Αμέτρητες οι εικόνες της χάρης Της…

Πραγματικά είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς σε πόσα μέρη της Ελλάδας θέλησε η Χάρη της Παναγίας να φανερωθεί και να αποτελέσει το στήριγμα του λαού μας. Αμέτρητες ιερές εικόνες της βρέθηκαν, μετά από υπόδειξή της, θαυματουργικά από μοναχούς και μοναχές ή από ταπεινούς βοσκούς και ψαράδες, είτε μέσα στο έδαφος της πατρίδας μας, είτε στα βουνά και τη θάλασσα. Και έτσι κτίστηκαν αμέτρητοι ναοί της Παναγίας στην Ελλάδα, προκειμένου να τιμηθεί αυτή η θεομητορική πρόνοια και εμφανής της παρουσία.

Η Παναγία Ευαγγελίστρια της Τήνου είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Στο κείμενο αυτό όμως, θα προσπαθήσουμε να εξειδικεύσουμε στις ιερές εικόνες της Υπεραγίας Θεοτόκου που αποθησαυρίζονται στα μοναστήρια της χώρας μας και όχι στους ιερούς προσκυνηματικούς της ναούς, που είναι και αυτοί πραγματικά αναρίθμητοι σε όλη τη χώρα. Από τις 500 περίπου Ιερές Μονές που βρίσκονται εν λειτουργία στην Ελλάδα, σχεδόν το 1/3 απ” αυτές (δηλαδή πάνω από 150 μοναστήρια) τιμώνται στην Παναγία και πανηγυρίζουν σε κάποια θεομητορική εορτή (κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο και στην Απόδοση της εορτής της Κοίμησης της Παναγίας).

Ο κύριος λόγος ίδρυσης αυτών των μοναστηριών υπήρξε σε μεγάλο βαθμό η εμφανής παρουσία της Παναγίας στο μέρος αυτό και η θαυματουργική εύρεση κάποιας ιεράς της εικόνας ή κάποιο άλλο θαύμα της. Αρκετές εικόνες χάθηκαν είτε την περίοδο της Εικονομαχίας στο Βυζάντιο, είτε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και βρέθηκαν πάλι θαυματουργικά τους τελευταίους αιώνες. Το σίγουρο είναι ότι οι εικόνες αυτές φιλοτεχνήθηκαν από αγίους ανθρώπους, ύστερα από πολλή προσευχή και αγιάστηκαν από την αγάπη, το σεβασμό και τα δάκρυα των πιστών. Έτσι, αυτή τη στιγμή, δεκάδες έως εκατοντάδες είναι οι θαυματουργές εικόνες της που κοσμούν τα μοναστήρια της Ελλάδας.

Πηγή : http://www.monastiria.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1301:oi-thaymatoyrges-eikones-tis-panagias-sta-monastiria-tis-ellados&catid=87:2012-06-04-13-46-39&Itemid=34&lang=es

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments