“Στα εθνικά θέματα αναφερόταν συχνά. Μας έλεγε να μην έχουμε εμπιστοσύνη στους πολιτικούς”

Στα εθνικά θέματα αναφερόταν συχνά. Μας έλεγε να μην έχουμε εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. 

Τον ρώτησατι γνώμη έχει για τα Σκόπια και μου είπε :΄Ας τα Σκόπια. Μην τα λογαριάζης ’.

Όταν του έλεγα για τα Σκόπια, για τον Γκλιγκόρωφ, ο παππούλης έλεγε: ‘Αυτόν άστον να φωνάζει. Τι μπορούν να μας κάνουν; Αυτοί μια χούφτα άνθρωποι… Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Αυτοί θα τα βρουν μπροστά τους’. Ποτέ δεν ανέφερε ότι θα μας πάρουν την ονομασία της Μακεδονίας.

ΜΑΡΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

Την δεύτερη φορά τον συνάντησα στο Μοναστήρι στη Σουρωτή, όπου πήγα να τον δω. Συζητήσαμε για εθνικά θέματα. Του είπα: ¨Πάτερ Παΐσιε, έχω την γνώμη ότι η Ελλάς θ΄αποκτήσει πάλι ότι απώλεσε: Βόρειο Ήπειρο, Μακεδονία των Σκοπίων, Ανατολική Ρωμυλία, Κωνσταντινούπολη, Μικρά Ασία ¨.

Έτσι όπως ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι, μου λέει: ¨Έλα ,παιδί μου, να σε φιλήσω¨. Σκύβω, με φιλάει και τον φιλάω κι εγώ στο μάγουλο. Μετά μου λέει: ¨Δεν ήθελα τίποτα άλλο. Να με κρατούσε ο Θεός ακόμα λίγα χρόνια στη ζωή, για να έβλεπα την πατρίδα μου μεγαλωμένη. Θα μεγαλώσει, αλλά μην περιμένεις πόλεμο. Θα μεγαλώσει χωρίς να ματώση ελληνικό ρουθούνι!¨

Για τα Σκόπια
«Τι θα γίνει, γέροντα, με την Μακεδονία;». «Το είπε ο Άγιος Κοσμάς», έλεγε ο γέροντας. «Φως φανάρι είναι. Αυτοί ούτε δύναμη ούτε δίκιο έχουν. Πολλά χωριά θα καταστραφούν, αλλά στις τρεις χώρες μια θα μείνει».

Στα θέματα της πατρίδος δεν ήθελε οι Χριστιανοί να είναι αδιάφοροι. Πολλοί λυπόταν που έβλεπε πνευματικούς ανθρώπους να επιζητούν να βολευθούν οι ίδιοι και να μην ενδιαφέρονται για την πατρίδα. Ο καημός του και η απορία του ήταν πως οι υπεύθυνοι δεν αντιλαμβάνονται που οδηγούμαστε. Ο ίδιος από παλαιά διέβλεπε την σημερινή κατάσταση και ανησυχούσε, αλλά δεν διέσπειρε τις ανησυχίες του στον κόσμο. Έλεγε: «Από το κακό που επικρατεί σήμερα θα βγει μεγάλο καλό.»

 

Αποσπάσματα από τα βιβλία :

Παϊσίου Μοναχού Προφητείες & Διδαχές , Σελ: 438

Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου , Σελ : 699

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1, Σελ 287

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος1, Σελ 259-260

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος1, Σελ 71

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1, Σελ 87-88

Πηγή: http://www.agiosgeorgioshaidarioy.gr/paisiosprofities.html

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments