Ταφή αβάπτιστων μωρών: Γιατί δεν γίνεται η νεκρώσιμη ακολουθία

Γνωστό γραφείο κηδειών στη Λευκωσία, προτίθεται ν’ αναλάβει όλα τα έξοδα της κηδείας του βρέφους που εντοπίστηκε νεκρό σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Γέρι και παραμένει άταφο στο νεκροτομείο μέχρι την ολοκλήρωση των τοξικολογικών εξετάσεων, ώστε το παιδί να έχει μια αξιοπρεπή ταφή.

Αυτό αναμένεται να γίνει σε συνεργασία με τον Οργανισμό, Reaction Cyprus, ενώ το μωρό αναμένεται να ταφεί σε οικογενειακό τάφο γυναίκας η οποία έχει προσφερθεί να δώσει τον χώρο για την ταφή. 

Η ανταπόκριση των Κυπρίων σ’ αυτό το ευαίσθητο ζήτημα κι ενώ η μητέρα του βρέφους δεν έχει εντοπίστεί, είναι συγκινητική.

Πάντως, η νεκρώσιμη ακολουθία δεν θα γίνει καθώς το μωρό είναι αβάπτιστο παρά μόνο τελετή δέησης. Τι γίνεται λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις όπου μια ψυχούλα φεύγει από τη ζωή χωρίς να έχει βαπτιστεί;

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην OffsiteCy, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων, Χριστάκης Ευσταθίου,  σε τέτοιες περιπτώσεις πραγματοποιείται μια τελετή δέησης. Μια ειδική δηλαδή τελετουργία και με τον τρόπο αυτό η Εκκλησία δείχνει την αγάπη της.

Γιατί δεν γίνεται η νεκρώσιμος ακολουθία

Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, ο λόγος για τον οποίο δεν πραγματοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις η νεκρώσιμος ακολουθία αλλά γίνεται μια δέηση, είναι γιατί η ορολογία και το περιεχόμενο της ακολουθίας αναφέρεται σε ανθρώπους που έχουν βαπτιστεί Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

«Η τελετή της κηδείας, τα λόγια, το περιεχόμενο αναφέρεται σε κάποιον που είναι μέλος της εκκλησίας. Δεν θα συνάδουν τα λόγια με το γεγονός ότι δεν πρόλαβε να βαπτιστεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το μωρό είναι καταδικασμένο, αντίθετα. Η εκκλησία δείχνει με αυτή τη μορφή την αγάπη της και είναι ευαισθητοποιημένη σε αυτό το θέμα. Εξάλλου, έχει την έννοια του χώρου της σωτηρίας του ανθρώπου.

Η Ορθοδοξία αγκαλιάζει όλο τον κόσμο και πόσο μαλλον αυτά τα μωρά που δεν τους δόθηκε το δικαίωμα να μπουν στον στίβο της ζωής», τονίζει ο κ. Ευσταθίου.

Πηγή: https://www.offsite.com.cy/articles/eidiseis/topika/244051-tafi-avaptiston-morongiati-den-ginetai-i-nekr-akoloythia?fbclid=IwAR3bUal-nMwsyJkddq_y3mSD6ojGDodhnxiNzAYRNUhw44NUKi9I9lA86KI, Της Άντρης Θρασυβούλου

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments