Τι συμβολίζει η βέρα και γιατί τι φοράμε στο τέταρτο δάκτυλο του δεξιού χεριού;

Όλα δείχνουν, πως το έθιμο της βέρας ξεκίνησα από την Αρχαία Αίγυπτο, πριν από 4.800 χρόνια. Τότε χρησιμοποιούσαν καλάμια και αγριόχορτα, που φύτρωναν στις όχθες του Νείλου.

Ο κύκλος, που δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, ήταν το σύμβολο της αιωνιότητας από την εποχή των Αρχαίων Αιγυπτίων. Τα υλικά των πρώτων δαχτυλιδιών δεν ήταν πολύ ανθεκτικά. Σύντομα αντικαταστάθηκαν από δέρμα και οστά. Όσο πιο ακριβό ήταν το υλικό, τόσο μεγαλύτερη η αγάπη που έδειχνε ο δωρητής στον παραλήπτη. 

ring3AA

Το δαχτυλίδι της ιδιοκτησίας

Το έθιμο υιοθέτησαν και οι Ρωμαίοι, αλλά με τον δικό τους τρόπο. Στους γάμους των Ρωμαίων, το δαχτυλίδι δε συμβόλιζε την αγάπη του συζύγου προς τη γυναίκα του, αλλά ότι εκείνη ήταν πλέον ιδιοκτησία του. Οι ρωμαϊκές βέρες ήταν φτιαγμένες από σίδερο και τις αποκαλούσαν «Annulus Pronubus».

Παρόλα αυτά οι Ρωμαίοι τις φορούσαν στο τέταρτο δάχτυλο του αριστερού χεριού, επειδή πίστευαν ότι από εκεί περνάει φλέβα, που πάει κατευθείαν στην καρδιά. Είχαν, μάλιστα, δώσει στη φλέβα αυτή το όνομα «Vena Amoris», δηλαδή φλέβα της αγάπης. Ελάχιστοι ρομαντικοί και εύποροι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν χρυσό ή άργυρο, ιδίως από το 2ο μετά Χριστόν αιώνα, κυρίως για να δείξουν την πρόθεση να εναποθέσουν ένα κομμάτι του πλούτου τους στα χέρια της συζύγου.

Στην Πομπηία έχουν βρεθεί τέτοια δαχτυλίδια, που έχουν και επιγραφές. Οι πιο συνηθισμένες ήταν οι: «Ama me», δηλάδή αγάπα με, «Amo te», σε αγαπώ ή «Bona vitam», δηλαδή καλή ζωή.

ring12

Χριστιανική παράδοση

Στη χριστιανική παράδοση, οι βέρες εμφανίζονται γύρω στα 860 μ.Χ, αλλά δεν είχαν καμία σχέση με το απλό, χρυσό δαχτυλίδι που ξέρουμε σήμερα. Ήταν διακοσμημένα με ανάγλυφα περιστέρια, πιασμένα χέρια, λύρες και διάφορα άλλα σύμβολα της αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης.

Η εκκλησία αποκάλεσε αυτά τα δαχτυλίδια «παγανιστικά» και ζήτησε να απλοποιηθούν. Μέχρι τον 13ο αιώνα, οι βέρες είχαν μορφή παρόμοια με τη σημερινή. Η εκκλησία θεωρούσε ότι η νέα λιτότητα της βέρας αναδείκνυε τον πνευματικό δεσμό του ανδρόγυνου, καλύτερα από τα φανταχτερά, παγανιστικά σύμβολα.

Αρχικά φοριούνται στον αρραβώνα, για να δηλώσουν την πρόθεση του ζευγαριού να καταλήξει εις γάμου κοινωνίαν», δηλαδή γαμήλια ένωση, όμως επί της ουσίας, στη χριστιανική τελετή, η ένωση αυτή γίνεται με την στέψη και την από κοινού μετάληψη. Παρ’ όλα αυτά, η τελετουργία προβλέπει την ανταλλαγή των δαχτυλιδιών, που έχουν ευλογηθεί από τον ιερέα πάνω στο ευαγγέλιο, ενώ τα χέρια –το σημείο που πραγματοποιεί την έκφραση τόσο της ψυχής όσο και του σώματος– ενώνονται.

Οι ανατολικοευρωπαίοι και οι χριστιανοί ορθόδοξοι, από την άλλη πλευρά, προτιμούν την τοποθέτηση στο δεξί χέρι για να δηλώσουν τη γαμήλια δέσμευση (ενώ στον αρραβώνα, η βέρα μπαίνει στο αριστερό) διότι ταυτίζουν τη δεξιά πλευρά, το δεξί, με το καλόν καγαθό, με το σωστό, το ευάρεστο στο Θεό (αναλογιστείτε: sinister σημαίνει στα λατινικά αριστερό, όμως στην αγγλική επικρατεί πλέον η χρήση του ως «κακό, διαβολικό»).Το τέταρτο δάχτυλο παρέμεινε. Τα τρία πρώτα δάχτυλα ήταν αφιερωμένα στην Αγία Τριάδα, και το τέταρτο στον σύζυγο. 

Καθιερωμένα υλικά είναι ο χρυσός (συνήθως ένα πιο ανθεκτικό μίγμα του με χαλκό, κασσίτερο και βισμούθιο), η πλατίνα (παρέχει καλύτερο δέσιμο και θεωρείται υποαλλεργική) και ο λευκόχρυσος, με το τιτάνιο και το επιροδιομένο χρυσό να είναι οι πιο trendy επιλογές.

Το όνομά του γαμπρού στη βέρα της νύφης και αντίστροφα, η ημερομηνία του αρραβώνα, του γάμου ή κάποιο «σημείον» της κοινής συμβολιστικής γλώσσας, χαράσσονται στο εσωτερικό.

Μια διαφορετική προσέγγιση

Πέρα από την προηγούμενη εξήγηση υπάρχει και μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση σχετικά με την τοποθέτηση της βέρας στο τέταρτο δάχτυλο του χεριού.

Τα δάχτυλα συμβολίζουν τα διάφορα μέλη της οικογένειας και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Για παράδειγμα οι αντίχειρες συμβολίζουν τους γονείς σου, οι δείκτες τα αδέρφια σου, οι μέσοι εσένα, οι παράμεσοι το ταίρι σου και τα μικρά δάχτυλα τα παιδιά σου.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη προσέγγιση, όλοι μπορούν να “χωρίσουν” και να ακολουθήσουν τη δική τους ξεχωριστή ζωή, εκτός φυσικά από το ζευγάρι.

Αυτό οφείλεται στην ανατομία των συγκεκριμένων δαχτύλων και για τον λόγο αυτό επιλέγονται για τις βέρες.

Μάλιστα υπάρχει και ένα βίντεο που παρουσιάζει τα παραπάνω πολύ παραστατικά. Ας το δούμε παρακάτω:

Έρευνα, συγκέντρωση, επεξεργασία και παράθεση Χώρα Του Αχωρήτου

Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου χωρίς την έγγραφη συμφωνία της διαχείρισης της Χώρας Του Αχωρήτου

Πηγές:

http://www.mixanitouxronou.gr/giati-forame-veres

http://coolweb.gr/giati-forame-vera-ston-parameso/

http://www.whitewedding.gr/kosmima/137-kosmimata-gamou/404-vera-sto-dexi

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments