«Με έσωσε ο όσιος Ιωάννης ο Ρώσος»

Αγκαλιά με τον θάνατο βρέθηκε μια όμορφη τραγουδίστρια από την Εύβοια, όταν έπεσε θύμα σοβαρού τροχαίου την ώρα που πήγαινε για προσκύνημα στο ιερό λείψανο του οσίου Ιωάννη του Ρώσου, στην εκκλησία που είναι χτισμένη στη χάρη του στο Προκόπι. 

Ηταν παραμονή της γιορτής του οσίου και, όπως αποκαλύπτει στην «Espresso» γεμάτη ευγνωμοσύνη η Βάσια Φράγκου, του οφείλει τη ζωή της, καθώς πιστεύει ότι εκείνος την έσωσε από βέβαιο χαμό.

«Μόλις είχα σχολάσει από την πρωινή δουλειά μου στο Αλιβέρι και κατευθυνόμουν με το αυτοκίνητό μου, ένα λευκό Hyundai Atos, στην περιοχή Προκόπι για να πάω να προσκυνήσω το ιερό λείψανο» περιγράφει η 30χρονη τραγουδίστρια και προσθέτει: «Κάποια στιγμή, στην οδό Κύμης – Αλιβερίου, μπροστά από μία ταβέρνα στην Ακτή Νηρέως, έπεσε πάνω μου με μεγάλη ταχύτητα ένα αγροτικό όχημα που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση».

Βάσια Φράγκου 5

Ο οδηγός του Navara, που κατευθυνόταν από τη Χαλκίδα προς το Αλιβέρι, έχασε τον έλεγχο σε μια απότομη στροφή που βρίσκεται στο σημείο, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και έπεσε πάνω στο Atos της Βάσιας Φράγκου. «Εγώ προχωρούσα με χαμηλή ταχύτητα και φορούσα ζώνη ασφαλείας. Ανοιξε ο αερόσακος και το Ι.Χ. μου έφερε στροφή. Παρέμεινα στο ρεύμα μου, αλλά το αυτοκίνητο μπήκε όλο μέσα και μάλιστα από τη μεριά μου, δηλαδή του οδηγού. Δεν το πίστευα ότι έμεινα ζωντανή» λέει η ξανθιά τραγουδίστρια, σοκαρισμένη ακόμα από τον κίνδυνο που διέτρεξε.

Βάσια Φράγκου 1

Ομάδα διάσωσης

Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστεί η κοπέλα, η οποία ήταν ελαφρά τραυματισμένη και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου και από εκεί στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για περαιτέρω εξετάσεις. Αμεση ήταν και η παρέμβαση της Ομάδας Διάσωσης Εύβοιας, μέλη της οποίας έσπευσαν στο σημείο για να βοηθήσουν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας ώσπου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα με την απομάκρυνση των δύο οχημάτων. 

Η 30χρονη τραγουδίστρια θεωρεί βέβαιο ότι σώθηκε χάρη στη θεία παρέμβαση του οσίου Ιωάννη του Ρώσου, το σκήνωμα του οποίου πήγαινε να προσκυνήσει: «Ολοι όσοι είδαν το αυτοκίνητό μου δεν πιστεύουν ότι δεν σκοτώθηκα ή ότι δεν έχω τραυματιστεί σοβαρά. Εχω, φυσικά, εκδορές και μώλωπες, αλλά ούτε ένα κάταγμα! Πιστεύω ότι με προστάτευσε ο όσιος» υποστηρίζει με σιγουριά.

Βάσια Φράγκου

Η Βάσια Φράγκου, που είναι αρραβωνιασμένη και τα πρωινά δουλεύει στη Γενική Ταχυδρομική στο Αλιβέρι, ενώ τα βράδια τραγουδά στην Εύβοια, προέρχεται από οικογένεια πιστών χριστιανών. Μάλιστα, η ίδια έψελνε στην εκκλησία όταν ήταν μικρή, ενώ ήταν και στη χορωδία: «Ο πατέρας μου εξακολουθεί να ψέλνει στην εκκλησία και γενικά ως οικογένεια πιστεύουμε στα θεία. Εγώ τον χειμώνα τραγουδάω σε μαγαζιά και τα καλοκαίρια κάνω περιοδείες με άλλους συναδέλφους» λέει.

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΧΙΤΩΝΩΝ

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος

Το ιερό λείψανο του οσίου Ιωάννου του Ρώσου μεταφέρθηκε στο Νέο Προκόπι Ευβοίας τον Οκτώβριο του 1924 από τους Ελληνες πρόσφυγες που ήρθαν από το Προκόπι της Μικράς Ασίας και εγκαταστάθηκαν εκεί. Το 1930 άρχισε να χτίζεται ο ναός προς τιμήν του οσίου και ολοκληρώθηκε το 1951. Τότε μεταφέρθηκε ο όσιος εκεί όπου βρίσκεται ως σήμερα και αποτελεί ένα από τα μεγάλα προσκυνήματα της πατρίδας μας.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, συμβαίνει ένα παράδοξο σε αυτόν τον ναό. Υπάρχει ο θρύλος ότι η λάρνακα δεν ανοίγει παρά μόνο όταν το αποφασίσει ο ίδιος ο όσιος Ιωάννης ο Ρώσος, ο οποίος μάλιστα ειδοποιεί όταν χρειάζεται αλλαγή των αμφίων του!

Σύμφωνα με τον ιερέα Ιωάννη Βερνέζο, προϊστάμενο στην εκκλησία του στο Νέο Προκόπι Εύβοιας, ο όσιος πηγαίνει στον ύπνο ενός πιστού με αγνή ψυχή (σε διάφορες χώρες) και λέει: «Ελα να χαιρετήσεις, είμαι ο Ιωάννης από τη Ρωσία, έλα στην εκκλησία μου και να πεις στον ιερέα ότι ήρθε ο καιρός να μου αλλάξουν τους χιτώνες».

Ετσι έγινε, σύμφωνα με τους ιερείς, το 1937, το 1955 και το 1977. Το 2005, έπειτα από 28 ολόκληρα χρόνια, ο όσιος ζήτησε ξανά να αλλάξει άμφια και αυτή ήταν η τελευταία φορά ως τώρα.

Πηγή: http://www.espressonews.gr/cover-story/2017/06/161724/vasia-fragkoy-me-esose-o-osios-ioannis-o-rosos, Από την Εύα Παπαδάτου 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments