«Ο πραγματικός φιλάνθρωπος είναι και ζωόφιλος. Οι άνθρωποι που δηλητηριάζουν ή βασανίζουν τα ζώα δεν είναι χριστιανοί»

«Κάθε φιλάνθρωπος οφείλει να είναι και ζωόφιλος» λέει ο «δεσπότης των ζώων» κρατώντας στην αγκαλιά του την αγαπημένη του Σάντι.

Με δύο καναρίνια, μία σκυλίτσα και ένα βιβλίο αφιερωμένο στη ζωοφιλία, ο μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως Διονύσιος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τηρεί κατά γράμμα το χωρίο της Αγίας Γραφής «ο δίκαιος οφείλει να επιμελείται τη ζωή του κτήνους».

Η εκκλησιαστική κοινότητα τον αποκαλεί «δεσπότη των ζώων», γιατί είναι ίσως ο μόνος κληρικός που καθημερινά προσεύχεται για τα ζωντανά όλου του κόσμου. «Θερμώς Σε παρακαλούμε, Πανάγαθε Θεέ, όπως προστατεύεις τα ζώα από την κακία και την ασπλαχνία των συνανθρώπων μας. Μαλάκωσε την καρδιά τους, Κύριε, για να συμπεριφέρονται με καλοσύνη και στοργικότητα, και όχι βαναυσότητα και βαρβαρότητα προς τις ταπεινές αυτές υπάρξεις Σου».

Στο ριζοσπαστικό πόνημά του με τίτλο «Ζωοφιλία: Η αγάπη και ο σεβασμός στην Κτίση» κάνει ένα πρωτότυπο βήμα για τα εκκλησιαστικά δεδομένα εξηγώντας πως η προστασία των ζώων αποτελεί θρησκευτικό καθήκον όλων μας.

«Η καρδιά κάθε αγαθού και πολιτισμένου ανθρώπου θα πρέπει να φλέγεται από αγάπη για όλη την κτίση. Για τους ανθρώπους, τα ζώα, τα πτηνά, τα φυτά, τα δέντρα. Ο πραγματικός φιλάνθρωπος είναι και ζωόφιλος» λέει με σοφία ο δεσπότης.

Image
«Μασκότ» στο σπίτι του μητροπολίτη είναι η μικρόσωμη Σάντι, η προσωποποίηση της αγάπης του γέροντα για όλα τα ζωντανά πλάσματα.

Γεννημένος το 1929 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, είπε τα πρώτα του λόγια στα αγαπημένα κατοικίδια της οικογένειάς του. Μέχρι σήμερα θυμάται με θλίψη πως στο σχολείο της Χάλκης προσπαθούσε να σταματήσει τα παιδιά που πετροβολούσαν τις γάτες.

«Από μικρός ήμουν περισσότερο σπλαχνικός με τα ζώα παρά με τους ανθρώπους. Τα ζώα είναι ανυπεράσπιστα, εξαρτώνται από εμάς για να ζήσουν. Στην Αίγυπτο η συμπεριφορά των ανθρώπων προς τα ζώα δεν ήταν καλή. Δεν λογάριαζαν τα ζώα και τα βασάνιζαν» λέει χαϊδεύοντας την αχώριστη φίλη του Σάντι, μια μικρόσωμη σκυλίτσα πέντε ετών.

Μεγαλώνοντας αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στον Θεό αλλά και στα «άλογα πλάσματά» του! Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και με τη συμβολή των κληρικών έκανε μετεκπαίδευση στη Γαλλία και εξελίχτηκε σε γενικό επίτροπο του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής.

Τις πέντε γλώσσες που μιλά (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και αραβικά) τις χρησιμοποίησε για το θέλημα του Θεού αλλά και τη διάδοση της οικολογικής στάσης ζωής.

«Και εποίησε ο Θεός παν έμψυχο κινούμενο και ευλόγησε αυτά λέγων, αυξάνεστε και πληθύνεστε» λέει ο σεβασμιότατος, αναφερόμενος στην Παλαιά Διαθήκη.

Διευκρινίζει πως τα ζώα έχουν την ευλογία του Θεού και όσοι τα κακοποιούν δεν είναι αληθινοί χριστιανοί. «Ο Χριστός λέει να είμαστε σπλαχνικοί, να αγαπούμε τα ζώα και να μη τα κάνουμε να υποφέρουν. Οι άνθρωποι που δηλητηριάζουν ή βασανίζουν τα ζώα δεν είναι χριστιανοί».

Image
Μέσα από το πρωτοποριακό βιβλίο «Ζωοφιλία: Η αγάπη και ο σεβασμός στην Κτίση» ο μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως Διονύσιος καλεί όλους τους χριστιανούς να γίνουν ζωόφιλοι και να προστατεύουν τα ζώα.

Τα «σπορ» που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας

Μέσα στο βιβλίο του αναφέρει το σημαντικό ρόλο των ζώων στις θρησκείες και εξετάζει θέματα που διχάζουν την κοινή γνώμη, όπως η ταυρομαχία, το κυνήγι, τα πειραματόζωα. «Οπως υπάρχουν ταυρομαχίες, υπάρχουν και σκυλομαχίες και κοκορομαχίες που παρακολουθούν σκληροί και ασυνείδητοι άνθρωποι. Αυτά τα θεάματα προσβάλλουν τον πολιτισμό μας» γράφει χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Λεοντοπόλεως για όλα τα «σπορ» που καταλήγουν στο φόνο άτυχων πλασμάτων.

Τονίζει μάλιστα πως η ζωοφιλία ανυψώνει την ψυχή και οδηγεί μέχρι και σε… άφεση αμαρτιών! «Η συμπόνια μας για τα ζώα είναι εξιλέωση εσωτερική. Η σωτηρία του ανθρώπου προέρχεται μέσα από τις αγαθοεργίες του προς τους ανθρώπους και τα ζώα».

Στον ελεύθερο χρόνο του ο «δεσπότης των ζώων» συνεχίζει να φροντίζει τα αδέσποτα της γειτονιάς του προσφέροντας καταφύγιο στα ανήμπορα ζώα. «Ο Θεός να τα έχει καλά τα καημένα» λέει με συμπόνια κοιτώντας τη Σάντι που κοιμάται με ηρεμία στον καναπέ.

Ο Γέροντας εκοιμήθή την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως, Yπέρτιμος και Έξαρχος Δευτέρας Αυγουσταμνικής και Ερυθράς Θαλάσσης κυρός Διονύσιος, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος του Πατριαρχικού Θρόνου και Διευθυντής του Περιοδικού «Πάνταινος», κατά κόσμον Ιωάννης Χατζηβασιλείου, εγεννήθη στην Αλεξάνδρεια το έτος 1929.

Ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μετεκπαιδευθείς στο Παρισί και στη Γενεύη. Ομιλούσε εκτός της Ελληνικής, την Αγγλική, Γαλλική, Ρωσική και Αραβική γλώσσα.

Διετέλεσε Αρχιγραμματεύς των Πατριαρχείων. Το έτος 1968 εξελέγη Επίσκοπος Ηλιουπόλεως και υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Επίτροπος Κάϊρου.

Το έτος 1974 εξελέγη Μητροπολίτης Μέμφιδος, ενώ το 1988 κατεστάθη στην Μητρόπολη Νουβίας και το 1997 στην Μητρόπολη Λεοντοπόλεως.

Ως εκπαιδευτικός υπηρέτησε στην Αίγυπτο και στο Σουδάν σε Γυμνάσια και Λύκεια καθώς και στην Ανώτ. Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Καΐρου.

Στις 27 Οκτωβρίου 2004 έλαβε από τον Μακαρ.Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β’ τον τίτλο του Γέροντος Μητροπολίτη.

Πηγές:

https://www.pets.gr/component/k2/item/764-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B6%CF%89%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CF%83%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%82, πηγή: espressonews.gr, Μαρία Αντωνοπούλου, Φωτ. Δημήτρης Γκολφομήτσος

https://www.agiosdimitriossiatistas.gr/products/%CE%B5%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%AE%CE%B8%CE%B7-%CE%BF-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%B5%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%89%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%8D%CF%83/ ω

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments