Ιερά Μονή Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής Ιερουσαλήμ

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής βρίσκεται στην πλαγιά του Όρους των Ελαιών στον κήπο της Γεθσημανής και είναι ένα από τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα ορόσημα της Ιερουσαλήμ. 

Το μοναστήρι είναι γυναικείο και  κτίστηκε από τον τσάρο Αλέξανδρο Γ΄ μαζί με τα αδέρφια του το 1886, στην μνήμη της μητέρας τους τσαρίνας Μαρίας Αλεξάντροβνα. Τον σχεδιασμό της ανέλαβε ο Νταβίντ Γκριμ, ακολουθώντας τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό ρυθμό της υπερυψωμένης οροφής, ο οποίος ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλής στην Ρωσία κατά την διάρκεια του 16ου και του 17ου αιώνα, ενώ περιελάμβανε επτά διαφορετικούς, επιχρυσωμένους και κρεμμυδόσχημους τρούλους. 

Ιερά Μονή Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής 1

Ο μεγάλος δούκας Σεργκέι Αλεξανδρόφιτς, αδελφός του Αλεξάνδρου Γ ‘, και η σύζυγός του Μεγάλη Δούκισσα Ελισάβετ (πριγκίπισσα Ελισάβετ της Έσσης-Ντάρμσταντ), εγγονή της βασίλισσας Βικτωρίας και αδελφή της τελευταίας αυτοκράτειρας της Ρωσίας, προήδρευσαν στις εκδηλώσεις στην εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής το 1888 ως εκπρόσωποι του αυτοκράτορα.

Η μεγάλη Δούκισσα είχε μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον για την εκκλησία και ανέθεσε στον γνωστό Ρώσο καλλιτέχνη Σεργκέι Ιβανόφ (1864-1910) να ζωγραφίσει τις μεγάλες επιβλητικές τοιχογραφίες που απεικονίζουν τη ζωή της Αγίας Μαγδαληνής.

Ιερά Μονή Αγίας Μαγδαληνής 11

Ο μεγάλος καμβάς πάνω από το εικονοστάσι δείχνει τη Μαρία Μαγδαληνή ενώπιον του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τιβέριου. Στο χέρι της κρατάει ένα κόκκινο αυγό το οποίο παρουσιάζει στον αυτοκράτορα, συμβολίζοντας την ανάσταση και την αιώνια ζωή. Λέει στον Τιβέριο για την άδικη κρίση και το θάνατο στο σταυρό του Ιησού Χριστού. Είναι γνωστό ότι μετά από επανεξέταση αυτής της παράνομης δίκης, ο Πιλάτος, εκείνη την εποχή κυβερνήτης της Ιερουσαλήμ, καθαιρέθηκε και εξορίστικε. Το κομψό άσπρο μαρμάρινο και χάλκινο τέμπλο φέρει εικόνες από τον διακεκριμένο ρώσο καλλιτέχνη, Vereshchaguin.

Στη δεξιά πλευρά του εικονοστάσιου σε μια ειδικά σκαλισμένη ξύλινη εικονογράφηση βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Μητέρας του Θεού «Οδηγήτρια». Αυτή η εικόνα προέρχεται από τον Λίβανο. Τα αρχεία των θαυμάτων της χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, όταν επέζησε με θαυματουργό τρόπο μιας πυρκαγιάς που κατανάλωσε την εκκλησία. Αργότερα θεραπεύθηκε πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια επιδημίας χολέρας.

Ιερά Μονή Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής 2

Ο μητροπολίτης του Λιβάνου έβλεπε κατ΄ επανάληψη όνειρα στα οποία του ζητούσαν να παραδώσει την εικόνα της Οδηγήτρια στην Ηγουμένη Μαρία στην Παλαιστίνη. Μετά από μερικές έρευνες βρήκε την Ηγουμένη Μαρία στη Ρωσική Ορθόδοξη Μονή της Αγίας Μαγδαληνής στη Γεθσημανή και έτσι, η εικόνα έγινε η εικόνα στην Εκκλησία. Μέχρι σήμερα οι πιστοί λαμβάνουν θαυματουργή βοήθεια από τη Μητέρα του Θεού αφού προσεύχονται ενώπιον της ιερής της εικόνας.

12

Η Μεγάλη Δούκισσα Ελισάβετ, χήρα μετά από την επίθεση ενός δολοφόνου στο σύζυγό της το 1905, (του πέταξε χειρομομβίδα μέσα στην άμαξα του με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του) έγινε μοναχή και ίδρυσε ένα μοναστήρι αφιερωμένο στην νοσηλευτική και φιλανθρωπική δουλειά στη Μόσχα.

Μετά την επανάσταση, το 1918, η Μεγάλη Δούκισσα μαζί με την αδελφή Βαρβάρα και αρκετά μέλη της ρωσικής αυτοκρατορικής οικογένειας ρίχτηκαν σε ένα ορυχείο από τους Μπολσεβίκους και αφέθηκαν να πεθάνουν. Τα λείψανα της και αυτά της αδελφής Barbara έφτασαν τελικά στην Ιερουσαλήμ το 1920 και είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν, όπως επιθυμούσε η Μεγάλη Δούκισσα, σε μια κρύπτη κάτω από την εκκλησία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής.

Ιερά Μονή Αγίας Μαγδαληνής 10

Μεγάλη Δούκισσα Ελισάβετ Φιοοδόνοβα. Στα δεξιά παρουσιάζεται η λειψανοθήκη της στη Μονή Γεθσημανίας της Αγίας Μαγδαληνής

Και οι δύο είναι αναγνωρισμένες ως Αγίες από την Ρωσική Εκκλησία από το 1981 και στις μέρες μας τα λείψανα τους μεταφέρθηκαν στο κύριο τμήμα της εκκλησίας όπου μένουν σήμερα σε μαρμάρινες σαρκοφάγους.

Ιερά Μονή Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής 9

Ιερά Μονή Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής 6

Ιερά Μονή Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής 4

Η πριγκίπισσα Ανδρέα της Ελλάδας (πριγκίπισσα Αλίκη του Battenberg), μητέρα του Δούκα του Εδιμβούργου, επισκέφθηκε την εκκλησία και παρέμεινε στο μοναστήρι τη δεκαετία του 1930. Η επιθυμία της ήταν να θαφτεί κοντά στην θεία της Ella, την Μεγάλη Δούκισσα Ελισάβετ, της οποίας η αφοσίωση στην εκκλησία και στην νοσηλευτική και φιλανθρωπική υπηρεσία που προσπάθησε να μιμηθεί.

Ιερά Μονή Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής 3

Η πριγκίπισσα Andrew πέθανε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ το 1969. Η επιθυμία της να θαφτεί στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στη Γεθσημανή πραγματοποιήθηκε τελικά το 1988, όταν τα λείψανα της μεταφέρθηκαν στην τελευταία της θέση ανάπαυσης σε μια κρύπτη κάτω από την εκκλησία.

Η εκκλησία βρίσκεται στον Κήπο της Γεθσημανής, τον τόπο όπου ο Ιησούς πέρασε την τελευταία του νύχτα στη γη. Βρίσκονται επίσης στο μοναστήρι τα υπολείμματα ενός προ-ρωμαϊκού δρόμου και  η βιβλική είσοδος στην Ιερουσαλήμ. Όχι πολύ μακριά υπάρχει μια μεγάλη πέτρα στην οποία η Μητέρα του Θεού έδωσε την ζώνη Της στον Απόστολο Θωμά την τρίτη ημέρα μετά την Κοίμηση της.

Υπάρχουν πολλές σπηλιές στον Κήπο της Γεθσημανής, τις οποίες μας λέει η Εκκλησία, που χρησιμοποιήθηκαν από τον Χριστό και τους Μαθητές για προσευχή. Ένα μεγάλο σπήλαιο στα εδάφη του μοναστηριού χρησιμοποιείται ως παρεκκλήσι, όπου οι αδελφές συναντιούνται για να διαβάσουν τον κανόνα της προσευχής τους το βράδυ.

Σήμερα, η εκκλησία είναι ο τόπος καθημερινής λατρείας για το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Μαγδαληνής, υπό τη δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Εξωτερικό. Η αδελφότητα ιδρύθηκε το 1936 από τη μητέρα Μαρία (Robinson), Αγγλίδα που βαπτίστικε ορθόδοξη. Το μοναστήρι υπάρχει μια ακμάζουσα κοινότητα 30 μοναζουσών από όλο τον κόσμο: Ρωσίδες, Αμερικάνες, Αυστραλές, Σέρβες  Ρουμάνες και αράβισες.

Μητέρα Μαίρη

Αριστερά η Μητέρα Μαίρη (Robinson)

Οι αδελφές είναι πολύ ταλαντούχες: μερικές ζωγραφισμένες εικόνες, άλλες ζωγραφίζουν άμφια και είδη για λειτουργική χρήση. Τα χειροποίητα ρωσικά αυγά από τη Γεθσημανή είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο, όπως τα κομποσχοίνια, οι σελιδοδείκτες και άλλες χειροτεχνίες. Φτιάχνουν επίσης θυμίαμα για χρήση στην εκκλησία και για ιδιωτική προσευχή. Όλα αυτά είναι διαθέσιμα στο περίπτερο του μοναστηριού.

Ωστόσο η εκκλησία δεν βρισκόταν σε καλή κατάσταση όσπου το 1994 ξεκίνησε το έργο αναστήλωσης της Γεθσημανής. Στόχος μας ήταν να επισκευαστεί και να αποκατασταθεί αυτό το διάσημο ορόσημο στην παλιά του μεγαλοπρέπεια. Ζητάμε τη βοήθειά σας για την επίτευξη του στόχου μας.

Έρευνα, συγκέντρωση, επεξεργασία, μετάφραση και παράθεση Χώρα Του Αχωρήτου

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο εφόσον υπάρχει ενεργός σύνδεσμός που να το αναφέρει ως πηγή

Πηγές:

http://www.pravoslavie.ru/english/63239.htm

http://travelguide-spirit.blogspot.gr/2011/03/blog-post_21.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_Mary_Magdalene

http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2017/04/blog-post_163.html

https://www.youtube.com/watch?v=bfrOiogfLLk

 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments