Παίζοντας με τον Σταυρό στη Μυτιλήνη

Όταν τα σύμβολα κατεβαίνουν απ το βάθρο τους, παύουν να είναι σύμβολα.

Όταν χρησιμοποιείς τα σύμβολα εθνικά ή θρησκευτικά σύμφωνα με το δικό σου μπόι, τα μικραίνεις.

Τότε τα σύμβολα γίνονται έρμαια στα χέρια οποιουδήποτε.

Για το Σταυρό στου Απελη μιλώ.

Ο τρόπος πού βρέθηκε ο συγκεκριμένος σταυρός στην συγκεκριμένη θέση, ήταν αμφιλεγόμενος. Ο συμβολισμός του επίσης. Όποιοι τοποθέτησαν εκεί το σταυρό, τον έβαλαν στο κέντρο ενός παιχνιδιού. Έπαιζαν αυτοί κι άλλοι. Κι οι μεν κι οι δε αφανείς.

Άγνωστοι ποιοι τον έστησαν, άγνωστοι ποίοι τον έριξαν.

Εκατοντάδες σταυροί σ απόμερα εκκλησάκια στο βουνό, σ αγαπημένα ξωκλήσια και κανείς δεν διανοήθηκε να μην τα σεβαστεί. Αντίθετα σηματοδοτούν την θρησκεία της αγάπης, την ανάταση της ψυχής μας, γλυκές αναμνήσεις.

Τι από αυτά άραγε σηματοδοτεί ο σταυρός στου Απελη;

Ο σταυρός κι η σημαία είναι σύμβολα που δεν ανήκουν στους λίγους που κραυγάζουν και τα κακοποιούν. Ανήκουν σε όλους τους ταπεινούς, που δεν ακούγονται, που σιωπηλά τιμούν με τις πράξεις τους τα σύμβολα, σύμφωνα με τις αρχές, τις αξίες και την συνείδηση τους. Μα πάνω απ όλα, δεν τα χρησιμοποιούν για να παίξουν το παιχνίδι του φόβου, του μίσους και του διχασμού.

Αντίλογος

Πηγή: http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/arthra-gnomes/paizontas-me-ton-stayro-sti-mytilini

Πεσμένος βρέθηκε σήμερα (Δευτέρα) το πρωί, ο τσιμεντένιος σταυρός που είχε στηθεί από αγνώστους πάνω από την παραλία Απελλή στη πόλη της Μυτιλήνης πριν από λίγες εβδομάδες. 

Προφανώς άλλοι άγνωστοι ξήλωσαν τον σταυρό που είχε προκαλέσει αντιδράσεις όταν εμφανίστηκε ξαφνικά, αφού οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για προσπάθεια παρενόχλησης των προσφύγων που συνήθιζαν να κολυμπούν εκεί και ενώ είχαν ξηλωθεί τα παγκάκια και τα ντουζ, ώστε η παραλία να γίνει λιγότερο ελκυστική για αυτούς. 

Στη συγκεκριμένη παραλία συχνάζουν χειμερινοί κολυμβητές, οι οποίοι και ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τον σταυρό κομμένο από τη βάση και πεσμένο στα βράχια.

Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/sta-vrahia-katelixe-o-stayros-apo-tin-paralia-apelli-sti-mytilini, Γιώργος Παγούδης

Άγνωστοι γκρέμισαν τη νύχτα της Κυριακής προς σήμερα Δευτέρα, υπερμεγέθη τσιμεντένιο σταυρό, που άγνωστοι επίσης είχαν τοποθετήσει στη βραχώδη ακτή Απελή, κάτω από το κάστρο της Μυτιλήνης.

Ο σταυρός είχε τοποθετηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις πολιτών και ιδιαίτερα μελών της Κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», οι οποίοι χαρακτήριζαν την πράξη «προσβλητική για το σύμβολο του χριστιανισμού, σύμβολο αγάπης και θυσίας και όχι ρατσισμού και μισαλλοδοξίας». Ας σημειωθεί ότι στην ακτή αυτή συχνάζουν στη διάρκεια του καλοκαιριού εκτός των Ελλήνων και πολλοί αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη Λέσβο.

Οι αντιδράσεις αυτές προκάλεσαν με τη σειρά τους άλλες αντιδράσεις από μερίδα ντόπιων, που έφθασαν στα όρια επιθέσεων κατά της προέδρου της «Συνύπαρξης» και άλλων. Κι ενώ το θέμα είχε ξεχαστεί και παρέμενε μόνο το αίτημα της «Συνύπαρξης» προς τις αρμόδιες αρχές, «να αποκατασταθεί η αυθαιρεσία και η ακαταλληλότητα ύπαρξης θρησκευτικού συμβόλου σε χώρο λουομένων και η μετατροπή του σε εργαλείο επίδοξων σταυροφόρων», ήρθε σήμερα η καταστροφή του από αγνώστους.

Ας σημειωθεί ότι το σημερινό γεγονός, από την ώρα που έγινε γνωστό, προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από ομάδα Μυτιληνιών, κάποιοι εκ των οποίων ετοιμάζονται να ανακατασκευάσουν τον σταυρό. Η όλη κατάσταση πάντως, σύμφωνα με τις αρχές, μαζί με όλα όσα έχουν προηγηθεί ως αποτέλεσμα της παρουσίας μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο στο νησί, συντείνει σοβαρά στη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων κοινωνικής συνοχής στη Λέσβο.

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/227667/mytilini-agnostoi-katestrepsan-ton-megalo-stavro-stin-akti-apeli

Σημείωση Χώρας: η καταστροφή του Σταυρού είναι ασφαλώς καταδικαστέα. Ωστόσο άνθρωποι που γνωρίζουν την περιοχή ισχυρίζονται ότι ο Σταυρός τοποθετήθηκε όχι στη μνήμη όσων πνίγηκαν στον Αιγαίο αλλά για να κάνει την συγκεκριμένη παραλία απωθητική για τους μουσουλμάνους πρόσφυγες. Οι ίδιοι άνθρωποι, τονίζουν ότι διατηρούν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο ευθύνονται οι μετανάστες για την πράξη αυτή και τονίζουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν κάτι τέτοιο να έγινε από Έλληνες με μοναδική πρόθεση να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και αντιπάθειας για τους μετανάστες. Τέλος, ας σημειωθεί ότι μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων υπάρχουν και πολλοί χριστιανοί. 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments