Νίκος Παπαδάκης. Από το μόντελινγκ και την τηλεόραση, αγιογράφος!

O Nίκος Παπαδάκης ένας από τους πιο όμορφους Έλληνες και ένα από τα πιο γνωστά μοντέλα στη χώρα μας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας και έχει ακολουθήσει το πάθος του που είναι η αγιογραφία. 

«Όταν ζωγραφίζω, χάνομαι σε άλλη διάσταση. Η αγιογραφία με μαγεύει. Όταν ζωγραφίζω χάνομαι, μπαίνω σε άλλη διάσταση και αποκόβομαι από την πραγματικότητα και τον χρόνο. Δεν ξέρω αν είναι πρωί ή βράδυ, αν κάνει κρύο ή ζέστη», εξομολογείται ο ίδιος.

Ωστόσο σε μικρότερη ηλικία δεν είχε ιδιαίτερο ταλέντο στην ζωγραφική, όπως υποστηρίζει. «Στο δημοτικό και το γυμνάσιο δεν μπορούσα να τραβήξω ούτε μια ίσια γραμμή. Και, ξαφνικά, στα 17 μου, μου ήρθε η επιθυμία να ζωγραφίσω. Δεν ήξερα, αλλά κάτι μέσα μου μου έλεγε ζωγράφισε. Μου άρεσε και το καλλιέργησα«, δηλώνει. 

Τα κύρια υλικά που χρησιμοποιεί είναι ο κρόκος αβγού, το ξίδι και το νερό. Με τα «όπλα» αυτά έχει δημιουργήσει πολλές εικόνες. Στον τοίχο του σαλονιού του υπάρχει μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου με την υπογραφή του. Αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει να φιλοτεχνεί την Παναγία και τον Άγιο Νικόλαο. 

«Το έκανα πάντα γιατί κατάγομαι από οικογένεια κληρικών. Είχαμε πάρα πολλούς στο σόι. Πάνω από 40! Από μικρός εγώ πήγαινα στην εκκλησία και μου άρεσαν πάρα πολύ τα μοναστήρια. Εγώ ντυνόμουν και παπαδάκι. Και από τη μεριά του μπαμπά μου και της μαμάς μου, είχαμε συγγενείς ιερείς αλλά και μοναχούς», αποκάλυψε ο ίδιος.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος η αγιογραφία αποτελεί μια προσωπική του ανάγκη, τον ηρεμεί και τον γαληνεύει.

«Άλλες αγιογραφίες τις πουλάω και άλλες τις χαρίζω. Έχω δώσει αρκετές σε φίλους μου. Όταν αγιογραφώ, χάνομαι σε μια άλλη διάσταση. Εκείνη τη στιγμή συγκεντρώνομαι σε αυτό που κάνω. Αν με πάρεις τηλέφωνο, το ακούω και το κλείνω. Δεν ακούω και δεν θέλω να μιλάω. Αν μου μιλήσεις δεν σε ακούω. Βάζω μουσική και ακούω. Είτε απαλή, είτε εκκλησιαστική, είτε chill out, ενώ υπάρχουν και φορές που βάζω στο You Tube και ακούω ομιλίες μοναχών», δήλωσε.

Ο Νίκος σπάνια αναφέρεται στον άνθρωπο που του έμαθε τα μυστικά του πώς να φιλοτεχνεί βυζαντινές εικόνες.

«Ο Νίκος Παπαδάκης βρέθηκε πολύ κοντά με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη Βασίλη Φωτόπουλο -τον βραβευμένο με Οσκαρ για τα σκηνικά του στην ταινία “Ζορμπάς”- και είχε τη μεγάλη τύχη να διδαχτεί από έναν σπουδαίο δάσκαλο της τέχνης πώς να αγιογραφεί με τον πιο περίτεχνο τρόπο», λέει στην «Espresso» άνθρωπος του στενού του περιβάλλοντος. «Ο Φωτόπουλος, που έφυγε από τη ζωή το 2007, σε ηλικία 72 χρόνων, πίστευε πολύ στο ταλέντο του Νίκου και τον στήριξε πολύ με τις συμβουλές του, ακόμα και τότε που αποφάσισε να γίνει παρουσιαστής. Τον συμβούλεψε όμως να μην εγκαταλείψει ποτέ την τέχνη της αγιογραφίας, γιατί από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε ότι έχει μεγάλο ταλέντο…» 

Ο Νίκος Παπαδάκης κατάγεται από οικογένεια με πολλούς κληρικούς και από μικρός πήγαινε στην εκκλησία, ως παπαδάκι. Οταν ήταν ανήλικος κατετάγη στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά επειδή ήταν ανήσυχο πνεύμα τα παράτησε για να ακολουθήσει το όνειρό του στο χώρο της showbiz. Από την εποχή που ήταν στο Ναυτικό πέρναγε τον ελεύθερο χρόνο του ζωγραφίζοντας (αρχικά, έκανε διάφορα σκίτσα) και στη συνέχεια πέρασε σιγά-σιγά στην αγιογραφία παρακολουθώντας και ειδικά σεμινάρια. 

«Ο Παπαδάκης είναι ένας πολύ ήρεμος άνθρωπος και καθόλου ανταγωνιστικός στη δουλειά του. Είναι από τους άντρες που έχουν επιβεβαιωθεί πολύ για την όμορφη εμφάνισή τους – όχι μόνο γιατί το 1995 κέρδισε τον τίτλο του Ωραιότερου Αντρα του Κόσμου στα διεθνή καλλιστεία “Manhunt”, αλλά και γιατί εκπέμπει μια γοητεία ως άνθρωπος. Μέσα από τη ζωγραφική βρίσκει την ψυχική ισορροπία του στο δύσκολο καλλιτεχνικό χώρο που έχει επιλέξει να κινείται. Πιστεύει πολύ στον Θεό και αρκετές φορές επισκέπτεται μοναστήρια σε διάφορα σημεία της χώρας μας. Εχει πάει και στο Αγιο Ορος… Οταν πέθανε ο «μέντοράς» του, ο Βασίλης Φωτόπουλος, στενοχωρήθηκε πάρα πολύ» μας λέει η ίδια πηγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015, ο Νίκος βρέθηκε για δέκα μέρες στο Κάιρο στον Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Και αυτό γιατί συμμετείχε στην ομάδα των μουσειολόγων και συντηρητών έργων τέχνης Ηλία Παπαγεωργίου και Παντελή Φελέρη, που είχαν αναλάβει το έργο της δημιουργίας του μουσείου του σημαντικού για τη Χριστιανοσύνη, Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο παλιό Κάιρο (Mars el Quadimal). 

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μουσεία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κάτω από την ροτόντα του Αγίου Γεωργίου στο Κάϊρο, σημαντικά σεβάσματα της πίστεως και της εκκλησιαστικής τέχνης, εκτίθενται στο ανακαινισμένο μουσείο που επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο

Ο ναός που αποτελείται από τρία επίπεδα, εκτός από την αναστήλωσή του, απέκτησε στο επίπεδο κάτω από τον ναό ένα εξαιρετικό εκκλησιαστικό μουσείο.

Πρόκειται για ροτόντα χτισμένη στις αρχές του 20ού αιώνα, ιστορημένη από τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Παρθένη. Η ροτόντα εδράζεται επάνω σε έναν εντυπωσιακά διατηρημένο τριώροφο ρωμαϊκό πύργο κυκλικής κάτοψης που χρονολογείται τον 1ο αιώνα μ.Χ. Η αναπαλαίωση και αναστήλωσή του κρίθηκε αναγκαία καθώς το μνημείο παρουσίαζε σύνθετα προβλήματα, όπως ρηγματώσεις και καθιζήσεις που είχαν αντιμετωπιστεί αποσπασματικά παλαιότερα.

Την αναστήλωση του ναού και τη δημιουργία του μουσείου στήριξε ο Θανάσης Μαρτίνος, ο οποίος και βραβεύτηκε σε ειδική τελετή για την προσφορά του. Τα  θυρανοίξια του ναού και τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν ταυτόχρονα.  

Ο Νίκος Παπαδάκης έζησε μία υπέροχη εμπειρία στον ναό που ήταν αρχικά ρωμαϊκός πύργος, που φυλακίστηκε εκεί ο Άγιος Γεώργιος και μοιράστηκε ως ναός στους Ορθόδοξους και τους Κόπτες Χριστιανούς.

Ο ίδιος ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram εικόνες από το ταξίδι του, καθώς και εικόνες από την ενασχόλησή του μέσα στον ναό και τη συνεργασία του με την ομάδα της αναπαλαίωσης του ναού, αλλά και εικόνες από χαλαρές παρεΐστικες στιγμές με τα μέλη της ομάδας.

Πηγές:

https://www.tlife.gr/eidhseis-nea/nikos-papadakis-apo-montelo-egine-agiografos/

https://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/33397/o-%CE%AC%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7

http://www.thetoc.gr/people-style/article/o-nikos-papadakis-dimiourgei-ekklisiastiko-mouseio-sto-kairo

https://e-volos.gr/n%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-modeling-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%8C%CF%81/

http://www.eirinika.gr/article/112161/nikos-papadakis-pos-egine-agiografos-o-oraioteros-andras-toy-kosmoy

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments