Νέοι Μητροπολίτες σε Φθιώτιδα, Λήμνο και Καλάβρυτα- Αύριο η έκτακτη Ιεραρχία για το Ουκρανικό

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες για τους τρεις νέους Μητροπολίτες.

Τα φαβορί για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσαν την δυναμική τους και οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι εκλέχθηκαν χωρίς καμία δυσκολία.

Ο νέος Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών μέχρι σήμερα πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών έλαβε 62 ψήφους. Η υποψηφιότητα του απέσπασε ευρύτατη πλειοψηφία, κάτι που καταδεικνύει ότι και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν έχει ρεύμα αμφισβήτησης εντός της Ιεραρχίας.

Οι 74 ψήφοι που έλαβε ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας δεν επιβεβαίωσαν μόνο τον τίτλο του φαβορί για την Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας αλλά ήταν και η απόδειξη ότι η Ιεραρχία αναγνώρισε την πολύχρονη υπηρεσία του στην Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου.

Ο νέος Μητροπολίτης Λήμνου Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Καλογερόπουλος εκλέχθηκε με 61 ψήφους κάτι που φανερώνει ότι όταν ο σκοπός είναι κοινός, τότε μπορεί να ενώσει ομάδες μητροπολιτών που εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες.

Σε επίσκοπο Ωρεών ανύψωσε τον Αρχιγραμματέα της, αρχιμανδρίτη Φιλόθεο Θεοχάρη η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας πριν από λίγο. Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου.

Ο νέος επίσκοπος Ωρεών προέρχεται από τον ιερό Κλήρο της Μητροπόλεως Χαλκίδος. Έλαβε 73 ψήφους.

Σε βοηθό επίσκοπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών εξελέγη πριν από λίγο από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος.

Ο νέος επίσκοπος που λαμβάνει τον τίτλο Ρωγών είχε υπηρετήσει ως πρωτοσύγκελλος στη Μητρόπολη Θηβών ενώ τα τελευταία χρόνια υπηρετεί στις υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου.

Αύριο Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η έκτακτη Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έκτακτη Ιεραρχία θα κατατεθεί η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών αναφορικά με το θέμα του Αυτοκεφάλου  της Εκκλησίας της Ουκρανίας και θα στην συνέχεια θα κληθούν να τοποθετηθούν οι Ιεράρχες.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, η Δ.Ι.Σ. αναγνώρισε το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου ο Μακαριώτατος θα θέσει το θέμα στην Ιεραρχία.

Λίγα λόγια για τον νέο Μητροπολίτη Λήμνου:

Ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος (κατά κόσμον Εμμανουήλ) Καλογερόπουλος γεννήθηκε στις Σπέτσες το 1962, όπου και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Κατόπιν σπούδασε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1983, ενώ το 1990 Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης.

Υπηρέτησε ευδοκίμως επί εικοσιπενταετία στην ενιαία Ιερά Μητρόπολη Αττικής, και διετέλεσε Προιστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κεφαλαρίου Κηφισιάς (1992-2010), Αρχιερατικός Επίτροπος Κηφισιάς (1997-2010), Γραμματέας (2000-2002), Ηγουμενοσύμβουλος (2003-2013) της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Μαυροσουβάλας (νυν Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών) και τέλος Πρωτοσύγκελλος (2002-2010).

Παράλληλα κατά τα έτη 2006-2010 διετέλεσε Πρόεδρος της Εφορείας Εκκλησιαστικής Εστίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Κηφισιάς.

Στην εκκλησιαστική περίοδο της υπερπενταετούς Τοποτηρητείας της Ιεράς Μητροπόλεως συνετέλεσε τα μέγιστα στην εύρυθμη διοίκηση και στην ομαλή πορεία της Τοπικής Εκκλησίας.

Μετά τη διχοτόμησή της το 2010 διορίστηκε Πρωτοσυγκελλεύων της αρτισυστάτου Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, στην οποία και παρέμεινε έως τον Σεπτέμβριο του 2010, από όπου μετατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, διοριζόμενος Πρωτοσύγκελλος, θέση που κατείχε μέχρι σήμερα.

Στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής του ανετέθηκαν υπεύθυνες θέσεις σε διάφορες Διοικητικές και Διαχειριστικές Επιτροπές Ιερών Καθιδρυμάτων και ευαγών Ιδρυμάτων.

Τον Αύγουστο του 2014 με πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, διορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο Κωδικογράφος στη Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας και Γραμματέας των Συνοδικών Επιτροπών, α) Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής και β) της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί των Χριστιανικών Μνημείων, όπου και προσέφερε τις υπηρεσίες του μέχρι σήμερα.

Συμμετείχε σε Συνέδρια επί θεμάτων Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης και Δικονομίας, Διοικήσεως των Εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιακής Καταστάσεως των Εφημερίων και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, Ποιμαντικής Μετανοίας και Εξομολογητικής.

Το 2003 δίδαξε μαθήματα Λειτουργικής, Κηρύγματος, Εκκλ/κης Διοικήσεως και Διακονίας σε Επιμορφωτικά Σεμινάρια Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, ενώ από το 2018 εντάχθηκε ως εκπαιδευτής στο Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τέλος, είναι τακτικό Μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ και ομιλεί την αγγλική γλώσσα.

Λίγα λόγια για τον νέο Μητροπολίτη Καλαβρύτων:

Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος (κατά κόσμον Νικόλαος Κάρμας) του Δημητρίου και της Βασιλικής, γεννήθηκε στις 19 Μαΐου το 1966 στο Αίγιο.

Ο νέος Μητροπολίτης Καλαβρύτων έχει σπουδάσει στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, ενώ ομιλεί Αγγλικά και Σερβικά.

Έγινε μοναχός στις 12 Αυγούστου 1989 στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου.

Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 22 Ιουλίου 2002 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιγίου.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2005 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου.

Επίσης διετέλεσε:

Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων, από 2001 έως 2010.

Β΄ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας Ελλάδος, από 17-3-2016 έως 13-3-2019.

Α΄ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας Ελλάδος, από 13-3-2019 έως σήμερα.

Εθελοντής Παραγωγός στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος από Σεπτεμβρίου 2003 έως Οκτωβρίου 2007.

Τέλος διετέλεσε Καθηγούμενος της Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου από το 2003 έως σήμερα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ κ. ΣΥΜΕΩΝ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών (κατά κόσμο Ιωάννης Βολιώτης) γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 9 Μαίου 1977.

Κατάγεται εκ πατρός από τα Ασπρόγεια Ν. Φλώρινας, απόγονος αγωνιστών του ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα, και εκ μητρός από την Καστοριά, όπου και μεγάλωσε.

Από το 1995 έως το 2002 έλαβε διαδοχικά τα πτυχία του Τμήματος Νομικής και του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής στο γνωστικό αντικείμενο εκκλησιαστικό δίκαιο.

Κατέχει επίσης πτυχία γλωσσομάθειας για την αγγλική και για την γερμανική γλώσσα, τιμητικά διπλώματα στην βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Κατάρτισης στους Υπολογιστές – ECDL.

Υπηρέτησε πλήρη στρατιωτική θητεία ως έφεδρος υπαξιωματικός στο Σώμα Υλικού Πολέμου.

Πνευματικό ανάστημα του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Γρηγορίου του Γ´ εντάχθηκε στον Ιερό Κλήρο το 2001 και μέχρι το 2011 εγκαταβίωσε ως μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.

Το 2011 εντάχθηκε στο δυναμικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και έλαβε το 2012 το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και χειροθετήθηκε Πνευματικός.

Το 2011 διορίσθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Ιεράς Πρωτοσυγκελλίας και μέχρι το 2014 υπηρέτησε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από το 2014 έως το 2019 και με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος και Γενικός Διεθυντής όλων των Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από το 2011 έως το 2018 υπηρέτησε ως εφημέριος και Προιστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Ιλίου και ταυτοχρόνως στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος οδού Φιλελλήνων.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2018, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (του άρθρου 13 του Ν. 1951/1991) υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης ιστορικής Επισκοπής Θεσπιών.

Η εις επίσκοπον χειροτονία του ετελέσθη υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ συλλειτουργούντων και συμπροσευχομένων 36 Αγίων Αρχιερέων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018.

Ως νόμιμος αναπληρωτής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου προήδρευσε και μετείχε ως μέλος σε πλήθος συλλογικών διοικητικών οργάνων διαφόρων εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και Φιλανθρωπικών Οργανισμών με σημαντικότερο το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου εξακολουθεί να προεδρεύει ως αναπληρωτής του στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Προστασία Μητρικών Έργων Σταμάτη και Ελένης Βαφειαδάκη», ενώ συγχρόνως κατέχει την θέση του Αντιπροέδρου και Γενικού Διευθυντή στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Εκκλησιαστική Μέριμνα».

Έχει εκφωνήσει περίπου 3000 ομιλίες σε Ναούς και εκδηλώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές, ενώ έχει συνοδεύσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο σε διάφορες αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει λάβει ποικίλες τιμητικές διακρίσεις από κρατικούς, αυτοδιοικητικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Πηγές:

https://orthodoxia.info/news/%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%cf%8e%ce%bd-%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%86/

https://orthodoxia.info/news/%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%ad%ce%b3%ce%b7-%ce%b2%ce%bf%ce%b7%ce%b8%cf%8c%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%b5%cf%80/

https://orthodoxia.info/news/%ce%bd%ce%b5%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%82-%cf%89%cf%81%ce%b5%cf%8e%ce%bd-%ce%bf-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ad%ce%b1/

https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/32225-neos-mitropolitis-limnou-o-arxim-ierotheos-kalogeropoulos

https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/32223-neos-mitropolitis-kalabruton-o-arxim-ieronumos-karmas

https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/32221-neos-mitropolitis-fthiotidos-o-thespion-sumeon

https://www.orthodoxianewsagency.gr/aytokefales_ekklisies/ekklisia_ellados/neoi-mitropolites-se-fthiotida-limno-kai-kalavryta-ayrio-i-ektakti-ierarxia-gia-to-oukraniko/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments