“Αρχίζει ο Γέροντας μια σφοδρή επίθεση στον αδελφό”. Ο Άγιος Παΐσιος και ο σκοπιανός μοναχός

Επεσήμανε τους εθνικούς κινδύνους πριν ακόμα φανούν. Βοήθησε πολλούς να δον ξεκάθαρα τις ξένες προπαγάνδες σε βάρος της Πατρίδος και όσοι είχαν θέσεις και ευαισθησία, έλαβαν τα ανάλογα μέτρα.

Σχετικά με το Μακεδονικό, αναφέρει ανώτατος αξιωματικός: «Εγώ ήμουν μέσα στα πράγματα και δεν είχα πάρει είδηση. Ο Γέροντας μου άνοιξε τα μάτια. Στην αρχή παραξενευόμουν και έλεγα: “τι είναι αυτά που λέει ο Γέροντας και που τα ξέρει”. Έπειτα κατάλαβα.»

Ο  Γέροντας ήδη από το 1977, όταν πήγε στην Αυστραλία, ανέφερε το Μακεδονικό θέμα. Αυτά κάποιοι «ειδικοί» τότε τα θεώρησαν «ανεύθυνες φανατικές κινδυνολογίες»

Υπερασπιζόμενος την ελληνικότητα της Μακεδονίας ανήρτησε στον Αρχονταρίκι του το κείμενο του προφήτου Δανιήλ που αναφέρεται στον Βασιλιά των Ελλήνων Αλέξανδρο και δίπλα του μια μεγάλη χάρτινη εικόνα ενός Αγγέλου από Σερβικό Μοναστήρι να δείχνη το κείμενο.

«Το έτος 1992», αναφέρει αγιορείτης, «επισκεφθήκαμε τον γέροντα Παΐσιο με αλλοδαπό μοναχό που μόναζε στο Μοναστήρι μας. Έσπευσα να τον συστήσω γιατί πρώτη φορά επισκεπτόταν τον Γέροντα. Δεν προλάβαμε να καθήσουμε και αρχίζει ο Γέροντας μια σφοδρή επίθεση στον αδελφό. Εξεπλάγην και παρενέβην λέγοντας ότι έχει ξεχάσει την πατρίδα του και δεν ασχολείται με εθνικά θέματα παρά μόνο με την πνευματική του κατάρτιση».

Και ο Γέροντας με αρκετά έντονο ύφος γυρίζει προς εμένα και μου λέει: «Σώπα, εσύ δεν ξέρεις τι λες».

«Πράγματι. Όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, ο Γέροντας είχε καλώς διαγνώσει την υποκρισία και προβλέψει την πορεία του μοναχού, Η κατάληξη του ήταν η κρυφή και χωρίς ευλογία αναχώρηση του το έτος 1999, αφού προοηγήθηκαν μυστικές συνεννοήσεις, και τώρα αποτελεί ηγετικό στέλεχος της σχισματικής Εκκλησίας της πατρίδος του.

Παρωμοίαζε το κράτος των Σκοπίων με οικοδόμημα, που είναι χτισμένο με τούβλα και με φαρσαλινούς χαλβάδες που είναι κομμένοι σε σχήμα τούβλων και που φυσικό είναι κάποτε να καταρρεύση.

Το βιβλίο του πρώην υπουργού Βορείου Ελλάδος κ. Νικολάου Μάρτη, «Η πλαστογράφηση της Μακεδονίας» όταν το διάβασε, τον ενθουσίασε. «Δόξα το Θεώ» είπε, «υπάρχουν και πατριώτες». Πήρε πολλά βιβλία και τα μοίραζε ευλογία. Έγραψε και ένα επαινετικό ποιηματάκι, το οποίο ο . Μάρτης συμπεριέλαβε σε νέα έκδοση του βιβλίου του.

Βίος Γέροντος Παισΐου του Αγιορείτου, Ιερομόναχου Ισαάκ, Ιερόν Ησυχαστήριον Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, σελ. 739-740

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments