Παναγία της Λύσης ή Λυσιώτισσα

Η Παναγία αυτή είναι ο ναός του ομωνύμου χωριού της Αμμοχώστου. Η Λύση όπως και ολόκληρη η επαρχία κατέχεται από τους Τούρκους, από τον Αύγουστο του 1974.

Είναι γνωστό ότι η Λύση είναι κτισμένη στον πλατύ κάμπο της Μεσαορίας, της πιο ξακουστής πεδιάδας της Κύπρου. Ως εκ τούτου οι κάτοικοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία. Οι βοσκοί του χωριού όταν αρρωστούσε κάποιο ζώο τους, έκοβαν λίγες τούφες απ” το τρίχωμα του και τις απέθεταν μπροστά στην εικόνα της Παναγίας. Αυτό το γεγονός στάθηκε αφορμή να ονομαστεί η Παναγία της Λύσης «Βοσκοπούλα» ή «Βόσκαινα» στην κυπριακή διάλεκτο.

Σκλαβωμένος ο ναός για είκοσι έξι και πλέον χρόνια αλλά οι ξεριζωμένοι Λυσιώτες δεν ξεχνούν. Απρίλιο του 2000, με πρωτοβουλία ανδρογύνου από τη Λύση ιδρύθηκε κοινωφελές ίδρυμα με την ονομασία «Παναγία της Λύσης». Σκοπός του η οικονομική ενίσχυση όποιου χωριανού έχει ανάγκη.

Λίγο μετά τον ηρωικό θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου τρεις Άγγλοι μπήκαν στο ναό της Παναγίας και έριξαν μια πέτρα στον πάτο πηγαδιού που υπάρχει στο κέντρο του ναού. Ενώ το πηγάδι ήταν κατάξερο ως εκ θαύματος αναπήδησε νερό που έβρεξε τα μάτια τους και τυφλώθηκαν την ίδια στιγμή. Έκτοτε δεν είδαν καμία θεραπεία και σύντομα πέθαναν.

Επίσης η Παναγία της Λύσης θεράπευσε θαυματουργικά τη νύφη ενός γνωστού δερματέμπορα που ήταν ετοιμοθάνατη.

Ο άνθρωπος αυτός, όταν πληροφορήθηκε την κακή εξέλιξη της υγείας της έτρεξε στη Λύση, άφησε σε απόσταση από το ναό το αυτοκίνητο του και σύρθηκε γονατιστός μέχρι την εκκλησία αδιαφορώντας για τη βροχή που έπεφτε. Τελέστηκε η παράκληση και ο έμπορος ξεκίνησε να φύγει. Ξαφνικά ένα ελαφρύ αεράκι φύσηξε και παρέσυρε το σκούφο που φορούσε. Η πνοή του αέρα τον ανέβασε σ” έναν ηλεκτρικό πάσσαλο. Αυτός το θεώρησε σημάδι πως η δέηση του εισακούστηκε.

Πραγματικά η νύφη του θεραπεύτηκε πλήρως και σε δυο -τρεις ημέρες βγήκε από το νοσοκομείο.

 

Πηγή Υλικού

Μαρίας Ιουλιανού, «Τα θαυμάσια του Θεού- Προσκύνημα σε μέρη Ορθοδοξίας του ελληνικού χώρου», Β΄ ενότητα, σελ. 37-51, Πάφος, Ιούλιος 2000.

Επιλογή Υλικού

Αικατερίνη Διαμαντοπούλου

Υπεύθυνη υλικού των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων 

Πηγή : http://www.romiosini.org.gr/b409f53c.el.aspx

http://noctoc-noctoc.blogspot.gr/2009/07/church-of-panagia-kyra-at-village-of.html

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments