«Με την κοίμησή του ο Γέροντας μπορεί και βοηθάει ακόμα περισσότερους ανθρώπους». Ανέστης Μαυροκέφαλος: Ο αρχοντάρης του Αγίου Παΐσιου

«Με την κοίμησή του ο Γέροντας μπορεί και βοηθάει ακόμα περισσότερους ανθρώπους»

Ο κ. Ανέστης Μαυροκέφαλος, ο οποίος είχε την ευλογία να διακονήσει τον Όσιο Παΐσιο ως αρχοντάρης, μιλά δημοσίως για τις πολύτιμες πνευματικές εμπειρίες που αποκόμισε δίπλα στην αγία αυτή μορφή των ημερών μας.

Συνέντευξη στον Αναστάσιο Ε. Δαφνή 

Ο ίδιος έχει κατασκευάσει ένα εκκλησάκι για τον Γέροντα Παΐσιο στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στο Μαΐστρο. Ο Μαϊστρος βρίσκεται στον δρόμο από την Αλεξανδρούπολη προς το αεροδρόμιο, σε μια περιοχή όπου δεν βλέπεις τίποτα άλλο παρά μόνο πλατάνια και ένα ποτάμι ανάμεσά τους.

8

 «Πριν από 14 χρόνια, έχοντας κοιμηθεί ο Γέροντας, πήρα την απόφαση να φτιάξω αυτό το εκκλησάκι. Στην αρχή είχα κάποιους ενδοιασμούς, διότι δεν γνώριζα πώς θα το πάρει ο ίδιος ο Γέροντας, γιατί ήταν λίγα τα χρόνια που είχαν περάσει από τότε που είχε κοιμηθεί. Ο ίδιος βέβαια το αγκάλιασε εξαρχής, και αυτό φάνηκε από τους ανθρώπους τους οποίους εκείνος επισκέπτονταν για να με βοηθήσουν. Έχοντας ζητήσει βοήθεια από κάποιους ανθρώπους για να το φτιάξω, αρκετός κόσμος ήταν επιφυλακτικός. Θυμάμαι χαρακτηριστικάδύο καθηγητές, των οποίωντη βοήθεια είχε ζητήσει ένας φίλος,στην αρχή να είναι διστακτικοί. Κάποια στιγμή, στον ύπνο τους εμφανίστηκε ο Γέροντας και τους είπε πως αυτό θα είναι το καινούργιο του σπίτι κι έτσι με βοήθησαν, και δεν ήταν οι μόνοι. Από την αρχή κατάλαβα πως ο Όσιος ήταν κοντά μου και το έβλεπε με καλό μάτι όλο αυτό».

7

Αυτό το εκκλησάκι είναι ένα στολίδι μέσα και έξω. Οι τοιχογραφίες του, οι εικόνες του, όλα είναι τόσο προσεγμένα και με ευλάβεια τοποθετημένα, που καταλαβαίνεις ότι φτιάχτηκαν με μεγάλη αγάπη και μεράκι. Ο εξωτερικός χώρος εμπλουτίζεται από το καλοκαιρινό αρχονταρίκι, που είναι πιστό αντίγραφο του κελιού όπου διέμενε ο Γέροντας Παΐσιος στην Παναγούδα του Αγίου Όρους.

«Το κεφάλαιο Όσιος Παΐσιος είναι αρκετά μεγάλο και αισθάνομαι ανάξια αλλά και μεγάλο χρέος και υποχρέωση, που με αξίωσε ο Θεός να τον γνωρίσω. Είναι μεγάλη η ευθύνη για όλα αυτά που έμαθα, με το παράδειγμα και με τα έργα του. Το να αναφέρεις στοιχεία για έναν άγιο είναι αρκετά δύσκολο…».

1112

Η πρώτη επαφή του Ανέστη Μαυροκέφαλου με τον Γέροντα έγινε το 1987, όντας ακόμα φοιτητής, και από εκείνη την ημέρα τον επισκεπτόταν στην Παναγούδα κάθε Σαββατοκύριακο για να ακούει τα τόσα ενδιαφέροντα είχε να του πει. Γι’ αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο το εκκλησάκι είχε κτιστεί με τέτοια τελειότητα.

13

«Πριν από 30 χρόνια, στη Θεσσαλονίκη, ακούγαμε πολλά για τα θαυμαστά έργα αυτού του ανθρώπου. Καιμου δημιουργήθηκε η περιέργεια να τον γνωρίσω. Έτσι, λοιπόν, πήρα την απόφαση να τον επισκεφτώ. Από τότε, κάθε Σαββατοκύριακο βρισκόμουν κοντά του, από όπου έμαθα πολλά…».

«Ο Γέροντας ήταν ένα άτομο που τα είχε προβλέψει όλα. Μπορούσε να σου δώσει λύσεις για το πρόβλημά σου. Είχε τόσα θέματα δικά του, προβλήματα υγείας κ.λπ. και πάντα ήθελε να βοηθάει τους άλλους παρά τον ίδιο του τον εαυτό… Δεν ξεχνάω που μου έδιναν ρούχα τους άρρωστα άτομα για να τα βάλει, για να τα αγγίξει, και γινόντουσαν καλά».

«Είχε το χάρισμα κατά των δαιμόνων, μπορούσε να λύσει τα άλυτα διότι είχε αγάπη και πίστη για τον Θεό».

56

Ο Παΐσιος ήταν πάντα επίκαιρος, καθώς είχε να πει πολλά όσον αφορά τις νέες ταυτότητες αλλά και την Τουρκία
«Καθώς η καταγωγή της οικογένειάς μου είναι από την Καππαδοκία και η μία γιαγιά μου κατάγεται απ’ το χωριό του Γέροντα, απ’ τα Φάρασα, ενώ η άλλη απ’ την Καισάρεια, έχουμε κοινές ρίζες με τον Γέροντα, και επειδή εκείνα τα μέρη μας πονάνε, ιδιαίτερα τώρα που είναι σε ξένα χέρια, ρωτούσα συνέχεια το Γέροντα για την Τουρκία, τι θα γίνει με τον Ελληνισμό και άλλα σχετικά.Κάποτε, είχα πάει στον Γέροντα με έναν φίλο μου και εκεί συναντήσαμε μία παρέα από παιδιά. Τότε, ρώτησα τον Γέροντα ποιες προέβλεπε να είναι οι εξελίξεις σχετικά με την Τουρκία. “Γέροντα”, του λέω, «από την Αλεξανδρούπολη είμαστε. Μήπως μας πιάσει η μπόρα κατά κει;» Μου απαντά: “Κοίταξε να δεις. Οι Τούρκοι δεν θα μπουν στην Αλεξανδρούπολη. Θα κάνουν μόνο μία πρόκληση στην Ελλάδα, που θα έχει σχέση με την αιγιαλίτιδα ζώνη. Και εμάς θα μας πιάσει πείνα. Θα πεινάσει η Ελλάδα. Και επειδή θα κρατήσει αυτή η μπόρα κάποιο διάστημα,θα πούμε το ψωμί ψωμάκι”», μας αναφέρει ο Ανέστης Μαυροκέφαλος.

«Συνεχίζοντας ρωτάω: “Γέροντα, πώς θα καταλάβω εγώ ότι θα είμαστε κοντά στον πόλεμο;”“Όταν…”μου λέει “θα ακούσεις στην τηλεόραση να γίνεται θέμα για τα μίλια, για την επέκταση των μιλίωναπό 6 σε 12 μίλια, τότε από πίσω έρχεται ο πόλεμος”. Και λέω εγώ: “Και ποια κράτη θα συμμετέχουν;”“Κοίταξε, μετά την πρόκληση των Τούρκων, θα κατέβουν οι Ρώσοι στα Στενά. Όχι για να βοηθήσουν εμάς. Αυτοί θα έχουν άλλα συμφέροντα. Αλλά, χωρίς να το θέλουν, θα βοηθάνε εμάς. Τότε, οι Τούρκοι για να υπερασπισθούν τα Στενά, που είναι στρατηγικής σημασίας, θα συγκεντρώσουν εκεί και άλλα στρατεύματα. Παράλληλα, δε, θα αποσύρουν δυνάμεις από καταληφθέντα εδάφη. Όμως, θα δουν τότε τα άλλα κράτη της Ευρώπης, συγκεκριμένα η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλα έξι-επτά κράτη της ΕΟΚ, ότι η Ρωσία θα αρπάξει μέρη, οπότε θα πουν: Δεν πάμε κι εμείς εκεί πέρα, μήπως πάρουμε κανένα κομμάτι; Όλοι, όμως, θα κυνηγούν τη μερίδα του λέοντος. Έτσι, θα μπουν και οι Ευρωπαίοι στον πόλεμο…”.

Εκείνη την στιγμή ρωτάω εγώ: “Εμείς τι θα κάνουμε; Ο ελληνικός στρατός θα πάρει μέρος σ’αυτόν τον πόλεμο;”“Όχι”, λέει. “Θα βγάλει η κυβέρνηση απόφαση να μη στείλει στρατό. Θα κρατήσει στρατό μόνο στα σύνορα. Και θα είναι μεγάλη ευλογία που δεν θα πάρει μέρος. Γιατί, όποιος πάρει μέρος σ’ αυτόν τον πόλεμο χάθηκε… Τότε, επειδή στην Ελλάδα ο κόσμος θα φοβηθεί, πολλοί θα στραφούν προς την Εκκλησία, προς τον Θεό, και θα μετανοήσουν. Γι’αυτό, επειδή θα υπάρξει μετάνοια, δεν θα πάθουμε κακό οι Έλληνες. Ο Θεός θα λυπηθεί την Ελλάδα, επειδή ο κόσμος θα στραφεί προς την Εκκλησία, προς τον μοναχισμό και θα αρχίσουν να προσεύχονται. Και θα βαπτισθούν πολλοί Τούρκοι…”

“Γέροντα”, τον ρωτάω μετά, “την Πόλη θα τη δώσουν σε μας;”“Θα τη δώσουν σε μας, όχι επειδή θα το θέλουν, αλλά επειδή αυτή η λύση θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ξένων. Τότε θα το καταλάβουν αυτό. Αυτά που σου λέω, μην τα πεις σε κανέναν. Θα σε βγάλουν τρελό. Γιατί δεν είναι ώριμες οι συγκυρίες ακόμα. Τότε θα το καταλάβεις”. Αυτή η συζήτηση με το Γέροντα έγινε το 1991, όταν υπηρετούσα στον στρατό».

13

Τι έλεγε ο Γέροντας για τις ταυτότητες

«Ένα θέμα που προβλημάτισε, ιδιαίτερα εκείνη την περίοδο, τους πιστούς ήταν καιτο θέμα των ταυτοτήτων. Ο Γέροντας καιπριναπότην εμφάνιση του προβλήματος μιλούσε γιατα σημεία των καιρών καιτον Αντίχριστο όπου ο ίδιος έκρινε σωστό. Στη συνέχεια,με αφορμή την εξάπλωση του γραμμωτού κώδικαμετον αριθμό “666”στα προϊόντακαιτην προσπάθεια της Πολιτείας ναεκδώσει νέα δελτία ταυτοτήτων πουθα περιείχαν –όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων– μαύρη ταινία, το“666”καιτη μορφή του διαβόλου, εκφράσθηκε περισσότερο. Έλεγε χαρακτηριστικά: “Τα πάντα θα ελέγχονται από το θηρίο, από τις Βρυξέλλες. Μετά από τις κάρτες και την ταυτότητα, θα προχωρήσουν πονηρά στο σφράγισμα, θα εκβιάζουν τους ανθρώπους να σφραγισθούν στο χέρι ή στο μέτωπο. Μόνο όσοι έχουν το σφράγισμα θα μπορούν να αγοράζουν, να πωλούν και να εξυπηρετούνται. Οι πιστοί που θα αρνηθούν θα ταλαιπωρηθούν. Γι’ αυτό από τώρα να συνηθίσουν να ζουν απλά και αν μπορούν να έχουν κανένα χωράφι, λίγα ελαιόδεντρα ή κανένα ζώο για τις ανάγκες της οικογένειάς τους. Το στρίμωγμα θα διαρκέσει τρία-τριάμισι χρόνια. Δεν θ’ αφήσει ο Θεός αβοήθητους τους ανθρώπους”».

Τα θαύματα του Αγίου

Ο Ανέστης Μαυροκέφαλος, έχοντας γνωρίσει καλά τον Γέροντα, αναφέρει ότι, εκτός από τα θαύματα που έκανε πριν κοιμηθεί, συνεχίζει μέχρι και τώρα να βοηθάει όλους τους ανθρώπους και να κάνει θαύματα. «Με την κοίμησή του ο Γέροντας μπορεί και βοηθάει ακόμα περισσότερους ανθρώπους», λέει χαρακτηριστικά.

«Εδώ, στο εκκλησάκι, έρχονται άτομα στα οποία εμφανίζεται ο Άγιος στον ύπνο τους. Ακόμη και μουσουλμάνοι έρχονται, επειδή ο Άγιος εμφανίζεται και σε αυτούς. Δεν κοιτάει θρησκεία, χρώμα, εθνικότητα. Ο Άγιος αν δει πίστη, αγάπη και ειλικρίνεια, βοηθάει».

Τα βιβλία του Γέροντα Παΐσιου έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες. Για την ιστορία, ο ίδιος άφησε ένα χειρόγραφο για να μπορούν να πιστοποιηθούν όλα αυτά τα οποία έζησε και προσέφερε.

3

H χάρη του γιορτάζει στις 12 Ιουλίου!

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο το Σάββατο 6/5

Πηγή: https://www.paraskhnio.gr/ανέστης-μαυροκέφαλος-ο-αρχοντάρης-το/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments