Παναγία των Παρισίων: Η επόμενη μέρα. Ο ιερέας που έσωσε το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού

«Ακρωτηριασμένος» και καπνισμένος στέκει ο καθεδρικός ναός της Παναγία των Παρισίων ηλικίας 856 ετών την επομένη της μεγάλης φωτιάς που για ώρες μαινόταν ανεξέλεγκτη και κατάφερε να καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος του γοτθικής αρχιτεκτονικής κτίσματος.

Η τοπική κοινωνία είναι συγκλονισμένη αφού ο καθεδρικός συμβολίζει την ταυτότητα των ίδιων των Γάλλων αλλά η είδηση όσο και οι συγκλονιστικές εικόνες, συγκινούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. 

Μετά τις σκληρές εικόνες με τις φλόγες να ξεπηδούν μέσα από το ναό, αυτές που αποκαλύπτει το φως της ημέρας είναι εξίσου αποκαρδιωτικές καθώς αποκαλύπτεται και το μέγεθος της καταστροφής. Μιας καταστροφής που είναι ούτως ή άλλως ανυπολόγιστη. 

Όπως είναι ορατό από μακριά, το κυρίως κτίσμα σώθηκε, κατέρρευσε όμως η ξύλινη οροφή και το ένα κωδωνοστάσιο ενώ δεν έχει γίνει ακόμη ακριβής καταγραφή της έκτασης των ζημιών στο εσωτερικό του ναού. 

Βέβαια με δεδομένο ότι κάποια στιγμή οι πυροσβέστες αμφέβαλαν ακόμη και εάν θα κατάφερναν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά η κατάσβεση της και η διάσωση ενός μεγάλο μέρος του εμβληματικού ναού αποτελεί κατόρθωμα και φέρει μια μερική, έστω ανακούφιση, στους Γάλλους.

Smoke rises around the alter in front of the cross inside the Notre Dame Cathedral as a fire continues to burn in Paris, France, April 16, 2019. REUTERS/Philippe Wojazer/Pool

Ατύχημα κατά τη διάρκεια εργασιών; 

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε περί τις 19:50 (τοπική ώρα) τη Δευτέρα- για την ακρίβεια Μεγάλη Δευτέρα για τους Καθολικούς- εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου η οικοδόμηση του οποίου ξεκίνησε τον Μεσαίωνα και συγκεκριμένα το 1163.

Οι πύρινες γλώσσες έφτασαν μέχρι το «βέλος» του ναού το οποίο και τελικά κατέρρευσε ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.  Ενώ οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον ναό όλο το βράδυ, πυροσβέστες μάχονταν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του, ενώ προσπαθούσαν να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και ― ανεκτίμητης αξίας ― έργα τέχνης ήταν δυνατόν.

Μάλιστα κατά την επιχείρηση τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά ένας πυροσβέστης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά πιθανότατα να ξεκίνησε σε σημείο που διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου. Οι δε εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την έρευνα ανακοίνωσαν ότι σε πρώτη φάση αντιμετωπίζουν το περιστατικό ως ατύχημα. Παράλληλα έχει αποκλειστεί το σενάριο του εμπρησμού όπως και αυτό της τρομοκρατικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για «μη εσκεμμένη καταστροφή» αλλά σε κάθε περίπτωση η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος συνεχίζεται με τη λήψη καταθέσεων και τον εξονυχιστικό έλεγχο στους χώρους του ναού.

Μακρόν: Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ όλοι μαζί

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως ξεκινά εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.

«Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ όλοι μαζί», τόνισε ο Μακρόν εμφανώς συγκινημένος τονίζοντας πως αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».

Εξίσου φορτισμένοι συναισθηματικά ήταν οι παριζιάνοι, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, αλλά και οι τουρίστες που βρέθηκαν στην γαλλική πρωτεύουσα. Χιλιάδες κόσμος παρακολουθούσε αποσβολωμένος, σοκαρισμένος, δακρυσμένος τη στιγμή οι φλόγες και οι καπνοί κατάπιναν 9 αιώνες ιστορίας. 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτηθεί πολλά βίντεο στα οποία Γάλλοι εμφανίζονται να ψέλνουν ακόμη και γονατιστοί εκκλησιαστικούς ύμνους όπως το «Αve Maria».

Flames and smoke rise as the spire on Notre Dame cathedral collapses in Paris, Monday, April 15, 2019. Massive plumes of yellow brown smoke is filling the air above Notre Dame Cathedral and ash is falling on tourists and others around the island that marks the center of Paris. (AP Photo/Diana Ayanna)

Μετά τη φωτιά το νερό είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για το ναό

Μετά την κατάσβεση της φωτιάς βέβαια ο μεγαλύτερος εχθρός για το γοτθικής αρχιτεκτονικής ναό είναι το νερό. Αυτό επεσήμανε από την πρώτη στιγμή της είδησης για την πυρκαγιά στη ”Νοτρ Νταμ” ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Μνημείων και υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ισπανίας Χαβιέρ Ριβέρα Μπλάνκο, επικαλούμενος το προηγούμενο παράδειγμα του καθεδρικού ναού της Λιόν, ο αντίστοιχος ναός στη Νότιο Γαλλία σώθηκε το 1966 επειδή αποφεύχθηκε να κατασβεστεί η πυρκαγιά με τη χρήση νερού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προτιμότερο να αφεθούν τα ξύλινα και γύψινα δομικά στοιχεία στους υποστηρικτικούς αρμούς και στις αντηρίδες της ”Νοτρ Νταμ” να καούν παρά να ρίξουν νερό στις νευρώσεις, διότι αυτές θα απορροφήσουν την υγρασία, αυξάνοντας έτσι το βάρος τους, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κατάρρευση όλου τού συνόλου. «Στη Λιόν συνέβη το ίδιο πριν πενήντα χρόνια. Οι ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, αποφεύχθηκε να βρέξουμε τις πέτρες και ο Καθεδρικός σώθηκε».

Ο Ριβέρα Μπλάνκο υπενθύμισε πως ο παρισινός καθεδρικός ναός είχε αποκατασταθεί το 1830 από τον Εζέν Βιολέ-λε-Ντυκ, ο οποίος ανακατασκεύασε την οροφή και την κεντρική ακκίδα με κάλυμμα σχιστόλιθου που απομιμείτο την παλιά στέγη. «Καίγεται ο θόλος, ο οποίος είναι ένα από τα μέρη που αποκατέστησε ο Βιολέ -λε -Ντυκ και όπου μπορείτε να δείτε την ομάδα των γλυπτών που αναπαριστούν τους 12 Αποστόλους να αναλήπτονται στους ουρανούς και όπου ο ίδιος ο συντηρητής συμπεριέλαβε τον εαυτό του (ΣτΜ, στη μορφή του Αγίου Θωμά) επειδή ήταν εγωμανής», εξηγεί ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό, η αξία της Παναγίας των Παρισίων είναι «ανεκτίμητη». «Αναπαριστά την ταυτότητα των ίδιων των Γάλλων. Είναι ο Καθεδρικός των Βασιλέων της Γαλλίας, και μετά την Επανάσταση πέρασε στον ίδιον τον λαό. Είναι επίσης μία φανταστική κι αστείρευτη πηγή εσόδων, καθώς αποτελεί το μεγάλο πρότυπο του γαλλικού γοτθικού ρυθμού». Η Παναγία των Παρισίων αντάμα με τους Καθεδρικούς της Σαρτρ και της Λιόν συνιστούν το μεγάλο τρίγωνο της ευρωπαϊκής γοτθικής αρχιτεκτονικής.

Για τον Ριβέρα Μπλάνκο, η φωτιά ενδεχομένως θα βλάψει και τα βιτρό του ναού, που κατά το 60% τους είναι τα αυθεντικά από κτίσεώς του. «Η φωτιά θα λιώσει τον μόλυβδο που ενώνει τα γυαλιά, εάν δεν αναχαιτίζονται έγκαιρα οι φλόγες», τονίζει ο ίδιος ειδικός, προσθέτοντας πως εκείνο που κινδυνεύει περισσότερο είναι το κύριο κλίτος, που βρίσκεται στο κέντρο του κυρίως ναού, καθώς και το τμήμα που οδηγεί προς το εξωτερικό του». Σε αυτά τα τμήματα βρίσκονται πλήθος αγάλματα και αναγεννησιακοί πίνακες μεγάλης αξίας, επισημαίνει.

Παναγία των Παρισίων: Ο ιερέας που έσωσε το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού.

Ήταν εκ των πρωταγωνιστών και στην εθνική τραγωδία του Μπατακλάν, το Νοέμβριο του 2015.

Το γύρο του κόσμου κάνει η ιστορία ενός ατρόμητου ιερέα που το βράδυ της Δευτέρας αψήφισε τις τεράστιες φλόγες που κατέκαιγαν την Παναγία των Παρισίων και μπήκε στο ναό προκειμένου να σώσει κειμήλια ανεκτίμητης αξίας.

Ο Ζαν-Μαρκ Φουρνιέ, εφημέριος της Πυροσβεστικής Πυροσβεστικής του Παρισιού, κατάφερε με τον ηρωισμό του να σώσει το ευλογημένο εξαπτέρυγο και το ακάνθινο στέμμα – δύο πολύτιμα σύμβολα του επιβλητικού καθεδρικού ναού.

Το στεφάνι με τα αγκάθια θεωρείται ως το απομεινάρι του στεφάνου που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Ιησού Χριστού στη σταυροφορία του. Εφτασε στο Παρίσι το 1238 από τον γάλλο μονάρχη Λουδοβίκο Θ’.

Το ιερό αντικείμενο βρίσκεται σε περίτεχνη χρυσή θήκη που φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο του καθεδρικού ναού και εμφανίζεται μόνο περιστασιακά για να το δει ο κόσμος.

Ο ίδιος φοβόταν ότι και τα δύο θρησκευτικά αντικείμενα θα χάνονταν από τη φωτιά που έπληξε το ιστορικό μνημείο.

A crown of thorns which was believed to have been worn by Jesus Christ and which was bought by King Louis IX in 1239 is presented at Notre Dame Cathedral in Paris, Friday March 21, 2014. To mark the 800th anniversary of Louis IX’s christening, the crown of thorns will be displayed outside Notre Dame, at the Collegiate Church of Poissy, where King Louis IX was christened. (AP Photo/Remy de la Mauviniere)

ASSOCIATED PRESS
«Ο πατέρας Φουρνιέ είναι απόλυτος ήρωας», είπε ένα μέλος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

«Δεν έδειξε κανέναν φόβο καθότι αναζήτησε τα κειμήλια μέσα στον καθεδρικό ναό και βγήκε αφότου βεβαιώθηκε ότι σώθηκαν. Ασχολείται καθημερινά με τη ζωή και το θάνατο και δεν δείχνει κανένα φόβο» συμπλήρωσε.

O Ετιέν Λορεϊγιέρ, συντάκτης του καθολικού τηλεοπτικού δικτύου KTO της Γαλλίας, δήλωσε ότι ο Φουρνιε «πήγε μαζί με τους πυροσβέστες στην εκκλησία για να σώσει το στέμμα από αγκάθι και το ευλογημένο εξαπτέρυγο».

Αυτή, εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιερέας βοηθάει καθοριστικά  τον λαό του Παρισιού κατά τη διάρκεια μιας εθνικής τραγωδίας.

Ο ίδιος είχε βρεθεί στο θέατρο Μπατακλάν, στις 13 Νοεμβρίου 2015, όταν τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους δολοφόνησαν 89 άτομα κατά τη διάρκεια συναυλίας, χρησιμοποιώντας όπλα και εκρηκτικά.

Ο ιερέας προσευχόταν για τους νεκρούς και παρηγορούσε εκείνους που τραυματίστηκαν ή είχαν χάσει τους αγαπημένους τους.

«Εδωσα συλλογική παρηγοριά, όπως με έχει εξουσιοδοτήσει η Καθολική Εκκλησία», δήλωσε ο Φουρνιέ εκείνη την εποχή.

Ο πατέρας Φουρνιέ, ηλικίας περίπου 50 ετών, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως καθολικός ιερέας στη Γερμανία και στη συνέχεια μετακόμισε στο διαμέρισμα Σαρτ της Γαλλίας.

Εντάχθηκε στην επισκοπή των Ενόπλων Δυνάμεων το 2004, προσφέροντας επτά χρόνια εργασίας με το στρατό σε όλο τον κόσμο. Στο Αφγανιστάν επιβίωσε από μια ενέδρα στην οποία σκοτώθηκαν 10 στρατιώτες.

Η ώρα που σώζουν τους θησαυρούς της Παναγίας των Παρισίων από την πύρινη λαίλαπα!

Ο κόσμος χειροκρότησε τα πυροσβεστικά οχήματα καθώς περνούσαν στους δρόμους τις πρώτες πρωινές ώρες!

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η μεγάλη φωτιά που για 8,5 ώρες έκαιγε ανεξελέγκτη στην Παναγία των Παρισίων καταστρέφοντας ένα μεγάλο κομμάτι του καθεδρικού ναού!

Οι πυροσβέστες και η αστυνομία αλλά και οι εκκλησιαστικοί άνδρες διακινδύνευσαν τη ζωή τους χθες το βράδυ για να μεταφέρουν ανεκτίμητα ιστορικά αντικείμενα και θρησκευτικά κειμήλια μακριά από τις φλόγες που κατέστρεψαν την Παναγία των Παρισίων!

undefined

undefined

Ο δήμαρχος του Παρισιού, με την ευχαρίστησή του στους πρώτους ανταποκριτές, σχημάτισε «μια τρομερή ανθρώπινη αλυσίδα» για να σώσει αναντικατάστατα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του λειψάνου που πιστεύουν οι Καθολικοί ως το στέμμα των αγκάθων που είχε βάλει στο κεφάλι του Ιησού καθώς πέθανε στο σταυρό.

undefined

Η δήμαρχος Anne Hidalgo συνέχισε: «Το στέμμα των αγκάθι, ο χιτώνας του Saint Louis και πολλά άλλα μεγάλα έργα βρίσκονται τώρα σε ασφαλές μέρος».

Και ο πατέρας Φουρνιέ, αρχηγός των Πυροσβεστών του Παρισιού, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πήγε στον καμμένο καθεδρικό ναό για να σώσει το ευλογημένο μυστήριο και το στέμμα των αγκάθι.

undefined

undefined

undefined

undefined

Πηγές:

https://www.huffingtonpost.gr/entry/panayia-ton-parision-e-epomene-emera-tes-katastrofike-fotia-ston-emvlematiko-yalliko-nao_gr_5cb5572fe4b0ffefe3b5c648?ncid=other_huffpostre_pqylmel2bk8&utm_campaign=related_articles

https://www.huffingtonpost.gr/entry/panagia-parision-iroikos-iereas-esose-polytima-keimilia-flegomeno-nao_gr_5cb5a9c4e4b098b9a2d9d946?ncid=other_huffpostre_pqylmel2bk8&utm_campaign=related_articles

https://www.athensmagazine.gr/article/news/397389-nees-fwtografies-h-wra-poy-swzoyn-toys-thhsayroys-ths-panagias-twn-parisiwn-apo-thn-pyrinh-lailapa

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments