Παναγία του Τιχβίν

Η εικόνα της Παναγίας του Τιχβίν είναι μια από τις πιο αγαπημένες και σεβαστές εικόνες των Ρώσων.Βρίσκεται στη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Τίχβιν και είναι μια εικόνα σπάνιας ομορφιάς.

Το Τίχβιν είναι μια πόλη χτισμένη στις όχθες του ποταμού Τίχβινα και βρίσκεται 230 χιλ.ανατολικά της Αγ.Πετρουπολης. Το όνομα της πόλης αποτελείται από δυο λέξεις,δρόμος και πλατεία και σημαίνει” ο δρόμος που οδηγεί στην πλατεία”. Η πόλη έχει χτιστεί πάνω σ”έναν σημαντικό παλιό εμπορικό δρόμο.

Η εικόνα της Παναγίας της Μονής Τιχβίν-Ρωσία

Το 1383 στα βόρεια της Ρωσίας στο Νόβγκοροντ, όχι μακριά από τη Βαλτική θάλασσα, στα νερά του ποταμού Νέβα, κάποιοι ψαράδες ψάρευαν. Ξαφνικά εμφανίστηκε ένα εκτυφλωτικό φως το οποίο τους φώτισε.σε κάποια στιγμή βλέπουν μια εικόνα της Παναγίας η οποία μετά από λίγο εξαφανίστηκε.Το ίδιο συνέβη και κοντά στον ποταμό Τιχβίν και αργότερα εμφανίστηκε στο δάσος στις όχθες του ποταμού Τιχβίν, όπου χτίστηκε και η πρώτη εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία,όπου τοποθετήθηκε η εικόνα.

Κατά την ταραχώδη ιστορία του Νόβγκοροντ η εικόνα αυτή έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο. Λένε ότι όταν επιτέθηκε ο σουηδικός στρατός είδε μια ατελειωτη στρατια ανδρών απέναντι να τους περιμένει και υποχώρησαν.Φυσικά και εκεί δεν υπήρξε κάτι τέτοιο και θεωρήθηκε ως επέμβαση της Παναγίας.

Μαρτυρίες ότι η εικόνα προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη έχουμε σε παλιά εκκλησιαστικά βιβλία. Ανήκει στον εικονογραφικό τύπο της Οδηγήτριας. Η παράδοση λέει ότι όταν κάποιοι Ρώσοι έμποροι πήγαν στην Κωνσταντινούπολη ο Πατριάρχης τους ρώτησε εάν ξέρουν κάτι για την εικόνα της Παναγίας με το βρέφος η οποία εξαφανίστηκε ξαφνικά. Από τις περιγραφές κατάλαβε ότι η εικόνα βρίσκεται στι Τιχβίν και ότι αυτό ήταν το θέλημα της Παναγίας.

Ο Πατριάρχης τους μίλησε για την «συνήθεια»της θαυματουργής αυτής εικόνας να φεύγει από την Κωνσταντινούπολη,ταξιδεύοντας πάνω στο νερό και  να πηγαίνει όπου η Θεία πρόνοια και φροντίδα ορίζει. Μετά από λίγο καιρό γύριζε πάλι.

Το συναξάρι της 26ης Ιουνίου μιλάει για την εικόνα της Παναγίας η οποία κατά θαυμαστό τρόπο ”έφυγε”από την Κωνσταντινούπολη και βρέθηκε στην περιοχή Τιχβίν.

Την Μονή του Τιχβίν την έκλεισαν οι σοβιετικοί το 1920. Την εικόνα την πήγαν πρώτα στο Πσκώβ και έπειτα στη Ρίγα της Λιθουανίας.

Την ίδια αυτή εικόνα είχαν συνοδεία τους οι Ρώσοι στρατιώτες στην εποχή του Πατριωτικού Πολέμου κατά του Ναπολέοντα το 1812 και τους βοήθησε στην ηρωική μάχη της πεδιάδας του Μποροντίνο, ενώ στην συνέχεια η εικόνα είχε μεταφερθεί και στα τάγματα πολιτοφυλακής του Κριμαϊκού Πολέμου το 1855-1856.

Επιπλέον, φημολογείται ότι η εικόνα της Παναγίας του Τίχβιν, με εντολή του ίδιου του Στάλιν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταφέρονταν με ένα αεροπλάνο που πετούσε πάνω από τη Μόσχα και τα ναζιστικά στρατεύματα δεν κατάφεραν ποτέ να καταλάβουν τη ρωσική πρωτεύουσα.

Το 1944.ο ιερέας Ιωάννης Γκάρκλαβς, μετέπειτα επίσκοπος Σικάγο και Μινεάπολις μετέφερε την εικόνα στο Σικάγο των ΗΠΑ. Με τη βοήθεια ενός 16χρονου,του μετέπειτα ιερέως Σεργίου Γκάρκλαβς, τον οποίο ο π.Ιωάννης υιοθέτησε,την έβγαλαν εκτός Λιθουανίας. Ο π.Σέργιος ήταν για 53 χρόνια ο φύλακας αυτής της εικόνας στην αμερικανική γη.Το 1982, λίγο πριν τον θάνατό του ο επίσκοπος Ιωάννης εκφράζει στο θετό του γιο την επιθυμία του όπως η εικόνα να επιστρέψει πίσω εκεί όπου ανήκει, στον ρωσικό λαό.

Στις 21 Απριλίου 1995 οι κάτοικοι της πόλης Τίχβίν μαζεύουν υπογραφές και ζητούν από τον πατριάρχη Αλέξιο τον Β  να ξανανοίξει η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Τιχβίν. Σε λιγότερο από έναν μήνα εγκαταστάθηκε εκεί μια ανδρική μοναστική αδελφότητα Τον Ιούνιο του 2004 η εικόνα της Παναγίας επέστρεψε από τον Καθεδρικό Ναό της Αγ.Τριάδος του Σικάγο στην Ρωσία. Η επιστροφή της έγινε με ειδική πτήση και ήταν ασφαλισμένη για ένα τεράστιο ποσό. Η αντιπροσωπία της Ρωσικής εκκλησίας με επικεφαλής τον πατριάρχη Αλέξιο ταξίδεψε με άλλο αεροπλάνο.

Η υποδοχή του ρωσικού λαού που περίμενε την εικόνα ήταν εντυπωσιακή. Από εκεί μεταφέρθηκε στην Αγ. Πετρουπολη και έπειτα έφτασε στον τελικό της προορισμό στη Μονή Τιχβίν.

Πηγές :

http://proskynitis.blogspot.gr/2010/11/blog-post_02.html

http://www.diakonima.gr/2014/07/24/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B9%CF%87%CE%B2%CE%AF%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%84%CF%83%CE%BA-%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C/

Η Παναγία του Τιχβίν στην Αγία Βαρβάρα Αττικής

Δελτίο τύπου εξέδωσε η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος με το οποίο γνωστοποιεί για την Τελετή Υποδοχής της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Οδηγητρίας του Τιχβίν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Με πνευματική χαρά, δοξάζουσα και αινούσα τον ‘Αγιο Τριαδικό Θεό, η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην Τελετή Υποδοχής της ιεράς και σεβασμίας Εικόνος της Παναγίας Οδηγητρίας και Ελεούσης του Τιχβίν της Ρωσίας (παλαιού αντιγράφου του 1700), που θα γίνει στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου Αττικής, την Κυριακή Γ Νηστειών 31 Μαρτίου 2019, ώρα 630 απογευματινή.

Θα ακολουθήσει Κατανυκτικός Εσπερινός, Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και Αγιασμός χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Φαναρίου, Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας.

Καθημερινά, από την Δευτέρα 1 Απριλίου μέχρι και την Παρασκευή 12 Απριλίου, θα τελούνται με πρόγραμμα Όρθρος- Θεία Λειτουργία, Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία (πρωϊνή και εσπερινή), Ιερά Παράκληση, Ευχέλαιο και η Ακολουθία των Χαιρετισμών.

Οσοι ιερείς επιθυμούν να διοργανώσουν με τις ενορίες τους προσκυνηματική επίσκεψη, δύνανται να λάβουν μέρος στις Ιερές Ακολουθίες.

Ο ναός θα παραμένει ανοικτός από 6η πρωϊνή – 9η βραδυνή.

Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ

Πηγή: https://www.vimaorthodoxias.gr/mitropoleis/i-panagia-tou-tichvin-stin-agia-varvara-attikis/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments