Αστυνομικός φρουρός Έλληνα βουλευτή κρατείται στους Αγίους Σαράντα. Ένταση στα σύνορα

Στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Σαράντα κρατείται μέχρι και αυτή την ώρα ο αστυνομικός φρουρός του βουλευτή της ΝΔ του νομού Θεσπρωτίας, Γιόγιακα Βασίλη.

Ο αστυνομικός μαζί με τον βουλευτή πέρασαν κανονικά τα ελληνοαλβανικά σύνορα μέσω του μεθοριακού σταθμού της Σαγιάδας και την ώρα που βρίσκονταν στο χωριό Κρανιά, Αλβανοί αστυνομικοί τούς σταμάτησαν και τους έκαναν σωματική έρευνα.

Οι τοπικές Αρχές διαπίστωσαν ότι ο αστυνομικός είχε μαζί του τον ατομικό του οπλισμό και τον μετέφεραν στο Αστυνομικό τμήμα των Αγίων Σαράντα, όπου και παραμένει.

Ένταση στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Εμποδίζουν Έλληνες να πάνε στο μνημόσυνο Κατσίφα

Δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στο τελωνείο εμποδίζουν Έλληνες να περάσουν στην Αλβανία προκειμένου να παρευρεθούν στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Ένταση επικράτησε το πρωί στα ελληνο-αλβανικά σύνορα καθώς οι αλβανικές Αρχές προχωρούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε πολίτες που θέλουν να μεταβούν στους Βουλιαράτες όπου θα τελεστεί το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις η αλβανική αστυνομία απαγορεύει την είσοδο στη χώρα.

Ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους διαμαρτυρήθηκαν κάνοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα με σκοπό να εμποδίσουν λεωφορεία από την Αλβανία να μπουν σε ελληνικό έδαφος. Η Αστυνομία επενέβη και ακολούθησε ένταση με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών.

Το μνημόσυνο, πάντως, διεξάγεται αυτή την ώρα κανονικά.

Απαγόρευσαν την είσοδο και σε δημοσιογράφο του «Πρώτου Θέματος» – Αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα συγγενείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα ενώ δημιούργησαν προβλήματα ακόμη και σε μία αδερφή του

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη δύναμης φαίνεται πως είναι η αλβανική πολιτεία. Από το απόγευμα ξεκίνησαν τα προβλήματα για Ελλαδίτες και Βορειοηπειρώτες που μεταβαίνουν στους Βουλιαράτες για το σαρανταήμερο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Η αρχή έγινε με κάποιους Ελλαδίτες ανάμεσά τους και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Σαββίδη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα.

Στην συνέχεια όμως, οι αλβανικές αρχές προχώρησαν σε μια χωρίς προηγούμενο στα διεθνή χρονικά κίνηση. Απαγορεύουν την είσοδο στην χώρα σε Αλβανούς πολίτες. Οι αρχές απαντούν στις ερωτήσεις των πολιτών λέγοντας πως δεν έχουν υποχρέωση να παρέχουν εξηγήσεις. Απειλούν δε όσους δεν συμμορφώνονται με σύλληψη.

Μεταξύ των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν είναι συγγενείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα ενώ μέχρι στιγμής, πληροφορίες αναφέρουν πως προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε μία από τις αδερφές του, που της αρνήθηκαν την είσοδο.

Μετά από πολύωρη κράτηση στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, ο πρόεδρος του συλλόγου των Βουλιαρατινών στην Αθήνα, οδηγήθηκε στο ΑΤ Αργυροκάστρου όπου κρατείται χωρίς καμία δικαιολογία.

Δύο ακόμη Βορειοηπειρώτες κρατούνται στο ΑΤ Αγίων Σαράντα.

Προβλήματα αντιμετώπισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος στον οποίο οι συνοριακές αρχές αρχικά αρνήθηκαν την διάβαση, αλλά μετά από δίωρες διαπραγματεύσεις του επετράπη η είσοδος στη χώρα.

«Persona non grata» δημοσιογράφος του «Πρώτου ΘΕΜΑτος»

«Ανεπιθύμητος για λόγους εθνικής ασφάλειας» θεωρείται από τους Αλβανούς ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Σαββίδης του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» και του protothema.gr.

Ο δημοσιογράφος είχε μεταβεί κανονικά στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου πριν από περίπου ένα μήνα, για να καλύψει την κηδεία του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα. Όμως αυτή τη φορά, που βρισκόταν σε δημοσιογραφική αποστολή για το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα κρίθηκε «persona non grata» από τις αλβανικές αρχές, που δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη γειτονική χώρα.

Ο Παναγιώτης Σαββίδης κρατήθηκε επί περίπου δέκα λεπτά από τις αλβανικές αρχές στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, όπου και τον ανέκριναν για την ιδιότητά του και για τον λόγο της επίσκεψής του στη χώρα.

Μεταξύ άλλων, οι Αλβανοί έψαξαν την τσάντα του και χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα το δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι που είχε ο Παναγιώτης Σαββίδης, ισχυριζόμενοι ότι θα έπρεπε να είχε ειδική άδεια, για να το έχει μαζί του. Αφού επικοινώνησαν με κεντρικές υπηρεσίες στα Τίρανα, του έκαναν ερωτήσεις αναφορικά με τα δημοσιεύματά του για τον θάνατο Κατσίφα, δείχνοντας ότι είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αλβανοί είχαν κάνει γνωστό τις προηγούμενες ημέρες ότι υπάρχει μία λίστα με 60 ονόματα ανεπιθύμητων Ελλήνων στη χώρα, δίχως ωστόσο να δώσουν τη λίστα αυτή στη δημοσιότητα. Δίχως να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις, απαγόρευσαν στον δημοσιογράφο του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» την είσοδο στη γειτονική χώρα, όπου επρόκειτο να μεταβεί για την κάλυψη του μνημόσυνου Κατσίφα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι «καθυστέρησαν» την είσοδο και άλλων τριών δημοσιογράφων στη χώρα.

Σταματούν τα πούλμαν στα σύνορα και απαγορεύουν την πρόσβαση στις Βουλιαράτες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αλβανοί σταματάνε τα πούλμαν από την Ελλάδα στα σύνορα, κατεβάζουν τους Έλληνες και τους ρωτάνε πού πηγαίνουν και αν μπορούν να το αποδείξουν. Τους προειδοποιούν ότι μπορούν να μεταβούν οπουδήποτε, εκτός από τους Βουλιαράτες. Παράλληλα, τους ανακοινώνουν ότι θα υποστούν κυρώσεις, σε περίπτωση που βρεθούν στους Βουλιαράτες, αν και έχουν δηλώσει άλλον προορισμό.

Μνημόσυνο τελέστηκε και στη συνοριακή πύλη της Κακαβιάς. Η αλβανική αστυνομία δεν επέτρεψε σε Ελληνες να περάσουν τα σύνορα, το Σάββατο, προκειμένου να πάνε στους Βουλιαράτες. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να προκληθεί ένταση και οι συγκεντρωμένοι να εμποδίσουν οχήματα να περάσουν από την Αλβανία στην Ελλάδα, ενώ παρενέβησαν τα ΜΑΤ για να αποκατασταθεί η τάξη.

Λίγο αργότερα, όσοι δεν κατάφεραν να κάνουν στους Βουλιαράτες, έκαναν το δικό τους μνημόσυνο για τον 35χρονο, με ιερέα που μετέβη για αυτόν τον σκοπό από το Δελβινάκι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα epirus-tv.

Ησυχία…. Μην ξυπνήσει το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ στην τρομοκρατία των Αλβανών

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει αντιδράσει επίσημα στις πρακτικές εκφοβισμού εναντίον των Ελλήνων πολιτών και των βορειοηπειρωτών. Είναι προκλητικό και πρωτόγνωρο η αλβανική κυβέρνηση να θεωρεί επικινδύνους όλους τους Έλληνες πολίτες που βρέθηκαν σήμερα στα ελληνοαλβανικά σύνορα με προορισμό τους Βουλιαράτες.

Ανάμεσα τους ο βουλευτής Χρηστός Νικολόπουλους ο οποίος κρατήθηκε για αρκετές ώρες από τις αλβανικές αρχές και ο βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας του οποίου έχουν προσαγάγει την προσωπική του φρουρά.

Οι μεθοδεύσεις των Αλβανών δεν σταματούν στα σύνορα, προ ολίγων ωρών συνελήφθηκαν καθοδόν από Χιμάρα προς Βουλιαράτες της πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑ ΧΙΜΑΡΑΣ Διονύσιος – Φρέντης Μπελέρης μαζί με αλλά στελέχη του παραρτήματος.

 

Πηγές:

https://cyprustimes.com/ellada/astynomikos-froyros-ellina-voyleyti-krateitai-stoys-agioys-saranta/, Πηγή: cnn.gr

https://cyprustimes.com/ellada/entasi-sta-ellinoalvanika-synora-empodizoyn-ellines-na-pane-sto-mnimosyno-katsifa/

https://cyprustimes.com/ellada/mnimosyno-katsifa-i-alvania-prokalei-kleinontas-ta-synora-se-syggeneis-kai-filoys/, Πηγή: Πρώτο Θέμα

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ethnika-themata/733214_oi-alvanoi-synelavan-ellina-astynomiko-froyro-ellina-voyleyti

https://www.himara.gr/epikairotita/8114-to-simmaxia-min-xipnisei-to-elliniko-ypex

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments