Λέκκας: Περιμέναμε 7 Ρίχτερ-Παπαδόπουλος: Δεν γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος-8 τραυματίες-Μεγάλες ζημιές υπέστη η δεύτερη γέφυρα του Βοσπόρου

«Με έχουν ενημερώσει για 8 τραυματίες, δήλωσε πριν από λίγο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν, ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στη μετασεισμική δραστηριότητα αναφέροντας πως «μετά τα 5,8 Ρίχτερ έχουν καταγραφεί σύμφωνα με τους επιστήμονες 28 μετασεισμοί».

Σκηνές πανικού επικράτησαν στην Τουρκία μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ωστόσο, ο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο CNN Greece χαρακτήρισε τη σεισμική δόνηση «αναμενόμενη», σημειώνοντας πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας.

«Ο σεισμός σημειώθηκε σε ένα κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας, στο οποίο δεν υπάρξει δραστηριότητα τα τελευταία 200 χρόνια. Βασικά περιμέναμε μεγαλύτερο σεισμό, της τάξεως των 7 βαθμών, αλλά εκδηλώθηκε αυτός των 5,8. Βεβαίως, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θα είναι η συνέχεια της σεισμικής εξέλιξης για την Κωνσταντινούπολη, η οποία είχε ήδη προετοιμαστεί για ένα μεγάλο σεισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα με ασφάλεια εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό

Το μέγεθος του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη είναι αρκετά μικρό για να επηρεάσει τα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο επισημαίνει με ανάρτηση του στο fb ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος, πάντως, επισημαίνει πως δεν γνωρίζουμε ακόμα με ασφάλεια εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

«Η Θάλασσα Μαρμαρά χαρακτηρίζεται από ρήγματα παρακλάδια του μεγάλου ρήγματος Βορ. Ανατολίας και γι’ αυτό έχει υψηλή σεισμικότητα» γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος και θυμίζει πως στις 17 Αυγούστου 1999 από την ίδια περιοχή προήλθε ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ που συντάραξε τότε την Πόλη.

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

Έγινε στις 13.59 με επίκεντρο στη Θάλασσα του Μαρμαρά, περίπου 60 χλμ Δ Κων/πολης. Ακολούθησαν μετασεισμοί, προηγήθηκαν προσεισμοί τις τελευταίες μέρες. Ακόμη δε γνωρίζουμε αν είναι ο κύριος. Αυτό το μέγεθος είναι μικρό για να επηρεάσει τον Ελλαδικό χωρο. Η Θάλασσα Μαρμαρά χαρακτηρίζεται από ρήγματα παρακλάδια του μεγάλου ρήγματος Βορ. Ανατολίας και γι’ αυτό έχει υψηλή σεισμικότητα. Στις 17.8.1999 έκανε 7,5.

ΥΓ Το μέγεθος 5,7 προέρχεται από το Γερμανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο που δίνει τα ακριβέστερα μεγέθη ισχυρών σεισμών διεθνώς.

ΣΕΙΣΜΟΣ 5,7 ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΑΈγινε στις 13.59 με επίκεντρο στη Θάλασσα του Μαρμαρά, περίπου 60 χλμ Δ Κων/πολης….

Gepostet von Gerasimos Papadopoulos am Donnerstag, 26. September 2019

Την προέλευση του σεισμού από το ρήγμα της Ανατολίας, επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Facebook και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιαράς, ο οποίος έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook: «Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ, με το επίκεντρο 66 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης και εστιακό βάθος στα 7 χιλιόμετρα στις 13:59 μμ (10:59 UTC). Ο σεισμός είναι στο ρήγμα της Βορείου Ανατολίας που είναι από τα μεγαλύτερα ρήγματα στον κόσμο με μήκος 1500 χιλιόμετρα και μεγάλη σεισμική επικινδυνότητα. Η καταγραφή της δραστηριότητας είναι από τον σχολικό σεισμογράφο που είναι εγκατεστημένος στην Κωνσταντινούπολη του προγράμματος ERASMUS-SNAC το οποίο συντονίζει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών».

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ, με το επίκεντρο 66 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης και εστιακό βάθος στα 7…

Gepostet von Gerasimos Chouliaras am Donnerstag, 26. September 2019

Οι προειδοποιήσεις για τον «big one»

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται μια ανάσα από το εν λόγω ρήγμα και ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τον «Big One», τον μεγάλο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σ’ αυτή τη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πέρυσι, ο επικεφαλής της Αρχής Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), Μουράτ Νουρλού είχε απευθύνει δραματική προειδοποίηση για έναν σεισμός μέχρι 7,5 Ρίχτερ, από το ρήγμα της Ανατολίας. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι νεκροί θα μπορούσαν να ανέλθουν στους 30.000.

«Το κλειδί στη διαχείριση μιας καταστροφής και μιας κρίσης, είναι να είσαι προετοιμασμένος για τα χειρότερα. Με βάση το σενάριό μας για την Κωνσταντινούπολη, σε έναν πιθανό σεισμό, ως και 60.000 άνθρωποι μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά. Περίπου 44.802 κτήρια θα υποστούν ζημιές, ενώ 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν χωρίς στέγη», τόνισε ο Νουρλού, προειδοποιώντας και για το ενδεχόμενο να σημειωθεί τσουνάμι.

«Τα δημόσια όργανα, οι δήμοι και η Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών, προετοιμαζόμαστε για έναν σεισμό και στο πλαίσιο αυτό έχουμε σχεδιάσει ένα σύνολο 150.000 προσωρινών καταφυγίων», είπε ο ίδιος. 

Εξίσου ανησυχητική ήταν και η τοποθέτηση του καθηγητή Σουκρού Ερσόι, σύμφωνα με τον οποίο το χειρότερο σενάριο μιλά για σεισμό 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή.

Ο σεισμός του 1999

Όλοι οι σεισμολόγοι, όταν αναφέρονται στο ρήγμα της Ανατολίας, έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, την τρομακτική σεισμική δόνηση μεγέθους 7,6 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί πριν από 20 χρόνια [και κάτι ημέρες] στην πόλη Ισμίτ, κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 17.127 άνθρωποι, είχαν τραυματιστεί άλλοι 50.000 και προκλήθηκαν ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού, ο σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:00 το μεσημέρι, 66 χλμ δυτικά της Κωνσταντινούπολης.

Το εστιακό του βάθος μετρήθηκε στα 12 χιλιόμετρα και το επίκεντρο του καταγράφηκε ανοικτά της Σηλυβρίας στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σεισμική δόνηση διήρκεσε 18 δευτερόλεπτα.

Οι ειδικοί συστήνουν στους πολίτες να παραμείνουν εκτός των κτηρίων τις επόμενες ώρες, ενώ επικρατεί μεγάλη ανησυχία.

Οι εργαζόμενοι βγήκαν από τα κτήρια, εκκενώθηκαν τα σχολεία για προληπτικούς λόγους και ανακοινώθηκε ότι και αύριο θα είναι κλειστά.

Από την ώρα του μεγάλου σεισμού ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί μεγέθους από 2,7 εώς 4,4.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν τη στιγμή του σεισμού αλλά και τις σκηνές που ακολούθησαν στους δρόμους μετά τον σεισμό.

Παράλληλα, έρχονται και οι πρώτες πληροφορίες για υλικές ζημιές. Ο μιναρές ενός τεμένους έπεσε, ενώ σε άλλα κτήρια προκλήθηκαν ρωγμές.

Από τη δόνηση ζημιές καταγράφηκαν στη δεύτερη γέφυρα του Βοσπόρου, του «Μωάμεθ του Πορθητή».

Κάποιοι λένε ότι στο κάτω μέρος της γέφυρας άνοιξε το τσιμέντο και βγήκαν έξω καλώδια και λοιπά υλικά, λόγω του σεισμού – κάτι που φάινεται, άλλωστε, στις σχετικές φωτογραφίες.

Στο Μπάγτζιλαρ της Κωνσταντινούπολης υπάρχουν πληροφορίες για κατάρρευση ενός κτιρίου. 

Ο πρόεδρος του Κέντρου Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων και Καταστροφών προειδοποιεί τους κατοίκους να μην μπαίνουν μέσα σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Μεγάλη ιστορική καταστροφή. 

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, τα τείχη της Πόλης, τα οποία είχαν κατασκευαστεί επί Βυζαντίου, έχουν υποστεί ζημιές μετά τον μεγάλο σεισμό που έλαβε χώρα πριν λίγο.

Τα τείχη της Κωνσταντινούπολης θεωρούνται ένα επίτευγμα αμυντικής θωράκισης, σε όλη την διάρκεια του μεσαίωνα. Επί Θεοδόσιου του Β, υιοθετήθηκε μια καινοτόμα τακτική με τείχη τριπλά στο μεγαλύτερο μήκος τους. Η πρώτη γραμμή ήταν η τάφρος, η δεύτερη γραμμή ήταν η το σημείο που γινόταν η κυρίως άμυνα, ενώ η τρίτη ήταν η λεγόμενη χρυσή εφεδρεία. Η κατασκευή των τειχών ξεκίνησε το 408 υπό την επίβλεψη του έπαρχου των πραιτορίων της Ανατολής, Ανθέμιου. Τελικά τα τείχη ολοκληρώθηκαν το 423, κατά τον πέμπτο χρόνο της βασιλείας του Θεοδοσίου που ήταν τότε 12 ετών.

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά σε ένα σημαντικό ρήγμα και ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τον «Big One», τον μεγάλο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σ’ αυτή τη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων. Το 1999 σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξε την πόλη Ιζμίτ, 90 χλμ. νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι.

Πηγές:

https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/191925/seismos-toyrkia-zimies-kai-skines-panikoy-me-tin-isxyri-donisi

https://www.irafina.gr/panikos-apo-ta-57-richter-siete-i-gi-apo-dekades-metasismous-apistefta-vinteo/

https://www.ethnos.gr/kosmos/63425_zimies-sti-deyteri-gefyra-toy-bosporoy-toy-moameth-toy-porthiti

https://www.ethnos.gr/kosmos/63409_seismos-tora-stin-konstantinoypoli-katerreysan-ktirio-kai-minares-se-tzami

http://www.enikos.gr/international/675013/o-erntogan-gia-ton-seismo-me-echoun-enimerosei-gia-8-travmaties-t

https://www.ethnos.gr/kosmos/63435_seismos-konstantinoypoli-den-tha-epireasei-tin-ellada-leei-o-g-papadopoylos

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/807387_megales-zimies-ypesti-i-deyteri-gefyra-toy-vosporoy-apo-ton-seismo-ton 

https://www.pentapostagma.gr/2019/09/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%bf.html?utm_source=Notification&utm_medium=Web-Push&utm_campaign=kapoio-campaign 

http://newpost.gr/kosmos/5d8ccb36efd4e4a6347c4453/o-seismos-stin-konstantinoypoli-kai-to-rigma-tis-anatolias-fovoi-ton-seismologon-gia-terastia-donisi 

προηγούμενο
επόμενο
more

Facebook Comments