Σκηνικό πολέμου στο Αιγαίο. 11 τουρκικά πλοία γύρω από τα Ίμια

Νέα ένταση φέρεται να δημιουργούν οι Τούρκοι, μετά το χτύπημα που δέχτηκε πλοίο της Ελληνικής Ακτοφυλακής,  από τουρκικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της γείτονας και προκάλεσε ζημιές στο πλοίο του ελληνικού λιμενικού.

Η τουρκική Hürriyet, με άρθρο που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Τρίτης, περιγράφει ένα… πολεμικό σκηνικό που έχει στηθεί γύρω από τα Ίμια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από τις 14.30 το μεσημέρι υπάρχει μία συγκέντρωση πλοίων στις βραχονησίδες, καθώς τα ελληνικά πλοία είναι οκτώ, ενώ, πάντα σύμφωνα με τους Τούρκους, με την προσέλευση δύο πλοίων ακτοφυλακής και δύο ταχύπλοα, οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή φτάνουν τα 11 πλοία.

Όπως σχολιάζουν οι Τούρκοι, στις 14.45 δύο ταχύπλοα, με οπλισμένους Έλληνες στρατιώτες, έπιασαν την προσοχή των τουρκικών δυνάμεων όταν έφυγαν από τη Λέρο και περνώντας στο ένα μίλι από τα Ίμια, πήγαν στη Κω.

Στο άρθρο, που έχει τίτλο «Η Ευρώπη διάλεξε την πλευρά της Ελλάδας», παρατίθενται οι δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος αποκάλυψε ότι  το σκάφος του Λιμενικού το οποίο εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός κοντά στα Ίμια, ήταν συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατόπιν αυτού, η Hürriyet σχολιάζει πως μετά το πρώτο περιστατικό, το οποίο σχολίασε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ, Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του κόμματός του, υπήρξε και δεύτερο. Σύμφωνα με τα όσα γράφονται το τουρκικό λιμενικό απέτρεψε ελληνικό πλοίο που ήθελε να πλησιάσει στα Ίμια.

Έντονο διάβημα για τα Ίμια από την Αθήνα προς την Τουρκία

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του για το επεισόδιο στα Ίμια.

Όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Εξωτερικών «προχωρά σε έντονο διάβήμα διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, σχετικά με επικίνδυνο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων»

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται.

Το χρονικό από το επεισόδιο στα Ίμια

Φωτογραφία από το σκάφος του Λιμενικού που χτύπησαν από πίσω οι Τούρκοι στα Ιμια, δημοσιεύει η ιστοσελίδα Militaire.gr.

Όπως φαίνεται από τη φωτογραφία, το σκάφος έχει μεγάλη ζημιά:

Το αρχηγείο του λιμενικού σώματος έβγαλε την εξής ανακοίνωση:

«Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».

Τι ακριβώς έγινε στα Ίμια

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για το σκάφος Umut με τον αριθμό 703 το οποίο θεωρητικά είναι σκάφος έρευνας διάσωσης, ωστόσο πρόκειται για ένα μεγάλο πλοίο που φέρει οπλισμό.

Το ελληνικό σκάφος βρισκόταν στο σημείο για περιπολία και είχε 27 άτομα πλήρωμα. Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Το τουρκικό σκάφος ήταν στην περιοχή μαζί με τουλάχιστον άλλα τρία τουρκικά σκάφη. Ήταν νύχτα όταν το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος “Γαύδος” (ΛΣ090)βρέθηκε απέναντι στα τουρκικά. Το ελληνικό σκάφος ήταν σχεδόν σε ακινησία όταν το πλήρωμά του (24 άνδρες και 3 γυναίκες) αντιλήφθηκε την επιθετική κίνηση του τουρκικού.

Ο Τούρκος καπετάνιος με μεγάλη ταχύτητα κινήθηκε έχοντας βάλει πλώρη στοχεύοντας στο κέντρο το ελληνικού σκάφους το οποίο είναι μικρότερα (58 μέτρα μήκος) και κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου.

Την τελευταία στιγμή ο Έλληνας καπετάνιος δίνοντας εντολή για πρόσω ολοταχώς και με κατάλληλο ελιγμό απέφυγε εν μέρει την κίνηση του Τούρκου.

«Το τουρκικό σκάφος προσπάθησε να εμβολίσει το δικό μας, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο κ. Σαντορινιός είπε ακόμα ότι το σκάφος μας έπαθε υλικές ζημιές αλλά δεν έχει τραυματισθεί κανείς.

«Η τουρκική ακταιωρός, με τον τρόπο που κινήθηκε, κινήθηκε πέραν των συνόρων και παραβίασε τους κανόνες ναυσιπλοϊας», είπε ακόμα και πρόσθεσε: «Ήταν μια επιθετική ενέργεια. Εμείς, ως λιμενικό σώμα και ως κυβέρνηση διαφυλάσσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Μας προβληματίζει η επιθετικότητα των τούρκων. Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαστε ψύχραιμοι και συνετοί», κατέληξε.

To υπερσύγχρονο σκάφος του λιμενικού σώματος με το όνομα «Γαύδος», θεωρείται η ναυαρχίδα της Ελληνικής Ακτοφυλακής ναυπηγήθηκε στα ιδιωτικά ναυπηγεία της Ολλανδίας “Damen Shipyards Gorinchem” και ήταν αυτό που προσπάθησαν να βυθίσουν οι Τούρκοι στην περιοχή των Ιμίων. 

Το σκάφος θα ελεγχθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης επιχειρησιακών Μέσων θα εκτιμηθεί και θα αξιολογηθεί η ζημιά που προκλήθηκε στο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος 090 «ΓΑΥΔΟΣ», όταν κατά τη διάρκεια περιπολία του στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό που είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων.

Η τουρκική ακταιωρός προσέκρουσε με την πλώρη στην πρυμναία αριστερή πλευρά του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης προκαλώντας υλικές ζημιές, αλλά όχι κάποιο τραυματισμό μεταξύ των 27 στελεχών του Λιμενικού Σώματος που επέβαιναν στο σκάφος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ΠΑΘ 090 «ΓΑΥΔΟΣ», που αποτελεί τη ναυαρχίδα του Σώματος και καλύπτει από τον Δεκέμβριο του 2015 επιχειρησιακές ανάγκες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έχει ήδη φθάσει στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πειραιά, συγκεκριμένα στην Ελευσίνα, όπου βρίσκεται η ναυπηγοεπισκευαστική βάση του Λιμενικού.

Εάν οι τεχνικοί του Λιμενικού κρίνουν ότι το σκάφος χρειάζεται δεξαμενισμό θα πρέπει στη συνέχεια να οδηγηθεί σε κάποιο ιδιωτικό ναυπηγείο.

Ποιο είναι το σκάφος «ναυαρχίδα»

Η κατασκευή του συγκεκριμένου σκάφους συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία.

Εντάχθηκε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του σώματος το Δεκέμβριο του 2015 για να ενισχύσει την θαλάσσια αστυνόμευση και τις αποστολές έρευνας και διάσωσης εντός των ελληνικών και ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων.

Με 27μελές πλήρωμα έχει προχωρήσει στη διάσωση 891 προσφύγων και έχει για «έδρα» του στη Λέσβο. Η ναυπήγηση του σκάφους συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε με εθνικούς πόρους. Το συνολικό κόστος του “Γαύδος” ήταν περίπου 29 εκατομμύρια ευρώ.

Το «Γαύδος» είναι ένα σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο έχει 25 άτομα πλήρωμα (ανάμεσα του και 3 γυναίκες) έχει ολικό μήκος 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων. Έχει μεγάλη ακτίνα δράσης και αυτονομία, μεγάλη μεταφορική ικανότητα, φέρει σωστικό και διασωστικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, και επιπρόσθετα στην ειδικά διαμορφωμένη πρύμνη του φέρει βοηθητικό ταχύπλοο 9μετρο φουσκωτό υψηλών επιδόσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OnAlert οι ζημιές που έχει υποστεί από την επακούμβηση της τουρκικής ακταιωρού τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων είναι εκτεταμένες.

Όλες οι απειλές του Ερντογάν – Συγκρίνει το Αιγαίο με τις σφαγές στο Αφρίν!

Ο Ταγίπ Ερντογάν παραληρεί και βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο, απειλώντας την Ελλάδα και την Κύπρο και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος στις δηλώσεις του που έκανε συνδέει τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Αφρίν με το Αιγαίο και την Κύπρο δείχνοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη για στρατιωτικές να κάνει τα ίδια και εντός ελληνικού χώρου.

«Να μην σχηματιστεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σχετικά με την εξερεύνηση του φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και της βραχονησίδες του Αιγαίου διαφεύγουν της προσοχής μας. Προειδοποιούμε από αυτό το βήμα όσους υπερβαίνουν τα όρια τους σε Κύπρο και Αιγαίο για να μην κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς. Εμείς δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την αντίληψη (στάση) μας ως κράτος και να πούμε «ορίστε». Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό (κατανοητό)».

Στη συνέχεια, ο κ. Ερντογάν προσθέτει τα εξής: «Αυτήν την ώρα, οι μονάδες ασφαλείας μας, οι οποίες έχουν λάβει την εντολή για την λήψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών όταν χρειαστεί, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή. Συνιστούμε στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κύπρου, να μην υπερβούν τα όρια τους, στηριζόμενες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι χειρονομίες (απειλές) αυτών τερματίζονται όταν βλέπουν τον δικό μας στρατό, τα σκάφη μας και τα αεροπλάνα μας.

Οι απειλές του Ερντογάν συνεχίστηκαν με ακόμη μεγαλύτερη ορμή: «Οι μαγκιές αυτών είναι μέχρι να δουν τα πλοία μας, τα αεροπλάνα μας, και τον στρατό μας. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται με κρυφές φωτογραφήσεις σε απόμακρες βραχονησίδες με συμφωνίες που δεν ισχύουν και με αποστολή πλατφόρμας ερευνών».

Λίγη ώρα αργότερα Ο Tούρκος Πρόεδρος συνέχισε  τις προκλητικές δηλώσεις και αυτή την φορά έκανε χιούμορ με το θερμό επεισόδιο στα Ιμια. Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: «Υπήρξε ένα γεγονός στα Ίμια αλλά δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα. Δυστυχώς οι Ελληνες πάλι απόρησαν. Τα ελληνικά πλοία πάνε και έρχονται στα Ίμια. Μην κάνετε τέτοια πράγματα. Θα μας βάλετε σε μπελάδες. Αστο να πάει… Φυσικά οι δυνάμεις μας έκαναν το καθήκον τους και πάλι χθες το βράδυ».

Οι σφαγές στο Αφρίν

Το EleftherosTypos.gr στο διαδικτυακό του περιοδικό, το ET Magazine, είχε κάνει αφιέρωμα στην τουρκική επίθεση στο Αφρίν και τις ακρότητες που σημειώνονται. Εκεί σημειώνονται σφαγές αμάχων και εγκλήματα που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους με νεκρά παιδιά και ξεκληρισμένες οικογένειες. Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ ΕΔΩ.

Η πρόκληση Γιλτιρίμ

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου έρχεται μια μέρα μετά την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η οποία χαρακτήρισε μονομερείς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και προειδοποιεί ότι θα στηρίξει το ψευδοκράτος και τα «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού».

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. κάλεσε τη Δευτέρα την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να καταστρέψει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Το πρωτοφανές επεισόδιο στα Ίμια το βράδυ της Δευτέρας

Αυτές οι προκλήσεις έρχονται λίγες ώρες αργότερα από την γνωστοποίηση ότι τα μεσάνυχτα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού. Η τουρκική ναυτική παρουσία σε επίπεδο ακτοφυλακής στα Ιμια παραμένει αυξημένη ενώ με βάση το κριτήριο αναλογικότητας στην περιοχή, από την ελληνικά πλευρά δεν υπάρχουν πολεμικά στην περιοχή, αλλά μόνο σκάφη του Λιμενικού από την ελληνική πλευρά.

Το σκάφος του Λιμενικού έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, ούτε από το Λιμενικό, ούτε από το Υπουργείο Άμυνας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για το σκάφος Umut με τον αριθμό 703 το οποίο θεωρητικά είναι σκάφος έρευνας διάσωσης, ωστόσο πρόκειται για ένα μεγάλο πλοίο που φέρει οπλισμό.

Εδώ και πολλές ημέρες, πριν ακόμη γίνει η ρίψη στεφάνου στα Ίμια ο Καμμένος, η τουρκική ακτοφυλακή έχει «περικυκλώσει» τα Ίμια, κάνοντας υποτίθεται «επίδειξη δύναμης» και σημαίας στη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου τουρκική ακταιωρός ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Ειδικότερα, κατά τη διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε έναν επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε στην επαφή με το πλοίο του ΠΝ.

Τι λέει η Κυβέρνηση

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ένα πρώτο σχόλιο με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων.

Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον Alpha 9,89 ανέφερε ότι «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά».

Σχολίασε γενικότερα ότι «υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».

«Εμείς», σημείωσε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».

Πάγκαλος: Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος

Σε μία πρωτοφανή δήλωση προχώρησε ο πρώην υπουργός, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Πάγκαλος μιλώντας στον ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι είναι “ένα τεράστιο θέμα το τουρκικό, είναι αδυσώπητος ο εχθρός και δεν πρόκειται να ξεπεραστεί όση καλή πίστη και να δείξουμε” και πρόσθεσε:

“Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος. Εγώ το πιστεύω γιατί δεν έχω βρει καλό Τούρκο. Τους λείπουν στοιχειώδεις έννοιες. Ο Τούρκος δεν έχει την έννοια του δικαίου”.

Κυβερνητική πηγή: Οι Τούρκοι ήθελαν να βουλιάξουν το ελληνικό πλοίο στα Ίμια

«Ήταν μια εν ψυχρώ προσπάθεια των Τούρκων να βουλιάξουν το ελληνικό πλοίο. Δεν ήταν μια απλή παρενόχληση ή παρεμπόδιση του πλοίου του Λιμενικού που περιπολούσε στα Ίμια σαν το επεισόδιο με την κανονιοφόρο Νικηφόρος» αποκαλύπτει ανώτατη κυβερνητική πηγή με την οποία συνομίλησε το protothema.gr.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα δύο πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής είχαν στήσει καρτέρι στο πλοίο του Λιμενικού με τον κωδικό «090», ένα πλοίο που θεωρείται η ναυαρχίδα του Λιμενικού Σώματος, καθώς αποκτήθηκε πριν από δύο χρόνια και θεωρείται μια ναυτική μονάδα υψηλών δυνατοτήτων.

Η αποκάλυψη ότι δύο πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής, με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε πλοία μεγαλύτερα των κανονιοφόρων που διαθέτει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, προσπάθησαν να κόψουν στη μέση το πλοίο «090» του Λιμενικού Σώματος έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς στα Ίμια.

«Αν δεν έκανα ελιγμό θα με βούλιαζαν» φέρεται να είπε κατά πληροφορίες ο κυβερνήτης του πλοίου του Λιμενικού. «Χρειάζεται ψυχραιμία» σημείωσε αρμόδια κυβερνητική πηγή μιλώντας στο protothema.gr και τόνισε ότι τα πλοία του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού είναι εκεί και δεν εγκαταλείπουν τη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Η επισήμανση ότι το επεισόδιο που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας δεν μπορεί να θεωρηθεί απλώς μια προσπάθεια παρενόχλησης του ελληνικού πλοίου αλλά είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν την ελληνική πλευρά να διαμαρτύρεται για προσπάθεια των Τούρκων να εμβολίσουν και να βουλιάξουν το πλοίο του Λιμενικού, αποκαλύπτει την ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή των Ιμίων.

Πηγές:

http://www.eleftherostypos.gr/diethni/185057-hurriyet-11-toyrkika-ploia-gyro-apo-ta-imia/

http://www.eleftherostypos.gr/ellada/184994-ayto-einai-to-skafos-gaydos-pou-ithelan-na-bythisoun-oi-tourkoi-sta-imia-eikones-binteo/

http://www.eleftherostypos.gr/ellada/184980-diavima-gia-ta-imia-me-entono-yfos-apo-tin-athena-pros-tin-tourkia/

https://www.msn.com/el-gr/news/politics/πάγκαλος-ο-μόνος-καλός-τούρκος-είναι-ένας-νεκρός-τούρκος/ar-BBJ41GK?li=BBqxAac

http://www.protothema.gr/politics/article/760682/oi-tourkoi-ithelan-na-vouliaxoun-to-ploio-tou-limenikou-sta-imia-leei-kuvernitiki-pigi/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments