Site icon ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΧΩΡΗΤΟΥ

Εμφανίστηκαν και φέτος τα φιδάκια της Παναγίας στην Κεφαλονιά

Την εμφάνισή τους έκαναν και φέτος τα «φιδάκια της Παναγίας», στην Κεφαλονιά.

Προσελκύοντας εκατοντάδες τουρίστες και προσκυνητές, που πήγαν στο νησί για τον Δεκαπενταύγουστο προκειμένου να δουν, ιδίοις όμμασι, τα «ευλογημένα» φίδια μέσα στους δύο ναούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Τα φιδάκια της Παναγιάς, που το μήκος τους δε ξεπερνά το ένα μέτρο, έχουν δέρμα βελούδινο και στο κεφάλι και τη γλώσσα τους, σχηματίζεται ένα μικρό σταυρουδάκι.

Εμφανίζονται στην περιοχή ανήμερα του Σωτήρος και εξαφανίζονται αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας του Δεκαπενταυγούστου.

Η παράδοση για το θαυμαστό αυτό γεγονός χάνεται στα βάθη του χρόνου όταν χωρικοί από το Μαρκόπουλο είδαν στο δάσος μια μεγάλη φωτιά.

Ακολουθώντας το καπνό και φτάνοντας στο σημείο αντίκρισαν ένα καμένο δέντρο και στη ρίζα του μια όμορφη εικόνα της Παναγίας που η φωτιά κατά θαυμαστό τρόπο την άγγιξε.

Οι χωρικοί μετέφεραν με ευλάβεια την Εικόνα στην Εκκλησία του χωριού, όμως, ω του παραδόξου θαύματος την επομένη ημέρα η Εικόνα βρέθηκε και πάλι κάτω από το καμένο δέντρο.

Το φαινόμενο αυτό επανελήφθη για δύο ακόμη φορές. Έτσι αποφάσισαν λόγω των θαυμαστών γεγονότων να κτίσουν στο σημείο αυτό εκκλησία για να στεγαστεί η Εικόνα.

 Ένα πρωινό πριν περίπου 470 χρόνια, οι μοναχές είδαν πειρατικά καράβια να πλησιάζουν και να ανηφορίζουν πειρατές προς το Μοναστήρι για να το λεηλατήσουν.

Οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για να τις προστατέψει. Σύμφωνα με τον μύθο, η Παναγία εισακούοντας τις προσευχές τους, έστειλε φίδια που περικύκλωσαν το μοναστήρι και έδιωξαν τους πειρατές σώζοντας έτσι και τις καλόγριες.

Αν κάποια χρονιά δεν εμφανιστούν τα φιδάκια της Παναγίας, είναι οιωνός ότι κάτι κακό θα συμβεί στην Κεφαλονιά, όπως το 1940 και το 1953, οπότε το νησί επλήγη από σεισμούς.

Ανεξήγητο φαινόμενο
«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι μέχρι και σήμερα ανεξήγητο» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας ΟΣΕΑΔΕ και μέλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δ. Ελλάδος και Ιονίου, Όλγα Άνθη Καρδακάρη, που «έζησε» όπως λέει για πρώτη φορά το «θαύμα». «Το δέρμα τους είναι απίστευτα μαλακό σαν βελούδο, αλλά το αξιοπερίεργο είναι πως είναι ζεστά» θα πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηριστικά.

Κρέμονται από τις εικόνες και τα στασίδια
Φέτος εμφανίστηκαν περίπου δέκα φιδάκια, με τους ντόπιους να νιώθουν ιδιαίτερη χαρά, καθώς όπως πιστεύουν το νησί θα είναι ευλογημένο και δε θα το βρει κακουχίες.

Τα φίδια της Παναγιάς, που έχουν δώσει και το όνομά τους στην Παναγία της Φιδιώτισσα, θεωρούνται ακίνδυνα και θαυματουργά, και πολλοί μαρτυρούν πως όταν τα ακούμπησαν, θεραπευτήκαν από ανίατες αρρώστιες. Είναι ορατά σε όλους. Κρέμονται στην εικόνα της Παναγίας, στα στασίδια και τα προσκυνητάρια, ακόμη και στο Ευαγγέλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγές:

https://www.iefimerida.gr/news/438017/emfanistikan-kai-fetos-ta-fidakia-tis-panagias-stin-kefalonia-eikones

https://www.iefimerida.gr/news/355469/ta-fidakia-tis-panagias-stin-kefalonia-me-ton-stayro-sto-kefali-prostateyan-tis-monahes

https://www.pemptousia.gr/2015/08/ta-fidakia-tis-panagias-ena-monadiko-fenomeno/ 

προηγούμενο
επόμενο
Exit mobile version