«Άνθρωποι τυλιγμένοι στις φλόγες να τρέχουν ουρλιάζοντας». Μαρτυρίες που συγκλονίζουν ένα χρόνο μετά

Ένας χρόνος συμπληρώνεται την Τρίτη από την αποφράδα 23η Ιουλίου 2018 και τη φωτιά στο Μάτι. Ένα χρόνο μετά τέσσερις μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα πάντα και επέζησαν, συγκλονίζουν. «Η μάνα μου κάηκε τόσο πολύ που δεν είχε καν μαλλιά και τα ρούχα της είχαν λιώσει στο δέρμα της» λέει η Ιωάννα Πεταλά. «Δεν είχα καταλάβει ότι καιγόμουν μέχρι που κάποιος μου φώναξε».

23 Ιουλίου 2018. Μέρα Δευτέρα. Μέρα που κανείς δεν θα ξεχάσει. Κυρίως όσοι έχασαν κάποιον από τους 102 νεκρούς στη φωτιά στο Μάτι. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, εκείνοι που έζησαν τις στιγμές της φρίκης και επέζησαν, φυσικά δεν έχουν ξεχάσει. Και οι μαρτυρίες τους μόνο κόμπο στο στομάχι προκαλούν.

Συγκλονίζει η περιγραφή των στιγμών της φωτιάς όταν εκατοντάδες άνθρωποι στο Μάτι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα. Τα τελευταία λόγια των ανθρώπων που έχασαν και η δύσκολη «επόμενη μέρα» στην οποία αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα με τις μνήμες.

Η Ιωάννα Πεταλά έμενε στο Μάτι. Ο Γιώργος Καΐρης και η Μαρίνα Λαμπρίδου στον Νέο Βουτζά. Η Βάσια Μίχα ήταν επισκέπτρια στη περιοχή. Και οι τέσσερις με κείμενά τους στην Καθημερινή της Κυριακής περιγράφουν τα όσα έζησαν εκείνη τη «μαύρη Δευτέρα», την ημέρα της πολύνεκρης εθνικής τραγωδίας και κυρίως τις μέρες που ακολούθησαν. Μέρες δύσκολες…

Ιωάννα Πεταλά: Μας άφησαν να καούμε

Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 έζησα την κόλαση. Ο πατέρας μου απανθρακώθηκε και η μάνα μου από τη μέση και πάνω κάηκε τόσο πολύ που δεν είχε καν μαλλιά και τα ρούχα της είχαν λιώσει στο δέρμα της, σύμφωνα με μαρτυρία φίλης. Γιατί με τους γονείς μου χαθήκαμε μέσα στον πανικό και στον μαύρο πυκνό καπνό, που έκανε τη μέρα νύχτα, και στον εκκωφαντικό θόρυβο της φωτιάς και του σφοδρού ανέμου.

Γύρω στις 17.30 ανακοινώθηκε στην τηλεόραση η φωτιά στη Νταού. Μετά 10-15 λεπτά κόπηκε το ρεύμα και γύρω στις 18.00 είχαν λαμπαδιάσει οι καλαμιές απέναντι. Η μάνα μου ούρλιαζε «Ιωάννα φεύγουμε τώρα». Και οι τρεις μπήκαμε στο αμάξι της γειτόνισσας, με πορεία προς τη θάλασσα. Στη συμβολή Περικλέους και Ποσειδώνος φρακάραμε. Η φωτιά μας κυνηγούσε από πίσω και από αριστερά. Γύρισα και είδα τις τεράστιες φλόγες στα λίγα μέτρα. «Βγείτε γιατί θα καούμε», ούρλιαξα. Μόλις βγήκαμε, μαύρισε ο ουρανός. Δεν έβλεπα, έπεσα κάτω. Εκεί με έπιασε η φωτιά πίσω και στα χέρια.

Σηκώθηκα ψάχνοντας τους γονείς μου. Δεν είχα καταλάβει ότι καιγόμουν μέχρι που άκουσα τη φωνή ενός κυρίου. «Κοπελιά καίγεσαι πίσω». Από ένστικτο επιβίωσης, όπως καταλαβαίνω τώρα, και εντελώς μηχανικά, πήγα και έπεσα στην κοντινότερη θάλασσα. Πάνω γκρεμός με πεύκα καίγονταν όλα. Δεν μπορούσα να βγω έξω. Είχε κύμα, κρατιόμουν από ένα βράχο για να μη φύγω μέσα. Έβλεπα τα χέρια μου και θυμάμαι να βγαίνει το δέρμα σαν ένα γάντι. Μέσα κρύωνα, έξω η ζέστη πόναγε τις πληγές μου. Ήμουν εκεί 5-6 ώρες, μόνη, χωρίς τους δικούς μου, που δεν έπαψα να τους σκέφτομαι, αφού όλες εκείνες τις ώρες το μόνο που έκανα ήταν να προσεύχομαι στην Παναγία να είναι καλά. Με έσωσε ένας Αιγύπτιος ψαράς. Στο νοσοκομείο έμεινα 75 ημέρες. Από αυτές δέκα στη ΜΕΘ. Κόντεψα να πεθάνω, από θαύμα ζω. Η μάνα μου πέθανε στη διπλανή παραλία, ο πατέρας μου δεν ξέρω πού. Οι σκηνές που είδα, φρικιαστικές, θα με στοιχειώνουν για πάντα. Πώς να τις ξεχάσεις; Άνθρωποι τυλιγμένοι στις φλόγες να τρέχουν ουρλιάζοντας. Μανάδες να κρατάνε τα παιδιά τους στην αγκαλιά ζητώντας βοήθεια. Όμως δεν υπήρχε κανείς. Ούτε Πυροσβεστική, ούτε Αστυνομία, ούτε Λιμενικό. Τίποτα. Μας άφησαν να καούμε.

Τώρα παλεύω να φανώ δυνατή, να φτιάξω τη ζωή μου από τις στάχτες. Να θεραπευτώ σωματικά και ψυχικά. Θα πάρει χρόνο, αλλά θα τα καταφέρω κάποτε. Ευτυχώς έχω ανθρώπους δίπλα μου και τους γονείς μου από ψηλά να με προσέχουν.

* Η κ. Ιωάννα Πεταλά ήταν μόνιμη κάτοικος Ματιού.

Γιώργος Καΐρης: Το τελευταίο τηλεφώνημα, σταμάτησε το χρόνο

Ο Γιώργος Καΐρης περιγράφει το τελευταίο τηλεφώνημα από τον πιο δικό του άνθρωπο. Τον άνθρωπο με τον οποίο έζησε 21 χρόνια από τη ζωή του. «Ξέρω ότι θα πεθάνω, τι δεν καταλαβαίνεις!», του είπε. Και τότε, σταμάτησε ο χρόνος. Όλα έγιναν Γολγοθάς. Μας άφησαν να καούμε, λέει. Εκείνο το βράδυ «σώπαιναν οι λύκοι και ούρλιαζαν οι άνθρωποι», όπως είπε κάποιος.

«Στις 18.49 έγινε το τελευταίο τηλεφώνημα. «Ξέρω ότι θα πεθάνω, τι δεν καταλαβαίνεις!». Εκεί σταμάτησε ο χρόνοςΕίκοσι ένα χρόνια συνύπαρξης κατέρρευσαν. Γολγοθάς πλέον τα πάντα. Ένα κράτος χωρίς υποδομή, ένα κράτος που ζει στην αλαζονεία του, που δεν μπόρεσε και δεν μπορεί και τώρα ακόμα να στηρίξει τους πολίτες του. Όλα μοιάζουν κόκκινα, όπως η καρδιά που αιμορραγεί. Ξαναζείς τις στιγμές. Καίγονται τα πάντα γύρω σου, άνθρωποι, σπίτια, κατοικίδια, αυτοκίνητα. Εκείνο το βράδυ, στις 23/7/2018, όπως κάποιος είπε: «Σώπαιναν οι λύκοι και ούρλιαζαν οι άνθρωποι».

Ένα χρόνο μετά δεν μπορείς να αγγίξεις το πρόσωπο του ανθρώπου σουτου παιδιού σουτου γονιού σου. Ανθρώπινος νους δεν μπορεί να καταλάβει τι έγινε, κι όμως εμείς ξέρουμε: «Μας έκαψαν». Οι μέρες περνούν και όλα γίνονται πιο δύσκολα. Προσπαθώντας να γυρίσεις τον χρόνο πίσω για να συνειδητοποιήσεις τι συνέβη φαίνονται όλα μάταια. Μένεις με ένα «γιατί» και δεν βρίσκεις απάντηση. Δάκρυα γεμίζουν τα μάτια σου αντικρίζοντας τις διάφορες εικόνες της ζωής. Σφίγγει η καρδιά σου την ώρα που ακούς τυχαία το όνομα του ανθρώπου σου που χάθηκε. Η κατάθλιψη σε έχει καταβάλει και όλα μοιάζουν πλέον μαύρα. Και το κράτος απουσιάζει όπως πάντα. Μόνο οι άνθρωποι σου δίνουν χέρι βοήθειας και σου λένε «είμαστε εδώ δίπλα σου», σε αγκαλιάζουν, σου μιλούν, σε βάζουν στις παρέες τους. Περνούν οι μέρες, πλησιάζει η ώρα για τα μνημόσυνα και όποτε κυλάει ένα δάκρυ στα μάτια σου προσπαθείς να το κρύψεις για να μην σε πουν «αδύναμο» ή «γραφικό». Όμως ο πόνος και το αίσθημα της θλίψης δεν σβήνουν, ενώ ακόμη περιμένεις να προχωρήσει η υπόθεση δικαστικά και να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Θυμάσαι ακόμη τις συνομιλίες εκείνης της ημέρας με την Πυροσβεστική: – Καίγεται το σπίτι μου, το παιδί μου. – Κάντε υπομονή κυρία μου. Δυστυχώς, τα μέρη μας δεν είναι πλέον όπως τα ζούσαμε παλιά. Μαζί με το τοπίο και τα σπίτια αλλάξαμε κι εμείς. Μαθαίνεις για τις δυσκολίες των γονιών που έχουν παιδιά με εγκαύματα.

Οι ιστορίες των ανθρώπων που έχουν χάσει κάποιον δικό τους λυγίζουν και τον πιο σκληρό. Ένα χρόνο μετά βλέπεις ακόμη εφιάλτες, πετάγεσαι μέσα στη νύχτα. Αναζητείς τη βοήθεια ψυχολόγου, παίρνεις ηρεμιστικά και όλα αυτά εξαιτίας εκείνων των ανθρώπων τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στη δικογραφία. Ανθρώπων που αποδείχθηκε ότι ήταν ανίκανοι για τις θέσεις που κατείχαν. Είναι αυτοί που μας άφησαν να καούμε. Εκείνοι που κατέστρεψαν τις ζωές μας. Δεν ξεχνώ, ζητώ δικαίωση και σεβασμό».

Μαρίνα Λαμπρίδου: Ζήσαμε την κόλαση

23 Ιουλίου 2018. Εκείνη την ημέρα σταμάτησαν όλα για την οικογένειά μου. Μόλις έξι μέρες πριν, γιορτάζαμε όλοι μαζί τη γιορτή μου, χωρίς κανείς να φαντάζεται το κακό που μας περίμενε. Έξι μέρες μετά, μου στέρησαν ό,τι πολυτιμότερο είχα. Τον άνθρωπό μου. Το στήριγμά μου. Τον μπαμπά μου. Αυτόν, που μαζί με την υπέροχη μητέρα μας, ήταν πρότυπο για όλους μας. ΠΑΤΕΡΑΣ και ΑΝΘΡΩΠΟΣ με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Πρώτος σε όλα. Ακόμα και στο τέλος έκανε τη διαφορά. Ηταν ο πρώτος εγκαυματίας που έφυγε. Στις 26 Ιουλίου, ο Μιχάλης Λαμπρίδης άφησε τις τέσσερις γυναίκες του, όπως του άρεσε να λέει, και ο χρόνος «πάγωσε» εκεί. Ένα χρόνο μετά, πρωτόγνωρα συναισθήματα έχουν φωλιάσει στην καρδιά μου. Θλίψη, παράπονο, θυμός, ευγνωμοσύνη, όλα μαζί, έχουν πλέξει ένα αλλόκοτο δίχτυ.

Θλίψη, για τον χαμό του μπαμπά μου. Είχαμε τόσα πολλά να κάνουμε ακόμα, τόσα να πούμε. Με βία, άνθρωποι μικροί, τιποτένιοι, με χώρισαν από τον πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής μου. Αυτοί που θα έπρεπε να τον προστατέψουν, του πρόσφεραν ένα τέλος που δεν του άξιζε.

Παράπονο, γιατί κανείς δεν του έδωσε την ευκαιρία να σωθεί. Ζήσαμε την κόλαση μόνοι μας. Δεν υπήρξε προειδοποίηση. Δεν ξέραμε ποια ήταν η σωστή και ποια η λάθος επιλογή. Oλα ήταν θέμα τύχης. Θυμός, γιατί εξαιτίας της ανεπάρκειας όλων, αναγκαστήκαμε να ζήσουμε έναν πόλεμο. Ολομόναχοι. Απροστάτευτοι. Περνώντας από τους πληγωμένους μας δρόμους, κάθε μέρα ξαναζούμε την τραγωδία. Την αγωνία, τον φόβο, τον πανικό, την εγκατάλειψη. «Γιατί;», φωνάζουν οι νεκροί μας. Και εμείς τους ακούμε. Κανείς δεν είχε το θάρρος να παραδεχθεί τα λάθη του.

Ευγνωμοσύνη, για τη στήριξη και την αγάπη που εισπράξαμε από ανθρώπους που δεν γνωρίζαμε μέχρι τότε. Ο πόνος μας ένωσε σαν μια μεγάλη οικογένεια. Μόνοι μας, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου μαζέψαμε τα κομμάτια μας και σηκωθήκαμε ξανά. Ένα ευχαριστώ θέλω να πω στους ανθρώπους που πέρασαν την κόλασή μας και είναι βράχοι, ενώ όλοι οι άλλοι, ήταν και συνεχίζουν να είναι, απλώς, πουθενά. Εύχομαι σε όλους, ποτέ κανείς να μην ξαναζήσει τόσο απροστάτευτος, τόσο μόνος, όσο νιώσαμε εμείς.

* Η κ. Μαρίνα Λαμπρίδου είναι κάτοικος Ν. Βουτζά.

Βάσια Μίχα: Δεν είσαι πια εδώ

365 μέρες. Τρίτη. Ξυπνάω. Ενας ήχος λείπει σήμερα από εδώ. Αυτή η «καλημέρα». Δεν ξέρω πώς να γεμίσω αυτό το εκκωφαντικό κενό. Στο δωμάτιο η καινούργια κιθάρα σου στέκεται εκεί. Σαν να «πάγωσε» στον χρόνο, σα να ’χει μαρμαρώσει. Την κρατώ στα χέρια μου, μα κι αυτή βουβή. Τετάρτη. Ξυπνάω. Ενας ήχος είναι μόνιμα εδώ. Αυτός της μητέρας που κλαίει. Ζωή και θάνατος μαζί. Στο μεταίχμιο της ζωής που αφήνεις πίσω κι αυτής που έπεται. Καταδικασμένη να θυμάται, να πονάει. Μα, αλήθεια, με τι δύναμη χτυπάει μισή καρδιά;

Πέμπτη. Ξυπνάω. Ενας ήχος είναι μόνιμα εδώ. Στο βάθος ακούγεται χαμηλά η τηλεόραση. «Τα πυροσβεστικά δεν είναι ταξί, έρχονται, κυρία μου». «Δεν ξέρω ποιος διαχειρίζεται…». «Είναι εντολή υπουργού, δεν μπορώ». Απεγνωσμένα μια γυναίκα φωνάζει: «Γιατί μας ξεχάσατε; Εχω παιδί 13 μηνών». «Δεν βρίσκω λάθη… θα κάναμε ξανά τα ίδια». «Κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια». «Δεν γνώριζα για τους νεκρούς». «Δεν ήμουν ενήμερος». Ενα κράτος που αφήνει τα παιδιά του να πεθάνουν αβοήθητα. Παρασκευή. Ξυπνάω. Ενας ήχος είναι μόνιμα εδώ. «Συλλυπητήρια. Είσαι η αδερφή του Βίκτωρα Μίχα. Σας θυμάμαι. Πηγαίνατε βόλτα το σκυλάκι». Πιάνω τον εαυτό μου να αναρωτιέται τι εννοούν «πηγαίνατε». Τι σημαίνει αυτό; Αύριο δεν θα πάμε; Σάββατο. Ξυπνάω. Ψυχοσάββατο σήμερα, μου λέει η μητέρα. Ανοίγω τα μάτια μου και δεν βρίσκομαι δίπλα σου. Πού βρίσκομαι; Ενας ήχος είναι μόνιμα εδώ. Ο παπάς ψέλνει. Επάνω στην ταφόπλακα αναγράφεται «Ετών 25». Ο παπάς προσεύχεται να συγχωρεθούν οι αμαρτίες του. Ποιες αμαρτίες; Ετών 25 παρά 2 μήνες. Κυριακή. Ξυπνάω. Είναι το δωμάτιο αδειανό. Σκόνη αγκαλιάζει τους δίσκους σου και το τασάκι σου είναι πλέον μόνιμα καθαρό. Εγώ που γκρίνιαζα για τις σκόρπιες στάχτες στο τραπέζι, μια εικόνα μου θολώνει το μυαλό. Αυτή τη φορά δεν προσπαθείς να με παραβγείς στο κολύμπι. Αυτή τη φορά προσπαθείς να παραβγείς τη φωτιά. Το πρόσωπό σου μαύρο από τον φόβο, γεμάτο στάχτες, στάχτες φωτιάς.

Δευτέρα. Ξυπνάω. Δεν είσαι πια εδώ. Η βάρκα που περίμενες δεν ήρθε ποτέ. Τα σχέδια που έκανες, δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ. Τα γέλια που μοιραστήκαμε δεν θα έρθουν ξανά ποτέ. Η συγγνώμη που περίμενες δεν θα έρθει ποτέ.

Μα, ποιος νοιάστηκε για εμάς; Ενας ήχος είναι μόνιμα εδώ. «Μάνα, εγκαταλείπω». Κανένας δεν νοιάστηκε. Κανένας δεν θα νοιαστεί, έστω μέχρι να έρθει η σειρά του. 365 λέξεις. Πώς να χωρέσεις την απώλεια σε 365 λέξεις;

* Η κ. Βάσια Μίχα ήταν επισκέπτρια στο Μάτι στις 23/7/2018. Ο αδελφός της πέθανε στη φωτιά.

Πηγή:

https://www.kathimerini.gr/1034886/article/epikairothta/ellada/iwanna-petala-mas-afhsan-na-kaoyme

https://www.newsit.gr/ellada/fotia-sto-mati-mas-afisan-na-kaoume-martyries-pou-sygklonizoun-ena-xrono-meta/2837301/?utm_medium=Referral&utm_source=Notification

https://www.kathimerini.gr/1034889/article/epikairothta/ellada/marina-lampridoy-zhsame-thn-kolash 

https://www.kathimerini.gr/1034890/article/epikairothta/ellada/vasia-mixa-den-eisai-pia-edw 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments