Ροή δακρύων στην εικόνα της Παναγίας και του Χριστού στον Κύκκο τον Φεβρουάριου του 1997

Ένα πρόσφατο θαύμα στο μοναστήρι του Κύκκου συνέβη τον Φεβρουάριο του 1997. Την 1η Φεβρουαρίου και ώρα 9:30 το πρωί ο νεαρός δόκιμος μοναχός Στυλιανός διάβασε τις παρακλήσεις μπροστά στην Εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας, η οποία είναι τοποθετημένη στην αριστερή πλευρά του εικονοστασίου, δηλαδή στην ίδια πλευρά, όπου βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα η Κυκκώτισσα του Αποστόλου Λουκά.

Μόλις είχε τελειώσει το ανάγνωσμα των ευχών, αμέσως στην εκκλησία αισθάνθηκε μία ευωδία, προερχόμενη από την Εικόνα. Την ίδια όμως στιγμή άρχισαν να ρέουν τα δάκρυα από τα μάτια της Παναγίας. Δάκρυα επίσης άρχισαν να ρέουν και από το δεξί μάτι του μικρού Χριστού, τον οποίο κρατά η Μητέρα στην αγκαλιά Της.


Για το θαύμα αυτό ενημερώθηκε γρήγορα ο Ηγούμενος Κύκκου κ. Νικηφόρος (νυν Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας) και οι υπόλοιποι πατέρες της Μονής. Άρχισαν να φθάνουν στο μοναστήρι χιλιάδες πιστοί και η κοσμοσυρροή ήταν πιο έντονη την Τετάρτη στις 5 Φεβρουαρίου, όταν άρχισε να δακρύζει και το αριστερό μάτι του Χριστού. Μετά τη θεία λειτουργία, στις 9 Φεβρουαρίου, έγιναν η λιτάνευση και ειδική παράκληση από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο παρουσία πλήθους κόσμου από όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Προς εκείνους οι οποίοι αμφισβητούσαν αυτό το θαύμα απευθύνθηκε ο Ηγούμενος Κύκκου, διαβεβαιώνοντας τους ότι οι χρηματικές εισπράξεις από τους πιστούς χριστιανούς θα διατεθούν στο διπλάσιο για την άμυνα της Κύπρου και για την ανέγερση εκ νέου της εκκλησίας της Παναγίας των Ελικών, στην οποία προηγουμένως ανήκε η θαυματουργή Εικόνα. Τέλος πιστεύουμε ότι το θαύμα δεν πρέπει να μας φοβίσει, αλλά να μας προβληματίσει. Ας το ερμηνεύσει ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο.

Δείτε το βίντεο. 

Ο θρύλος της εικόνας της Παναγίας του Κύκκου.

Ο θρύλος της εικόνας της Παναγίας του Κύκκου είναι δραματικός. Η Εικόνα είναι φημισμένη και σεβαστή σε όλο τον Ορθόδοξο Κόσμο. Είναι μια από τις τέσσερις εικόνες της Παναγίας που αποδίδονται στον Απόστολο Λουκά. Οι θρύλοι που τες περιβάλλουν είναι πολλοί και ενδιαφέρων. Οι πίνακες στους οποίους είναι αγιογραφημένες δόθηκαν στον Απόστολο Λουκά, για το σκοπό αυτό από τον αρχάγγελο Γαβιήλ. Οι άλλες τρεις εικόνες βρίσκονται τώρα ως εξής, μια στην Αθήνα, η άλλη στο Μοναστήρι του Σουμελά στη βόρεια Ελλάδα, και η άλλη στο μοναστήρι Μέγα Σπήλιον στην Πελοπόννησο. Και οι τέσσερις εικόνες πέρασαν μέσω τεράστιων περιπετειών προτού να έρθουν τελικά να κατασταλάξουν στις παρούσες θέσεις τους.

Κύκκου, Κύκκου το βουνί,

Μοναστήρι θα γενεί,

χρυσή κόρη εν να μπει

τζιαί ποττέ της εν θα βκει

Η Παναγία του Κύκκου, που είχε ζωγραφίσει ο Λουκάς ακριβώς επτά χρόνια μετά από την Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού μεταφέρθηκε από το ίδιο στην Αίγυπτο μετά το θάνατο της Παναγίας. Η εικόνα έμεινε εκεί έως ότου οι Χριστιανοί, από τούς οποίους ήταν φυλαγμένη, είχαν αιχμαλωτιστεί από τους πειρατές. Για να σωθεί από τη βεβήλωση, την έριξαν στη θάλασσα. Δύο βυζαντινά σκάφη εμφανίστηκαν και αφού καταδίωξαν μακριά τους πειρατές, διέσωσαν την εικόνα. Την πήραν στη Κωνσταντινούπολη και την παρουσίασαν στον αυτοκράτορα, Αλέξιο Κομνηνό (1081-1118).

Η ακόλουθη είναι η ιστορία πώς ήρθε στην Κύπρο όπου έχει παραμείνει για τα τελευταία 900 χρόνια. Ο αυτοκράτορας Aλέξιος, έστειλε ένα δούκα, το Μανούηλ Βουτομύτη, στην Κύπρο ως κυβερνήτη. Μια μέρα ο Βουτομύτης καθώς κυνηγούσε στα βουνά, έχασε τους φίλους του, και έμεινε μόνος. Εκεί που έψαχνε να βρει τους συντρόφους του, βρήκε μια σπηλιζ όπου ζούσε μέσα ένας ασκήτης, ο μοναχός Ισαΐας. Ο Κυβερνήτης ρώτησε τον ασκητή Ισαΐα, αν είχε δει τους φίλους του να περνάνε από εκεί. Ο Ισαΐας δεν έδωσε καμιά απάντηση, και αυτός θύμωσε, με αποτέλεσμα να κτυπήσει άγρια τον γέροντα και να φύγει. Εντός ημερών ο δούκας ήταν χτυπημένος με μια ανίατη ασθένεια, ένα είδος παράλυσης, αποκαλούμενη ισχυαλγία.

Έπειτα ακολούθησε μια σειρά ονείρων. Πρώτα ο Βουτομύτης, είδε τον Θεό, σε ένα όνειρο να του λέγει ότι θα θεραπευόταν εάν ικέτευε τη συγχώρεση από τον ασκητή μοναχό, και όταν ο Βουτομύτης συμμορφώθηκε με αυτές τις συμβουλές, θεραπεύτηκε. Στο μεταξύ ο Ισαΐας, ο ίδιος, ονειρευόταν στα όνειρά του την Παναγία που είχε εμφανιστεί και του είχε πει ότι αυτός και ο Βουτομύτης πρέπει να πάνε στη Κωνσταντινούπολη και να φέρουν την εικόνα της στην Κύπρο. Όταν έφθασαν στη Κωνσταντινούπολη διαπίστωσαν ότι ο αυτοκράτορας, φυσικά, ήταν απρόθυμος να αποχωριστεί από την εικόνα. Ευτυχώς η κόρη του αυτοκράτορα αρρώστησε ξαφνικά με την ίδια ασθένεια που είχε πριν ο Μανουήλ. Μιας βαριάς μορφής ισχυαλγίας. Σε αντάλλαγμα για την άμεση θεραπείας της, ο αυτοκράτορας τους έδωσε όχι μόνο την εικόνα αλλά και τα χρήματα για να κτιστεί μια εκκλησία για να την βάλουν μέσα.

Έτσι η εικόνα ήρθε στην Κύπρο και όλα τα δέντρα γονάτισαν κάτω για να την καλωσορίσουν. Η εκκλησία κτίστηκε από το μοναχό Ισαΐα με τα χρήματα του αυτοκράτορα γι΄ αυτό το Μοναστήρι καλείται μέχρι σήμερα ως “Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή”. Ο όρος “Σταυροπηγιακή” υποδεικνύει ότι ως θεμέλιος λίθος της είχε τοποθετηθεί Σταυρός. Από τότε, κάηκε αρκετές φορές και το 1821, λεηλατήθηκε από τους Τούρκους σε μια εκδίκηση για τις ενέργειες των Ελλήνων κατά την επανάσταση αλλά σε κάθε περίπτωση η εικόνα διασώθηκε.

Η εικόνα προστατεύεται από πέπλο και βρίσκεται μέσα σε ασημένια θήκη, διακοσμημένη με μαργαριτάρια. Η εικόνα ήταν ακάλυπτη όσον ήταν στο παλάτι του αυτοκράτορα. Το 1576, περιβλήθηκε μέσα σε ένα ασημένιο κάλυμμα που αντικαταστάθηκε από ένα καινούργιο το 1795. Από τότε, η εικόνα δεν έχει κοιταχτεί ποτέ από κανένα. Μια τρομερή μοίρα προβλέπεται για οιοδήποτε προσπαθήσει να σηκώσει το πέπλο. Κανένας δεν τολμά να την κοιτάξει στο πρόσωπο, επειδή πολλοί που το έκαναν στο παρελθόν τιμωρήθηκαν. Η Παναγία η Ελεόυσα του Κύκκου είναι μια ζωντανή παράδοση στο νησί. Θεραπεύει τις ρευματικές ασθένειες, αλλά προ πάντων, παρεμβαίνει για να φέρει τη βροχή, όταν αυτό απαιτείται, και είναι πολύ αγαπητή από τους Κυπρίους.

Πηγές :

http://monikykkou.org.cy/panagia-kykkou/dakria-panagias/

http://e-theotokario.blogspot.gr/2012/09/blog-post_9039.html

Πηγή βίντεο:  https://www.facebook.com/constantinos.kokovetsos/videos/1316374291774433/?hc_location=ufi

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments