Πόσο θωρακισμένα είναι τα κτήριά μας από έναν ισχυρό σεισμό

Πόσο θωρακισμένα είναι τα κτήριά μας στο λεκανοπέδιο της Αττικής από έναν ισχυρό σεισμό;

Το ερώτημα αυτό θα μας απασχολεί πάντα καθώς ζούμε σε μία περιοχή που στο παρελθόν έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς, μέχρι και πρόσφατα για να θυμηθούμε τον σεισμό της Μαγούλας το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα κτήρια στην Αττική έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα, αν και έχουμε αφήσει την σεισμική θωράκιση και το έλεγχο των κτηρίων στην τύχη τους.

Σημείο αναφοράς για τα τελευταία 20 χρόνια είναι ο σεισμός της Πάρνηθας το 1999 που άφησε αρκετές πληγές ανοιχτές και μία από αυτές είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα κτήρια του δημοσίου, ενώ σε περίπου 10.000 κτήρια, οι ζημίες δεν επιδιορθώθηκαν όπως θα έπρεπε. Μετά τον μεγάλο σεισμό της Πάρνηθας εκδόθηκε υπουργική απόφαση για έλεγχο όλων των κτηρίων Δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας τα οποία είναι περίπου 80.000.

Όπως λέει στο CNN Greece ο κ. Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών και ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, που μετά τον σεισμό της Πάρνηθας είχε πραγματοποιήσει εκατοντάδες ελέγχους:

«Aπό αυτά έχουν ελεγχθεί μόνο 16.000 μέχρι σήμερα και μιλάμε μόνο για οπτικό έλεγχο. Όχι για λεπτομερή αναλυτικό έλεγχο. Άρα ελέγχονται ας πούμε 1000 κτήρια το χρόνο σημαίνει ότι για τα υπόλοιπα 64.000 κτήρια πρέπει να περάσουν άλλα 64 χρόνια» τονίζει.

Παλιοί σεισμοί, νέα προβλήματα

Ο σεισμός της Μαγούλας έφερε στην επιφάνεια προβλήματα σε σπίτια που στο παρελθόν είχαν χαρακτηριστεί κίτρινα και επισκευάστηκαν. Ωστόσο όπως υποστηρίζει ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμης Λέκκας «τα προβλήματα εντοπίζονται αποκλειστικά στα παλιά κτήρια τα οποία ταυτόχρονα είναι και ερειπωμένα ή έχουν πλημμελή συντήρηση ή είναι ιστορικά κτήρια και είναι διατηρητέα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι όλα τα παλιά κτήρια έχουν πρόβλημα.

Video: Π. Καρύδης: Από το σεισμό της Πάρνηθας έχει ελεγχθεί μόνο 1 στα 5 δημόσια κτίρια

Συνεπώς αναδείχτηκε το πρόβλημα σε ένα μέρος των παλιών κτήρίων, το οποίο θα πρέπει να το επιλύσουμε για να μειώσουμε τον σεισμικό κίνδυνο στην Αθήνα.

Αρμόδιοι γι’ αυτά τα κτήρια είναι οι κατά τόπους Δήμοι. Εκτιμούμε ότι τα κτήρια τα οποία χρήζουν μίας μεγάλης προσοχής στην Αθήνα είναι περίπου 1.000» αν και ο κύριος Καρύδης εκτιμά ότι ο αριθμός τους είναι ελαφρώς μεγαλύτερος.

«Στον τελευταίο σεισμό διαφάνηκε όλο αυτό το πρόβλημα αλλά θα πρέπει να πούμε ότι αυτό το πρόβλημα μεγεθύνθηκε πάρα πολύ» μας λέει ο κ. Λέκκας.

«Μετά το τελευταίο σεισμό στη Μάγουλα υπεβλήθησαν 10.000 αιτήσεις για ελέγχους. Ο αριθμός αυτός όμως είναι τελείως πλασματικός. Ουσιαστικά κάποιες δεκάδες σπίτια εμφάνισαν κάποιες ρωγμές και μόνο και σε μερικά κατέρρευσαν κάποια τμήματα της πρόσοψης. Σε ένα σεισμό της τάξεως των 5,3 βαθμών με μεγάλη επιτάχυνση και σε κοντινό πεδίο.

Δηλαδή τα 1.000 κτήρια για τα οποία σας έλεγα προηγουμένως, δεν είχαν πρόβλημα από αυτό το σεισμό εκτός από μερικές δεκάδες από αυτά. Οι υπόλοιπες αιτήσεις αποτυπώνουν ουσιαστικά την ανησυχία των κατοίκων για να γίνουν έλεγχοι έστω κι αν δεν υπάρχει αναγκαιότητα. Ή να δηλώσουν μία βλάβη για να τύχουν ίσως κάποιας κρατικής συνδρομής.

Για παράδειγμα, στην δυτική Πελοπόννησο που είχαμε μία πολύ μικρή σεισμική δραστηριότητα, υποβλήθηκαν 600 αιτήσεις για σπίτια, από τα οποία ουσιαστικά είχαν πρόβλημα μόνο τρία και αυτά και ήταν παλιά κτήρια.»

Video: Ευθύμης Λέκκας: 10 000 κτιρια από τον σεισμό της Πάρνηθας δεν επιδιορθώθηκαν

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments