Στη Κεφαλλονιά ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Κηπουραίων

Η Ιερά Μονή Κηπουραίων βρίσκεται σε απόσταση 15χλμ. από την πόλη του Ληξουρίου και είναι χτισμένη πάνω από τη θάλασσα. Η ονομασία της οφείλεται στους πολλούς κήπους που διατηρούσαν οι πατέρες για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Χτίστηκε το 1759 και αφιερώθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Σύντομα αναπτύχθηκε σε ανδρικό κοινόβιο, που στα χρόνια της ακμής του, το προσωπικό του ανήλθε σε 80 μέλη.

Το 1915 Γαλλικό καταδρομικό βομβαρδίζει τη μονή, καθώς μέσα στην ομίχλη, βλέποντας την καπνοδόχο να καπνίζει, την περνούν για εχθρικό πλοίο, ενώ οι καταστρεπτικοί σεισμοί του 1953 την πλήττουν ακόμα περισσότερο. Το 1964 ανοικοδομείται μόνο το καθολικό, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια οικοδομούνται τη δεκαετία του ’90 με την προσωπική εργασία του μοναδικού μοναχού που βρίσκεται μέχρι σήμερα στη μονή.

Στη μονή θα βρείτε τη θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τις κάρες των Οσίων κτητόρων της Μονής Χρύσανθου, Κωνσταντίνου και Ευφρόσυνου, αλλά και το τεμάχιο Τιμίου Ξύλου που έχει δωριστεί στη μονή από το 1862. Σε γυάλινη φιάλη βρίσκεται μύρο του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου από τον 7ο αιώνα. Επίσης θα βρείτε λείψανα διαφόρων Αγίων καθώς και τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής, μοναδικό κειμήλιο της κατεστραμμένης Μονής του Ταφιού.

Πηγή : http://www.livecity.gr/117650/iera-monh-khpoyraiwn

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments