Persona non grata στην Αλβανία η Ελένη Θεοχάρους. Φίλης: Υπάρχει βορειοηπειρωτικός αλυτρωτισμός κατ’ επάγγελμα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας δίπλα στην οικογένεια Κατσίφα

Persona non grata στην Αλβανία η Ελένη Θεοχάρους. Την αρμόδια για την ένταξή της στην ΕΕ Ευρωβουλευτή κήρυξε ανεπιθύμητη η Αλβανία, λίγο μετά τους 52 Έλληνες.

Ανεπιθύμητη στην Αλβανία κηρύχθηκε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας η Κύπρια Ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους.

Η Ευρωβουλευτής, που παρακολουθεί την πορεία της γειτονικής χώρας δεκαετίες τώρα, τελευταία και ως αρμόδια για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις τελευταίες μέρες βρισκόταν στο πλευρό της οικογένειας Κατσίφα.

«Η απόφαση αυτή έρχεται ως θεσμική απάντηση των θεσμών της Δημοκρατίας της Αλβανίας, σε διαρκώς επαναλαμβανόμενες εξτρεμιστικές ενέργειες από την Ευρωβουλευτή της Κύπρου, Ελένης Θεοχάρους, οι οποίες υποκινούν το μίσος και παραβιάζουν τη συνταγματική τάξη της χώρας μας, εντός της οποίας δεν είναι πλέον αποδεκτή», δήλωσε Αλβανός αξιωματούχος.

Κληθείσα να σχολιάσει αυτή την εξέλιξη, η Ε. Θεοχάρους, ανέφερε στο SigmaLive, πως πρόκειται για ένα τίτλο τιμής για την ίδια, να μπει στο στόχαστρο ακόμη ενός διεφθαρμένου, δικτατορικού καθεστώτος.

«Δεν πρόκειται να κάμψουν ούτε την αντίσταση μου, ούτε την βούληση μου, ούτε το πάθος μου για κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φρικτά καταπιεσμένων Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου», είπε η Κύπρια ευρωβουλευτής.

Όπως σημειώνεται από τα αλβανικά ΜΜΕ, μέσω των σχετικών διπλωματικών διαδικασιών, θα κινηθούν οι διαδικασίες γνωστοποίησης της απαγόρευσης εισόδου στην Αλβανία, που ισχύει για την Ελένη Θεοχάρους.

Ελένη Θεοχάρους - Αλβανία - κηδεία - Κατσίφας

Ως αιτία για την κήρυξη της Ελένης Θεοχάρους, οι αλβανικές Αρχές αναφέρουν την «ενορχηστρωμένη, προκλητική εμφάνιση της, που προσπάθησε να μετατρέψει μια κηδεία σε προσκλητήριο κατά της συνταγματικής τάξης, της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της Δημοκρατίας της Αλβανίας, με εξτρεμιστικές εκκλήσεις, υποκίνηση μίσους και μια έκκληση για διαχωρισμό Αλβανών πολιτών αλβανικής και ελληνικής ιθαγένειας, η οποία ήταν απαράδεκτη για το Κράτος και την κοινωνία της Αλβανίας»

 «Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Αλβανίας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα, να συνεργαστεί στενά με τους γείτονές της και τους διεθνείς εταίρους της, αλλά είναι επίσης αποφασισμένη να μην ανεχθεί, για κανένα λόγο, προκλητικές προσπάθειες διασάλευσης της συνταγματικής τάξης της Αλβανίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σε χθεσινές τους ανακοινώσεις οι Αλβανοί είχαν χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητους» 52 Έλληνες υπηκόους, για τους οποίους σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ζήτησε εξηγήσεις.

Απαντώντας, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, αναφέρει ότι «η αλβανική κοινωνία είναι «κοινωνία δημοκρατικής συνύπαρξης, όπου οι μειονότητες προστατεύονται βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου και όπου η ελληνική μειονότητα αποτελεί μια αναντικατάστατη γέφυρα καλής γειτονίας με την φιλική Ελλάδα».

Η δήλωση καταλήγει εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «εξτρεμιστικά στοιχεία ή ομάδες εν Ελλάδι ή στην Αλβανία, ομιλούν μια “κοινή γλώσσα αποσύνθεσης”, η οποία δεν σχετίζεται με την ευρωπαϊκή γλώσσα που ενώνει τους λαούς και τα κράτη και η οποία δεν μπορεί να υπονομεύσει την κοινή πορεία ειρήνης και στρατηγικής συνεργασίας προς όφελος του μέλλοντος που αξίζουν τα σημερινά παιδιά σε Αλβανία και Ελλάδα».

Πηγή: http://www.ant1news.gr/news/Politics/article/519744/persona-non-grata-stin-albania-i-eleni-theoxaroys

Φίλης: Υπάρχει βορειοηπειρωτικός αλυτρωτισμός κατ’ επάγγελμα

Για τη συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και την εναντίωση στον κατ’ επάγγελμα αλυτρωτισμό, τον Ρουβίκωνα, την ασφάλεια, τις μετεκλογικές συνεργασίες αλλά και τον Βέμπερ μίλησε ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, χθες στο κεντρικό δελτίο του ΟΡΕΝ TV.

Για την κηδεία του Κ. Κατσίφα, τις δηλώσεις Ράμα και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ: Η εεληνική κυβέρνηση έχει μια σταθερή γραμμή που είναι να οικοδομηθούν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου και με αμοιβαία ωφέλεια. Έχει πετύχει στο θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης να υπάρξει συμφωνία με την Αλβανία, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Άρα πρέπει την οξύτητα μερικών δηλώσεων να την αναζητήσουμε στην αντίδραση να προχωρήσουν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις. Υπάρχει ένα συνολικό κλίμα που πυροδοτείται από μέσα ενημέρωσης και συνήθως ο εθνικισμός σε μια χώρα παρασύρει και τις ηγεσίες. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την Αλβανία, αφορά κάθε χώρα. Στα δελτία ειδήσεων είδαμε εικόνες από την κηδεία του τραγικού αυτού νέου, μια μεγάλη λαϊκή συμμετοχή. Αυτοί οι άνθρωποι που πήγαν εκεί να τιμήσουν τον συμπατριώτη τους δεν έχουν βεβαίως καμιά σχέση με φωνές που ακούστηκαν και δημιουργούν πρόβλημα. Μεμονωμένες αλλά ισχυρές φωνές . Όπως για παράδειγμα « Η Βόρειος Ήπειρος είναι ελληνική, θα επιστρέψουμε και θα τρέμει η γη» που παραπέμπει σε αλήστου μνήμης συνθήματα. Πρόκειται για θύλακες. Υπάρχει όμως ο κατ` επάγγελμα βορειοηπειρωτικός αλυτρωτισμός και διάφοροι κύριοι που παρελαύνουν στα κανάλια. Πρέπει να είναι σαφές: Η χώρα μας δεν θέτει θέμα αλλαγής συνόρων με την Αλβανία, θέτει θέμα προστασία ςτων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, όσης έχει απομείνει στα εδάφη της Νότιας Αλβανίας, διότι αυτή είναι η Βόρειος Ήπειρος, η Νότια Αλβανία.

Πηγή: https://left.gr/news/n-filis-prostasia-ton-dikaiomaton-tis-ellinikis-meionotitas-stin-alvania-ohi-ston-alytrotismo

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας δίπλα στην οικογένεια Κατσίφα

Με την οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα επικοινώνησε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ένα περίπου 24ωρο μετά το τελευταίο αντίο στον 35χρονο.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος είχε παρέμβει δημόσια και λίγες ώρες πριν αποδοθεί η σορός από τις Αλβανικές Αρχές, συνομίλησε με τους γονείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα δίνοντας τα συλλυπητήρια του και την ευχή να γαληνέψει γρήγορα η ψυχή όλων.

Στις μέρες της μεγάλης έντασης, ο Αρχιεπίσκοπος παραμένει εγγύηση της ενότητας στην Αλβανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του, παρέδωσαν στην οικογένεια Κατσίφα χρηματικό ποσό για την κάλυψη των εξόδων της κηδείας του 35χρονου.

Πηγή: https://www.himara.gr/epikairotita/7980-o-arxiepiskopos-dipla-stin-oikogeneia-katsifa, πηγη:epiruspost.gr

 

 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments