Ιερά Μονή Αγίου Ονουφρίου – Αγρός Κεραμέως – Ιεροσόλυμα

Από τις μεγαλύτερες ασκητικές φυσιογνωμίες των αιγυπτιακών έρημων, ο Ονούφριος, καταγόταν από την Περσία.

Από παιδί ακόμα έδειχνε φλογερό πόθο ολοκληρωτικής αφιέρωσης στο Θεό. Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε σε μια κοινοβιακή αδελφότητα, όπου για αρκετά χρόνια ασκήθηκε στην πνευματική και σωματική εγκράτεια και στην υπακοή.

Η μεγάλη του ταπεινοφροσύνη έκανε τους αδελφούς του να τον αγαπήσουν πολύ. Όταν ωρίμασε περισσότερο στην ηλικία, ο Ονούφριος θέλησε να πάει βαθύτερα στην έρημο, να γνωρίσει και να μιμηθεί τη ζωή των εκεί ασκητών της. Με μεγάλη λύπη η αδελφότητα άφησε ελεύθερο το επίλεκτο αυτό μέλος της.

Αφού βάδισε αρκετά μέσα στην έρημο, συνάντησε την καλύβη του ερημίτη Έρμία, που με θεία αποκάλυψη τον περίμενε. Ο Έρμίας τον οδήγησε σε μια καλύβη, κάτω από έναν πελώριο φοίνικα, που δίπλα κελάρυζαν τα νερά μιας καθάριας πηγής.

Εκεί, ο Ονούφριος επιδόθηκε σε μεγαλύτερη πνευματική άσκηση και η φήμη του διαδόθηκε σε όλους τους ερημίτες, που συχνά πήγαιναν να τον συμβουλευθούν και να πάρουν την ευχή του.

Τελικά, όταν κάποτε τον επισκέφθηκε ο Αββάς Παφνούτιος, άφησε την τελευταία του πνοή και ο Παφνούτιος τον έθαψε κάτω από τον πελώριο φοίνικα. Θύμισε έτσι, σε όλους τα λόγια του Απ. Παύλου: “γύμναζε σεαυτόν προς ευσέβειαν”1. Δηλαδή, γύμναζε και συνήθιζε τον εαυτό σου στη συνεχή εξάσκηση της αγίας ζωής.

Μονή του Αγίου Ονουφρίου – Αγρός Κεραμέως

Βρίσκεται κοντά στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ, χτισμένη στον αγρό του Κεραμέως, ή του αίματος που αγοράσθηκε από τα 30 αργύρια της προδοσίας.

Η σημερινή Μονή χτίσθηκε σε σπήλαιο που κατέφυγαν οι Απόστολοι μετά τη σύλληψη του Ιησού. Στην Ι. Μονή υπάρχει το μέρος που πριόνισαν τον προφήτη Ησαΐα και ο τάφος του, το σπήλαιο -ασκητήριο του Οσίου Ονουφρίου, κατακόμβες και πολλά ιερά λείψανα από τις σφαγές των Περσών. Σήμερα η Μονή είναι γυναικεία με 2 μοναχές. 

 Η Εκκλησία της Μονής 


Το τέμπλο του Ναού 

 Τα άγια Λείψανα 

 Η εικόνα του Αγίου Ονουφρίου στο Τέμπλο 

 Το σπήλαιο οπου κατέφυγαν οι Απόστολοι μετα την προδοσία του Κυρίου 

  Ο Εσταυρωμένος 

 Το τέμπλο της Μονής 

 Το σπήλαιο του Αγίου Ονουφρίου στο οποίο ασκήτεψε για κάποιο χρονικό διαστημα 

 

 

 

 

 Άγια Λείψανα σφαγιασθέντων Πατέρων της Μονής 

 

 

Πηγές:

http://ierousalimipolitisagapis.blogspot.com/2017/07/blog-post_65.html

http://agiostherapon.blogspot.com/2012/06/12.html

https://www.youtube.com/watch?v=yhhe5pbLxR0

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments