Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια. Τεράστια οικολογική καταστροφή

Οι εικόνες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής – Γλίτωσαν οι άνθρωποι, μικρές υλικές ζημιές σε αγροικίες, τέσσερα καμμένα αυτοκίνητα – Ελαφρά τραυματίας ένας πυροσβέστης – Η αντιπυρική ζώνη «έσωσε» τα Ψαχνά

Σε κρανίου τόπο έχει μετατραπεί το δάσος Natura στην κεντρική Εύβοια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης και εξακολουθεί την καταστροφική της μανία το πρωί της Τετάρτης.

Το δάσος που κάηκε είναι ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας με καστανιές, πλατάνια και ελατα ενώ στο περιβάλλον του ευδοκιμούσαν πολλά σπάνια είδη άγριων ζώων.

Χάρη στην τεράστια κινητοποίηση της πυροσβεστικής δεν υπήρξε, ευτυχώς, απώλεια ανθρώπινης ζωής ενώ από τις φλόγες γλίτωσαν και τα χωριά που απειλήθηκαν.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί υλικίες ζημιές σε αγροικίες και αυλές σπιτιών ενώ έχουν καεί τέσσερα αυτοκίνητα.

Παράλληλα ένας εθελοντής πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά και νοσηλεύεται στο ΚΑΤ με εγκαύματα στα χέρια κατά κύριο λόγο, ενώ η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.

Εν τούτοις, η έγκαιρη εκκένωση των τεσσάρων χωριών που απειλήθηκαν από τις φλόγες, αλλά και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης έξω από τα Ψαχνά, απέτρεψαν τα χειρότερα.

Τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνια εκκενώθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας και οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε δομές του δήμου Δίρφης – Μεσσαπίων ή σε φιλικά σπίτια. 

Κάτοικος του Μακρυμαλλίου περιέγραψε στο protothema.gr τι έζησε, με φλόγες 20 μέτρων να πλησιάζουν τα σπίτια. «Με δυσκολία εγκαταλείψαμε το χωριό μας, βλέπουμε τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη«, είπε ο Γιάννης Κατσιμπάλης περιγράφοντας πως οι κάτοικοι του χωριού έφυγαν από τα σπίτια τους αφού οι φλόγες έφταναν τα 20 μέτρα και δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν. «Φοβόμαστε ότι μπορεί να καούν σπίτια γιατί υπάρχουν πολλά ξερά χόρτα στην περιοχή. Πήραμε ότι μπορούσαμε από το σπίτι, τα βάλαμε μέσα στο αυτοκίνητο γιατί σίγουρα θα περάσουμε τη νύχτα μέσα στα αμάξια. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα περάσει η φωτιά μέσα στα σπίτια μας».

Αργά το απόγευμα η φωτιά απείλησε την πόλη των Ψαχνών, όμως η έγκαιρη κινητοποίηση και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης αποδείχθηκε σωτήρια. Εν τούτοις, δυνάμεις της αστυνομίας είχαν ήδη ζητήσει από τους κατοίκους στα πρώτα σπίτια της πόλης, να τα εγκαταλείψουν.

https://www.facebook.com/AdventureEvia/videos/1739373623036015/?t=2

Αυτή τη στιγμή η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται καθώς το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στα χωριά ΠλατανιάΚοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν χθες, πλέον έχουν κοπάσει, γεγονός που βοηθάει το έργο της κατάσβεσης. Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται να αυξηθεί και πάλι η ένταση των ανέμων, χωρίς ωστόσο να φτάσει στα χθεσινά επίπεδα.

Η πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται σε μεγάλη περίμετρο, περίπου 12 χιλιομέτρων. Όπως σημειώνουν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δύο είναι τα βασικά μέτωπα, στα βόρεια και νότια του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, ενώ παράλληλα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Συγκεκριμένα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη στο μέτωπο από Πλατανιά προς Νταμάρια και από το χωριό Μακρυμάλλη προς Πλατανιά.

Οι κάτοικοι σε Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρό και Πλατανιά παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους, καθώς χθες λήφθηκε η απόφαση για την εκκένωση των οικισμών.

Η σημερινή ημέρα, πάντως, αποκαλύπτει ένα τεράστιο μαύρο τοπίο στην κεντρική Εύβοια ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι σε μια μοναδική πευκόφυτη δασωμένη περιοχή που λίγο πριν ήταν καταφύγιο της άγριας φύσης. Η φωτιά, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, έχει κάψει 25.000 στρέμματα.

Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής: Έχουμε αρκετές αναζωπυρώσεις – Ευελπιστούμε ότι προς το απόγευμα θα είναι καλύτερη η εικόνα

“Στην κεντρική Εύβοια η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε έντονο ανάγλυφο και πυκνή φυτοκάλυψη. Το κομμάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι ανάμεσα στην Πλατάνια, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, εκεί υπάρχει και πυκνή φυτοκάλυψη”, είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας στον Realfm 97,8.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετές αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Και σήμερα η Πυροσβεστική αλλά και οι υπόλοιποι συναρμόδιοι φορείς και εθελοντές θα δώσουν τη μάχη τους. Ευελπιστούμε ότι με την παροχή και τη συνδρομή από αέρος των εναερίων μέσων με επτά αεροσκάφη, εννέα ελικόπτερα, τα δύο από αυτά του ελληνικού Στρατού, και δύο συντονιστικά της ΕΛ.ΑΣ. θα έχουμε το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα”, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής και πρόσθεσε:

“Το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς και κυρίως εκεί που υπάρχει το έντονο ανάγλυφο προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά από τα όρια που έχει μέχρι στιγμής βρεθεί και αποτυπώνεται… Ευελπιστώ ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας και προς το απόγευμα θα είναι πολύ καλύτερη η εικόνα από αυτή που έχουμε αυτή τη στιγμή”.

Από το πρωί επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του πυροσβεστικού σώματος. Έφτασαν επίσης και 2 ιταλικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και αναμένονται 2 ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Κροατία που επίσης είχε ανταποκριθεί τελικά, δεν έστειλε αεροσκάφη καθώς και αυτή έχει πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρέθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήρθε στη Ελλάδα για να εκφράσει τη συμπαράσταση της Ευρώπης. Ο κ Στυλιανίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, από τον οποίο ενημερώθηκε για την ευρωπαϊκή βοήθεια που αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν αυτή τη στιγμή είναι ενισχυμένες. Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, όπως και ένα συντονιστικό ελικόπτερο. Σημειώνεται πως έχει φτάσει στη χώρα μας ένα καναντέρ από την Ιταλία και αναμένονται δύο ακόμη, το πρώτο από την Ιταλία και το δεύτερο από την Ισπανία. Αντίθετα, υπήρξε εμπλοκή με τα δύο αεροσκάφη που ζητήθηκαν από την Κροατία.

Οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 280 πυροσβέστες με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν επίσης δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, οκτώ μηχανήματα έργου και δέκα υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α.

Ουσιαστικός ήταν και είναι ο ρόλος της αστυνομίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκκένωση των χωριών ενώ στα Ψαχνά βρίσκεται και στρατός αλλά και το ΕΚΑΒ το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή όπως επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Στην Εύβοια μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Εύβοια για να ενημερωθεί για την πορεία της φωτιάς.

Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Εύβοια, θα ενημερωθεί για την κατάσταση από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, «Όλυμπος»

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments