Άγιος Θεράποντας, Επίσκοπος Κύπρου. Αποκεφαλίστηκε μπροστά στην Αγία Τράπεζα την ώρα που λειτουργούσε. 14 Μαΐου

Ο μακάριος αυτός άνδρας, καταγόταν από την χώρα των Αλεμάνων (Δουκάτο στην περιοχή της Γερμανίας), από ευγενείς και ευσεβείς γονείς.

Καταφρόνησε όλες τις ανάγκες της ζωής γιατί εκπαιδεύτηκε στα Ιερά Γράμματα κατανοώντας τα πλήρως. Περνούσε κάθε ημέρα, όλο τον χρόνο του στις ιερές Εκκλησίες, μελετώντας τις Γραφές. Η ζωή του ήταν πολύ λιτή και απλή. Ήθελε να αρέσει στον Θεό και για να αποκτήσει την επίδοση των αρετών, σκληραγωγούσε τον εαυτό του σε εγκράτεια και πολλούς αγώνες. Έγινε ένθερμος κύρηκας του Χριστού.

Ο επίσκοπος της Αλεμανίας τον κάλεσε -αφού έμαθε για την ζωή του- και με την συνεργεία της θείας Πρόνοιας και την ψήφο του λαού χειροτονήθηκε Επίσκοπος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο άγιος Θεράπων δεν το επιθυμούσε αυτό, αλλά υπάκουσε στην εντολή της θείας Χάριτος και εγκαταστάθηκε στην πατρίδα του με τον βαθμό του Επισκόπου. Λάμπρυνε το αξίωμά του, έγινε διδάσκαλός της Ορθοδοξίας και ακριβής στον λόγο του. Μετέστρεψε πολλούς από διάφορες αιρέσεις πίσω στην Αληθινή Πίστη της Ορθοδοξίας.

Επειδή ποίμανε θεάρεστα για πολλά χρόνια το ποίμνιο του Χριστού, ο Διάβολος, κήρυξε βρώμικο πόλεμο κατά της Εκκλησίας του Χριστού, για την προσκύνηση των Αγίων Εικόνων. Ο Άγιος Θεράπων αντιτάχθηκε και άσκησε κριτική στους εικονομάχους αποκαλώντας αυτούς αιρετικούς, άθεους και ασεβείς.

Εκείνοι, μη ανεχόμενοι τις ύβρεις του Αγίου, τον συκοφάντησαν και τον φυλάκισαν και με σιδερένια νύχια έσκιζαν τον σώμα του. Ο Άγιος, τα υπέμεινε όλα αυτά με χαρά και έλεγε στους βασανιστές του «Για την Αγία Εικόνα του Χριστού, είμαι έτοιμος ακόμα και κομμάτια να γίνω». Και αυτοί έδεσαν χειροπόδαρα και φυλάκισαν τον Άγιο, τοποθετώντας μάλιστα και μεγάλη φρουρά έξω από το κελί του.

Και ενώ οι θύρες του κελιού του ήταν σφραγισμένες, Άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε στον Άγιο τρείς φορές και αφού του έλυσε τα δεσμά και του γιάτρεψε τις πληγές, του είπε «Σήκω και μη φοβάσαι τίποτα. Ακούστηκε η προσευχή σου γνήσιε Μαθητή του Χριστού». Το επόμενο πρωί, οι φρουροί έβγαλαν τον Άγιο από το κελί του, τον χτυπούσαν και τον χλεύαζαν. Ο Άγιος αμέσως τους είπε: «επειδή με ειρωνεύεστε και παραμένετε αδιόρθωτοι και με βρίζετε, έφθασε σε εσάς η οργή του Κυρίου, και θα γίνετε όλοι παράλυτοι, ώστε από εσάς, να σωφρονιστούν και οι υπόλοιποι».

Μόλις τελείωσε τον λόγο του, σχηματίστηκε στον ουρανό ένα είδος αστραπής που άφησε μεγάλο κρότο, και παρέλυσε τους φρουρούς, και με την βοήθεια του Αγγέλου Κυρίου, δραπέτευσε ο Άγιος και μεταφέρθηκε από την Αλεμανία στα Ιεροσόλυμα, μέσα σε μια νύχτα. Αφού επισκέφτηκε όλα τα Ιερά προσκυνήματα για δική του ωφέλεια, κατέπληξε πολλούς, με πολλά θαύματα και σημεία που έκανε και ανακηρύχτηκε από τους κατοίκους ως Μέγας και Θαυματουργός.

Ένα από τα πιο σημαντικά θαύματα που έκανε ο Άγιος Θεράπων, έγινε στην Ιερουσαλήμ, όταν συνάντησε τυχαία στον δρόμο μια τελετή ταφής ενός μικρού παιδιού. Ο Άγιος, σπλαχνίσθηκε την Μάνα του παιδιού που «αμέτρως εκόπτετο». Πλησίασε την σωρό του νεκρού παιδιού, και άπλωσε το δεξί του χέρι προς αυτήν και είπε «Σήκω, στο όνομα του Ιησού Χριστού, τον οποίον οι άνομοι Εβραίοι σταύρωσαν, επί ηγεμονίας Ποντίου Πιλάτου».

Ο λόγος του Αγίου, αμέσως ανέστησε το νεκρό παιδί και έμειναν όλοι έκπληκτοι. Η μάνα του παιδιού, προσκύνησε τα ίχνη του Αγίου και με αναφιλητά τον παρακάλεσε να την βαπτίσει μαζί με το παιδί της και να αναγεννηθεί στην Ορθοδοξία. Μετά το γεγονός αυτό, όλος ο κόσμος διατυμπάνιζε παντού αυτό το μέγα θαύμα που τέλεσε ο Άγιος.

Ο Άγιος, έμεινε πολλά χρόνια στα Ιεροσόλυμα και τελούσε πλήθος θαυμάτων σε όλον τον κόσμο, με την επίκληση του ονόματος του Χριστού. Βλέποντας όμως τον κόσμο να τον τιμάει και έχοντας ήδη γίνει αρκετά γνωστός σε όλη την εκεί περιοχή, αποφάσισε να αφήσει τα Ιεροσόλυμα και να πάει κάπου μακριά για να αποφύγει την δόξα. Μπήκε σε ένα πλοίο και πήγε στην Κύπρο.

Όμως η φήμη του ήταν τόσο μεγάλη, που είχε φθάσει ακόμα και στην Κύπρο. Φιλοξενήθηκε από κάποιον Σώσιο ο οποίος μαζί με την γυναίκα του ήταν φιλάσθενοι. Η γυναίκα του ήταν κατάκοιτη στο κρεβάτι για εννέα χρόνια με υψηλό πυρετό. Βλέποντας ο Άγιος την καλοσύνη τους, τους έδωσε την πολυπόθητη υγεία.

Και άλλοι πολλοί ασθενείς, όταν το έμαθαν παρακαλούσαν το Άγιο να τους Θεραπεύσει και ο Άγιος, βάζοντας τα χέρια του επάνω στα κεφάλια τους, θεράπευε όλες τις ασθένειες, κηρύττοντας σε όλον τον κόσμο την Αληθινή Πίστη της Ορθοδοξίας, ασκώντας έλεγχο και κριτική στους Αιρετικούς που πολεμούσαν την προσκύνηση των Αγίων Εικόνων. Ο Άγιος Θεράπων ήταν απόλυτος σε ό,τι αφορούσε τέτοια θέματα (γι αυτό και η εικόνα του, κάνει πολλά θαύματα).

Κάποια στιγμή, ενώ ο Άγιος έδινε τον αγώνα του εναντίον των αιρετικών σε δημόσιο χώρο, κάποιος αυθάδης αιρετικός μη μπορώντας να αντιμετωπίσει τον Άγιο, τον χτύπησε στο πρόσωπο και τον έριξε καταγής. Μετά από μερικές ημέρες, νιώθοντας τύψεις για την μεγάλη διαφορά ηλικίας που τους χώριζε και για την βία που άσκησε στο πρόσωπο του γέροντα, ζήτησε από τον Άγιο να τον συγχωρέσει.

Ο Άγιος τον κάλεσε να ασπασθεί τις Ιερές εικόνες και να αρνηθεί την αίρεση. Εκείνος δεν δέχθηκε και ο Άγιος δεν τον συγχώρεσε, διώχνοντας τον από κοντά του «επαρασάμενος αυτόν είναι κεχωρισμένον της δόξης του Χριστού». Είχε δει σε όνειρο, τον Κύριο σε νηπιακή ηλικία, να φοράει έναν χιτώνα λευκό αλλά σκισμένο από την κορυφή ως τα πόδια και να τον πληροφορεί ότι αυτός ο Αιρετικός και οι όμοιοί του διέρρηξαν τον χιτώνα του με τα πιστεύω τους. Όλη η κοινωνία της Κύπρου έμεινε έκπληκτη με το θάρρος και την αρετή του Αγίου

Ο τότε άρχοντας του νησιού, αφού έμαθε για τον Άγιο, τον κάλεσε και τον παρακάλεσε να μείνει εκεί κοντά του, δίνοντας του την επισκοπή της Λάρνακας, για να ωφεληθεί όλος ο κόσμος. Ο Άγιος, δέχθηκε και έγινε επίσκοπος Κύπρου. Όλοι ήταν χαρούμενοι γιατί εκτός από επίσκοπος, ήταν και ο Ανάργυρος Ιατρός του Νησιού.

Μετά από πολλά χρόνια, έγινε επιδρομή των Αράβων στην Κύπρο, οι οποίοι κατέκαυσαν όλα τα Μοναστήρια και τις Εκκλησίες και έσφαξαν πολλούς κατοίκους του νησιού. Και τον Άγιο Θεράποντα τον συνέλαβαν στην Εκκλησιά και τον αποκεφάλισαν μπροστά στην αγία Τράπεζα την ώρα που λειτουργούσε.

Ξαφνικά, μόλις έγινε αυτό, ουράνιες μελωδίες και ένα Άκτιστο Φως κύκλωσε όλο τον χώρο της Αγίας Τράπεζας. Αυτό το θέαμα στους πιστούς τους έδωσε δύναμη, ενώ στους Άραβες προκάλεσε φόβο και τύψεις για αυτό που έκαναν. Το σώμα του Αγίου Θεράποντος του Ιερομάρτυρα κηδεύτηκε από τους πιστούς, όπου και χτίστηκε ο πρώτος Ναός του.

Ετσι λόιπον, οταν ο αγιος θεραποντας ειχε εποκεφαλιστει απο τα βρωμερα χερια των Σαρακηνων την ωρα που εκανε την θεια Λειτουργια και αφησε το κεφαλι του πανω στην αγια Τραπεζα, ο Αγιος Ανδρεας Κρητης που περασε τα τελευταια χρονια της ζωης του στην Κωνσταντινουπολη και ασχοληθηκε με την συλλογη στοιχειων για τον βιο του αγιου θεραποντα γυρω στον 7ο αιωνα,μας πληροφορει οτι “Ο Αγιος Θεραποντας ειχε την Τιμη να αναμιχθει το αιμα του, με το Σωμα και Αιμα του Χριστου, που βρισκονταν στο Αγιο Δισκοποτηρο…”

Ολα αυτα συνεβησαν τα πρωτα πρωτα Χριστιανικα Χρονια γιατι ο Αγιος Θεραποντας ανηκει στην ταξη των “Αποστολικων Αγιων” της Εκκλησιας μας. Οι Χαιρετισμοι του αγιου αναφερουν οτι γνωριζε τον Λαζαρο.

Ο ταφος του Αγιου, ξεχαστηκε με την παροδο πολλων χρονων και απλα εμεινε στην τοπικη παραδοση ως ο “Ταφος του Αλαμανου” (Αλεμανια ηταν η γενετειρα του αγιου σημερινη Γερμανια που ηταν τοτε Δουκατο με αυτο το ονομα).

Σαν αγιος καθαρα απολυτος και προστακτικος, εδωσε εντολη εμφανιζομενος σε ονειρο σε καποιο γεροντακι, να μεταφερθουν τα οστα του απο την Κυπρο στην Κωνσταντινουπολη, για να μην μολυνθουν απο τα ποδια των Σαρακηνων που αργοτερα θα εκαναν επιδρομη στην Κυπρο…

Οταν ξεκινησε το Καραβι απο την Κυπρο με τα οστα του αγιου στο αμπαρι και τον γεροντα να τα συνοδευει κανεις δεν γνωριζε τι μπορει να υπηρχε στο κουτι. Κατα τον πλου, τρικυμια ξεσπασε στην θαλασσα και εκει που κινδυνευε το καραβι να βουλιαξει, μια ουρανια ευωδια περικυκλωσε το πλοιο και ηρεμησε την θαλασσα.

Ερχονταν απο τα αμπαρια… Υποψιασμενος ο γεροντας που ειχε αναλαβει αυτην την αποστολη της μεταφορας των οστων του αγιου, ετρεξε αμεσως να δει και να ελεγξει το κιβωτιο με το πολυτιμο φορτιο… Αντικρυσε μια λιμνη μυρου να ρεει απο το κιβωτιο….!!!

Οσοι αρρωστοι και ανημποροι βρισκονταν στο αμπαρι απλα πηραν λιγο μυρο και αμεσως εγιναν καλα (την τοτε εποχη και μιλαμε για 6ο με 7ο Αιωνα, οι φτωχοι – αρρωστοι – δουλοι – ζωα και αποσκευες βρισκονταν στο αμπαρι), Μαλιστα ορισμενοι φυλαξαν λιγο μυρο σε μπουκαλακια και φλασκια γιατι ερεε αφθονο… Το καραβι κατεπλευσε στην Πολη στις 27 Μαιου!!!

Ο γεροντας αφου πηρε το κιβωτιο με τα οστα του αγιου, τα παρεδωσε στον Ναο της Παναγιας των Βλαχερνων (ή Παναγιας της Ελαίας “Ελεουσα”) και χαθηκαν τα ιχνη του, ισως λογω της προχωρημενης ηλικιας να απεβιωσε).

Το κιβωτιο με τα οστα του αγιου Θεραποντα, παρεμεινε ξεχασμενο εκει σε μια γωνια της Εκκλησιας, ή σε καποια αποθηκη για πολλα χρονια, μεχρι που η Χαρη του Θεου, ευδοκησε να αποκαλυφθει ο Αγιος παλι σε ονειρο, σε καποιον επιφανη πολιτη που επασχε απο Δαιμονισμο ή καποιο νευρολογικο προβλημα, με αποτελεσμα να θεραπευτει και να διαδοθει το ονομα του αγιου θεραποντα.

Μετα απο πολλα θαυματα του αγιου, οι Χριστιανοι εχτισαν προς τιμην του εναν Ναο, οπου στο κεντρο δεσποζε η Εικονα του, και η λειψανοθηκη του που φωτιζονταν απο ενα καντηλι… Μεσα στον ναο του αγιου θεραποντα, εμπαινες αρρωστος και εβγαινες υγειης… Δεν ηταν λιγες οι φορες που ο ναος του, θυμιζε νοσοκομειο… Σήμερα, εντός των τειχών της Κωνσταντινούπολης, υπάρχει μικρό εκκλησάκι-προσκύνημα, όπου αναβλύζει μύρο και πραγματοποιεί θαύματα, σ’ αυτούς που προστρέχουν σ’ αυτό με ειλικρινή πίστη. 

Εδω ακριβως αρχιζει να ενδιαφερεται ο αγιος Ανδρεας Κρητης και να συλλεγει στοιχεια για την ζωη του αγιου Θεραποντα.. Εντυπωση του εκανε οταν ηταν και ο ιδιος παρων σε πολλα θαυματα που γινονταν μπροστα του!!! Ειναι άμεσος αγιος και απανταει γρηγορα σε αυτους που εχουν την αναγκη του, αρκει να μην υπαρχει καποιος δολος η καποια κοροιδια ή ειρωνεια…

Άγια λείψανα του Αγίου Θεράποντος φυλάσσονται στην Κοινοβιακή Ιερά Μονή Ζωγράφου του Αγίου Όρους, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου Αθηνών, στον Ιερό Ναό του στην Μυτιλήνη και στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου στην Παλαιστίνη. Ακολουθία του Αγίου συνέγραψε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και επιδιορθώθηκε το 1785 μ.Χ. από τον αρχιδιάκονο Αγάπιο τον Πάριο.

Ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο υπάρχουν και στην Αθήνα (Ζωγράφου), στη Θεσ/νίκη (Κάτω Τούμπα), στη Μεσσηνία, στην Κρήτη, στις Σέρρες και στην Κύπρο. Συγκεκριμένα ο Άγιος κατεξοχήν τιμάται στο ομώνυμο χωριό της Λεμεσού, Άγιο Θεράποντα, και στο τουρκοκρατούμενο τώρα χωριό Αγκαστίνα της επαρχίας Αμμοχώστου. Η μνήμη του Αγίου μας γιορτάζεται στις 14 Μαΐου.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως στο εορτολόγιο της Εκκλησίας μας αναφέρονται άλλοι τέσσερις μάλλον, άγιοι με το όνομα Θεράπων. Ο ένας γιορτάζει στις 27 Μαΐου και, όπως μας πληροφορεί στο «Συναξάριόν» του ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ήταν ιερεύς. Μια παράδοση λέει πως μαρτύρησε στην Άγκυρα κοντά στον ποταμό Αστελή. Τον άπλωσαν καταγής και του καταξέσκισαν το σώμα! Οι άλλοι δύο ήταν ασκητές από την Παλαιστίνη και ασκήτευσαν στην Κύπρο, όπως παραδέχεται ο μεσαιωνικός χρονογράφος της Κύπρου Λεόντιος Μαχαιράς. Και ο τέταρτος ήταν και αυτός ασκητής και ασκήτεψε στο χωριό Λυθροδόντας της επαρχίας Λευκωσίας της Κύπρου. Η μνήμη του τελευταίου τελείται στις 30 Οκτωβρίου.

Χρακτηριστικα ο αγιος Θεραπων, ειναι προστατης και Θεραπων Ιατρος

1.Σε μικρα παιδια που γεννιουνται αρρωστα
2.Σε νευρολογικα θεματα πασης φυσεως.
3.Σε θεματα Καρκινου πασης φυσεως.
4.Σε γυναικολογικα θεματα που αφορουν ατεκνια.
5.Σε ψυχολογικα θεματα που αφορουν καταθλιψη.
6.Σε θεματα Μαυρης Μαγειας και Τυραννιας.
7.Σε ανιατες ασθενειες του εγκεφαλου.
8.Σε θεματα παραλυσιας και σκληρηνσης κατα πλακας.
9.Σε θεματα αφωνιας.

Γενικα τα θαυματα που επιτελει ο αγιος Θεραπων ειναι αμετρητα. Αρκετες και αρκετοι σοβαροι ανθρωποι και μορφωμενοι, εχουν ομολογησει μπροστα στην Εικονα του και παρουσια κοσμου την επεμβαση του Αγιου. Πολλοί που ελαβαν το λαδακι απο το καντηλι του αγιου, βρηκαν την θεραπεια σε σοβαρα θεματα υγειας.

Η εικονα του αγιου και το λαδακι του, εχουν ταξιδεψει και εχουν φτασει απο το Κριεκουκι, μεχρι τον Καναδα, την Ινδια, την Κινα, το Λονδινο, την Αμερικη, την Σαουδικη Αραβια, την Ρωσια κ.λ.π.

Πηγές:

http://www.saint.gr/4018/saint.aspx

http://h-agaph-panta-elpizei.blogspot.gr/2012/05/blog-post_14.html

http://agiostherapon.blogspot.com/2009/05/blog-post_22.html

https://www.facebook.com/astynomia.polewn/posts/783445485101896:0, Βογκλης Ι. Αλεξανδρος, Στρατιωτικος Π.Ν

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments