«Έχασα τη γυναίκα μου και ζητώ απαντήσεις»

Ένταση επικράτησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση που έγινε από τους κυβερνητικούς φορείς σε κατοίκους του Νέου Βουτζά και του Ματιού, για την πορεία των υλοποίησης των έργων αποκατάστασης.

Στην ενημέρωση στο Νέο Βουτζά μετείχαν και η Θεανώ Φωτίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος αποχώρησε λίγο πριν τις 20:00.

Οι τόνοι ανέβηκαν για μια ακόμα φορά όταν την ώρα που ενημέρωνε ο Χρ. Σπίρτζης, οι κάτοικοι έθεταν ερωτήσεις για τα ζητήματα που τους απασχολούν, χωρίς ωστόσο να παίρνουν απαντήσεις.

«Θέλω να πω την άποψή μου» είπε ένας πολίτης. «Μετά, να πάμε για καφέ αν θέλετε» απάντησε ειρωνικά ο Χρ. Σπίρτζης που πρόσθεσε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί επικρατεί ένταση, τι ακριβώς συμβαίνει;» Τότε οι πολίτες άρχισαν να γελούν ειρωνικά.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο, όταν ο κ. Σπίρτζης άρχισε να μιλά για πολιτικές σκοπιμότητες από συγκεκριμένα πρόσωπα που πολιτεύονται στο Μάτι.

Εκεί υψώθηκαν διαμαρτυρίες από αρκετούς κατοίκους και η συντονίστρια ζητούσε να σταματήσει η κουβέντα.

Τα πράγματα ηρέμησαν όταν σε μια συγκλονιστική στιγμή, ένας άνδρας, που κρατούσε στα χέρια του τη φωτογραφία της αποθανούσας συζύγου του, πήρε το μικρόφωνο και είπε δραματικά: «Εγώ έχασα τη γυναίκα μου και ζητώ απαντήσεις».

Όπως αποκάλυψαν τα Νέα κατά την προχθεσινή σύσκεψη ενημέρωσης, τουλάχιστον πέντε φορές ξέσπασαν οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής κατά του Χρήστου Σπίρτζη.

«Ο υπουργός Υποδομών είχε ένα ύφος που δεν άρμοζε στον τόπο και τον χρόνο. (…) Ηταν είρων, μιλούσε απαξιωτικά στον ενικό και δεν έχανε την ευκαιρία να ανασύρει το κλασικό πλέον αφήγημα της παρούσας κυβέρνησης. (…) Η ειρωνεία είναι μη αποδεκτή συμπεριφορά και το «υφάκι» δεν έχει καμία θέση εδώ. Δεν μπορεί να κάνω σοβαρή ερώτηση (σ.σ.: για μελέτη για τη διάβρωση των ακτών) και η απάντηση να είναι: «Ο κ. Μουτζούρης την κάνει. Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ;»», σχολίασε αργότερα στο Facebook η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μάτι Τίνα Κολλάρου.

Σε μια από τις στιγμές που ο υπουργός αναφέρθηκε σε καλύτερες παροχές και μεγαλύτερη ταχύτητα για την ανακούφιση των πληγέντων σε σχέση με το παρελθόν («δεν έχει ξαναγίνει», όπως είπε), μερίδα κατοίκων εξοργίστηκε: «Εχουν ξαναγίνει 100 νεκροί;». Και ο υπουργός απάντησε: «Νομίζετε ότι δεν έχει ξαναγίνει! Στην Ηλεία, πριν από μερικά χρόνια. Εχετε λίγο ασθενή μνήμη. Και πριν από λίγους μήνες στη Μάνδρα».

Ο Σπίρτζης περιέγραψε το Μάτι ως έναν οικισμό όπου «τα συναντάς όλα», κάνοντας τελικά λόγο για «επικίνδυνη περιοχή με ιδιωτικές παραλίες». Και αυτό προκάλεσε την έκρηξη των παρευρισκομένων. «Δεν υπάρχουν εδώ υπουργέ. Οχι, στο Μάτι!» φώναξαν για να πάρουν την απάντηση: «Ξέρετε, το Μάτι είναι μια περιοχή που ανοίγει ή συρρικνώνεται ανάλογα με ποιον μιλάς».

Ενταση

Η ένταση συνεχίστηκε με την αναφορά του υπουργού «να κάνουμε έναν δρόμο της περικοπής για να μην ξανακαεί ο κόσμος». Ενας κάτοικος φώναξε: «Γι’ αυτό κάηκε το Μάτι; Μετατοπίζετε τις ευθύνες;». Ακολούθησε έντονος διάλογος: «Κάηκε και γι’ αυτόν τον λόγο», «Φταίει δηλαδή ο κόσμος που τον έστειλαν στην παραλία;».

Στο θέμα των αδειών για τα κτίσματα, σύμφωνα με τον υπουργό, οι άδειες επισκευής θα βγουν από το υπουργείο Υποδομών («οι μελέτες αποφασίστηκε για πρώτη φορά να γίνουν από εμάς») και οικοδομικές άδειες θα βγουν από Πολεοδομίες. «Μπορούν να βγουν, κανονικότατα. Για όλα» είπε και πρόσθεσε με… νόημα: «Οποιος λοιπόν δεν φοβάται για αυτό που οι πρόγονοί του – δεν θα πω ο ίδιος – έχουν κάνει, ας πάει στην Πολεοδομία να βγάλει άδεια. Να ζητήσει χαρτί από το Δασαρχείο και ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Οι κάτοικοι ζήτησαν χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος και για τα πράσινα σπίτια χωρίς ζημιές, ωστόσο ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Και εγώ θέλω πεντοχίλιαρο, αλλά όχι. Πείτε ό,τι θέλετε. Κάποιοι δεν έχουν την ανάγκη. Αλλιώς θα πηγαίναμε σε διαδικασίες Ηλείας». Τότε ένας πυρόπληκτος διαμαρτυρήθηκε: «Δεν είμαστε επαίτες πάντως».

Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση επιμένουν να στοχοποιούν όλους τους άλλους μεταθέτοντας τις ευθύνες από τις πλάτες τους. Αλλά δεν απαντούν σε κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν από την αρχή αλλά και μετά το πόρισμα Συνολάκη.

Πηγή:

http://www.tanea.gr/2018/09/14/greece/sygklonistikos-exasa-ti-gynaika-mou-kai-zito-apantiseis-vinteo/

https://www.star.gr/eidiseis/ellada/435276/katoikos-matioy-exasa-th-gynaika-moy-kai-zhtw-apanthseis

http://www.in.gr/2018/09/14/politics/entasi-spirtzi-sto-neo-voutza-exasa-ti-gynaika-mou-kai-thelo-apantiseis/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments