Επιτρέπεται η γονυκλισία κατά τη περίοδο της Πεντηκοστής;

Οι Κανόνες της Εκκλησίας μας: 20ός της Α’ και 90ός της ΣΤ’ Οικουμενικής Συνόδου, ο 15ος του Αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας και ο 91ος του Μεγ. Βασιλείου, απαγορεύουν στους πιστούς να προσεύχονται γονατιστοί τις Κυριακές και ολόκληρη την περίοδο της Πεντηκοστής.

Διότι ζούμε στην Αναστάσιμη ημέρα και περίοδο κατά την οποία πρέπει να προτιμούμε στη Θεία Λατρεία την ορθία στάση για να τονίζεται η πίστη στην Ανάσταση του Χριστού.

Κάθε γονυκλισία και έγερση (πού κάνουμε τις άλλες ήμερες), φανερώνει με τον πρακτικό αυτό τρόπο, ότι με την αμαρτία καταπέσαμε στη γη και με τη φιλανθρωπία του Δημιουργού μας κληθήκαμε πάλι να υψωθούμε στον Ουρανό.

Μπορούμε, βέβαια, εάν θέλουμε (δεν λέγω οφείλουμε), να γονατίσουμε άπλα και μόνο για να προσκυνήσουμε λατρευτικά τα Τίμια Δώρα (το Σώμα και Αίμα του Χριστού μας) ή τιμητικά, το Άγιο Ευαγγέλιο, τα Άγια λείψανα των Αγίων, τις Ιερές Εικόνες κ.λπ. 

Ακολουθίες Πεντηκοσταρίου του π. Γεωργίου Κουγιουμτζόγλου  από το βιβλίο του «Λατρευτικό Εγχειρίδιο» 

Πηγή: https://www.facebook.com/notes/h-υπεραγια-θεοτοκοσ/ακολουθίες-πεντηκοσταρίουπεριέχει-υμνολογικό-υλικό-και-ιερές-ακολουθίες-από-κυρι/428246722192/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments