Βίντεο από τη διάσωση των παιδιών. Το χρονικό της μεγάλης περιπέτειας. Ποιος είναι ο προπονητής που συνόδευε τα παιδιά

 Όλο το χρονικό της διάσωσης των 12 παιδιών

Aπό το σκοτάδι στο φως. Η τριήμερη επιχείρηση απεκγλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους από τα σπήλαια της Ταϊλάνδης, όπου είχαν παγιδευθεί για πάνω από 2 εβδομάδες, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

«Οι 12 Αγριόχοιροι και ο προπονητής βγήκαν από το σπήλαιο και είναι ασφαλείς», ανακοίνωσε στην επίσημη σελίδα της στο Facebook η ταϊλανδέζικη μονάδα SEAL.

Η ποδοσφαιρική ομάδα «Αγριόχοιροι» και ο προπονητής τους παγιδεύτηκαν στις 23 Ιουνίου όταν καταιγίδα πλημμύρισε τις σήραγγες την ώρα που εξερευνούσαν το σύμπλεγμα σπηλαίων στη βόρεια επαρχία Τσιάνγκ Ράι έπειτα από ποδοσφαιρική προπόνηση.

Η τεράστια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις.

Βρετανοί δύτες ανακάλυψαν τους 13 τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας, πεινασμένους και στριμωγμένους στο σκοτάδι σ’ έναν εν μέρει πλημμυρισμένο θάλαμο, αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο σύμπλεγμα. Αφού επί ημέρες σχεδίαζαν πώς θα βγάλουν έξω τους 13, η επιχείρηση διάσωσης άρχισε την Κυριακή και εξελίχθηκε σε τρεις φάσεις. Η πρώτη έλαβε χώρα την Κυριακή και διήρκησε 11 ώρες κατά τη διάρκειά της οποίας απεγκλωβίστηκαν 4 παιδιά. Η δεύτερη φάση έγινε τη Δευτέρα, μετά από μια παύση 10 ωρών, και διήρκησε 9 ώρες οδηγώντας στον απεγκλωβισμό άλλων 4 παιδιών. Τέλος, η τρίτη φάση της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με τον απεγκλωβισμό των τελευταίων 4 παιδιών και του προπονητή τους. 

Οι πανηγυρισμοί για τη διάσωση μετριάζονται από τη θλίψη για την απώλεια ενός πρώην δύτη του ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος έχασε τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια αποστολής ανεφοδιασμού των παιδιών μέσα στο σπήλαιο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης αποκάλυψε ότι στα παιδιά δόθηκαν αγχολυτικές ουσίες αλλά όχι αναισθησία προκειμένου να μην πανικοβληθούν κατά τη διάρκεια της δύσκολης διαδικασίας απεγκλωβισμού.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις – κυρίως οι αιματολογικές – τα παιδιά δεν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους. «Οι επισκέπτες θα μπορούν μόνο τους ασθενείς από απόσταση ενός-δύο μέτρων. Καμία αγκαλιά, καμία επαφή μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα των αιματολογικών τους εξετάσεων» εξήγησε ο γιατρός. Αυτό που προβληματίζει τους γιατρούς είναι το ενδεχόμενο τα μικρά αγόρια να έχουν προσβληθεί από λεπτοσπίρωση και μελιοείδωση.

Βντεο-ντοκουμέντο

Συγκλονιστικά βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης των 12 μικρών ποδοσφαιριστών στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, όπου είχαν εγκλωβιστεί για πάνω από 14 ημέρες ήρθε στη δημοσιότητα.

Τα βίντεο αποτυπώνει ανατριχιαστικά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι διασώστες προκειμένου να προσεγγίσουν και τελικά να σώσουν τα παιδιά και τον προπονητή τους.

Τα πολύ στενά περάσματα, οι λασπώδεις εσοχές γεμάτα νερό, οι μυτεροί βράχοι εμφανίζονται μπροστά στα μάτια μας δίνοντας μια μικρή γεύση των όσων πέρασαν διασώστες και παιδιά.

Δείτε τα βίντεο-ντοκουμέντο:

Ταϋλάνδη… 😯

Gepostet von Πρωτολύκειοτούμπας Ογδονταδυο Απόφοιτοι am Dienstag, 10. Juli 2018

 

Ο μοναχός που έγινε προπονητής! Ποιος είναι ο υπεύθυνος για την περιπέτεια των 12 παιδιών στην Ταϊλάνδη

Ο Ekapol Chantawong είναι το πλέον συζητημένο πρόσωπο της εφιαλτικής περιπέτειας που έζησαν τα δώδεκα παιδιά -αλλά και ο ίδιος- στο πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης για περίπου δύο εβδομάδες.

Πρόκειται για τον 25χρονο βοηθό προπονητή, που κατηγορείται από πολλούς ως ο κύριος υπεύθυνος για τον εγκλωβισμό των παιδιών στη σπηλιά.

Η ευθύνη του, μάλιστα, είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί παρέκαμψε τις προειδοποιητικές πινακίδες στην αρχή της σπηλιάς και εισήλθε μαζί με τους μικρούς αθλητές στα ενδότερα της σπηλιάς, σε μία περίοδο που ξεσπούν μουσώνες.

Το χρονικό της μεγάλης περιπέτειας

O πρώτος προπονητής της ομάδας των “Αγριόχοιρων”, Nopparat Khanthavon είχε ένα ραντεβού το πρωί της 23ης Ιουνίου και δεν μπορούσε να ακολουθήσει την αποστολή. Είπε στον συνεργάτη του “να φροντίζεις ώστε να είσαι ο τελευταίος, όταν είστε με τα ποδήλατα, προκειμένου να είσαι σίγουρος ότι είναι όλα τα παιδιά καλά”. Του πρότεινε και να πάρει κάποια από τα παιδιά της μεγαλύτερης ομάδας μαζί του, ώστε να τον βοηθούν στην επιτήρηση. Κάτι που έγινε.

Ο 25χρονος νιώθει ένοχος εξ ου και έχει επισημάνει πως θα βγει τελευταίος, ενώ μόλις υπήρξε επικοινωνία -με τη βοήθεια διασωστών- με τον έξω κόσμο, έγραψε γράμμα προς όλους τους γονείς, στο οποίο τους ζητούσε συγγνώμη. Εκείνοι του απάντησαν πως δεν τον θεωρούν υπεύθυνο (μια μητέρα του έγραψε “αν δεν πήγαινες μαζί τους, τι θα συνέβαινε στο παιδί μου;” και δήλωσε στο κρατικό κανάλι “πρέπει να γιατρέψουμε την καρδιά του, όταν βγει”), παρ’ όλα αυτά ο Chantawong συνέχισε να μην τρώει και να δίνει το φαγητό και το νερό του στα παιδιά. Σύμφωνα με τους διασώστες, είναι από τους πιο αδύναμους του γκρουπ, παρ’ όλα αυτά αρνείται να βγει πριν απεγκλωβιστεί και το τελευταίο παιδί.

Κάπως έτσι έγινε και trend στο Twitter με πλήθος κόσμου να ζητά από τους διασώστες, αλλά και από όσους ενημερώνουν για την εξέλιξη της επιχείρησης, να μην τον ξεχάσουν. Πολλοί επισήμαναν πως ο 25χρονος έχει βοηθήσει με διαλογισμό τα παιδιά να παραμείνουν ψύχραιμα, ενώ τους έδειξε και πώς να κάνουν συντήρηση δυνάμεων, ώστε να αντέξουν μέχρι να τους εντοπίσουν. Πώς απέκτησε αυτές τις γνώσεις;

Σύμφωνα με το BBC Thai, στα 10 έμεινε ορφανός (“έχασε” τους γονείς του) και τον μεγάλωσε η θεία του και η γιαγιά του. Για κάποια χρόνια είχε γίνει μοναχός, κάτι που κάνουν πολλοί άνδρες στην Ταϊλάνδη. Αποφάσισε να επιστρέψει στα κοινά, πριν τρία χρόνια, για να μπορεί να φροντίσει τη γιαγιά του. Τότε σκέφτηκε και ότι αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή του είναι να γίνει προπονητής ποδοσφαίρου. Έκανε σχετική αίτηση στην ομάδα “Moo Pa” (των “Αγριόχοιρων” με τους οποίους εγκλωβίστηκε στην σπηλιά).

Εξακολουθεί να εργάζεται -τα πρωινά- σε ναό, ενώ τα απογεύματα κάνει προπονήσεις, επιλέγοντας φτωχά παιδιά από απάτριδες εθνικές μειονότητες -συνθήκη που είναι συνήθης στα σύνορα μεταξύ Myanmar και Ταϊλάνδης. Ήταν και εκείνος που πρότεινε στον πρώτο προπονητή σύστημα που θα παρακινούσε τα αγόρια να έχουν καλές επιδόσεις και στο σχολείο: όποιοι παίρνουν καλούς βαθμούς, αποκτούν δωρεάν ποδοσφαιρικό εξοπλισμό. Τα βράδια πηγαίνει στη Myanmar για να φροντίσει τη γιαγιά του. “Αγαπά αυτά τα παιδιά περισσότερο από τον εαυτό του” είχε δηλώσει στην The Star φίλος του, “δεν πίνει, δεν καπνίζει, είναι ευγενικός και μαθαίνει στα παιδιά να φροντίζουν τον εαυτό τους”. Οι περισσότεροι που τον ξέρουν, δηλώνουν βέβαιοι πως θα νιώσει απόλυτα υπεύθυνος για την περιπέτεια στην οποία υποβλήθηκαν τα 12 παιδιά.

Ποιοι είναι οι 13 μικροί ήρωες που συγκλόνισαν τον κόσμοpaidiatailandi

Με καρτερία, ψυχραιμία αλλά και προσπαθώντας να ενθαρρύνουν τους οικείους τους που αγωνιούσαν έξω από τη σπηλιά, αντιμετώπισαν την πολυήμερη περιπέτειά τους τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους. To BBC συνέλεξε μερικά στοιχεία για το χαρακτήρα και τις συνήθειες των 13 αυτών ανθρώπων που νοσηλεύονται πλέον εκτός κινδύνου ύστερα από μια γιγαντιαία επιχείρηση.

Chanin Vibulrungruang (Χαϊδευτικό: Titan), 11 ετών

Ο νεότερος στην ομάδα. Ο Τιτάν άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία επτά ετών στην αθλητική ομάδα του σχολείου του.

Panumas Sangdee (Χαϊδευτικό: Mig) 13 ετών

Σύμφωνα με τον Nopparat Kantawong, τον επικεφαλής προπονητή της ομάδας, ο Mig αν και είναι πιο μεγαλόσωμος από άλλα παιδιά της ηλικίας του, είναι πολύ ευκίνητος.

Duganpet Promtep (Χαϊδευτικό: Dom), 13 ετών

Ο αρχηγός των «Αγριόχοιρων», Dom, δεχόταν σύμφωνα με πληροφορίες στενό «μαρκάρισμα» από αρκετά ποδοσφαιρικά κλαμπ της Ταϊλάνδης. Μάλιστα όλοι οι συμπαίκτες του τον σέβονται για τις ικανότητες του στο ποδόσφαιρο.

Adul Sam-on, 14 ετών

Ο Adul γεννήθηκε στην Wa State της Μιανμάρ και έφυγε από την οικογένειά του για να λάβει καλύτερη εκπαίδευση στην Ταϊλάνδη. Μιλάει ταϊλανδέζικα, κινέζικα και αγγλικά και ήταν ο μόνος που ήταν σε θέση να επικοινωνεί με τους Βρετανούς δύτες. Σε γράμμα που έστειλε μέσω των μελών σωστικών συνεργείων στους γονείς του τους έγραφε ότι του λείπουν και να μην ανησυχούν. «Η μαμά και ο μπαμπάς, θέλουν να δουν το πρόσωπό σου» απάντησαν οι γονείς και συμπλήρωσαν ότι «η μαμά και ο μπαμπάς προσεύχονται για σένα και τους φίλους σου ώστε να βρεθούμε ξανά σύντομα». 

Somepong Jaiwong (Χαϊδευτικό: Pong), 13 ετών

Ο Pong περιγράφεται ως ένα χαρούμενο παιδί που του αρέσει το ποδόσφαιρο και τα αθλήματα γενικότερα. Ονειρο του σύμφωνα με τον δάσκαλό του να γίνει ποδοσφαιριστής στην εθνική ομάδα της Ταϊλάνδης.

Mongkol Booneiam (Χαϊδευτικό: Μαρκ: Mark), 12 ή 13 ετών

Όσα γνωρίζουμε για τον Μαρκ προέρχονται από τον πατέρα του που τον περιγράφει σε δηλώσεις του στο Γαλλικό πρακτορείο ως «ένα πολύ σεμνό παιδί που του αρέσει τόσο το ποδόσφαιρο όσο και το διάβασμα».

Nattawut Takamrong (Χαϊδευτικό: Τερν) 14 ετών

Σε γράμμα που έγραψε στους γονείς του, τους ζητούσε να μην ανησυχούν αλλά και αυτοί του απάντησαν: «Η μαμά και ο μπαμπάς δεν είναι καθόλου θυμωμένοι μαζί σου και δεν σε κατηγορούν. Σε περιμένουμε μπροστά από τη σπηλιά.

Peerapat Sompiangjai (Χαϊδευτικό: Νάιτ), 17 ετών

Τη μέρα που χάθηκε ήταν τα γενέθλιά του και οι γονείς του δήλωναν όλες αυτές τις μέρες ότι τον περίμεναν για το πάρτι. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, τα παιδιά  πήγαν μέσα στη σπηλιά για να γιορτάσουν τα γενέθλια του Νάιτ. Για αυτό και είχαν μαζί τους σνακς και κεράσματα. Αυτές οι προμήθειες ήταν που πιθανότατα τους βοήθησαν να μείνουν ζωντανοί τις μέρες του εγκλωβισμού. 

Ekarat Wongsukchan (Χαϊδευτικό Μπιού), 14 ετών

Σε γράμμα που έστειλε στη μητέρα του, ο Μπιου υποσχέθηκε να τη βοηθήσει στα χωνία αμέσως μόλις τελειώσει η περιπέτεια. 

Prajak Sutham (Χαϊδευτικό: Νόουτ) 15 ετών

Φίλοι της οικογένειας τον περιγράφουν ως ένα έξυπνο και ήσυχο παιδί».

Pipat Pho (Χαϊδευτικό: Νικ) 15 ετών

Σε ένα γράμμα του, ο Νικ έγραψε στους γονείς του ότι θέλει να φάει κορεατικό ή ταϊλανδέζικο  μπάρμπεκιου, αμέσως,μόλις βγει από τη σπηλιά.

Pornchai Kamluang (χαϊδευτικό: Τι) 16 ετών «Μην ανησυχείς. Είμαι μια χαρά» έγραψε ο Τι προς τους γοινείς του.

Ekapol Chantawong (Χαϊδευτικό: Eϊκ) 25 ετών – Βοηθός προπονητή

Ο Εϊκ σύμφωνα με πληροφορίες γεννήθηκε στην Μιανμάρ και έχασε τους γονείς του σε μικρή ηλικία. 

Προτού γίνει βοηθός προπονητή, πέρασε αρκετά χρόνια σε βουδιστικό μοναστήρι, και έμαθε πώς να μη σπαταλά δυνάμεις, περιορίζοντας τις κινήσεις του σώματός του αλλά και χρησιμοποιώντας τον διαλογισμό.  Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού τύπου, ο Εϊκ δίδαξε τις τεχνικές αυτές στα εγκλωβισμένα παιδιά.

Στο γράμμα του, ο Εϊκ ζητούσε συγγνώμη από τους γονείς που οδήγησε τα παιδιά μέσα στη σπηλιά, λαμβάνοντας όπως από πολλούς την απάντηση ότι δεν του ρίχνουν την ευθύνη. 

«Υπόσχομαι να προσέχω τα παιδιά όσο καλύτερα μπορώ», έγραφε ο Εϊκ.

Σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ, όταν το γκρουπ εντοπίστηκε, ο Εϊκ βρέθηκε να είναι ο πλέον αδύνατος όλων, επειδή κατά τις ίδιες πηγές ηρνείτο να ακουμπήσει τα φαγητά που είχαν φέρει μαζί τους τα παιδιά .

«Στο σημείωμά του αναφερόταν στη γιαγιά και τη θεία του«, πληροφορώντας τους ότι ήταν «τέλεια»…

Μην ανησυχείτε πολύ για μένα. Προσέξτε την υγεία σας», έγραψε προσθέτοντας. «Παρακαλώ ετοιμάστε μου χυμούς λαχανικών και τσιγαρίδες. Θα τα φάω μόλις βγω έξω».

Τραγούδια και χοροί έξω από το σπήλαιο!

Χωρίς όρια ήταν η χαρά και η συγκίνηση των ομάδων διάσωσης και των εθελοντών, στην περιοχή έξω από το σπήλαιο, στη Βόρεια Ταϊλάνδη, όταν έγινε γνωστό ότι καιοι τελευταίοι δύο εγκλωβισμένοι, το 12ο αγόρι και ο 25χρονος προπονητής, εξήλθαν ασφαλείς και υγιείς.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί, ξέσπασαν σε χορούς!

Δείτε το βίντεο

Πηγές:

https://thecaller.gr/callers-choice/poios-einai-ypeythinos-gia-tin-peripetia-ton-12-ta/

http://www.kathimerini.gr/974038/gallery/epikairothta/kosmos/tailandh-pagkosmia-anakoyfish-apo-th-diaswsh-twn-12-paidiwn-kai-toy-proponhth-toys—vinteo-apo-to-eswteriko-ths-sphlias

http://www.iefimerida.gr/news/429785/anatrihila-vinteo-ntokoymento-apo-ti-diasosi-ton-paidion-stin-tailandi?utm_source=iefimerida.gr&utm_medium=os&utm_campaign=os_notification

http://www.thetoc.gr/diethni/article/sugklonistika-binteo-apo-tin-epixeirisi-diaswsis-stin-tailandi

http://www.nooz.gr/world/1502762/tailandi–tragoydia-kai-choroi-exw-apo-to-spilaio-

http://www.kathimerini.gr/974185/article/epikairothta/kosmos/tailandh-poioi-einai-oi-13-mikroi-hrwes-poy-sygklonisan-ton-kosmo

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments