Εκτός ύλης ο Μακεδονικός Αγώνας από την Ιστορία Γ Λυκείου. Προκλητική απάντηση του Υπ. Παιδείας

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στα social media από την πληροφορία πως ο Μακεδονικός Αγώνας και εμβληματικές μορφές του όπως ο Παύλος Μελάς τίθενται εκτός διδακτέας ύλης από την Ιστορία Γενικής Παιδείας Γ’ Λυκείου!

Όλα ξεκινούν από έγγραφο που Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προς Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Δ.Ε. (μέσω των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης), Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Γενικά Λύκεια (μέσω των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Στο έγγραφο με θέμα «Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών και Φυσικής Αγωγής ημερησίου και εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2018-2019» και ημερομηνία 18-10-2018 σημειώνεται: «σας αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών ημερησίου και εσπερινού Γενικού Λυκείου (Ιστορία, Θρησκευτικά, Πολιτική Παιδεία, Σύγχρονος κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών, Κοινωνιολογία, Φυσική Αγωγή) για το σχολικό έτος 2018-2019».

Φτάνοντας στο μάθημα της Ιστορίας βλέπουμε πως υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για τα κεφάλαια που πρέπει να διδαχθούν οι μαθητές. Καταλήγουμε στην Ιστορία Γενικής Παιδείας της Γ Λυκείου και το βιβλίο «Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου (από το 1815 έως σήμερα)».

Εκεί, λοιπόν, στο Κεφάλαιο Β υπάρχει ολόκληρη ενότητα για τα «Εθνικά κινήματα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» με το υπουργείο Παιδείας να σημειώνει πως πρέπει να διδαχθεί «Μόνο η παράγραφος που αφορά τους Οθωμανούς Τούρκους και το Νεοτουρκικό κίνημα».

Το EleftherosTypos.gr ξεφύλλισε το εν λόγω βιβλίο και έφτασε μέχρι το κεφάλαιο Β και τα Εθνικά Κινήματα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου τα ιστορικά γεγονότα περιγράφονται στις σελίδες 63 έως 67. Με την υπόδειξη, όμως, του υπουργείου Παιδείας βλέπουμε ότι τα παιδιά της Γ Λυκείου θα μάθουν μόνο για το Κίνημα των Νεότουρκων και κατ επέκταση ένα μέρος της σελίδας 65, ένα μέρος της 66 και ολόκληρη την 67 που αναφέρονται στους Νεότουρκους.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, όμως, είναι οι σελίδες που μένουν εκτός διδακτέας ύλης, στις οποίες αναφέρονται τα εθνικιστικά κινήματα των Σέρβων, των Βουλγάρων, των Αλβανών και φυσικά ολόκληρος ο Μακεδονικός Αγώνας!

Έτσι λοιπόν τα παιδιά της Γ Λυκείου δεν θα διδαχθούν για την δράση του εθνικού μας ήρωα, Παύλου Μελά, ούτε και φυσικά για τον Γερμανό Καραβαγγέλη, του ηρωικού μητροπολίτη ο οποίος τόνωσε το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων της Μακεδονίας.

Η κίνηση του υπουργείου Παιδείας, μόνο αθώα δεν είναι καθώς έρχεται χρονικά και συμπίπτει με τις συζητήσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τις συνεχείς αλυτρωτικές και προκλητικές δηλώσεις που γίνονται από υψηλόβαθμα στελέχη της Σκοπιανής κυβέρνησης, με αποκορύφωμα τον Ζόραν Ζάεφ.

Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει οτι η συγκεκριμένη μείωση «έγινε προκειμένου αν ελαφρυνθεί η τσάντα του μαθητή και στο πλαίσιο της εκμάθησης των συγκεκριμένων κεφαλαίων στην τρίτη γυμασίου». Έτσι κρίνουν ότι δεν χρειάζεται να επαναληφθεί στη Γ’ Λυκείου.

«Για να μην κουραστούν οι μαθητές από τις επαναλήψεις» είναι η απάντηση κύκλων του υπουργείου Παιδείας στο «κόψιμο» της ύλης που περιλαμβάνει για τους μαθητές της Γ΄λυκείου την Ιστορία του Παύλου Μελά, του Γερμανού Καραβαγγέλη, του Ίωνα Δραγούμη αλλά και του Μακεδονικού Αγώνα.

Πηγές:

https://www.eleftherostypos.gr/ellada/333288-apokalypsi-ektos-ylis-o-makedonikos-agonas-apo-tin-istoria-g-lykeiou/

https://europost.gr/proklitiki-apantisi-toy-yp-paideias-gia-to-kopsimo-toy-payloy-mela-gia-na-min-koyrastoyn-oi-mathites-apo-tis-epanalipseis/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments