Τι συμβολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο και πότε πρέπει να το στολίζουμε

Όταν το ημερολόγιο δείχνει μέσα Νοεμβρίου πολλοί αρχίζουν και σκέφτονται τα Χριστούγεννα.

Δρόμοι γεμάτοι λαμπάκια, στολισμένα σπίτια και βιτρίνες, όλα παίρνουν χρώμα και δίνουν τον γιορτινό ρυθμό. Φυσικά, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το χριστουγεννιάτικο δέντρο. 

Ωστόσο, το ερώτημα είναι ένα… «Πότε στολίζουμε;».

Μπορεί η απάντηση πολλών να είναι όποτε «εμείς θέλουμε», η παράδοση, όμως, έχει ημερομηνία. 

Η παράδοση μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε το στόλισμα του δέντρου 40 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Γενικά το διάστημα από 15 Νοεμβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είναι το καλύτερο.

Το δένδρο παραμένει στολισμένο όλο το Δεκέμβριο.

Αν υπάρχουν παιδιά όμως στην οικογένεια και ειδικότερα σε μικρή ηλικία μπορείτε να το στολίσετε και νωρίτερα.

Το δέντρο στα μάτια των παιδιών φαντάζει ως κάτι μαγικό, κάτι εξωπραγματικό. Λίγο τα πολύχρωμα λαμπάκια που αναβοσβήνουν, λίγο τα περίτεχνα στολίδια και τα μικρά σας δεν ξεκολλούν το βλέμμα τους από το δέντρο.

Φροντίστε να το στολίσετε όλοι μαζί, ακούγοντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Με τον τρόπο αυτό, το μικρό σας θα δεχτεί όλη τη μαγεία των γιορτών και θα του μείνουν πολύ γλυκές αναμνήσεις μεγαλώνοντας.

Όσο τα παιδιά σας είναι μικρά, ξεχάστε τα μονόχρωμα φωτάκια και τις μονόχρωμες μπάλες ή στολίδια. Κανένα παιδί δε συγκινείται στη θέα ενός δέντρου που είναι σα να βγήκε από περιοδικό διακόσμησης.

Βάλτε πολλά (όσο πιο πολλά γίνεται!) πολύχρωμα φωτάκια και ακόμα περισσότερα στολίδια διαφορετικών χρωμάτων και σχημάτων.

Επίσης, μην ξεχάσετε τα βάλετε τη φάτνη από κάτω. Όχι με κολλημένα ζωάκια, αλλά με αποσπώμενα που θα μπορεί το παιδί να παίζει μαζί τους. Καλό θα ήταν, αν φοβάστε ότι θα τα καταπιεί, να πάρετε ζωάκια σε μεγάλο μέγεθος.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η μαγεία των γιορτών πρέπει να απλωθεί σε όλο το σπίτι. Κεράκια και φωτάκια στο σαλόνι και την τραπεζαρία, μπισκοτιέρες με τον Άη Βασίλη και ποδιές στην κουζίνα, φωτάκια και μαξιλάρια στο παιδικό δωμάτιο! Κάντε το σπίτι όσο πιο παιχνιδιάρικο γίνεται.

Σημασία έχει να πάρετε την έγκριση του μικρού σας. Μη φοβάστε να το εμπιστευθείτε! Νιώθει καλύτερα από οποιονδήποτε ενήλικα το πνεύμα των Χριστουγέννων!

Τι συμβολίζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Αρχικά το έλατο που είναι και το παραδοσιακό δέντρο που στολίζουμε, έχει μια ιδιότητα: δεν μαραίνονται τα φύλλα του και δεν πέφτουν ποτέ. Ακόμα και στο βαθύ χειμώνα, είναι καταπράσινο και “ζωντανό”.

Αυτό δεν είναι τυχαίο και συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού.

Τώρα, αν παρατηρήσετε το σχήμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου -του έλατου- είναι τριγωνικό. Αυτό που συμβολίζεται με αυτόν τον τρόπο είναι η Αγία Τριάδα.

Πολλές φορές έχουμε το χιόνι που βάζουμε επάνω στο έλατο και γενικά στη φάτνη. Εδώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιος Χριστιανικός συμβολισμός, παρά μόνο ότι είναι βαθύς χειμώνας κατά το χαρμόσυνο αυτό γεγονός.

Τώρα τα στολίδια επάνω στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο συμβολίζουν κι αυτά διάφορα σχετικά με τη γέννηση του Χριστού. Βάζουμε λαμπάκια (και παλιά που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός βάζανε κεριά) για να συμβολίσουμε ότι ο Χριστός είναι το Φως της ζωής.

Αντίστοιχα στην κορυφή του βάζουμε ένα αστέρι που συμβολίζει το φωτεινό άστρο της ανατολής που προσδίδει τη γέννησή Του και οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη.

Επίσης, αντί για άστρο βάζουμε έναν άγγελο που συμβολίζει τον άγγελο Κυρίου που ανακοίνωσε στον Ιωσήφ και την Παρθένο Μαρία τη γέννησή Του.

Οι χριστουγεννιάτικες μπάλες που παραδοσιακά είναι κόκκινες, συμβολίζουν τη θυσία του Σωτήρα για όλους εμάς (το κόκκινο συμβολίζει το αίμα στην ουσία).

Οι γιρλάντες που βάζουμε, συμβολίζουν κάτι χαρμόσυνο και χαρούμενο που δεν είναι άλλο από τη γέννηση του Χριστού.

Τα ζαχαρωτά (σε σχήμα μαγκούρας) συμβολίζουν τη μαγκούρα του βοσκού στην ουσία που χρησίμευε στο να φέρει τα πρόβατα ο βοσκός στο σωστό δρόμο. Αυτό τα Χριστούγεννα στην ουσία συμβολίζει τον Σωσία που ήθελε να φέρει τον κόσμο στο σωστό δρόμο.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο συμβολίζει για εμάς μια περαιτέρω ανατίμηση της γέννησης του Χριστού.

Πρόκειται για μια υπενθύμιση αυτού του θαύματος “έγχρωμα” και όμορφα, αναπαριστώντας με ιδιαίτερο τρόπο όλα τα επιμέρους γεγονότα και τιμώντας στην ουσία το χαρμόσυνο αυτό γεγονός στο σύνολό του.

Σας ευχόμαστε να έχετε ευτυχισμένα Χριστούγεννα και καλές γιορτές!

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments