Ισλαμικός τρόμος στο Πακιστάν – Η οικογένεια της χριστιανής Άσια Μπίμπι ζητά άσυλο στη Δύση αλλιώς θάνατος

Ισλαμικός τρόμος στο Πακιστάν – Η οικογένεια της χριστιανής Άσια Μπίμπι ζητά άσυλο στη Δύση αλλιώς θάνατος

Ο σύζυγος της Άσια Μπίμπιτης χριστιανής που είχε καταδικαστεί σε θάνατο στο Πακιστάν με την κατηγορία της βλασφημίας, ζήτησε να χορηγηθεί άσυλο στην οικογένειά του στις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή τον Καναδά, καθώς ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον της γυναίκας του και των παιδιών του, αν παραμείνουν στη χώρα.

«Ζητώ από τον πρόεδρο Τραμπ να μας βοηθήσει να φύγουμε.

»Μετά από αυτό, ζητώ από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να κάνει ό,τι μπορεί για να μας βοηθήσει» είπε ο Ασίκ Μασίχ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ζήτησε επίσης τη «βοήθεια» του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

«Η οικογένεια ζητεί άσυλο στις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή τον Καναδά» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γουίλσον Τσόουντρι, ο πρόεδρος της ένωσης των Πακιστανών χριστιανών στη Βρετανία, η οποία βοηθά την Άσια Μπίμπι και τους συγγενείς της εδώ και χρόνια.

«Οι χώρες αυτές έχουν τις μεγαλύτερες κοινότητες Πακιστανών χριστιανών» είπε, εξηγώντας ότι το αίτημα απευθύνεται σε αυτές τις χώρες κυρίως λόγω γλώσσας – οι κόρες της Άσια Μπίμπι μαθαίνουν αγγλικά, αν και η ίδια και ο σύζυγός της δεν τα μιλούν.

Στο ίδιο βίντεο ο Ασίκ Μασίχ ζητεί να χορηγηθεί άσυλο και στον Τζόζεφ Ναντίμ, ο οποίος φιλοξένησε την οικογένεια μετά την καταδίκη της Μπίμπι σε θάνατο, το 2010.

«Αν η Άσια Μπίμπι φύγει από τη χώρα, κάθε μέλος της οικογένειάς της, κάθε άνθρωπος που συνδέεται μαζί της, θα δολοφονηθεί» προειδοποίησε ο Γουίλσον Τσόουντρι, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να δοθεί άσυλο σε «τουλάχιστον 20 πρόσωπα».

Πάντως, η φυγή της Μπίμπι από το Πακιστάν, παρά την απαλλαγή της, την περασμένη Τετάρτη, από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, δείχνει αβέβαιη.

Την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση κατέληξε σε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με τους ισλαμιστές διαδηλωτές που είχαν παραλύσει τις μεγάλες πόλεις με τις κινητοποιήσεις τους τις προηγούμενες ημέρες.

Δεσμεύτηκε έτσι να ξεκινήσει μια διαδικασία για να απαγορευτεί στην Άσια Μπίμπι να εγκαταλείψει το Πακιστάν και να μη μπλοκάρει το αίτημα για αναψηλάφηση της δίκης της.

Η Άσια Μπίμπι, μολονότι αθωώθηκε, παραμένει στη φυλακή του Μουλτάν.

«Οι κόρες της κλαίνε. Δεν έχουν δει ακόμη τη μητέρα τους. Η οικογένεια είναι συντετριμμένη. Οι αρχικές ελπίδες μετατράπηκαν σε αγωνία» είπε ο Τσόουντρι.

Το Σάββατο ο Ασίκ Μασίχ ζήτησε από τις Αρχές να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας στη φυλακή όπου βρίσκεται η σύζυγός της, επικρίνοντας τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ακραίους ισλαμιστές.

Την ίδια ημέρα, ο συνήγορος της χριστιανής, ο Σαΐφ ουλ Μουλούκ, ανακοίνωσε ότι φεύγει από το Πακιστάν.

Το 2011 ο Σαχμπάζ Μπάτι, χριστιανός υπουργός, που είχε ταχθεί κατά του νόμου περί βλασφημίας, δολοφονήθηκε στο Ισλαμαμπάντ.

Τέσσερις μήνες αργότερα, ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Πουντζάμπ, Σαλμάν Τασίρ, δολοφονήθηκε για τους ίδιους λόγους από τον σωματοφύλακά του.

Το 2014, ένας Πακιστανός δικηγόρος, συνήγορος ενός καθηγητή πανεπιστημίου που είχε κατηγορηθεί για προσβολή του προφήτη Μωάμεθ, σκοτώθηκε επίσης.

«Πρέπει να παραμείνω ζωντανός για να συνεχίσω τη δικαστική μάχη για την Άσια Μπίμπι» εξήγησε ο Μουλούκ, στον οποίο δεν δόθηκε καμία προστασία μετά τη δικαστική απόφαση που δικαίωσε την πελάτισσά του.

«Το πιο οδυνηρό είναι η αντίδραση της κυβέρνησης. Δε μπορούν ούτε καν να εφαρμόσουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας» σχολίασε ο 60χρονος δικηγόρος.

Νωρίτερα σήμερα, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν εξέφρασε την «έκπληξή της» από την «ανικανότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει το κράτος δικαίου», χαρακτηρίζοντας «κοροϊδία» τη συμφωνία με τους ισλαμιστές μετά την «ιστορική» απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πηγή: https://www.tribune.gr/world/news/article/520744/islamikos-tromos-sto-pakistan-i-oikogeneia-tis-christianis-asia-mpimpi-zita-asylo-sti-dysi-allios-thanatos.htmlΙσλαμικός τρόμος στο Πακιστάν – Η οικογένεια της χριστιανής Άσια Μπίμπι ζητά άσυλο στη Δύση αλλιώς θάνατος

Ο δικηγόρος που έσωσε την χριστιανή-σύμβολο του Πακιστάν εγκαταλείπει την χώρα λόγω απειλών για τη ζωή του

Ο δικηγόρος που έσωσε την πακιστανή χριστιανή ‘Ασια Μπίμπι από τον απαγχονισμό για βλασφημία, ο Σάιφ ουλ-Μούλουκ, εγκατέλειψε τη χώρα σήμερα δηλώνοντας ότι φοβάται για τη ζωή του μετά τις απειλές ριζοσπαστών ισλαμιστών.

Ο Μούλουκ ήταν ο συνήγορος της Μπίμπι στην υπόθεση για την οποία παραλίγο να περάσει σχεδόν δέκα χρόνια στον διάδρομο των θανατοποινιτών πριν αθωωθεί την Τετάρτη με ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απόφαση που προκάλεσε την οργή κύκλων εξτρεμιστών μουσουλμάνων.

Ισλαμιστές βγήκαν στους δρόμους, παραλύοντας μεγάλο μέρος της χώρας επί τρεις ημέρες, πριν επιτευχθεί συμφωνία τη χθεσινή νύχτα μεταξύ των αρχών και των διαδηλωτών.

«Επί της παρούσης, μου φαίνεται αδύνατον να ζήσω στο Πακιστάν», δήλωσε ο 60χρονος δικηγόρος προτού επιβιβαστεί σε αεροπλάνο νωρίς σήμερα το πρωί. «Πρέπει να μείνω ζωντανός γιατί πρέπει να συνεχίσω τον δικαστικό αγώνα για την ‘Ασια Μπίμπι», εξήγησε αναφέροντας ότι δεν έτυχε κάποιας ειδικής προστασίας μετά την έκδοση της ετυμηγορίας υπέρ της πελάτισσάς του. Η βίαιη αντίδραση των εξτρεμιστών στη δικαστική απόφαση ήταν «θλιβερή αλλά αναμενόμενη», είπε. «Το περίμενα, αλλά αυτό που είναι πολύ λυπηρό είναι η απάντηση της κυβέρνησης. Δεν μπορούν ούτε να επιβάλουν την εφαρμογή μιας απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας».

Έπειτα από τρεις ημέρες χάους στο Πακιστάν, οι διαδηλωτές και η κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία χθες, αργά το βράδυ.

Το κείμενο των πέντε σημείων προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στην κατάθεση αίτησης για επανεξέταση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία για να απαγορεύσει στη Μπίμπι να εγκαταλείψει τη χώρα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, αυτό σημαίνει ότι η Μπίμπι θα πρέπει να μείνει στη φυλακή ή σε άλλο ασφαλές μέρος μέχρι να εξεταστεί η αίτηση. «Η ζωή της θα είναι λίγο πολύ η ίδια, είτε μέσα στη φυλακή είτε έξω στην απομόνωση, λόγω των φόβων για την ασφάλειά της», είπε.

Η κυβέρνηση επικρίθηκε έντονα σήμερα για τη συμφωνία αυτή, που θεωρείται μια «νέα παράδοση».

«Μια ακόμη κυβέρνηση υποχώρησε απέναντι σε βίαιους εξτρεμιστές που δεν πιστεύουν ούτε στη δημοκρατία ούτε στο Σύνταγμα», γράφει στο κύριο άρθρό της σήμερα η εφημερίδα Daily. Φαίνεται ότι ο αυστηρός λόγος του πρωθυπουργού ‘Ιμραν Χαν απέναντι στους ισλαμιστές το βράδυ της Τετάρτης «ήταν ήδη καταδικασμένος για τον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας», καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: https://www.el.gr/thriskia/islam/o-dikigoros-poy-esose-tin-christiani-symvolo-toy-pakistan-egkataleipei-tin-chora-logo-apeilon-gia-ti-zoi-toy/?fbclid=IwAR2xmCujxoAwRJZSKb3S9xjCIBc5AYpd_q_KGJjkFGBRZ-cdkxOyT9kAYJM

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments