«Να υμνολογείς την Μητέρα μου»

Πολλές φορές όταν μας κοινολογείται από κάποια βαστάζουσα ή κάποιο βαστάζο κάποιο θαυμαστό γεγονός που σχετίζεται με τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας και δεν αφορά την ίδια ή τον ίδιο αλλά κάτι που άκουσε από τρίτο άνθρωπο δεν το δημοσιεύουμε σε ανάρτηση του Ιστολογίου των Χαιρετισμών, εκτός κι αν η αδελφή ή ο αδελφός που μας το ανέφερε μας εγγυηθεί ότι γνωρίζει για χρόνια το τρίτο άτομο που το διηγήθηκε και μπορεί να μας εγγυηθεί για την ορθόδοξη πνευματικότητα του και την υγιή του θρησκευτικότητα!

Και αυτό γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας μας ώστε οποιοδήποτε θαύμα των Χαιρετισμών που διαβάζετε εσείς, οι ευσεβείς φίλοι και αναγνώστες μας, να είναι φιλτραρισμένο και απόλυτα ελεγμένο για την αξιοπιστία του!

Αν φυσικά αναδημοσιεύουμε κάποιο θαύμα που ήδη υπάρχει σε κάποιο βιβλίο ή αναφέρεται από κάποιο Γέροντα ή Γερόντισσα ή αλλαχού στο διαδίκτυο, τότε απλά εμπιστευόμαστε ότι όσοι τα κοινολόγησαν έχουν κι αυτοί με τη σειρά τους ελέγξει την αξιοπιστία τους!

Τα αναφέρουμε αυτά επειδή πριν λίγους μήνες ένας αδελφός μας από ένα όμορφο νησί του Ιουνίου, μας τηλεφώνησε για να μας διηγηθεί δύο θαυμαστά γεγονότα που του ανέφερε φίλος του!

Ακούγοντας τα – και πάντοτε με την μυωπία του ορθολογισμού από την οποία δυστυχώς πάσχουμε και μας εμποδίζει να αποδεχόμαστε με πίστη αυτά που ακούμε – αποφασίσαμε να μην τα κοινολογήσουμε!

Διαβάζοντας όμως ένα θαυμαστό γεγονός των Χαιρετισμών που συνέβη στην θύρα της Ιεράς Μονής Ιβήρων, το οποίο μας έστειλε πριν λίγες ημέρες ο αγαπητός φίλος του Ιστολογίου των Χαιρετισμών ο πολυγραφότατος Πρωτοσπρεσβύτερος π. Δημήτριος Αθανασίου, διαπιστώσαμε ΑΠΟΛΥΤΗ ταυτότητα του βιώματος του μοναχού στον οποίο συνέβη το θαυμαστό γεγονός στην Μονή Ιβήρων με το θαυμαστό βίωμα που διηγήθηκε στον αδελφό μας από το νησί του Ιονίου ο φίλος του, και για του οποίου την υγιή κι απαλλαγμένη από φαντασιοπληξίες πνευματικότητα μας είχε ήδη διαβεβαιώσει και κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία ο αδελφός μας!

Έτσι με την Χάρη του Θεού, το καταθέτουμε στην αγάπη σας προτού σας παραθέσουμε αυτούσιο το θαύμα των Χαιρετισμών στον μοναχό στην Μονή Ιβήρων.

Χρησιμοποιούμε πρώτο πρόσωπο αυτά που μας διηγήθηκε ο αδελφός μας από το νησί του Ιονίου και αναφέρονται στον φίλο του, διατηρώντας φυσικά αναλλοίωτο το περιεχόμενο των γεγονότων!

“Συνάντησα εχθές τον …… και άκου τι μου είπε:

Πηγαίνοντας με το μηχανάκι του προς το ……. και επειδή είχε μόλις πληροφορηθεί για μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη που συνέβη σε ένα επαγγελματικό του ζήτημα, όντας πραγματικά χαρούμενος , προσευχόταν ενώ οδηγούσε δοξολογώντας τον Θεό!!

Μονολογούσε κι έλεγε….Θεέ μου, Χριστέ μου, τι μπορώ να Σου ανταποδώσω εγώ ο αχρείος για όλα αυτά που καθημερινά Εσύ μου χαρίζεις! 

Και να σημειώσεις αδελφέ μου, ότι μιλάμε για έναν μεροκαματιάρη οικογενειάρχη που δεν έχει ούτε οικονομική επιφάνεια και που εργάζεται νυχθημερόν ίσα ίσα για να βγάλει πέρα τα έξοδα του!

Καθώς λοιπόν οδηγούσε το μηχανάκι του, δοξολογούσε τον Χριστό μας ρωτώντας Τον, πως θα μπορούσε να Του ανταποδώσει τα τόσα δώρα της Αγάπης Του σε αυτόν και στην οικογένεια του ακούει καθαρά μια φωνή:

“Να υμνολογείς την Μητέρα μου!!!”

Έκοψε ταχύτητα και σταμάτησε στην άκρη του δρόμου του!!

Το μυαλό του κόλλησε στο ρήμα “υμνολογείς”!!!

Δεν το είχε ξανακούσει ποτέ του!!

Είναι βλέπεις απλός άνθρωπος, δεν έχει σπουδάσε κάτι, δεν διαβάζει βιβλία για να πεις ότι κάπου το είχε δει…

Να υμνείς, να υμνήσεις, να δοξολογείς, να δοξολογήσεις …. αυτά τα ρήματα μου είπε ότι τα ήξερε, αλλά να υμνολογήσεις που άκουσε να του λέει αυτή η φωνή, για πρώτη φορά το είχε ακούσει!!

Ο ίδιος βέβαια αγαπάει υπερβολικά την Παναγία και χωρίς κάποιος να του έχει μιλήσει ποτέ για την προσευχητική αξία των Χαιρετισμών ή να του είχε πει ότι η ίδια η Παναγία μας σε εμφανίσεις σε Οσίους Της μας παροτρύνει να διαβάζουμε καθημερινά τους Χαιρετισμούς Της, κάθε βράδυ τους διάβαζε μπροστά στην Εικόνα Της στο δωμάτιο του.

Ώσπου μία νύχτα αφού τελείωσε τους Χαιρετισμούς Της, και απήγγειλε το τροπάριο “Την ωραιότητα της παρθενίας Σου..” με το οποίο συνήθιζε να ολοκληρώνει την προσευχή του, βίωσε κάτι το πρωτόγνωρο!!

Αισθάνθηκε μία εσωτερική αλλοίωση εντελώς πρωτόγνωρη!!

Όπως ο ίδιος το εξέφρασε με τα δικά του απλά λόγια

“Αισθάνθηκα με την Χάρη του Αγίου Θεού και της Παναγίας μας έστω και απειροελάχιστα το μέγεθος της Αγνείας της Παναγίας μας και αισθάνθηκα ότι ούτε καν την Αγία Εικόνα Της δεν μπορούσα να προσεγγίσω και να προσκυνήσω με τα ακάθαρτα χείλη μου!!!

Έμεινα ακίνητος για κάμποση ώρα και ατένιζα την Εικόνα Της στον τοίχο βιώνοντας μέσα μου το άπειρο μέτρο της Αγνότητας της Παναγίας μας και ένοιωσα πραγματικά αυτό που ψέλνουμε όταν θυμιάζει ο Ιερέας ότι δηλαδή η Παναγία μας είναι τιμιωτέρα των Χερουβίμ και ασύγκριτα ενδοξωτέρα των Σεραφείμ!!”

Όταν λοιπόν αδελφοί μου έλαβα το email από τον πατέρα Δημήτριο Αθανασίου με το θαύμα των Χαιρετισμών στον μοναχό μπροστά από την Εικόνα στην Μονή Ιβήρων, διαβάζοντας το ήρθε στο μυαλό μας το παρόμοιο βίωμα του απλού μας αδελφού από το νησί του Ιονίου, το οποίο μου διηγήθηκε ο βαστάζος μας και σκεφτήκαμε να το καταθέσουμε στην αγάπη σας!

Παραθέτουμε τώρα αυτούσιο και το θαύμα αυτό αφήνοντας και εσάς να διαπιστώσετε την ταυτότητα των βιωμάτων του μοναχού με τον ευλαβή αδελφό μας, παρακαλώντας σας επίσης να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο πόσο τρέμει ο αρχέκακος εχθρός της σωτηρίας μας – δηλαδή ο μισόκαλλος διάβολος – τους Χαιρετισμούς της Δέσποινας μας, αλλά και πόσο η Θεοτόκος ενισχύει και προστατεύει με την Χάρη Της όσους με ευλάβεια Την χαιρετίζουν καθημερινά με τους Χαιρετισμούς Της, που τόσο αγαπάει!!

ΑΣ ΛΕΜΕ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Μια χειμωνιάτικη νύχτα του 1701 ένας αγιορείτης μοναχός βρέθηκε ταλαιπωρημένος έξω από την σεβάσμια Μονή των Ιβήρων.

Στη θλίψη του και στην ανάγκη του, ύψωσε τα χέρια του προς την πάνσεπτη εικόνα της Παναγίας, που είναι ζωγραφισμένη πάνω από την κεντρική πύλη, και άρχισε να προσεύχεται, λέγοντας τους Χαιρετισμούς.

Και τότε, ενώ προσευχόταν, ένοιωσε στον εαυτό του μία ασυνήθιστη και θαυμαστή αλλοίωση. Αισθάνθηκε, σαν να έσταζε από την εικόνα της Παναγίας στην καρδιά του «δρόσος ουράνιος και θείος γλυκασμός».

Και η καρδιά του κατενύγη και τα μάτια του άρχισαν να αναβλύζουν δάκρυα σαν πηγή. Σκόρπισε το σκοτάδι του νού του. Φωτίστηκαν οι νοεροί του οφθαλμοί. Και είδε πίσω του, τον σατανά να «κρύπτεται ως κλέπτης και ληστής από τον φόβο της Θεοτόκου».

Κρυβόταν γιατί έβλεπε τον μοναχό να προσεύχεται στην Παναγία, και δεν το άντεχε. Και έτρεξε να κρυφθεί από την θεία λάμψη της Παναγίας! Και επήγε και με μορφή σκύλου στάθηκε πίσω από τον μοναχό, και του δάγκωνε ελαφρά τα πόδια, και του έλεγε: Να, τώρα θα σε κομματιάσει, τώρα θα σε φάει το σκυλί!

Όμως, η προσευχή του μοναχού τον κατέκαιγε. Και γι’ αυτό προσπαθούσε με τις πανούργες μεθοδείες του να τον αναγκάσει να την διακόψει. Και πράγματι από το φόβο του ο μοναχός όλο και δείλιαζε. Αλλά η Παναγία του έλεγε από την εικόνα της: Μη φοβάσαι!

Και εκείνος έστρεφε προς αυτήν πάλι το πρόσωπό του και ξαναδυνάμωνε την προσευχή του. Αλλά και πάλι ο δαίμονας τον έκανε να δειλιάζει. Και τότε πάλι, με ήρεμη και γλυκύτατη φωνή, του επαναλάμβανε η Μητέρα του Χριστού: «Μη φοβάσαι! Εγώ είμαι κοντά σου. Και σε προστατεύω από κάθε κίνδυνο».

Το περιστατικό αυτό μας δείχνει, πόσο ακαταμάχητο όπλο κατά του Σατανά είναι η προσευχή. Οι Άγιοι Πατέρες θέλοντας να μας βοηθήσουν, να αξιοποιούμε την πάνσεπτη περίοδο της Σαρακοστής για πνευματική μας ανασυγκρότηση και προκοπή, όρισαν, να γίνονται κάθε Παρασκευή βράδυ οι «Χαιρετισμοί της Παναγίας». Στους χαιρετισμούς καταλαβαίνουμε με τον πιο καλό και βαθύ τρόπο τι είναι ο Χριστός για μας, και τι είναι η Παναγία για μας. Τι αξία και σημασία έχει η προσευχή στην Παναγία για μας.

Όμως, η γνώση, χωρίς την αντίστοιχη πράξη, είναι άκαρπη και ανώφελη. Λοιπόν: Ας μάθουμε και εμείς να προσευχόμαστε συχνά και δυνατά στην Παναγία μας.

Ας μάθουμε να την ζητάμε βοηθό και προστάτη μας στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας… Ας λέμε και εμείς όσο πιο τακτικά μπορούμε, μόνοι μας στο σπίτι μας τους «Χαιρετισμούς». Είναι δύναμή μας. Είναι όπλο μας !!!…

(Ἀπὸ τὸ βιβλίο Ἀρχιμ. Σάββα Δημητρέα, «Κατεύθυνον τά διαβήματά μου», ἐκδ. Ι.Μ.Προφήτου Ἠλιοῦ, Πρέβεζα)

http://xairetismoi.blogspot.gr/

Πηγή: https://agiooros.org/viewtopic.php?f=53&t=7473&start=90

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments