25 Σεπτεμβρίου: Παναγία η Εγκυμονούσα, προστάτιδα και φρουρός πάντων των επιτόκων γυναικών και των ατέκνων οικογενειών

“Η Παναγία, σε ηλικία 14 περίπου ετών, έχοντας τον Ιησού στην κοιλιά της περπάτησε 145 χιλιόμετρα μόνη της, για να πάει από την Ναζαρέτ στα Ιεροσόλυμα, για να συναντήσει την Ελισάβετ.

Έτσι περπατιώνται 145 χιλιόμετρα με τα πρωτόγονα της εποχής εκείνα μέσα; Πόσες μέρες θα περπάτησε η Παναγία, πού έμενε τα βράδυα, ποιός την οδήγησε, πώς ήξερε πού πήγαινε;

Είχε Θεοδόχον την μήτρα και έφθασε στον προορισμό της.

Έτσι και εμείς αν έχουμε τον Χριστό στην καρδιά μας, όλα διευκολύνονται και εξομαλύνονται στη ζωή μας, ακόμα και τα πιο δύσκολα προβλήματά μας…

† Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυκας”

Στις 25 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε να τιμάται η Παναγία η Εγκυμονούσα, προστάτιδα και φρουρός πάντων των επιτόκων γυναικών και των ατέκνων οικογενειών.

Στην εικόνα, η Παναγία είναι έξι μηνών εγκυμονούσα μετά τον κοσμοσωτήριο Ευαγγελισμό της.

Η Παναγία Εγκυμονούσα είναι ένα από τα πλέον σπάνια εικονογραφικά θέματα, γνωστό στη βυζαντινή τέχνη ήδη από τον 11ο αιώνα μ.Χ., όπου το πρότυπο της Παναγίας Βλαχερνίτισσας απεικόνιζε τον Ιησού σε μετάλλιο στο στήθος της Παναγίας, για να δείξει τον ευρισκόμενο στην κοιλιά της Θείο Λόγο.

Παρά όμως τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Εκκλησία μας στη μητρότητα μέσω των εορτών της (εορτασμός της συλλήψεως της Αγίας Άννης και του Προδρόμου, του γενεθλίου της Θεοτόκου και του Προδρόμου κλπ) και παρά τον θεματικό συσχετισμό της παράστασης με τον Ακάθιστο Ύμνο, είναι ένα πρότυπο με περιορισμένη διάδοση.

Συνεπώς, είναι μία από τις σπάνιες αγιογραφήσεις της Παναγίας. Πρόκειται για εικόνα που παρουσιάζει την Παναγία σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Η εικόνα βρίσκεται σε μόνιμο προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού Καλλιθέας και στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών.

Ο «Παρακλητικός Κανών εις την Παναγίαν την Εγκυμονούσαν» συνεγράφη από την Οσιωτάτη Καθηγουμένη της Ι.Μ. Παναγίας Κυπαρισιωτίσσης και Αγ. Ιεροθέου Μεγάρων, Γερόντισσα Ισιδώρα Μοναχή, και εψάλη για πρώτη φορά στις 25 Σεπτεμβρίου 2012.

Ο Παρακλητικός Κανών δεν έχει θέση στις βιβλιοθήκες, αλλά ανάμεσα στα προσευχητάρια, δίπλα στις εικόνες των σπιτιών μας, εκεί που γονατίζουμε για να μιλήσουμε στην Παναγία.

Αναγιγνώσκοντάς τον, αναγνωρίζουμε πως είναι γνήσιος απότοκος της πνευματικότητας των Βυζαντινών προγόνων μας και της εκκλησιαστικής μας παραδόσεως.

Φέροντας όμως κατά νου πως υμνογραφήθηκε μέσα σε λίγες μόλις ώρες, συνειδητοποιούμε με τον αφοπλιστικότερο τρόπο ότι η Χάρη του καλού Θεού δεν μας έχει εγκαταλείψει, αλλά αναβλύζει μέσα από τις κατανυκτικές προσευχές και στις ζέουσες, ταπεινές καρδιές της ορθόδοξης μοναχικής πολιτείας.

Με τη Χάρη του Θεού και τις πρεσβείες της Παναγίας της Εγκυμονούσας, ας ευχηθούμε μία νέα σπορά Ελλήνων Ορθοδόξων να ανθίσει στον τόπο αυτό, καθαγιάζοντάς τον ξανά, ζώντας του Χριστού την Πίστη την Αγία.

Ο Παρακλητικός Κανών εις την Παναγίαν την Εγκυμονούσαν διατίθεται στον Ι. Ν. Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών. H νέα έκδοση περιλαμβάνει την παράκληση σε cd όπου ψάλλει ο Γυναικείος Βυζαντινός Χορός υπό τη Διεύθυνση της κ. Μύριαμ Μαρίνου. Τιμή 8 ευρώ

Παραγγελίες στο τηλ. 6936716605 ή στο e-mail fr.them@gmail.com

Πηγές :

http://www.saint.gr/4457/saint.aspx

https://olympiobima.gr/i-iera-kai-thaymatoyrgi-eikona-tis-panagias-egkymonoysas-se-monimo-proskynima

https://www.diaforetiko.gr/giortazei-simera-panagia-i-egkymonoysa-prostatida-ton-epitokon-gynaikon-kai-ton-ateknon-oikogeneion/

https://www.iellada.gr/thriskeia/i-panagia-14hroni-kai-egkymonoysa-ton-iisoy-perpatise-145-hiliometra

http://www.orthmad.gr/news/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%85%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments