Συνταγή για μελομακάρονα από τον Τάσο Αντωνίου

Η αλήθεια είναι ότι όλοι λατρεύουμε τα μελομακάρονα. Χριστούγεννα και μελομακάρονα τραγανά και μελωμένα που γεμίζουν τις γιορτινές πιατέλες.

Τα μπαχαρικά

Όποτε φτιάχνω μελομακάρονα μοσχοβολάει το σπίτι μπαχαρικά. Όσο απαραίτητο είναι το μέλι για τα μελομακάρονα, άλλο τόσο είναι τα αρωματικά. Κανέλα και γαρύφαλλο είναι από τα πιο διαχρονικά μπαχαρικά για μυρωδικά μελομακάρονα. Ωστόσο, δείξτε σύνεση στη χρήση μπαχαρικών. Τα μελομακάρονα δεν πρέπει να πικρίζουν από το γαρύφαλο, ούτε να θυμίζουν στη γεύση τα μπισκότα κανέλας.

Οι πιο έμπειροι μάγειρες, προσθέτουν τριμμένο τζίντζερ και κάρδαμο στα μελομακάρονα τους. Μπορεί να ακούγεται ακραίο για κάποιους, όμως είμαι σίγουρος ότι το γευστικό αποτέλεσμα αξίζει και με το παραπάνω. Όπως πάντα, με προσοχή και λίγο λίγο κάθε προσθήκη για να μην χαλάσει το γλυκό!

Η τέλεια υφή

Όσον αφορά την υφή που έχουν τα μελομακάρονα, εδώ οι απόψεις διίστανται. Πολλοί τα θέλουν τραγανά σαν μπισκότα. Άλλοι τα προτιμούν μαλακά, να διαλύονται σε κάθε μπουκιά (οπως κι εγώ). Σίγουρα πάντως, κανείς δεν θέλει να φτιάξει λασπωμένα μελομακάρονα! Το μυστικό βρίσκεται στο σιρόπιασμα.

Το κατάλληλο μέλι

Για τα σωστά μελωμένα μελομακάρονα, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσετε ένα καλής ποιότητας μέλι θυμαρίσιο, όπως το μέλι Κυθήρων. Το άρωμα που βγάζει και η υψηλή ποιότητά του είναι ο καλύτερος τρόπος να αναδείξετε τα αρώματα των μελομακάρονων σας.

Αν χρησιμοποιήσετε ένα τόσο καλό μέλι, αποφύγετε τα πολλά μπαχαρικά στο σιρόπι. Αφήστε τα φυσικά αρώματα του μελιού να κυραρχήσουν. Όταν σιροπιάσετε τα μελομακάρονα, οι γεύσεις θα παντρευτούν και θα δέσουν τόσο αρμονικά, που σίγουρα θα φτιάξετε και δεύτερη δόση μετά από λίγες μέρες.

Για τους πρωτάρηδες στα χριστουγεννιάτικα γλυκά, αν δεν έχετε ξαναφτιάξει μελομακάρονα, ακολουθήστε κατά γράμμα τη συνταγή μου. Μόνο έτσι θα καταλάβετε πώς ακριβώς σας αρέσουν τα μελομακάρονα. Τραγανά και σφιχτά ή μαλακά και αφράτα; Επίσης, μπορείτε πρώτα να φτιάξετε μία μικρότερη «δόση» για να καταλάβετε αν καταφέρνετε το επιθυμητό αποτέλεσμα σε ψήσιμο, σχήμα, ζύμη και μέλωμα.

Μελομακάρονα του Τάσου

Προετοιμασία

5 λεπτά

Εκτέλεση

30 λεπτά

Συν. Χρόνος

35 λεπτά

Μερίδες40 μελομακάρονα

Θερμίδες170 θερμίδες

Υλικά

Για το σιρόπι:

450 γρ. νερό

450 γρ. ζάχαρη

300 γρ. μέλι

1 φέτα από πορτοκάλι ακέρωτο με την φλούδα

Για τη ζύμη:

260 γρ. καλαμποκέλαιο

260 γρ. ελαιόλαδο

40 ml κονιάκ

175 γρ. πορτοκάλια (χυμό και ξύσμα από 3 πορτοκάλια)

1 κ.γλ. σόδα μαγειρική

220 γρ. ζάχαρη

1 κ.γλ. γαρύφαλλο

2,5 κ.γλ. κανέλα

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμενο

2,5 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Για το στόλισμα:

150 γρ. καρυδόψιχα χονδροσπασμένη

Για το σιρόπι:

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και το μέλι. και βράζουμε για 3 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αποσύρουμε από την φωτιά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Για τη ζύμη:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα.

Σε μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. 

Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την ρίχνουμε στο μείγμα.

Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε απαλά να το απορροφήσει το μείγμα. Δεν ανακατεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη για μελομακάρονα πρέπει να είναι λαδερή και μαλακή.

Παίρνουμε με το χέρι λίγη ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, αφήνοντας κενά ανάμεσα στα μελομακάρονα γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. 

Προαιρετικά, κάνουμε σχέδια πιέζοντας απαλά την επιφάνεια κάθε μελομακάρονου στον τρίφτη. Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. 

Οσο είναι ακόμα καυτά τα μελομακάρονα, τα βάζουμε ένα ένα σε τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε για 10 δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Όταν τα μελομακάρονα είναι καυτά και το σιρόπι κρύο, σιροπιάσουν σωστά και διατηρούν την τέλεια μελωμένη υφή, χωρίς να λασπώσουν. 

Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πάνω σε σχάρα, για τουλάχιστον 1 ώρα.

Στη συνέχεια τα σερβίρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με άφθονη καρυδόψιχα.

Εκτέλεση

Για το σιρόπι:

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και το μέλι. και βράζουμε για 3 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αποσύρουμε από την φωτιά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Για τη ζύμη:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα.

Σε μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. 

Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την ρίχνουμε στο μείγμα

Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε απαλά να το απορροφήσει το μείγμα. Δεν ανακατεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη για μελομακάρονα πρέπει να είναι λαδερή και μαλακή.

Παίρνουμε με το χέρι λίγη ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, αφήνοντας κενά ανάμεσα στα μελομακάρονα γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. 

Προαιρετικά, κάνουμε σχέδια πιέζοντας απαλά την επιφάνεια κάθε μελομακάρονου στον τρίφτη. Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. 

Οσο είναι ακόμα καυτά τα μελομακάρονα, τα βάζουμε ένα ένα σε τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε για 10 δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Όταν τα μελομακάρονα είναι καυτά και το σιρόπι κρύο, σιροπιάσουν σωστά και διατηρούν την τέλεια μελωμένη υφή, χωρίς να λασπώσουν.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πάνω σε σχάρα, για τουλάχιστον 1 ώρα.

Στη συνέχεια τα σερβίρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με άφθονη καρυδόψιχα.

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments