Απετράπη τουρκική επίθεση σε νησί του Αιγαίου με βοήθεια «τρίτης» χώρας; Νέες προκλήσεις της Άγκυρας 

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι επιχείρησαν τις προηγούμενες ημέρες να δημιουργήσουν επεισόδιο σε νησί του Αιγαίου και μάλιστα όχι βραχονησίδα. Η κατάσταση, όμως, ετέθη εγκαίρως υπό έλεγχο από την ελληνική πλευρά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα είχε έγκαιρη ενημέρωση από κυβέρνηση τρίτης χώρας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις της 1ης τουρκικής Στρατιάς, πραγματοποιούν νέα άσκηση για δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες, στην περιοχή του Έβρου με τεθωρακισμένα και με σαφή αμυντικό σχεδιασμό. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να συνδέεται με προσπάθεια αντιμετώπισης ελληνικής αντενέργειας, στην περίπτωση που είναι ακριβείς οι πληροφορίες για απόπειρα επεισοδίου στο Αιγαίο.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η άσκηση γίνεται σε μια εποχή που ποτέ δεν γίνονται τέτοιας κλίμακας ασκήσεις, λόγω ψύχους, “φουσκωμένου” ποταμιού και αντικειμενικών προβλημάτων κίνησης και ανάπτυξης στρατευμάτων.

Γιατί εκεί; 

Η άσκηση γίνεται πάλι στην ίδια περιοχή του Βορείου Έβρου, στο ύψος περίπου απέναντι από το Διδυμότειχο και βορειότερα μέχρι την Ορεστιάδα σε συνθήκες πολικού ψύχους.

Στο μέσον της απόστασης του ορεινού επαρχιακού δρόμου Σάπες-Διδυμότειχο ή Ορεστιάδα και μάλιστα στην περιοχή όπου στενεύει η ελληνική επικράτεια (μόλις 20 χλμ. πλάτος, από τα ελληνοτουρκικά μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα) υπάρχει ένας αριθμός χωριών που κατοικούνται σχεδόν αποκλειστικά από μειονοτικούς: Το Μεγάλο και το Μικρό Δέρειο, ο Πετρόλοφος, η Σιδηρώ, η Ρούσσα, το Γονικό, το Άνω και Κάτω Μικράκιο, ο Κισσόs, το Σιδηροχώρι, τα Ουράνια και η Αγριάνη.

Στον βόρειο Έβρο μέχρι περίπου και την περιοχή του Διδυμοτείχου, είναι χώρος ευθύνης της ΧXVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ) αποτελούμενης από τις 3η και 30ή Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες και τη ΤΔ/21 ΣΠ.

Εφεδρεία στην περιοχή αποτελεί η XXI Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, η οποία θα πρέπει να προωθηθεί από την περιοχή Κομοτηνής όπου και στρατοπεδεύει, μέσα από το ορεινό δρομολόγιο Σάπες-Μέγα Δέρειο-Ορεστιάδα.

Αν κινηθεί η συγκεκριμένη Ταξιαρχία (είναι σε υψηλό σημείο το επίπεδο επιφυλακής της, σήμερα) τότε η κατάσταση δεν θα προοιωνίζει τίποτα το ευχάριστο.

Θα ρισκάρουν να κτυπήσουν στον Εβρο όταν έχουν συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας σε νησί ή νησίδα του Αιγαίου;

Ειδικά στα Δωδεκάνησα που θεωρούν ότι έχουν και νομική βάση που θα δικαιολογήσει μια στρατιωτική επιχείρηση;

Αγνωστο. Αν καταρρεύσει, πάντως, ο Εβρος, τα νησιά είναι τελειωμένη υπόθεση…

Πολλά θα εξαρτηθούν απο τις επιχειρήσεις στην Αφρίν. Ο εμβολισμός του «Γαύδος» ήρθε 36 ώρες μετά την κατάρριψη του επιθετικού ελικοπτέρου τους. Τυχαίο;

Οτι έχουν αλλάξει τρόπο σκέψης και αντίδρασης τόσο τα τουρκικά Γενικά Επιτελεία, όσο και το πολιτικό προσωπικό της Τουρκίας μετά το πραξικόπημα, καταγράφεται από την άποψη ανώτατου αξιωματικού των ΕΔ προς το pronews.gr: «Εγιναν εξαιρετικά απρόβλεπτοι τους τελευταίους έξι μήνες. Ομολογώ ότι δεν αναμέναμε να έχουν τόσο γρήγορη επιχειρησιακή ανάκαμψη 1,5 χρόνο από το πραξικόπημα. Και συμπεριφέρονται σαν λυσσασμένα σκυλιά. Οι κινήσεις τους δεν υπακούν σε κάποια λογική. Απλά είναι πολύ βίαιες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πρόβλημά μας. Οτι δεν υπακούν ούτε σε στρατιωτική, ούτε σε πολιτική λογική πλέον οι κινήσεις τους, άρα είναι εξαιρετικά απρόβλεπτοι»…

Πάνω από το Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ πέταξαν τουρκικά μαχητικά F-16 (βίντεο)

Πάνω από το Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ πέταξαν τουρκικά μαχητικά F-16 (βίντεο)

Πάνω από το “επίμαχο”  βυθοτεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ πέταξε τετράδα τουρκικών μαχητικών τα οποία παραβίασαν και δύο φορές το FIR Λευκωσίας.

Τα τέσσερα τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Κύπρου βόρεια από την περιοχή της Καρπασίας και αφού κινήθηκαν, περιμετρικά στα νότια παράλια, ακολούθησαν δυτική πορεία σε απόσταση 100 χιλιομέτρων ανοικτά από τα παράλια και στη συνέχεια, επέστρεψαν στην Τουρκία ακολουθώντας βορειοανατολική πορεία. Καθ όλη τη διάρκεια της πτήσης, πετούσαν σε ύψος είκοσι περίπου χιλιάδων ποδών.

Τις πληροφορίες για την παραβίαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας, από δύο ζεύγη τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων F-16, επιβεβαίωσε λειτουργός του Πύργου Ελέγχου.

Τα δύο ζεύγη F16, πέρασαν πάνω από τα τεμάχια 3, 6, 7 και 8 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και πάνω από περιοχές όπου πλέουν πολεμικά πλοία της Τουρκίας και όχι μόνο.

Στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις σε Κύπρο και Αιγαίο, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος.

Περίπατος πρόκλησης από τέσσαρα Τουρκικά F16

Εντείνοντας τις προκλήσεις και από αέρος, η Τουρκία έστειλε δύο ζεύγη μαχητικών F16, για βόλτες στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Posted by ant1iwo on Mittwoch, 28. Februar 2018

Πηγές:

http://www.pronews.gr/kypros/670588_pano-apo-temahio-3-tis-kypriakis-aoz-petaxan-toyrkika-mahitika-f-16

https://slpress.gr/eidiseis/apetrapi-epeisodio-apo-tourkous-se-elliniko-nisi/

http://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/670583_anisyhia-se-evro-atsipras-apofygete-klimakosi-o-rolos-ton

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments