Παναγία η Βοήθεια στη Χίο

Κοντά στη πόλη της Χίου, στον δρόμο προς τον οικισμό Καρυές, βρίσκεται η μονή της Παναγίας της Βοήθειας.

Το 1928 ξεκίνησε η ανοικοδόμηση της από τον Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Βαγιανό και κράτησε 2 χρόνια. Μάλιστα θεωρήθηκε ότι ο χρόνος ανοικοδόμησης ήταν πολύ μικρός, λόγω του δύσβατου της περιοχής, και απέδωσαν αυτή την επιτυχία στην βοήθεια της Παναγίας. Η μονή στέγασε Μικρασιάτισσες μοναχές αλλά και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που είχε στο κελί του ο αρχιμανδρίτης από την περίοδο που ήταν μοναχός.

Η μονή εξωτερικά περιβάλλεται από τείχος και γύρω από το καθολικό βρίσκονται τα κελιά, η τράπεζα, η βιβλιοθήκη, και τα εργαστήρια αγιογραφίας, ραπτικής, κεντήματος και υφαντουργίας. Μέσα στον ναό φυλάσσεται σε περίοπτη θέση η κάρα του Αγίου. Το μοναστήρι της Παναγίας Βοήθειας γιορτάζει στις 15 Φεβρουαρίου, μέρα θανάτου του γέροντα, και την πρώτη Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά. 

Γύρω από το Μοναστήρι υπάρχει δασύλλιο που προσφέρει δροσιά και όμορφη θέα προς την πόλη και τη θάλασσα.

Οι μοναχές, που φιλοξενούσε αρχικά ήταν 30, αλλά ο αριθμός τους αυξήθηκε σταδιακά, φτάνοντας κάποτε και τις 85. 

Η προσφορά της Μονής 

Η Μονή βοήθησε πολλούς άπορους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Γι’ αυτό και έγινε καταφύγιο για τους πονεμένους ανθρώπους. Επίσης, έχουν γίνει πολλά θαύματα, τα οποία οφείλονται στις δύο θαυματουργές εικόνες της Παναγιάς της Βοηθείας και του Άγιου Άνθιμου.

Οι κύριες απασχολήσεις των μοναστριών ήταν μέχρι και πριν 12 χρόνια η αγιογραφία, η υφαντική, τα εργόχειρα, η πλαστική, η ραπτική, το κέντημα και η μικροτεχνία.

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments