«Όσα έζησα με τον Παΐσιο». Ο Γιάννης Εζνεπίδης ανιψιός του Αγίου μιλάει για πρώτη φορά

«Είχε ένα μοναδικό φωτεινό πρόσωπο που έλαμπε. Ο θείος μου, ο Άγιος Παίσιος ήταν κάτι το μοναδικό. Γελούσε σου έδινε αισιοδοξία, σου έδειχνε το δικό του σωστό δρόμο και, κυρίως δεν ήθελε να βλέπει απογοητευμένο».

Ο 63χρονος Γιάννης Εζνεπίδης παιδί του αδελφού του Χαράλαμπου ανοίγει την καρδιά του στην Espresso και μιλάει για πρώτη φορά για τις μοναδικές στιγμές που έζησε στο πλευρό του Αγίου.

«Όταν έφυγε από την οικογένεια για να αρχίσει τη μοναστική ζωή, εγώ ήμουν πολύ μικρός και δεν θυμάμαι πολλά πράγματα από τη ζωή του χωρίς τα ράσα. Ωστόσο είχα τη χαρά και την ευλογία να τον γνωρίσω πολύ καλά μέσα από τις περιηγήσεις μου στο Άγιο Όρος, όπου τον επισκεπτόμουν συχνά», λέει.

Η οικογένεια του Αγίου αποφεύγει εδώ και χρόνια κάθε είδους δημοσιότητα, ενώ τα περισσότερα από τα μέλη της οικογένειας δεν ασχολούνται με όσα γράφουν τα ΜΜΕ.

Συναντήσαμε τον ανιψιό του –έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων- σε μια από τις στάσεις του στην Ελλάδα, μια και η εργασία του αφορά τον τουρισμό.

Ζούσαν σε ένα δωμάτιο 10 άτομα

«Ο πατέρας μου ο Χαράλαμπος ήταν αδελφός του Αγίου. Ήταν μια πολυμελής οικογένεια που αποτελούνταν από 8 παιδιά. Η οικογένεια Εζνεπίδη, ήρθε από την Μικρά Ασία το 22 και τότε υπήρχε μεγάλη φτώχια για να μπορέσει να ορθοποδήσει μια πολυμελής οικογένεια όπως η δική μας.

Αν και όλη η οικογένεια έζησε με μεγάλη ανέχεια ορθοπόδησε. Σκεφτείτε ζούσαν σε ένα δωμάτιο 10 άτομα! Ήταν όμως πολύ αγαπημένοι και χωρίς προβλήματα μεταξύ τους», ήταν τα λόγια του αγαπημένου ανιψιού του Αγίου, του Γιάννη Εζνεπίδη, ο οποίος αναφέρεται με πολύ σεβασμό στην Αγιότητα του θείου του.

«Νομίζω ότι ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα ο θείος μου, ο οποίος μιλούσε μέσα από τις πράξεις του, μέσα από τις διδαχές του. Ήταν πολύ ανθρώπινος και πολύ κοντά με τον κόσμο και ίσως για αυτό και αγαπήθηκε τόσο πολύ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την υφήλιο.

Ειδικά στην Ρωσία και στην Ουκρανία ο κόσμος τον λατρεύει τόσο πολύ που δεν περιγράφεται. Είναι αναμφισβήτητα ο πιο ξεχωριστός από τους Αγίους μας σε αυτές τις χώρες», τονίζει με ευλάβεια αλλά και χαρά ο ανιψιός του Αγίου.

Μου έμαθε την ταπεινότητα

Αν και ο Γιάννης Εζνεπίδης μιλάει για πρώτη φορά δημοσίως για το θείο του δείχνει να απολαμβάνει τη συζήτηση.

«Μου μιλούσε πάντα για το πόσο σημαντικό είναι να είμαι ταπεινός και προσεχτικός σε ότι λέω και πράττω. Και αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση και δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά το καλυβάκι του στο Άγιο Όρος.

Με αντιμετώπισε όπως αντιμετώπιζε όλους τους άλλους προσκυνητές, οι οποίοι κάθονταν υπομονετικά στην ουρά για να τον συναντήσουν και να πάρουν την ευλογία του.

Παρόλο που ήμουν ανιψιός του με άφησε και περίμενα, όπως όλους τους άλλους. Και εκεί αντιλήφθηκα τι πάει να πει ταπεινότητα.

Από αυτή την πράξη με έκανε να αντιληφθώ πόσο σπουδαίος άνθρωπος ήταν» τονίζει συγκινημένος ο Γιάννης Εζνεπίδης.

Τον ρωτάμε για τα θαύματα του Αγίου και τα λόγια του τα οποία έχουν κάνει τον γύρω του κόσμου.

«Όλα αυτά νομίζω τα γνωρίζουν καλύτερα όσοι τα έχουν ζήσει ή τα ζουν από τον Άγιο. Αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι ότι πρόκειται για μια πεφωτισμένη μορφή της Χριστιανοσύνης».

Ο Γιάννης Εζνεπίδης εξηγεί πως ένιωσε η οικογένεια όταν έμαθε την αγιοκατάταξη του Παισίου.

«Είναι πολύ βαρύ φορτίο για μένα ειλικρινά. Αποφεύγω να λέω ότι είμαι ανιψιός του γιατί δεν θέλω να εκμεταλλεύομαι το γεγονός της αγιοσύνης του».

Από τον Νίκο Νικολιζά

Πηγή: https://www.espressonews.gr/cover-story/2019/07/184700/osa-ezisa-me-ton-paisio

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments