«Ο Άγιος εμφανίστηκε και είπε πως πρέπει να αφαιρέσουν από το σκήνωμα του κάθε κόσμημα και να τον επιστρέψουν στο σπήλαιο του». Ο Άγιος Κοσμάς ο Ερημίτης και Ομολογητής. 2 Σεπτεμβρίου

Ο Άγιος Κοσμάς ο Ερημίτης και Ομολογητής (ο Άγιος της βροχής;), είναι ο αρχαιότερος γνωστός ασκητής της Κρήτης και καταγράφετε ως μία μεγάλη Πνευματική μορφή.

Γεννήθηκε μετά το 550 μ.Χ. στην Κρήτη, άγνωστο σε ποια περιοχή. Στα νεανικά του χρόνια έλαβε μία ικανοποιητική παιδεία ώστε να μπορέσει να ασχοληθεί, και να αντιταχθεί στην αίρεση των μονοθελητών.

Στην αρχή πρέπει να μόνασε σέ κάποιο κοινόβιο. Η αντίδρασή του στον μονοθελητισμό έλαβε χώρα πιθανόν κατά την περίοδο αυτή, και οι πιέσεις των μονοθελητών επισκόπων και οι αντιδράσεις τους τον οδήγησαν στο σημείο να εγκαταλείψει την Μονή του και να καταφύγει στην έρημο.

Τα σπήλαια της νοτίου Κρήτης για τον Άγιο Κοσμά αναδείχθηκαν σέ στίβο μεγάλων ασκητικών παλαισμάτων. Εκεί «μόνος μόνῳ τῷ Θεῷ», αρχίζει μία πνευματική ανάβαση, κόντρα στις δαιμονικές δυνάμεις. Με υπεράνθρωπη νηστεία και άσκηση κατάφερε να διαφύγει τις παγίδες του πονηρού και να στολιστεί με αρετές.

Ο Όσιος Κοσμάς έζησε αθόρυβα, όχι γιατί δεν έπραξε κάτι αξιομνημόνευτο, αλλά γιατί η ζωή των Αγίων είναι εσωτερική, είναι μία καθημερινή προσωπική και άγνωστη σε όλους συνομιλία με τον ίδιο τον Θεό. Οι μάχες του στην έρημο με τα στοιχεία της φύσης, τον εαυτό του και τους δαίμονες τον κατέστησαν πραγματικά άσαρκο.

Εκεί στη σπηλιά του, γυμνός με το σώμα του καλυμμένο με τρίχες, όπως ο Θεός μεριμνεί για τους ασκητές, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο στις 9 Σεπτεμβρίου του 658 μ.Χ..

Το αγιασμένο σώμα του παρέμεινε εκεί μέχρι που οι πιστοί που τον τιμούσαν, λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης πρόσβασης σε εκείνη την περιοχή, το μετέφεραν σε Ναό στη Γόρτυνα.

Την ίδια όμως χρονιά μια μεγάλη ανομβρία έπληξε την περιοχή. Πέρασαν μήνες χωρίς ούτε ψιχάλα με αποτέλεσμα όλα τα δέντρα και τα σπαρτά να καταστραφούν. Απελπισμένοι οι άνθρωποι κατέφυγαν στο Θεό, παρακαλούσαν και προσεύχονταν για βροχή.

Ο Άγιος τότε εμφανίστηκε σε πιστό και με αυστηρό ύφος, του είπε πως πρέπει να αφαιρέσουν από το σκήνωμα του κάθε κόσμημα που είχαν τοποθετήσει και να τον επιστρέψουν στο σπήλαιο του.

Φοβισμένοι οι πιστοί επέστρεψαν το σκήνωμα του Αγίου και το τοποθέτησαν σε χώρο που διαμόρφωσαν κατάλληλα στο βάθος του σπηλαίου. Αμέσως οι ουρανοί άνοιξαν και έπεσε τόση βροχή που για ημέρες το νερό έμεινε λιμνασμένο πάνω στη ξερή γη.

Η είσοδος του Αββακόσπηλιου

Το 1058 μ.Χ. βενετοί έμποροι έκλεψαν το λείψανο και το μετέφεραν στην Βενετία. Το τοποθέτησαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Βενεδίκτου, της Ιερής Μονής του Αγίου Γεωργίου του Μείζονος.

Την πρώτη μάλιστα χρονιά έπεσαν καταρρακτώδης βροχές και η Βενετία παρέμεινε πλημμυρισμένη για αρκετές ημέρες.

Εικόνα του Αγίου στο Αββακόσπηλιο

Η μνήμη του Αγίου τιμάτε ιδιαίτερα στην Ιερή Μονή Κουδουμά κάθε χρόνο στο Αββακόσπηλιο (σπηλαιώδης Ναός), στις 2 του Σεπτέμβρη.

Τα τελευταία χρόνια, οι πατέρες της Μονής ανέδειξαν τη σπουδαιότητα της μορφής του Αγίου Κοσμά για την εκκλησία της Κρήτης και κατάφεραν να πείσουν το Ρωμαιοκαθολικό Πατριαρχείο Βενετίας να επιστρέψει ένα μέρος από τα ιερά λείψανα το Αγίου Κοσμά του Ερημίτη.

Ιερά Μονή Κουδουμά

Στή Ἱερά Μονή Κουδουμᾶ δόθηκε ἀπό τούς Ῥωμαιοκαθολικούς μοναχούς τῆς Μονῆς Ἁγίου Γεωργίου τοῦ Μείζονος τῆς Βενετίας καί τό Ρωμαιοκαθολικό Πατριαρχεῖο Βενετίας, ἱκανό μέρος ἀπό τά ἱερά λείψανα τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Ἐρημίτη, μέρος ἀπό τό ὕφασμα πού κάλυπτε τόν Ἅγιο, τέσσερα μεγάλα τμήματα ἀπό τή ζωγραφική ἐπιφάνεια τῆς εἰκονομαχικῆς λάρνακας τοῦ 8ου αἰῶνα πού κάλυπτε τόν Ἅγιο καθώς καί οἱ ἀρχαῖες κλειδαριές της, γιά νά φιλοξενηθοῦν γιά πάντα στό Μοναστήρι τοῦ Κουδουμᾶ. Ἡ λάρνακα ξανακλείσθηκε καί σφραγίσθηκε μέ βουλοκέρι.

Στις 17 Οκτωμβρίου του 2018, μετά από 960 χρόνια, ιερά λείψανα του Αγίου και άλλα κειμήλια επεστράφησαν και τοποθετήθηκαν στην Ιερά Μονή Κουδουμά.

Η λάρνακα του Αγίου 

Η Εκκλησία της Κρήτης το χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός και για να τιμηθεί κατάλληλα, προχώρησε σε σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν έως και το Μάιο του 2019.

Αποφάσισε επίσης την καθιέρωση ημέρας εορτής της επανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Ερημίτη και Προσκυνητή, την τρίτη Κυριακή του Μαΐου κάθε έτους, στην Ιερή Μονή Κουδουμά.

Πηγές:

https://www.osiosxatziananias.gr/o-agios-kosmas-o-erimitis

http://iscreta.gr/2016/09/%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%AC%CF%82-%CE%BF-%CE%B5%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7/ 

https://www.patris.gr/2018/11/14/agios-kosmas-o-omologitis-sti-genethlia-gi-o-archaioteros-erimitis/ 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments