Υπάρχουν λείψανα της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας;

Έρευνα: πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Αθανασίου.

Ο καθηγητής κ.Αντώνιος Μάρκου στην μελέτη του ΑΓΙΑ ΛΕΙΨΑΝΑ –ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΥ (ΜΕΡΟΣ Β) σημειώνει τα εξής: Απότμημα της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας  υπάρχει στον Ορθόδοξο Ναό αγ. Ιωσήφ, Γουάτον Ιλλινόις Η.Π.Α. Στην Ορθόδοξη Συναξαριστική παράδοση δεν υπάρχουν μαρτυρίες για Λείψανα της οσ. Μαρίας της Αιγυπτίας.

( churchsynaxarion.blogspot.com/2009/05/4-1.html)

Ο κ.Σωτήριος Τζούμας σε παλιότερο  άρθρο του (6 Απριλίου 2014)  με τίτλο-« ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Που βρέθηκε το λείψανο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας στην… Αθήνα;;¨» γράφει :

«…Διάβασα σε ιστοσελίδα για τον εσπερινό που έγινε στο Παρεκκλήσιον της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, το οποίο υπάρχει στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων, παρουσία μάλιστα, του Προϊσταμένου του ιερού ναού Αρχιμ. Πλάτωνος Κρικρή και του Αρχιμ. Γερασίμου Καραμολέγκου, Ιεροκήρυκος της Ι. Μ. Περιστερίου.

Εκεί συνέβη κάτι το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα εθεωρείτο θαύμα: εξετέθη προς προσκύνηση από τους πιστούς, μέρος του λειψάνου της Οσίας Μαρίας το οποίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ φυλάσσεται εκει.

Όμως, προς Θεού! Είναι βέβαιοι οι κάτοχοί του λειψάνου ότι πρόκειται για λείψανο της Οσίας; ……Πού βρέθηκε το συγκεκριμένο τμήμα του λειψάνου αυτού, όταν γνωρίζουμε από τον βίο της Οσίας, από τον Αββά Ζωσιμά, ότι η ίδια η Οσία του άφησε ρητή εντολή να μήν αποκαλύψει πού βρίσκεται το λείψανό της, μέχρι την Δευτέρα Παρουσία!

Και μάλιστα εκ του βίου της Οσίας,που μας άφησε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Σωφρόνιος, δεν γνωρίζουμε το ακριβές σημείο που ασκήτευσε και βρήκε οσιακό τέλος αλλά αορίστως ότι ήταν κάπου πέραν του Ιορδάνου!

Παρ´ολα αυτά, εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε λείψανό της!! Είμαστε βέβαιοι;

Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η λαγνεία με τα ιερά λείψανα, γιατί αν δεν είμαστε σίγουροι περί της αυθεντικότητας των, τότε διαπράττουμε μεγάλη αμαρτία!

Πρόκειται για μία προκλητική και αισχρή πράξη, η οποία εάν συντελείται εις γνώσιν των φυσικών αλλά και των ηθικών αυτουργών της, τότε φτάνει στα όρια του ανοσιουργήματος!

(Πηγή. http://www.exapsalmos.gr/2014/…/σκαnδαλο-που-βρέθηκε-το-λείψανο-της-οσί…

Τέλος στο ιστολόγιο ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ αναγράφεται η εξής πληροφορία.

« Στις 5 Δεκεμβρίου του 1931, ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Μόσχα ανατινάχτηκε και καταστράφηκε  ολοκληρωτικά με διαταγή του Στάλιν για να χτιστεί στη θέση του το παλάτι των Σοβιέτ. Το παλάτι των Σοβιέτ θα μείνει μονάχα στα σχέδια, ώσπου ο Νικίτα Χρουστσόφ θα χτίσει στη θέση που βρισκόταν ο τεράστιος ναός μία υπαίθρια πισίνα.
Τον Φεβρουάριο του 1990, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έλαβε την άδεια να ξαναχτίσει τον ναό του Σωτήρος Χριστού. Πράγματι με δωρεές πλέον του ενός εκατομμυρίου Μοσχοβιτών και σε σχετικά λίγο χρονικό διάστημα, ο ναός ξαναχτίστηκε έτσι σχεδόν όπως ήταν αρχικά και στις 19 Αυγούστου του 2000 εγκαινιάστηκε επίσημα.

Από τα λείψανα που είχε ο πρωταρχικός ναός ελαχιστότατα διασώθηκαν. Από αυτά τα ελάχιστα και από δωρεές κρατικών ρωσικών μουσείων ο ναός του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα κατάφερε να έχει μία μικρή συλλογή λειψάνων,μεταξύ των οποίων και της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας στην ίδια λειψανοθήκη  με  του  Αγίου Βασιλέως Μιχαήλ του Τβερ.

Πηγή : https://missionanatolis.wordpress.com/2016/04/16/%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%88%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments