόντες και να δρούμε προληπτικά χωρίς όμως ταυτόχρονα να αναπαράγουμε σενάρια καταστροφής τα οποία ενδεχομένως μπορεί να τρομάξουν κάποιους επισκέπτες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Κ. Παπαζάχος: Ακόμα και μια ισχυρότερη δόνηση θα είχε σχετικά πλέον περιορισμένες επιπτώσεις

Ενημέρωση για τα γεωλογικά φαινόμενα στην Σαντορίνη έκανε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος, στο τέλος της σύσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους φορείς.

Όπως είπε ο κ. Παπαζάχος η ακολουθία συνεχίζει σε αυτές τις τέσσερις μέρες με την ίδια ένταση ωστόσο είναι «πιο αισιόδοξοι» καθώς βλέπουν «το κομμάτι του ρήγματος, το οποίο έχει πλέον πιο σαφή χαρακτηριστικά μετά την πύκνωση του δικτύου, να αρχίζει να “γεμίζει”, δηλαδή να απομακρύνονται οι πιθανότητες όλο και περισσότερο, να γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο μιας ισχυρότερης δόνησης».

Παράλληλα επισήμανε ότι στη Νέα Καμένη εγκαθίστανται νέοι σεισμογράφοι, το απόγευμα στο Γαβρίλο θα μπει ένας νέος σεισμογράφος ενώ στη Θηρασιά θα μπει νέος σεισμογράφος αύριο Σάββατο.

«Έχουμε τρία διαφορετικά πράγματα. Σε σχέση με την ακολουθία: η ακολουθία συνεχίζει σε αυτές τις τέσσερις μέρες με την ίδια ένταση. Δημιουργούνται ψευδαισθήσεις καμιά φορά ότι η ακολουθία ηρεμεί. Έχει έναν τρόπο η ακολουθία, έχει ένα μηχανισμό μάλλον, που οφείλεται σε ρευστά και δίνει μεγάλες εξάρσεις σεισμών, μαζεμένων σε κάποιες ώρες. Έτυχε προχθές το βράδυ να γίνουν όλοι μεταξύ 03:00 και 05:30 τα ξημερώματα. Όσοι ήσασταν εδώ το βιώσατε, δύσκολα κοιμηθήκαμε. Χθες το βράδυ δεν έγινε. Έτυχε να γίνει σήμερα το πρωί πάλι μια μικρή ομάδα.

Έτσι θα πορευτούμε και το επόμενο χρονικό διάστημα. Είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι γιατί βλέπουμε το κομμάτι του ρήγματος, το οποίο έχει πλέον πιο σαφή χαρακτηριστικά μετά την πύκνωση του δικτύου, να αρχίζει να “γεμίζει”, δηλαδή να απομακρύνονται οι πιθανότητες όλο και περισσότερο, να γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο μιας ισχυρότερης δόνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.

Παράλληλα επισήμανε ότι εκεί που είναι το επίκεντρο, και πλέον τα χαρακτηριστικά που έχει, ακόμα και μια ισχυρότερη δόνηση θα είχε σχετικά πλέον περιορισμένες επιπτώσεις στο νησί. «Τα σενάρια που έχουμε “τρέξει” δεν δείχνουν κάτι το σημαντικό», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει τη φύση και εκπλήξεις».

«Κινούμαστε πάντα με στοιχεία, δεν κινούμαστε με υποθέσεις. Όπως είπα, δεν “ψυχανεμιζόμαστε” στην επιστήμη. Στοιχεία θέλουμε και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε», υπογράμμισε και αναφερόμενος στους νέους σεισμογράφους που εγκαθίστανται στην περιοχή σημείωσε:

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε, και άλλοι συνάδελφοι, από διάφορα κέντρα, να βελτιώσουμε την παρακολούθηση για να σας δίνουμε και πιο αξιόπιστες πληροφορίες. Όμως, πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα παραμείνουμε σε σχετικά συντηρητικά σενάρια. Είναι μια προσωπική άποψη. Η Επιτροπή, όμως, είναι πολυμελής και η μεσότητα κατά τον Αριστοτέλη είναι μάλλον η καλύτερη προσέγγιση. Γι’ αυτό και οι εθνικές επιτροπές, όπως πολύ σωστά είπατε, βγάζουν μία μέση άποψη η οποία είναι ψύχραιμη και ώριμη και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι δεν πρέπει ο κόσμος να ακούει τις φήμες που αναπτύσσονται», υπογράμμισε.

Τέλος σημείωσε: «Δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά. Κάθε μέρα, νομίζω, πηγαίνουμε ελαφρά προς το καλύτερο, αλλά δεν θα είναι τόσο γρήγορη η απεμπλοκή μας. Θα πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι εδώ μια μικρή υπομονή, ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Ελπίζω τα πράγματα να πηγαίνουν προς το καλύτερο».

Β. Καραστάθης: Οι σεισμοί τη νύχτα ήταν ελάχιστοι αλλά δεν πρόκειται ούτε για αιφνίδια, ούτε για συστηματική αραίωση

Πτώση στη σεισμικότητα διαπιστώθηκε τη νύχτα στη Σαντορίνη και όπως ενημερώνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης είναι στο πλαίσιο φυσικής εξέλιξης και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αιφνίδια αλλαγή. 

«Οι σεισμοί τη νύχτα, ήταν ελάχιστοι με την έννοια ότι ο κόσμος κοιμήθηκε ήσυχα. Μετά τις 8 μέχρι το πρωί, είχαμε μόνο 5 δονήσεις. Η πτώση αυτή της σεισμικότητας δεν πρέπει, όμως, να εκλαμβάνεται ως στοιχείο ότι άλλαξαν τα πράγματα αιφνιδίως. Αυτές οι μεταβολές είναι πάντα στα πλαίσια της φυσικής εξέλιξης. Κάποτε, πυκνώνει η ακολουθία σε σύντομο χρόνο, κάποτε αραιώνει. Αυτό, που θέλουμε εμείς να δούμε, είναι μια συστηματική αραίωση, δηλαδή σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ώστε να είναι πιο αξιόπιστοι οι μέσοι όροι. Ο ρυθμός της σεισμικότητας μέχρι στιγμής παραμένει σταθερός», είπε ο Βασίλης Καραστάθης.

Κ. Συνολάκης στο EΡTNews: Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει

«Υπάρχει ροή ρευστών υγρών τα οποία ανεβαίνουν σιγά – σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα γίνει έκρηξη, αλλά ότι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει και με άλλους κρατήρες, είπε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στο ΕΡΤΝews.

Πρόσθεσε ότι «μαζί με τον συνεργάτη Νίκο Καλογέρη από το Αστεροσκοπείο, κάνουν αγώνα δρόμου να βρεθούν παλιρριογράφοι, ενώ ήδη λειτουργούν αυτή τη στιγμή 10 σε όλο το Αιγαίο. 

Εύη Νομικού: Έχει δραστηριοποιηθεί όλος ο χώρος δίπλα από το ρήγμα της Ανύδρου

«Περιμένουμε να πέσουν τα Μποφόρ για να σηκώσουμε τους υποθαλάσσιους τομογράφους στην καλντέρα της Σαντορίνης», είπε στο ΕΡΤΝews η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Εύη Νομικού η οποία και διέψευσε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Όσον αφορά τις σχετικές δηλώσεις Συνολάκη η κα Νομικού του απέδωσε εύσημα επισημαίνοντας ωστόσο ότι «είναι αυτός ο άνθρωπος που όλοι εμπιστευόμαστε για το παλιρροιακό κύμα».

Παρομοίασε ως «τεκτονικό κέρας γύρω από την Άνυδρο», τον διαχωρισμό της περιοχής σε πολλές μικρότερες ζώνες που εξηγούνκαι «γιατί έχουμε πάρα πολλούς μικρούς σεισμούς», αφού κάθε φορά ενεργοποιείται μια διαφορετική περιοχή γύρω από την Άνυδρο,μια μικρή ακατοίκητη νησίδα των νοτιοανατολικών Κυκλάδων.

Νέα Καμένη: Τοποθέτηση νέου σεισμογράφου

Από το ηφαιστειογενές νησί Νέα Καμένη που βρίσκεται στο κέντρο της Καλντέρας από το 1570, η δημοσιογράφος Πέγκυ Μπρούσαλη περιγράφει την τοποθέτηση του νέου σεισμογράφου από το ΑΠΘ, με στόχο να πυκνώσει το δίκτυο παρακολούθησης της ακολουθίας των δονήσεων.

Tο πρωί προσγειώθηκε ελικόπτερο μισθωμένο από την Πολιτική Προστασία με μέλη της ΕΜΑΚ και τα ξημερώματα κατέφθασε το κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Φυσικών Καταστροφών, το οποίο θα ξεκινήσει να κάνει έλεγχο στατικότητας σε δημόσια κτήρια και κτήρια του δήμου, μεταδίδει η δημοσιογράφος Χριστιάννα Μανιάτη. Επίσης, αναμένονται ένας παιδίατρος και ένας ορθοπεδικός γιατρός στο νησί.

Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Κάποιες περιοχές στην Καλντέρα είναι επίφοβες» – Τι αναφέρει ειδικός

Η Σαντορίνη εξακολουθεί να ταλανίζεται από τους συνεχόμενους σεισμούς που εδώ και πολλές ημέρες δεν έχουν τέλος, βυθίζοντας σε καθεστώς αβεβαιότητας τους κατοίκους που έχουν αποφασίσει να παραμείνουν στο νησί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που για προληπτικούς λόγους αποχώρησαν μαζί με τις οικογένειές τους.

Ο Παναγιώτης Πομώνης, καθηγητής ορυκτολογίας και πετρολογίας μιλώντας στο Action 24 αναφέρθηκε στις κατολισθήσεις καθώς και σε ορισμένες περιοχές στη Καλντέρα.

«Κάποιες περιοχές είναι επίφοβες» είπε χαρακτηριστικά για σημεία της Καλντέρας, ενώ τέλος τόνισε πως πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και στην Οία. Ωστόσο καθησυχαστικός παρουσιάστηκε για τα μέτρα προστασίας που έχουν παρθεί.

«Η Πολιτεία είναι στο σωστό δρόμο για τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει», ανέφερε ο καθηγητής ορυκτολογίας

Ηφαιστειολόγος για Σαντορίνη: «Πρώτη φορά το βλέπουμε αυτό»

Σεισμοί – Παπανικολάου: Πιο επικίνδυνο το ρήγμα της Ίου – Έντονη ανησυχία για την μετατόπιση

Ισχυρή δόνηση γύρω στα 6 Ρίχτερ περιμένουν οι επιστήμονες για να αρχίσει η εκτόνωση του φαινομένου στις Κυκλάδες.

Όπως ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου μιλώντας στο «Live News» ο κύριος σεισμός αναμένεται να είναι στα 6 Ρίχτερ, με τον ίδιο να «κρούει» το καμπανάκι για το ρήγμα της Ίου, το οποίο θεωρείται πιο επικίνδυνο από το ρήγμα της Ανύδρου, όπως αναφέρει.

«Είτε είναι το ρήγμα της Ίου, είτε της Ανύδρου, και τα δύο έχουν τέτοιες διαστάσεις, ιστορικό και μετατόπιση που προκαλεί ανησυχία. Μάλιστα, η μετατόπιση του ρήγματος της Ίου είναι τέτοια που βύθισε το Κολούμπο και δεν θεωρούμε απίθανο να δώσει και σεισμό στα 6 Ρίχτερ, που θα είναι και ο κύριος σεισμός και αυτό δικαιολογείται από τη σεισμική ακολουθία μέχρι σήμερα.», τόνισε ο κ. Παπανικολάου.

«Από το Σαββατοκύριακο που είχαμε τα τεσσάρια, φτάσαμε χθες και προχθές στα πεντάρια. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι υπάρχει μία κλιμάκωση του μεγέθους του σεισμού, που είναι πάντα μία μονάδα παράπανω. Για αυτό τον λόγο πιστεύουμε ότι ο κύριος σεισμός θα είναι στα 6 Ρίχτερ.», πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Μόνο αν γίνει ένας σεισμός που θα εκτονώσει το μήκος του ρήγματος, θα λέμε ότι έχει κλιμακωθεί η κατάσταση.», κατέληξε ο κ. Παπανικολάου.

Κατηγορηματικός ο Ευθύμης Λέκκας για το ρήγμα της Ίου

Όπως επεσήμανε ο κ. Λέκκας, «δυο βασικά στοιχεία τα οποία υπάρχουν για να παρακολουθήσουμε τη σεισμικότητα είναι τα μεγέθη και η συχνότητα. Μπορεί να έχουμε μικρή συχνότητα και μεγάλα μεγέθη, μπορεί να έχουμε μεγάλη συχνότητα και μικρά μεγέθη. Το γινόμενο αυτών των δυο πραγμάτων πάνω κάτω σταθερό, αν το παρακολουθήσουμε τις τελευταίες μέρες».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ συνεχίζοντας ανέφερε «στη συνεδρίαση της πρώτης επιτροπής είχαμε πει αρχικά για 6,2 ανώτατο όριο σεισμικής δόνησης, που είχε όμως πολύ μικρή πιθανότητα, και στη συνέχεια χθες στη συνεδρίαση των επιτροπών το κατεβάσαμε στα 6, γιατί απομειώθηκε η ενέργεια που υπάρχει στο υπέδαφος. Έχει μικρύνει η περιοχή που υπάρχουν συσπάσεις, άρα φτάσαμε στα 6. Το Σάββατο που θα ξανακάνουμε την επιτροπή, μπορεί να φτάσει 5,8», ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε 2 σενάρια. Το ένα είναι να συνεχίσουμε με αυτόν τρόπο και τις επόμενες μέρες ή να πάμε με έναν σεισμό 5,5 ή 5,8 Ρίχτερ για να αποσβεστεί πιο γρήγορα η διαδικασία. Δεν τίθεται θέμα μεγάλου σεισμού».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ προτού καταλήξει εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς τα όσα λέγονται για τα ρήγματα. «Δεν υπάρχει ρήγμα στην Ίο. Σε αυτές τις καταστάσεις οι επαΐοντες πληθαίνουν. Ό,τι είναι να δώσει, θα δώσει η Άνυδρος. Αυτά που ακούμε από διάφορους ότι θα γίνει μεγάλη έκρηξη, ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός 7,5, δεν είναι απόψεις συντεταγμένες και τεκμηριωμένες», ανέφερε.

Ο Δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Θήρας, εν μέσω των συνεχών σεισμικών δονήσεων που «ταρακουνάει» τις Κυκλάδες.

«Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Θήρας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως την 1η Μαρτίου».

Λέκκας για Σαντορίνη: «Το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει πάνω από πέντε εβδομάδες»

Τα τρία σενάρια που εξετάζουν οι επιστήμονες για την σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το πότε μπορεί να σταματήσει το φαινόμενο υπό αυτούς τους ρυθμούς με τους συνεχείς σεισμούς, σχολίασε: «Μπορεί να φτάσουμε Πάσχα…»

«Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση. Μπορεί να έρθει σε μερικές μέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές βδομάδες, ανάλογα με το δυναμικό το οποίο υπάρχει στην περιοχή που εγέρθηκε και το δυναμικό αυτό δυστυχώς δεν το ξέρουμε», είπε αρχικά ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τρία σενάρια που υπάρχουν για το τρίγωνο Σαντορίνης, Αμοργού, Ανάφης και τα οποία εξετάζονται από τους επιστήμονες: Σμηνοσειρά, σεισμός μέχρι 5,6 Ρίχτερ και σεισμός 6 Ρίχτερ.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε το κάθε ένα από αυτά τα σενάρια, εκτιμώντας ότι η σμηνοσειρά είναι το πιο πιθανό:

-«Το πρώτο σενάριο είναι να συνεχιστεί η παρούσα σεισμική δραστηριότητα με ιδιαίτερη ένταση τις αμέσως επόμενες μέρες και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

-Το δεύτερο σενάριο είναι ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σεισμό της τάξεως των 5,5 – 5,6 Ρίχτερ, o οποίος θα αφομοίωνε σημαντικά την ενέργεια που υπάρχει στο σεισμογενή χώρο. Αυτό το σενάριο βεβαίως δεν θα προκαλούσε ζημιές στη Σαντορίνη και στη γύρω περιοχή, στην Ανάφη, αλλά και κατά μείζονα λόγο στα υπόλοιπα νησιά. Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι αρκετά ευνοϊκό.

-Και το τρίτο σενάριο, είναι το ακραίο σενάριο των 6 βαθμών. Ένα σενάριο με βάση το οποίο σχεδιάστηκε και η όλη επιχειρησιακή παρέμβαση και στην Σαντορίνη. Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε πολύ μεγάλους σεισμούς, παίρνουμε το πιο αρνητικό σενάριο για να σχεδιάσουμε τις επιχειρησιακές δράσεις».

Μικρό τσουνάμι και κατολισθήσεις

Τι γίνεται όμως αν επαληθευτεί το ακραίο τρίτο σενάριο με έναν σεισμό 6 Ρίχτερ; Η απάντηση του Ευθύμη Λέκκα σε αυτή την ερώτηση, περιλάμβανε και ένα μικρό τσουνάμι!

Είπε αναλυτικά:

«Σύμφωνα με προσομοιώσεις στις οποίες κάνουμε, τα προβλήματα τα οποία θα υπήρχαν στη Σαντορίνη είναι καταρρεύσεις παλιών ή εγκαταλελειμμένων σπιτιών, βλάβες οι οποίες θα υπήρχαν σε σπίτια με τοιχοποιία και ίσως βλάβες σε κατασκευές με οπλισμένο σκυρόδεμα. Έχουμε αποτυπώσει πλήρως το σενάριο των 6 βαθμών και σε προηγούμενες ερευνητικές εργασίες που έχουν γίνει.

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με επιπτώσεις στις κατασκευές, οι οποίες δεν θα είναι πολλές, περισσότερες θα είναι στα παλιά και εγκαταλελειμμένα σπίτια που δεν έχουν συντηρηθεί, που δεν είναι δομημένα με αντισεισμικό κανονισμό και επίσης, εκείνο το σενάριο το οποίο περιλαμβάνει και κάποιο μικρό τσουνάμι που δεν θα υπερβεί τα δύο μέτρα και βεβαίως σημαντικές κατολισθήσεις μέσα στο χώρο της Καλντέρας, εκεί όπου οι μορφολογικές κλίσεις είναι πολύ μεγάλες, τα ηφαιστειακά χαλαρά πετρώματα εναλλάσσονται με τους βραχώδεις σχηματισμούς της λάβας και εκεί δημιουργούνται ιδιαίτερες συνθήκες αστάθειας. Επίσης, σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Κόκκινη Παραλία.

Αυτό είναι το σενάριο των 6 βαθμών, το οποίο πιστεύω ότι σαν μέγεθος μειώνεται μέρα με τη μέρα. Το Σάββατο θα επαναληφθεί η συνεδρίαση των δύο επιτροπών, έτσι ώστε να δούμε πόσο μπορεί να μειωθεί αυτό το έξι προς τα κάτω. Ένα σενάριο, με πολύ μικρή πιθανότητα να γίνει, αλλά οφείλουμε να σχεδιάσουμε με βάση αυτό το σενάριο».

«Μπορεί να φτάσουμε Πάσχα…»

Ελαφρώς… απογοητευτική ήταν η απάντηση του κ.Λέκκα σε ερώτηση για το πότε μπορεί να σταματήσει το φαινόμενο, καθώς ένα από τα πιθανά χρονοδιαγράμματα φτάνει και μέχρι το Πάσχα:

«Νομίζω αυτό είναι ο άγνωστος Χ αυτή τη στιγμή. Δηλαδή όλοι θέλουμε να προσδιορίσουμε ποια θα είναι η λήξη του φαινομένου. Η λήξη του φαινομένου θα ήταν πιο γρήγορη και πιο σίγουρη, αν είχαμε έναν σεισμό της τάξεως των 5,9 – 5,6 Ρίχτερ. Τότε πραγματικά θα πηγαίναμε σε μία ταχεία απομείωση της σεισμικής ενέργειας.

Όμως, εάν έχουμε το σενάριο της σμηνοσειράς, δεν μπορούμε να υποθέσουμε πότε θα τελειώσει η σεισμική ακολουθία. Μπορεί να φτάσουμε Πάσχα και να κινηθούμε με αυτό το ρυθμό. Όμως εκείνο το οποίο είναι σημαντικό είναι ότι δεν μπορούμε να πάρουμε άλλες περιπτώσεις σμηνοσειρών».

Πρόσθεσε αναφορικά με τις ανησυχίες και τους φόβους του κόσμου:

«Είναι φυσικό να υπάρχει ανησυχία στους πολίτες. Ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο το οποίο θέτει σε αμφισβήτηση την ύπαρξή μας. Θα πρέπει οι πολίτες να δίνουν βάση στις επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας, στα επίσημα όργανα, στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Μεγάλο κακό κάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία ο καθένας εκφράζεται για θέματα τα οποία δεν γνωρίζει, αλλά πολλές φορές υπάρχουν και σκόπιμες διαδικασίες και απόψεις οι οποίες θέτουν σε ανησυχία τον κόσμο».

Τι γίνεται με τα ηφαίστεια;

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ ήταν κάθετος ότι δεν πρόκειται να συμβεί ηφαιστειακή έκρηξη λόγω των σεισμών. Στην παρούσα περίοδο τουλάχιστον…

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε από τώρα ότι σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα επηρεάζουν η μία την άλλη. Αυτό που λέγεται ότι επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπο, είναι αδύνατο να συμβεί στην παρούσα περίοδο. Μπορεί να συμβεί μετά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά την παρούσα περίοδο αποκλείεται να συμβεί».

Σεισμοί – Σαντορίνη: Ενίσχυση δυνάμεων- Στο νησί οχήματα του στρατού, της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής

Οχήματα του στρατού, περιπολικά αλλά και πυροσβεστικά της ΕΜΑΚ έφτασαν στη Σαντορίνη το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου, καθώς παραμένουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στο νησί λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής ακολουθίας στις Κυκλάδες.

Συγκεκριμένα στο νησί αποβιβάστηκαν δύο οχήματα βαρέως τύπου του στρατού έφτασαν πέντε οχήματα ΟΠΚΕ, δύο νταλίκες με γεννήτριεςτου ΔΕΔΔΗΕ, δύο πυροσβεστικά και ένα όχημα της ΕΥΑΘ.

Σαντορίνη: «Όλα δείχνουν έκρηξη ηφαιστείου» – Καθηγητής Γεωλογίας δηλώνει 99% σίγουρος

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης υποστήριξε πως όλα τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του τον κάνουν 99% βέβαιο πως θα έχουμε έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

«Για μένα η έκρηξη είναι σίγουρη, αποκλείεται ένας μεγάλος σεισμός», τόνισε μιλώντας στον Σκάι και πρόσθεσε: «Είπαν χθες κάποιοι ειδικοί σεισμολόγοι πως το ρήγμα το έχουμε μετρήσει και έχουμε δει πάνω στη σεισμική επιφάνεια πολλούς κρατήρες. Αυτό λοιπόν δείχνει ότι αυτό το ρήγμα είναι σε μεγάλη σχέση με τα ηφαίστεια. Από την στιγμή που ανεβαίνει η λάβα και δημιουργεί κρατήρες, θεωρώ ότι συνδέεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα».

«Για να έχουμε την εξέλιξη ενός ηφαιστείου, την ενεργοποίηση ενός ηφαιστείου, προηγούνται κάποιοι χαρακτήρες που δείχνουν την ενεργοποίησή του, αλλά έχω και πέντε στάδια που δείχνουν την εξέλιξη του ηφαιστείου.

Όταν δεν έχουμε δραστηριότητα στο ηφαίστειο, λεμε πως “κοιμάται”. Όταν ξεκινά η σεισμική δραστηριότητα με αραιούς και μικρής έντασης σεισμούς, είμαστε στο στάδιο 2. Στο στάδιο 3 οι σεισμοί πυκνώνουν και μεγαλώνουν σε ένταση – αλλά ποτέ δεν συνδέονται με τεκτονικό γεγονός, ώστε να περιμένουμε κάποιο μεγάλο σεισμό, τύπου 6αρι, 7αρι».

Εντυπωσιακό βίντεο: Αναπαράσταση της «μινωικής έκρηξης» του ηφαιστείου της Σαντορίνης

«Επειδή λοιπόν η σεισμική ακολουθία έχει πυκνώσει και έχει ανέβει – αλλά έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες 4 ημέρες – δείχνει να συνδέεται με το ηφαίστειο. Αν όμως δεν είχα και τα υπόλοιπα στοιχεία, θα έλεγα πως είναι ένας τεκτονικός σεισμός. Ποια είναι τα υπόλοιπα στοιχεία;», είπε και συνέχισε:

«Ότι ακουμπάει το Κολούμπο, ότι ο κρατήρας του Κολούμπου μεγάλωσε, ότι στη Νέα Καμένη αυξήθηκε η θερμοκρασία, ότι στη Νέα Καμένη αυξήθηκε η θολερότητα. Όλα αυτά τα κριτήρια δείχνουν προς τα πού πάμε.Συνδυάζοντας αυτά που είπαν όσοι είναι εκεί με άλλα αντικείμενα, καταλήγω ότι κατά 99% πρόκειται για έξαρση του ηφαιστείου. Ποιο από τα δύο; Όλα δείχνουν ότι είναι το Κολούμπο».

Ο καθηγητής καταλήγει ότι το καλύτερο σενάριο είναι να γίνουν 2-3 σεισμοί περί τα 5,5 ρίχτερ να εκτονωθεί η πίεση μέσα στο Κολούμπο και να σταματήσουν όλα. Όπως τονίζει, η χημική σύσταση του ηφαιστείου καθορίζει τον τύπο της έκρηξης. Για μένα έκρηξη θα γίνει, μακάρι να είναι ήσυχη, να εκτονωθούν οι πιέσεις μέσα στο ηφαίστειο και να έχουμε ήσυχες ροές λάβας που δεν θα τις καταλάβει κανένας»

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Πόσο πιθανή είναι μια έκρηξη του Κολούμπο – «Ας μας δείξουν τα δεδομένα όσοι το ισχυρίζονται»

Ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση συστήνουν οι ειδικοί αναφορικά με τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου της Σαντορίνης λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι δηλώνουμε». Ειδικότερα, η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Εύη Νομικού διέψευσε ένα τέτοιο σενάριο.

Το τεκτονικό κέρας γύρω από την Άνυδρο

«Η σεισμική δραστηριότητα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, βορειοανατολικά της Σαντορίνης, παραμένει έντονη, με αλλεπάλληλες δονήσεις να καταγράφονται καθημερινά» είπε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια σχολιάζοντας ταυτόχρονα τη σεισμική δραστηριότητα του τελευταίου 24ωρου. 

Μιλώντας για τη σεισμική δραστηριότητα στην Άνυδρο (μια μικρή ακατοίκητη νησίδα των νοτιοανατολικών Κυκλάδων) το παρομοίασε ως ένα «τεκτονικό κέρας γύρω από την Άνυδρο», εξηγώντας ότι είναι μια περιοχή η οποία τεμαχίζεται από πολλές μικρότερες ζώνες και «γι αυτό ουσιαστικά έχουμε πάρα πολλούς μικρούς σεισμούς γιατί κάθε φορά ενεργοποιείται μια διαφορετική περιοχή».

Αναφορικά με δηλώσεις για ενδεχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη, η κα. Νομικού υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να στηρίζουν ένα τέτοιο σενάριο. «Ας έρθουν να μας δείξουν τα δεδομένα όσοι το ισχυρίζονται. Μόνο μέσα από τη σύγκριση καταγραφών, όπως η διαφυγή αερίων και υγρών από τις υδροθερμικές καμινάδες, μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την ενεργοποίηση ενός ηφαιστείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Νομικού κάλεσε τους κατοίκους της Σαντορίνης να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να εμπιστεύονται την επιστημονική ενημέρωση. «Η σωστή πληροφόρηση είναι το καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους που ζουν εδώ», κατέληξε.

Infographic: Το ηφαίστειο Κολούμπο στη Σαντορίνη

Λέκκας: «Η εκτόνωση ίσως γίνει μέσα στην εβδομάδα»

«Ή θα γίνει εκτόνωση αν συνεχίσουμε έτσι ή θα έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό από 5,2 Ρίχτερ. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και ομότιμος Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

«Σίγουρα αν εκδηλωθούν μεγαλύτεροι σεισμοί των 5,2 Ρίχτερ θα βοηθήσει στην εκτόνωση» πρόσθεσε, μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1.

«Η εκτόνωση ίσως γίνει μέσα στην εβδομάδα»

«Δεν περιμένουμε σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ» είπε στη συνέχεια, καθησυχάζοντας τους κάτοικους του νησιού που βρίσκονται σε αναβρασμό τα τελευταία 24ωρα. «Βλέπουμε κάποια αραίωση που αντιστοιχεί με το ρήγμα που δεν έχει σπάσει. Βλέπουμε μάλλον ότι θα πάμε σε μεγέθη που δεν θα ξεπερνούν τους 6 βαθμούς» ανέφερε.

«Το γεγονός πως δεν υπήρξε άλλος σεισμός μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ, δεν μπορεί να θεωρηθεί αισιόδοξο μήνυμα, αφού πρέπει να κοιτάζουμε τη συνολική εικόνα» υπογράμμισε.

«Η εκτόνωση ίσως γίνει μέσα στην εβδομάδα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα είναι μεγαλύτερη των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» δήλωσε.

«Θα πρέπει να ξέρουν τους χώρους συγκέντρωσης του δήμου όπου κατοικούν» δήλωσε επίσης, στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εκτιμώντας ότι όλα θα πάνε καλά. Παράλληλα, θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας ότι «οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν βάση μόνο στις επίσημες επιστημονικές ανακοινώσεις»

Σαντορίνη: Οχυρώνουν με σακιά άμμου σπίτια και επιχειρήσεις -Φοβούνται ισχυρό σεισμό και τσουνάμι

Σε συναγερμό είναι οι κάτοικοι της Σαντορίνης από τους συνεχείς σεισμούς που εκδηλώνονται στα ανοικτά του νησιού εδώ και μερικά 24ωρα.

Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως την 1η Μαρτίου, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών.

Αύριο, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο νησί για να δει από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 15 σεισμικές δονήσεις των 4 Ρίχτερ και άνω εκδηλώθηκαν στα ανοικτά μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε σήμερα η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, μόνο χθες, 5 Φεβρουαρίου, στην περιοχή σημειώθηκαν πάνω 120 σεισμοί, με μεγαλύτερο αυτόν στα 5,1 Ρίχτερ, ενώ συνολικά 19 ήταν μεγέθους πάνω από τα 4 Ρίχτερ.

ΕΚΠΑ: Ο κίνδυνος για εντονότερες κατολισθήσεις στη Σαντορίνη

Ακόμη, στην έρευνά τους κάνουν ιδιαίτερη επισήμανση στις κατολισθήσεις στη Σαντορίνη και το ιστορικό τους.

«Οι κατολισθήσεις που έχουν εκδηλωθεί κατά καιρούς στη Σαντορίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα επιδεκτική στα φαινόμενα αυτά, ποικίλλουν στον τύπο και τον όγκο των ασταθών υλικών που κινητοποιούνται. Περιλαμβάνουν καταπτώσεις και ανατροπές βραχωδών τεμαχών, και ολισθήσεις εδαφών».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η «εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να οδηγήσει σε εντονότερα κατολισθητικά φαινόμενα, ειδικότερα στην περίπτωση εκδήλωσης ισχυρότερου σεισμού».

Φόβος για τσουνάμι

Ο μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε αυτές τις ημέρες ήταν χθες, το βράδυ της Τετάρτης, στα 5,1 Ρίχτερ, και έγινε ιδιαίτερα αισθητός από τους κατοίκους του νησιού.

Όμως, εκτός από τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις που αποτελούν καθημερινό πρόβλημα των κατοίκων, ελλοχεύει και ένας άλλος κίνδυνος, αυτός του παλιρροϊκού κύματος, καθώς με έναν ισχυρό σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ είναι πολύ πιθανό τσουνάμι να χτυπήσει τα γύρω νησιά.

Γι’ αυτόν το λόγο το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είχε εκδώσει ανακοίνωση και σημεία συγκέντρωσης σε περίπτωση σεισμού αλλά και τσουνάμι στα νησιά της Σαντορίνης και της Αμοργού.

Ανάχωμα με τσουβάλια άμμου στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Παράλληλα, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, το οποίο βρίσκεται στα Φηρά και αρκετά κοντά στη θάλασσα, οι υπεύθυνοι της εγκατάστασης, υπό τον φόβο τσουνάμι, πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα με μεγάλα τσουβάλια άμμου, ώστε να κλείσουν την κεντρική σιδερένια πόρτα του συγκροτήματος και να μην επιτρέψουν το παλιρροϊκό κύμα να περάσει στο εσωτερικό του.

Συναγερμός σε Ισραήλ και Τουρκία για τσουνάμι – Κ.Συνολάκης: «Βλέπουμε για πρώτη φορά τη γέννηση νέου ηφαιστείου»!

Το Ισραήλ αρχίζει τις προετοιμασίες για τις επιπτώσεις από πιθανό τσουνάμι από τη Σαντορίνη, τόνισε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Προκαταρκτική έκθεση αξιολόγησης σχετικά με τους σεισμούς στη Σαντορίνη εξέδωσε και η AFAD, η τουρκική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών για τη Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών.

Η AFAD επισημαίνει ότι «οι σεισμικές δονήσεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ηφαιστειακή δραστηριότητα». Σημειώνεται ότι η AFAD προβαίνει για δεύτερη φορά σε ανακοίνωση για το θέμα της σεισμικής ακολουθίας στο Αιγαίο.

K.Συνολάκης: «Ένα νέο ηφαίστειο γεννιέται»

Ο Κ. Συνολάκης, ακαδημαϊκός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, μιλώντας στο ΕΡΤΝews αναφερόμενος στην αυριανή επίσκεψή του στη Σαντορίνη μαζί με τον πρωθυπουργό, σημείωσε: «Ένα πράγμα το οποίο καταλάβαμε ότι έλειπε από την περιοχή, δεν υπήρχε ο παλιρροιογράφος. Είναι ένα επιστημονικό όργανο που μετράει τη στάθμη της θάλασσας» (σ.σ.: δείχνει πολλά για το «πού πάει το πράγμα»).

Όπως είπε ο Κ. Συνολάκης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 τέτοια όργανα σε όλο το Αιγαίο, «αλλά θέλουμε τέσσερις στην περιοχή για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε τις αλλαγές της στάθμης σε περίπτωση που γίνει ένα τσουνάμι», και σημείωσε ότι μαζί με τον Νίκο Καλογέρη από το Αστεροσκοπείο «κάναμε έναν αγώνα δρόμου να βρούμε στην Ελλάδα παλιρροιογράφους. Μας έχουν υποσχεθεί ότι θα είναι ένας έτοιμος την Παρασκευή, αύριο. Βέβαια, χρειάζεται να πάει να εγκατασταθεί, αλλά και επίσης άλλος ένας την επόμενη εβδομάδα».

Και συνέχισε με μία άκρως ανησυχητική διαπίστωση:

«Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ροή ρευστών υγρών, τα οποία ανεβαίνουν σιγά-σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο.

Και αν αυτό ισχύει, τότε θα βλέπουμε για πρώτη φορά στον κόσμο τη γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου.

Μιλώντας με ηφαιστειολόγους, υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι αυτό είναι ένα από τα σενάρια που συμβαίνει. 

Αυτό σημαίνει ότι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει και ξαφνικά να έχουμε εκεί όπου είχαμε τη Σαντορίνη, το Κολούμπο, μερικούς άλλους κρατήρες».

Έξι ασθενείς σεισμικές δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε μια ώρα.

Από τις 12:59 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μέχρι και τις 01:41 είχαν σημειωθεί δονήσεις 3,7R, 3,2R, 3,3R, 3,6R, 3,5R και 3,4R όλες στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Ανησυχία και ετοιμασίες στη Τουρκία

Η κίνηση από πλευράς Τουρκίας είναι προληπτική, δηλώνοντας ότι «σε περίπτωση που υπάρξει ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή, ενδέχεται να επηρεάσουν την Τουρκία οι επιπτώσεις της, όπως μεταφορά μικρών σωματιδίων ηφαιστειακής τέφρας, οι πυροκλαστικές ροές που μπορεί να αναπτυχθούν λόγω του ύψους και της κατάρρευσης της ηφαιστειακής στήλης, καθώς και τσουνάμι που ενδέχεται να προκληθεί μετά την έκρηξη ή τον σεισμό».

Η ανακοίνωση της AFAD προσθέτει πως «στην ίδια περιοχή είχε παρατηρηθεί παρόμοιας έντασης σεισμική δραστηριότητα για 14 μήνες το 2011-2012, αλλά δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή δραστηριότητα».

Το Ισραήλ είναι μέρος ενός περιφερειακού συστήματος προειδοποίησης για τσουνάμι, το οποίο μπορεί να εκδώσει προειδοποιήσεις αμέσως μόλις εντοπιστεί κύμα τσουνάμι. Η χώρα έχει επίσης εγκαταστήσει ειδικούς αισθητήρες σε διάφορα σημεία κατά μήκος της ακτής.

Πόλεις όπως η Χάιφα έχουν αναπτύξει σχέδια εκκένωσης με σαφή σήμανση που κατευθύνει τους κατοίκους σε ασφαλείς τοποθεσίες. Οι αξιωματούχοι συμβουλεύουν τους κατοίκους να απομακρύνονται με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο, ώστε οι δρόμοι να παραμένουν ελεύθεροι για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του Ισραήλ προτρέπει τις οικογένειες να προετοιμαστούν συζητώντας το ενδεχόμενο ενός τσουνάμι, δημιουργώντας ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και διασφαλίζοντας ότι κάθε μέλος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση κινδύνου. Η εξοικείωση με τα τοπικά σχέδια εκκένωσης και ο εντοπισμός των πλησιέστερων οδών διαφυγής από το σπίτι ή την εργασία μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή.

Υπογραμμίζεται δε ότι στο νησί της Σαντορίνης, χιλιάδες μικροί σεισμοί που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες έχουν εγείρει ανησυχίες ότι ένας μεγάλος σεισμός θα μπορούσε να είναι επικείμενος, προκαλώντας ενδεχομένως τσουνάμι στη Μεσόγειο.

Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου προέτρεψε τις οικογένειες να προετοιμαστούν συζητώντας το ενδεχόμενο ενός τσουνάμι, δημιουργώντας ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και διασφαλίζοντας ότι κάθε μέλος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση κινδύνου.

«Η εξοικείωση με τα τοπικά σχέδια εκκένωσης και ο εντοπισμός των πλησιέστερων οδών διαφυγής από το σπίτι ή την εργασία μπορεί να αποβεί σωτήρια», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο Ariel Heimann, γεωλόγος στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS), σχολίασε τις ανησυχίες για πιθανό τσουνάμι μετά την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα: «Περίπου 2.000 σεισμοί σημειώθηκαν στη Σαντορίνη την τελευταία εβδομάδα, με τους ισχυρότερους να έχουν μέγεθος μεταξύ 4 και 5,3 Ρίχτερ, εκ των οποίων 24 τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτοί οι σεισμοί είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης της αφρικανικής και της ευρωπαϊκής τεκτονικής πλάκας, ένα φαινόμενο που οδηγεί επίσης σε ηφαιστειακές εκρήξεις», εξήγησε.

Ο Α.Heimann σημείωσε ότι «ένα τέτοιο σύμπλεγμα σεισμών θα μπορούσε να προηγηθεί ενός μεγάλου σεισμού που μπορεί να συμβεί σύντομα».

Αν και η κατάσταση χρήζει προσοχής, ο Α.Χάιμαν διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ απέχει περίπου 1.200 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και ένας ισχυρός σεισμός εκεί δεν θα γινόταν αισθητός – ή αν γινόταν, δεν θα προκαλούσε ζημιές. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα επίκεντρα αυτών των σεισμών βρίσκονται στη θάλασσα, μια ισχυρή δόνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει κύματα τσουνάμι που θα μπορούσαν να φτάσουν στις ακτές του Ισραήλ.

«Χρειάζεται χρόνος για να ταξιδέψει ένα κύμα τσουνάμι στη Μεσόγειο, και ακόμη και αν ένας σεισμός προκαλέσει ένα τέτοιο κύμα, θα υπήρχε αρκετός χρόνος για να εκδοθεί προειδοποίηση πριν φτάσει.

Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση αλλά όχι σε συναγερμό. Αυτή είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε ότι ένας μεγάλος σεισμός στο Ισραήλ δεν είναι ζήτημα του αν, αλλά του πότε, και είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμαστούμε αναλόγως για αυτή την απειλή», είπε.

Τα νησιά που θα καταστραφούν άμεσα με έναν σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ στην Άνυδρο

Την ίδια στιγμή που οι ίδιοι οι σεισμολόγοι περιμένουν έναν σεισμό τουλάχιστον 6 Ρίχτερ στην δημοσιότητα έρχεται βίντεο-γράφημα για το πως ένα χτύπημα άνω των 7 Ρίχτερ στην Άνυδρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες καταστροφές σε νησιά των Κυκλάδων.

Τα σεισμικά κύματα από το επίκεντρο θα εξαπλωθούν σε όλες τις Κυκλάδες και τα αποτελέσματα θα είναι για ορισμένα από αυτά καταστροφικά λόγω της έντασης της ενέργειας που εξαπολύει η φύση σε μια τέτοια “έκρηξη”.

Τα “πρωτεύοντα” θα τα αντέξουν αλλά τα “δευτερεύοντα” κύματα θα είναι τα καταστροφικά.

Σαντορίνη, Ίος, Αμοργός, Νάξος μαζί με τα μικρά Κουφονήσια, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Σίκινος, Ανάφη, Φολέγανδρος, Πάρος, Αντίπαρος ενώ μέχρι και η μακρινή Σίφνος θα δεχθούν τα βίαια χτυπήματα του Εγκέλαδου.

Η σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε αρχικά κοντά στην Καλντέρα, μετακινήθηκε προς το Κολούμπο και εδώ και έξι ημέρες εντοπίζεται στην Άνυδρο. Το «ξύπνημα» περισσότερων ρηγμάτων είναι αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες.

Η ανησυχία των σεισμολόγων για τον χορό των Ρίχτερ στη Σαντορίνη χτυπάει «κόκκινο» μετά και τα χθεσινά 5,2 Ρίχτερ.

Επιστήμονες τοποθετούν σεισμογράφους στο υψηλότερο σημείο της Σαντορίνης.

Μετά τη μεγαλύτερη δόνηση που έχει καταγραφεί έως τώρα στην περιοχή, αυτή των 5,2 Ρίχτερ, αρκετοί σεισμολόγοι φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτός δεν ήταν ο κύριος σεισμός και επίκειται μεγαλύτερος.

Λίγο πριν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο Mega από τη Σαντορίνη όπου βρίσκεται, για τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ στο νησί, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί κύριος.

«Δεν μπορούν τα 5,2 Ρίχτερ να θεωρηθούν κύριος σεισμός, γιατί η διαφορά του είναι πιο μικρή από τους υπόλοιπους σεισμούς. Είναι όμως θετική εξέλιξη, γιατί με αυτό τον σεισμό εκτονώνονται περισσότερο οι δυνάμεις μέσα στην ακολουθία, η οποία παραμένει ιδιαίτερα έντονη από το Σάββατο που είχε εκδηλωθεί η αρχή της μέχρι σήμερα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δεν είναι ίσως άλλωστε τυχαία ότι οι αρχές ετοιμάζονται με μεταφορά ειδικών οχημάτων και τμημάτων αστυνομίας, πυροσβεστικής, στρατού και κάθε άλλης υπηρεσίας.

Την ίδια στιγμή ο Κώστας Παπαζάχος δηλώνει: Το σενάριο των 6 Ρίχτερ είναι πάνω στο τραπέζι

«Η αλήθεια είναι ότι είμαι αισιόδοξος. Απλά το θέμα δεν είναι μόνο το επιστημονικό, όπως καταλαβαίνετε, αλλά είναι και το ανθρώπινο, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Το σενάριο για 6 Ρίχτερ δεν μπορεί να φύγει από το τραπέζι. Οι υποψίες που υπήρχαν στην αρχή ήταν για μεγαλύτερα μήκη ρηγμάτων, τα οποία μπορούσαν να δώσουν σεισμούς στα 6 με 6,5. Αυτά ήταν τα πιο ανησυχητικά σενάρια που σαφώς έχουν δυσμενέστερες επιπτώσεις. Ένας σεισμός μεγέθους 6,5 έχει πολλαπλάσια ενέργεια μεγέθους σε σχέση με 6, παρόλο που φαίνονται κάτι το συγκρίσιμο. Το 6 λοιπόν, δεν νομίζω ότι υποχωρεί καθόλου.

Από τις 26 Ιανουάριου που ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία στο νησί έως τις 4 Φεβρουάριου, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ ανίχνευσε περισσότερους από 7.700 σεισμούς. Στο επίκεντρο της μελέτης του, τα πολλά ρήγματα της περιοχής.

«Είναι μία πρωτόγνωρη ακολουθία αυτή που ζούμε. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλά κανονικά ενεργά ρήγματα, τα οποία συνδέονται με αυτή τη σεισμικότητα. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσα ρήγματα έχουν δραστηριοποιηθεί, σίγουρα δεν είναι ένα ή δύο, έχουν μήκος που δεν ξεπερνά τα 15 – 20 χλμ», είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας Γιώργος Καβύρης.

Σαντορίνη: Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Το σενάριο της σμηνοσειράς παραμένει στο τραπέζι, οι ειδικοί θεωρούν πως θα έχουν πιο ασφαλή δεδομένα τις επόμενες ώρες, υπάρχουν, ωστόσο, κι εκείνοι που δεν αποκλείουν τα χειρότερα.

«Ως προς το μέγιστο μέγεθος του κυρίως σεισμού εύχομαι να είναι γύρω στο 6 αλλά η οροφή του, η οποία χαρακτηρίζεται από τα τεκτονικά χαρακτηριστικά και το ιστορικό της περιοχής, μπορεί να είναι της τάξης του 7», είπε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.

Κι όλα αυτά, ενώ υπό στενή επιστημονική παρακολούθηση βρίσκονται και οι ηφαιστειακές διεργασίες στην περιοχή.

Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει ξανά το Σάββατο, προκειμένου να εισηγηθεί παράταση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγές:

https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1625175/seismoi-sti-santorini-kapoies-perioxes-stin-kalntera-einai-epifoves-ti-anaferei-eidikos?utm_source=notification&utm_medium=push&utm_campaign=breaking

https://www.ethnos.gr/greece/article/353581/seismoisthsantorinhposopithanheinaimiaekrhxhtoykoloympoasmasdeixoyntadedomenaosoitoisxyrizontai

https://www.pronews.gr/perivallon/fysi/ta-nisia-pou-tha-katastrafoun-amesa-me-enan-seismo-ano-ton-7-rixter-stin-anydro/

https://www.neakriti.gr/koinonia/2101266_lekkas-gia-santorini-fainomeno-mporei-na-diarkesei-pano-apo-pente-ebdomades?utm_source=push_notification&utm_medium=website&utm_campaign=article

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kyklades-synexis-seismiki-drastiriotita-olo-kai-pio-apithano-to-senario-mias-isxyroteris-donisis-ektima-o-papazaxos/?utm_source=onesignal&utm_medium=push&utm_campaign=2025-02-07-

https://cretaone.gr/santorini-ola-deichnoun-ekriksi-ifaisteiou-kathigitis-geologias-dilonei-99-sigouros/

https://www.newsbomb.gr/ellada/seismoi/story/1624965/seismoi-santorini-enisxysi-dynameon-sto-nisi-oximata-tou-stratoy-tis-elas-kai-tis-pyrosvestikis?utm_source=notification&utm_medium=push&utm_campaign=breaking

https://www.el.gr/ellada/gegonota/ifaisteiologos-gia-santorini-proti/

https://www.ieidiseis.gr/ellada/278607/seismos-tora-metaksy-santorinis-kai-amorgoy 

https://www.newsbreak.gr/ellada/840776/mechri-to-pascha-mporei-na-tremei-i-gi-sti-santorini-tria-senaria-gia-toys-seismoys-stis-kyklades/

https://www.newsbomb.gr/ellada/seismoi/story/1624954/seismoi-papanikolaou-pio-epikindyno-to-rigma-tis-iou-entoni-anisyxia-gia-tin-metatopisi?utm_source=notification&utm_medium=push&utm_campaign=breaking

https://www.el.gr/ellada/ekpa-gia-santorini-7-700-seismoi-apo-tis-26-1-s/ Από hub.uoa.gr

https://www.ethnos.gr/greece/article/353475/seismoisthsantorinhenisxyetaishmantikatoendexomenothssmhnoseirasposbionoynthseismikhakoloythiaoikatoikoi

https://www.pronews.gr/kosmos/anisyxia-sto-israil-oi-ypiresies-ektaktis-anagkis-tis-xoras-proetoimazontai-gia-pithano-tsounami-apo-ti-santorini/

https://www.iefimerida.gr/ellada/santorini-foboyntai-ishyro-seismo-tsoynami-sakia

https://www.newsbomb.gr/ellada/seismoi/story/1625167/italos-ifaisteiologos-gia-seismoys-sto-aigaio-to-kyrio-sok-pou-den-exei-ginei-kai-ta-grabens?utm_source=notification&utm_medium=push&utm_campaign=breaking

προηγούμενο
επόμενο