Γιατί βουτάμε στο νερό για να πιάσουμε το Σταυρό στα Θεοφάνεια;

Τα Θεοφάνεια ολοκληρώνουν το Δωδεκαήμερο των εορτών των Χριστουγέννων και μεταφέρουν το ελπιδοφόρο μήνυμα, μέσω της φανέρωσης των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας. Σήμερα η Ορθοδοξία τιμά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον βαπτιστή.

Η Ελλάδα είναι πλούσια σε έθιμα και εκδηλώσεις για την εορτή των Φώτων: αρχής γενομένης από την παραμονή της, τα κάλαντα των Φώτων ψάλλονται από τα παιδιά σε πολλές παραλλαγές. Οι περισσότερες αρχίζουν με τους στίχους «Σήμερα είν’ τα Φώτα και ο φωτισμός / και χαρά μεγάλη και αγιασμός…». Επιπλέον, ο Αγιασμός των οικιών από τους ιερείς, ο οποίος στην Ελλάδα γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των Θεοφανείων και λέγεται «Μικρός Αγιασμός» ή «Πρωτάγιαση» ή «Φώτιση». Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλονί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό.

Επιπρόσθετα, έθιμο αποτελεί και το «πιάσιμο του Σταυρού» από κολυμβητές, τους λεγόμενους Βουτηχτάδες, κατά την τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Σύμφωνα με το έθιμο, οι πιστοί βουτάνε για να πιάσουν τον Σταυρό και μάλιστα όποιος καταφέρει να τον πιάσει θεωρείται ότι θα πάρει μεγάλη ευλογία και θα έχει καλή τύχη.

Όσοι πιάνουν τον Σταυρό, στη συνέχεια παίρνουν την ευλογία του ιερωμένου που τελεί το μυστήριο και θα δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντοπιτών τους. 

Εκείνη τη στιγμή οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα, το ίδιο και οι σειρήνες των πλοίων και σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ο ιερέας απελευθερώνει ένα περιστέρι, σε ανάμνηση της εμφάνισης του Αγίου Πνεύματος με τη μορφή περιστεριού.

Όλοι οι πιστοί πίνουν με ευλάβεια από τον Μεγάλο Αγιασμό, συμβολικά με τρεις γουλιές, και ραντίζουν μ’ αυτόν τα σπίτια, τα δέντρα, τα χωράφια και τα ζώα τους.

Επιμέλεια κειμένου Χώρα Του Αχωρήτου

Πηγές:

http://www.iefimerida.gr/news/244152/theofaneia-giati-voytame-sto-nero-gia-na-piasoyme-stayro

http://panagiamegalohari.gr/ta-ithi-ke-ta-ethima-ton-theofanion/

http://www.golamia.gr/exereunisi/paradosi/3899-eorti-theofanion-giati-voutame-sto-nero-gia-na-piasoume-to-stauro-ethima-se-kathe-perioxi-tis-xoras

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2016/01/blog-post_962.html

http://coolweb.gr/ti-giortazoume-ta-fota/

http://www.usay.gr/article/70566/baptisi_toy_iisoy_xristoy_ston_iordani_giati_boytame_sto_nero_gia_na.html

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments